Morze - a 4.2 nyomában (is) zajlik az élet

2012.11.03. 08:14 Yarner

Néhány hír dióhéjban, hogy jobban teljen a hétvégétek:

  • Megérkeztek a legfrissebb statisztikák az Android-verziók penetrációjáról. A jó hír, hogy a készülékek negyedén már Ice Cream Sandwich fut, kevésbé jó, hogy a Jelly Beant még alig 2.7% tudhatja magáénak. A Gingerbread kicsit több, mint a készülékek 50%-án ketyeg, ami nem annyira rossz arány, elvégre az ICS-sel beérkező felújítás előtti legoptimalizáltabb rendszerváltozatról beszélünk. Sokkal kellemetlenebb, hogy kicsit több, mint minden 6. androidos még Froyót vagy annál is régebbi verziót használ.

penetracio.png

  • Sorban szivárognak ki a 4.2-es rendszerhez írt rendszeralkalmazások: előbb a gombpanoráma-képes kamera app, majd a swype-ra emlékeztető csúszkálós billentyűzetkerült ki a netre. (Ezeket természetesen mindenki csak saját felelősségére telepítse!) A Mirrorokat közben a Google kérésére eltávolították, de mi megőriztünk belőle egy-egy példányt: 
    • Kamera és billentyűzet: Innen
    • Óra widget: Innen
    • Tudnotok kell még, hogy ezek, Recoveryből telepíthető .zip fájlok, amelyek csak Jelly Bean alapú ROM-on működnek, illetve a kamera alkalmazás jelenleg csak akkor nem omlik össze, ha USA Angolra állítod a készüléked nyelvét. 
  •  Az Android Task Force pedig cakk-pakk rátette a mancsát a Nexus 4 rendszerfilejaira, és rögtön közzé is tették az egészet. Letölthető tőlük a teljes system dump, vagy külön csak a háttérképek, csengőhangok, rendszer alkalmazások. (Ez sejthetően még nem a végleges rendszer, de azért a hozzáértők már eljátszadozhatnak vele).
  •  Érdekes részletek szivárognak kifele az 4.2-vel várható újdonságokról: a Maps már képes lesz valós időben figyelembe venni a forgalmi helyzetet (azaz menet közben is elterelhet, ha megtudja, hogy időközben valahol beállt előttünk a forgalom) és megerősítették a rendszeren belüli biztonságot, például a 4.2 képes lesz valós időben elemezni az .apk tartalmát és felismerni a rosszindulatú kódokat. (A funkció érdekes módon kikapcsolható)
  • Még egy szó a Nexus 4-ről: úgy tűnik, a készülék visszahozhatja az anyaghasználatot az Android világába, ugyanis telefon hátlapját az évek óta fájlalt műanyag (puccos nevén polikarbonát) helyett egyenesen Gorilla Glass 2 borítja. Várjuk az első törésteszteket!

nexusae0_wm_IMG_09792.jpg

  • Továbbevezve a Google háza tájától: A Samsung bejelentette, hogy 30 nap alatt 3 millió Galaxy Note 2-t adott el, azaz percenként kb. hetvenet. Nem csoda, hogy újabban minden feltörekvő kínai gyártó 5-6 hüvelykes phabletekkel próbál kirukkolni, ez a kísérlet láthatóan nagyon bejött a koreaiaknak - sikerült piacot teremteniük ott, ahol eddig a fene sem gondolta, hogy valóban terem babér (bár persze nem ők voltak az elsők, a Dell pl. már járt ott, de nem mérhető sikerrel).
  • A Samsung emellett még bejelentett egy újabb Galaxy telefont is: a Galaxy Premier novemberben jelenik meg. Külsőre az S3-ra hajaz, a belseje pedig gyanúsan emlékeztet a Galaxy Nexus specifikációira - ami azért máig nem olyan rossz. Egyesek szerint csak átcsomagolták a Nexus gyártósoráról leguruló készülékeket.

          nexusae0_GALAXY-Premier-Product-Image1_thumb.jpg                      nexusae0_GALAXY-Premier-Product-Image3_thumb.jpg

  • Az Archos bemutatott egy ritkaságszámba menő méretű, 8 hüvelykes, 4:3-as képarányú kétmagos középkategóriás ICS tabletet (Archos 80 Cobalt)
  • Újra felrebbent a pletyka, hogy a Facebook egy saját okostelefon kiadására készül, de a hírek ezúttal a HTC-t állítják a főszerepbe. Egyes belsős infók szerint a benchmark-oladalakon korábban felfedezett HTC Opera UL fedőnevű készülék a kék szociális óriás megrendelésére készülő, 1.4 GHz-es processzor által meghajtott, HD kijelzős HTC telefont takar, ami meglepő módon egy Android 4.1.1 alapú rendszert futtat. Úgy tűnik, Zuckerberg cége is az Amazon példáját követve a zöld robot sikerére építve hasítana egy méretes szeletet az okostelefon-tortából. Mit gondoltok: bejöhet neki?
  • A Modderek kedvence a CM csapat sem ült a babérjain az elmúlt hetekben, hiszen 10-es verziójú CyanogenMod-ba a Apollo zenelejátszó után készítettek egy nagyon profi fájlkezelő alkalmazást is, amely az Október elsején kiadott Nightly ROM-okba már bele is került. Mindent tud, amit egy fájlkezelőtől elvárhatunk (beleértve a root jogok kezelését), a csapattól már megszokott puritán kezelőfelülettel. Kiemelném a Keresés opciót, amely bárhová barangolunk a fájlrendszerben egyszerűen elérhető és hangalapú keresésre is képes, ráadásul nagyon gyorsan és pontosan ismeri fel mind a magyar, mind pedig az angol szavakat. 

Címkék: hírek htc note 4.2 jelly bean Android Samsung

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr634885309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

báró Csekonics 2012.11.03. 11:53:54

azért a régebbi verziókkal kapcsolatban szvsz. elég nagy felelőssége van a gyártóknak is...

Darkcomet 2012.11.03. 16:10:46

@báró Csekonics: Úgy úgy! SGS 1-em van, ezen 2.3.3 a leguccsó hivatalos frissítés. Persze lehetne mókolni főzött romokkal, de egyrészt semmi kedvem hozzá, másrészt meg akinek még annyi affinitása sincs hozzá, mint nekem, az meg pláne le fog maradni. Új telefont meg nem szándékozok vásárolni, egyrészt azért, mert anyagilag most nem engedhetem meg, másrészt meg azért, mert attól függetlenül, hogy volt a kezembe SGS 3. HTC One X és társai, akár több napra is, engem nem győztek meg arról, hogy okvetlenül kéne nekem egy ilyen készülék. És itt nem az irigység beszél belőlem, hanem az, hogy mindaz, amit az SGS 1-emen használok, az engem bőven kielégít, annyival többet nem tudnak ezek a csúcsmobilok hozzáadni a felhasználói szokásaimhoz, hogy azonnali kényszert érezzek a mostani telefonom leváltására.

decoati 2012.11.05. 18:22:29

@Darkcomet: én már érzem a ram/kraft hiányát, leginkább a ramét (pl. a Firefox úgy hazavágja mint a huzat, szintén sgs). Cseszhetjük hogy az sgs végülis egy jó kis vas, ha a programmerek a "van ram/kraft/sávszél dögivel" pályán kezdenek mozogni, még akkor is ha indokolatlan.

Darkcomet 2012.11.10. 20:07:54

@decoati: A Firefox szerintem eleve egy tévedés. Batár nagy, indokolatlanul nagy az erőforrás igénye, és mindehhez képest számomra semmi olyan extrát sem nyújt, amiért okvetlenül használnom kéne. Ez tényleg tipikusan az az app, ami az optimalizálás helyett a nyers erőre bízza a felhasználói élményt. Ha egy UC Browser, vagy Maxthon a töredékéből képes ugyan azt nyújtani, akkor ott magába a programba van a hiba. Olyan szösszenetekről már nem is szólva, mint a Naked Browser, ami alig 120 KiB, és a méretéhez képest hozza azt, amit a nagyobb testvérei.

Ettől függetlenül én is tapasztalom nap, mint nap, amit írtál, pláne a RAM hiány tud zavaró lenni, de ilyenkor keresek alternatívákat az adott programra, hála istennek van választék a playen bőven, szinte mindenből.

decoati 2012.11.11. 14:51:43

@Darkcomet: egyetértek, de az ff tud valamit amit más nem: kijelzőfelbontástól függetlenül tökéletesre renderelni az oldalt. (Van egy céges full java felület 1024 szélesre megírva, amit más böngésző csak a jobb oldal teljes kasztrálásával tud megjeleníteni (szifon is), ott pedig létfontosságú funkciógombok vannak elhelyezve. Szar az oldal, naná, de ez a megállapítás nem segít semmit (BMC Remedy). Na itt csak az ff lehet a megoldás, vagy egy modernebb vas.)
Ettől függetlenül én is egy lomha, bloatware dinoszaurusznak tartom.

Google+
süti beállítások módosítása