Galaxy S4 - Hazugság vagy valóság?

Egyre több blog és online szakújság vizionálja a Samsung Galaxy S4 februárra-márciusra tehető bejelentését (ekkor lesz ugyanis az MWC - Mobile World Congress, az egyik legalkalmasabb bejelentő-helyszín) és megjelent az első kép is a részben várt és részben egyáltalán nem időszerű telefonról. Ebben a posztban megnézzük, hogy mi teszi hitelessé és mi teszi abszolút hiteltelenné a telefon maximum májusi megjelenését, de legalábbis lerántjuk a leplet az egy-két napja közkézen forgó fotóról, amiről 100%-osan állíthatjuk, hogy hamis.

fake_s4_photo.jpg

Érvek a megjelenés ellen:

A Samsung kiváló tanuló és attól függetlenül, hogy 10 éve még a mobilipar kisiskolásának számított, napjainkban számos mobilgyártó köszönheti neki a halálát, vagy legalábbis azt, hogy már az üzletpolitika intenzív osztályán fekszik. Egyetlen riválisának már szinte csak az Apple-t lehet nevezni, de az Android háza táján már képtelen kihívóra találni. Az Apple-t azért fontos megemlítenünk ebben a harcban, mert a Samsung egyik legjobb barátja. Az állítás kissé meredek lehet, de ha jobban belegondolunk, az Apple akarva akaratlanul tanítja a Samsungot és ha az Almás cég nem lett volna, a dél-koreia gyártó sem tartana ott, ahol most. Új szabadalmak, új formatervek, emberbarátabb üzletpolitika és árképzés és a jogi osztály folyamatos épülése. Az Apple-Samsung oktatásszériának több fontos eleme van, amiket most ki kell emelnünk és amik a Galaxy S4 megjelenése ellen szólnak:

1. A Userek ereje és a piaci potenciál tartóssága

Az Apple sorra jeleníti meg a technikai újításokban egyre szűkölködő készülékeit, gyakorlatilag futószalagon gyártja azokat, kihasználva, hogy az Alma-fanok mindig a legújabb kütyükkel a párnájuk alatt tudnak csak nyugodtan aludni. Ennek több hátulütője van: Az egyik, hogy olyan termékeket vetet meg, amivel az egyszeri user nem igen lépett előre, másrészt lelki terrorban tartja a vásárlókat, hiszen a 4S megvásárlásánál már előre lehetett remegni azon, hogy egy éven belül piacra dobják az iPhone 5-öt és ezzel elveszíteni a készülék használt piaci értékének töredelmes részét. Az újításaik mindemellett egy Androidos számára mondhatni nevetségesek, továbbra is kicsi kijelző, 2 magos processzor és gyakorlatilag semmivel sem kompatibilis csatlakozók és olyan szoftverhiányosságok, amiktől egy Androidos feltehetően egy napon belül megbolondulna, egy Apple fannak persze kényelmes ez, miért is szidna valamit, amiért több, mint 200 ezer forintot adott. A Samsung feltehetően tanult ebből is, hiszen a csatlakozóit továbbra sem változtatja és olyan marginális módosításokat csinál az új készülékeiben, amikkel minden user elégedett lehet. Azt is jól tudják a koreaiak, hogy ha kidobják az S4-et, azzal több, mint 50 millió S3 tulajdonos haragíthatnak magukra a hirtelen jött értékcsökkenés miatt, másrészt egy-két jól fogyó készüléküket fogják olyan árkategóriába taszítani, amibe egyelőre nem érné meg (SII és SIII), hiszen a jelenlegi árak mellett is jól fogy és értékesíthető lesz még sokáig.

2. A kiszivárgott fotó

A napokban kiszivárgott fotó több mint nevetséges, aki a Photoshop-hoz egy hangyányit is ért, láthatja, hogy nem több puszta hamisítványnál:

Aki számára nem lenne egyértelmű, hogy miért állítjuk ezt, jöjjenek a tények:

fake_s4_photo_3.jpgA telefon tipikus gyári fotó árnyékot vet, ráadásul olyan irányban, amit asztalon fekve sosem tudna megtenni.

fake_s4_photo_2.jpgA telefonon átüt a háttér, ez a legszembetűnőbb a képen. A kijelzőt meg csak úgy rácopy-zták és feltehetően egy Note2-ről van fotózva.

fake_s4_photo_4.jpgA vaku visszavillanása az optikába van ahol egyszerűen eltűnik a készülék szélén, pedig anyagkidolgozásából adódóan onnan is vissza kellene tükröződnie.

A fotó tehát kétség kívül manipulált, ráadásul a legbénább fajtából, számomra felfoghatatlan, hogy magukat szakújságírónak tartó "kollégák", hogyan képesek ezt eredeti és hihető fotóként közölni, de ezt majd gondolom a főnökeikkel idővel le fogják egyeztetni.

3. Kiszivárgott információk

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy bloggerként és egyéb mobilos szereplőként az átlagnál kicsit jobban informálódhatok a Samsung készülékeiről és tavaly abban a lehetőségben is részem volt, hogy a Berlinben rendezett IFA-n abban a promóteri csapatban lehettem, akik a világon először mutatták be a nagyérdeműnek a Note 2-őt. Az ott fenntartott biztonsági körülmények az 51-es körzethez lehettek volna maximum hasonlíthatóak, hiába lett volna nálunk bármilyen eszköz (ami persze nem lehetett), akkor sem tudtunk volna egy árva fotót küldeni a termékekről és ekkor a hivatalos bejelentés előtt 2 órával jártunk, nem pedig hónapokkal előtte.

A titoktartás amúgy is erőssége a Samsungnak, nem firtatnám, hogy miként oldják meg ezeket a dolgokat, de simán megteszik, hogy a tesztkészülékeket teljesen más burkolattal, vagy netalán tán egy kockába zárva küldözgetik a belsős felhasználóknak, ergó 5 emberen kívül senki nem tudja a bejelentés előtti 6. napig, hogy valójában hogy is fog kinézni a legújabb üdvöske. Érv még, hogy a Samsung korrekt reklámozó és a marketingesei régen túlnőttek azon, hogy egy készüléket úgy próbáljanak beharangozni, hogy a kocsmában hagyják...

agents.jpg

4. Kategóriaidegen megoldások

Az új hardware leírások szerint az S4 4 magos, 2 GHZ-es processzort, 13 megapixeles kamerát és 4,99 colos kijelzőt kapott, amiben a kamera még hihető is lenne (főleg, hogy az SII és SIII kamerája nem sokban különbözik egymástól, tehát ez az újítás időszerű), a processzor órajel emelése is elvárt, de az, hogy a kijelző méretét az SIII (4,8") és a Note II (5,5") közé lőjék be, teljesen értelmetlen. Az SIII-at elég kritika érte már a kényelmetlenül nagynak titulált képernyője miatt, a Note II-őt pedig helyére tette a phablet kategória így mindenki meg tudott békélni azzal, hogy a kijelzők akkorák, amekkorák, egy újabb méretnövelés viszont olaj lenne a tűzre, maximum úgy lehetne megoldani, ha a készülék mérete nem növekszik ezzel, ezt viszont a káva bánná, ami a kamufotónkon szépen megmaradt.

5. MWC

Az MWC ugyan rendkívüli esemény egy telefon bejelentésére, az év mégis tartogat számos olyan kiállítást, ami kellően impozáns egy új mobil bemutatásához, tehát a Samsungot nem hajtja a tatár az MWC miatt.


Az ellenérvek mellett persze vannak érvek is, nézzük meg, hogy mik ezek:

1. Pénz, pénz, pénz.

Nyilván minden gyártónak az a célja, hogy a lehető legtöbbet kasszírozza és ezzel a Samsung sincs másként. A statisztikák jól mutatják, hogy mennyi SII user szaladgál a világban és akik kibírták eddig, hogy ne váltsanak SIII-ra, azok feltehetően már az S4-re kuporgatják a pénzüket, tehát a vásárlói bázis már meg van és azért az 50 millió SIII tulaj között is biztos van egy olyan nagyobb százalék, aki presztízskérdés alapon ha kell, ha nem, meg fogja venni az S4-et.

bag_of_money.png

2. "Na Pista, mondj már valamit!"

Az fix, hogy az MWC-n mondani kell majd valamit és, ha már mondanak, annak nagyot kell szólnia. A Note II még csak fél éves, úgyhogy phablet fronton még bőven korai az újítás, a tableteknél a szintén fél éves Note 10.1 és a nemrég megjelent Nexus 10 tölti be az űrt, a 7.0-ás fronton pedig a Tab 7.0 2 hozta az elvárt újításokat, tehát ilyen mértékű felkészültséggel elég nehéz dolga lesz a Samsungnak. Vagy valami újított modellt kell kidobni az eddigi szériákból és erre kronológiailag az S4 a legalkalmasabb, vagy ki kell jönni egy teljesen új termékkel (pl. egy szemüveggel), aminek egyelőre se híre, se hamva. Annyi bizonyos, hogy bármi is lesz, nagyot fogunk nézni, főleg, ha nem az S4 kerül bejelentésre.

A fenti brainstorming alapján tehát nem várható az S4 maximum márciusi megjelenése, de persze mindenki egyénileg döntse el, hogy megérett-e a Samsung piaca és felhasználói tábora az S4-re vagy sem.


· 1 trackback Címkék: samsung s4

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr545000447

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.07. 09:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bloooo 2013.01.06. 11:39:48

A fotó nem lehet egy renderelt kép amit egy monitoron megjelenve fotózott le valami belső ember? Nekem elég egyértelmű hogy nem egy asztalon fekszik.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2013.01.06. 12:27:33

A legerősebb érv melette szerintem az, hogy a vásárlók elvárnak legalább egy zászlóshajót évente. Főleg úgy, hogy az Apple - az iPhone 5 és az iOS 6 fanboy-táboron kívüli reakcióiból tanulva - valószínűleg újít valamit a hardveren az iPhone 6-ban, ezért egy preemptív lépés kell.

A nagyobb képátló meg könnyen lehet, hogy a fizikai gombok hiányának tudható be. A kép nyilván egy látványtervről készült, de a kijelző aránya más, mint az S2-S3-é (5:3 helyett 16:9) és nincs rajta home gomb se.

Meglássuk, de szerintem a Samsung eléggé elásná magát, ha nem jelentene be egy 2013-as zászlóshajót.

szaabio (törölt) 2013.01.06. 16:28:58

100%, hogy lesz zászlóshajó a kérdés hogy tényleg ez lesz-e. szerintem ez jól néz ki úgyhogy nem. az s3 "kiszivárgott" képeken jól nézett ki meg kerámia hátlapos volt, aztán jött a designed for humans. ha rgbg-s lesz akkor inkább ki se adják.

spike179 2013.01.07. 07:39:03

Csak mi a fasznak lenne 5" -os kijelzője? Vagy ezeket kosarasokkal tesztelik?

Magnat 2013.01.07. 07:56:41

Én sajnos semmit sem értek a PS-hez, valszeg ezért van, h nekem első ránézésre inkább az volt egyértelmű, h ez egy vmilyen kijelzőn megjelenített képről készült fotó (már csak emiatt is: kepfeltoltes.hu/130107/s4b_www.kepfeltoltes.hu_.jpg),
-így a telefonnak egyáltalán nem kellett asztalon feküdnie
-amit árnyéknak mondasz, sztem visszatükröződés
-ha az átütő háttér alatt a pirosas pixeleket érted, akkor az is amiatt van, h egy monitor lett lefényképezve, amikor én csináltam ilyet, az is pont így nézett ki
-az én monitoromon eléggé kinagyítva a képet a káván is látszik a piros:
kepfeltoltes.hu/130107/s4_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ettől persze még simán el tudom képzelni, h kamu a kép, csak arra akarok kilyukadni, h az itt felsorolt érvek egy magamfajta laikusnak egyáltalán nem cáfolják egyértelműen a valódiságát a képnek.

tocibacsi 2013.01.07. 09:55:24

@Magnat: @Bloooo: ez szerintem is tök egyértelműen monitorról készült fotó...

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.01.07. 10:11:32

@tocibacsi: Ahhoz túl érdekes a visszatükröződés szerintem.

Másrészt ki az az idióta komolyan, aki 2013-ban egy monitorról fotóz, amikor ott a screenshot, az email, photoshop, akármi.

Megjelenik előtted egy kép, félsz, hogy hirtelen eltűnik,, ilyenkor tehát a legjobb megoldás a megörökítésre a 0,2 mp-es reakcióidővel megnyomott PrintScreen helyett, hogy előkapod a mobilod és csinálsz vele egy fotót 10 mp alatt?

Nem vonom kétségbe azt, hogy ez esetleg egy monitoron fotózott kép, de megdöbbentőnek tartanám, hogy vannak az IT vagy fejlesztési szektorban olyan emberek, akik ennyire idióták és így archiválnak.

Magnat 2013.01.07. 10:23:09

@Tomi from Space: Ööö ... pl az, aki nem tud/akar semmiféle utólag visszakövethető mentést csinálni a gépről, mert védett tartalmat nyúlt le?

Gabking 2013.01.07. 12:10:41

@Magnat: Azért ha titkos tartalmat akarok ellopni, utána nem hozom így nyilvánosságra.. :-)

Kicsit nekem ez sántítós történet..

Magnat 2013.01.07. 14:03:48

@Gabking: Sztem annyi volt a cél, h a forrás ne derüljön ki... de persze ez már csak találgatás, kíváncsi leszek, h mi lesz az igaz belőle.

solesz · www.index.hu 2013.01.07. 15:43:57

Kicsit hosszú lett.

[szerintem ON]

No, és ha mégis igaz a kép, akkor mennyivel lettünk okosabbak?

Egyébként meg emlékeztet az autópiaci fejlődésre a jelen helyzet: minél nagyobb, minél csilivilibb... erős processzorok... 2 henger, 4 henger, 8 henger, V12 és hipp hopp vannak autók, amivel 3-400km-ként tankolsz... (hogy Bugatti Veyronról már ne is beszéljek...) Feature hype.

Azután megfordult a trend.

Szerintem a legnagyobb áttörés a közeljövőben az lenne, ha a teljesítményt és a fogyasztást a mai autópiaci trendekhez igazítanák a mobil gyártók is: kisebb magszámú processzor, kiélezett helyzetben csúcsteljesítmény, egyébként a fogyasztáshoz 2 napra legyen elég egy ~2000 mAh- akksi. BIZTOSAN el tudjál menni 1 napra töltő, szivargyújtó töltö, pótakksi nélkül... és ha akarod menjen a GPS, meg a 3G (vagy kinek mi.)

És még valami: a fenntartható fejlődés mint olyan egy lázálom.

Nem lehet mindig felelé menni. Az iPhone is mutatja. hogy nem kifejezetten a telefonoknak van modellenként életpályája (természetesen van olyan is, pl. meddig követnek egy HTC Sensation-on az Android verziókat) hanem a jelen konstrukciónak.
A Samsungnak talán azért bölcsebb lassítani, mert az érintőképernyős konstrukció életpályája delelőre ért. Ha valaki nem tudja időben abbahagyni a minden évben egy új flagship üzletmodelt, az hamar legatyásodik.

Néha oldalra is lépni kell.

Talán az Apple házatájáról jönnek a jó hírek, amikor valami teljesen új irányt szeretnének venni. (Valljuk meg, iPhone 4 óta eltelt 4S és 5 - azaz így az utolsó 3 modell már nem ugrott egymáshoz képest, bocs Applefanok. Talán a SII-SIII között valamivel nagyobb a távolság. De amióta az SIII piacon van 3 ismerős is vett. SII-t.
Mert ár/értékben még ma is az viszi a prímet.)

Az érintőképernyős okostelefon projekt egy időre kiégetve. A nagy kasza végetért.

nyervi (törölt) 2013.01.07. 16:46:06

@solesz: én is az sII-őt választottam inkább. nem bántam meg, tudja amit kell és azt jól is végzi. az SIII nekem már túl nagynak tűnik :)

viszont, ez az állítólagot s4 durván ronda, szerintem.

Google+
süti beállítások módosítása