GoPro kamera - Kalandra fel!

2012 végén jelent meg a GoPro nevő kalandkamera legújabb verziója, amely a Hero3 nevet kapta. Ezt a modellt háromféle változatban dobta piacra a cég, White, Silver és Black Edition elnevezéssel, de mindhárom csomag Wi-Fi- és szoftveres távirányíthatósággal bír. Mi most a GoPro hivatalos applikációját mutatjuk be, segítségünkre egy HTC Sensation XE lesz.

gopro.png


Mindenekelőtt a kamera szoftverét frissíteni kell, a gyártó lépésről lépésre segít ebben a honlapján, igazán egyszerű művelet. Még letöltés előtt el kell neveznünk a kamerát, hozzá jelszót kell megadni, gyakorlatilag a Wi-Fi kapcsolatot kereszteljük el ilyenkor, és a telefonnal is ezt kell majd keresnünk. Ezt a következőképp tehetjük meg: a kamerán bekapcsoljuk a Wi-Fi funkciót, a kék led jelzi az aktív állapotot. A telefonon kikeressük az elérhető Wi-Fi kapcsolódási pontokat, látni fogjuk azt az elnevezést, amit a kamerának adtunk. Ideális esetben a két eszköz kapcsolatba lép, innentől kezdve indíthatjuk a találóan GoPro App néven letölthető alkalmazásunkat.

2013-01-12 12-05-28.pngA nyitó képernyőn található a kamera által látott kép, illetve a kezelőszervek ikonjai.

Célszerű fektetve tartani a telefont, így nagyobb felületen terülnek el a négyzetek. A legfontosabb információk megjelennek az előnézeti kép fölött, azaz hány felvételt készítettünk eddig, van-e Wi-Fi kapcsolatunk, illetve hogy áll a kamera akkujának töltöttsége. Ha az előnézetre pöttyintünk ujjunkkal, akkor teljes képernyőre ugrik a kép, és további infók lesznek láthatók: a felvétel felbontásának beállítása (720, 1080, 1440, stb.), a másodpercenkénti képkockák száma (25/30/60), a képarány, továbbá a színhőmérséklet, az aktuális felvétel időtartama, valamint a rendelkezésre álló összidő, ami még a kártyára fér.

2013-01-12 12-07-08.png

Így kap kijelzőt a GoPro

Eddig minden tuti, hiszen óriási segítség, ha valóban látjuk, mit veszünk fel, nem csak belőjük az irányt, netán nem kell próbafelvételeket készítenünk, hogy leellenőrizzük, jó volt minden beállítás. Azért lássuk be, vicces lenne, ha életünk lesiklását úgy vennénk fel, hogy a horizonton kívül semmi nem látszik a képen, mert épp nem sikerült kellő precizitással belőni a kütyü pozícióját.
A teszt során 1080-as képmagasságra és 60 fps-re állítottam a GoPro-t, kezdetben 30-40 cm-re helyezkedett ela két készülék egymástól. Az előnézeti kép 1 másodperces késéssel jelent meg a telefonon. Túl nagy jelentőséget nem tulajdonítok a jelenségnek, mert nem arról van szó, ezredmásodperc feszességű valós időben kell látnunk a képet, hanem a perspektíva pontos ellenőrizhetősége a legfontosabb. A felvétel idejére viszont eltűnik az előnézet, és csak a leállítás után indul be újra a közvetítés. Ez már több, mint kellemetlen, hiszen létezhet olyan felhasználási terület, amely igényli, hogy felvétel közben mozgassuk a kamerát, és ne kelljen megszakítani a folyamatot egy új beállítás kedvéért. Persze, legyünk őszinték, nem fogunk filmet forgatni ilyen akkurátusan, szóval kis fintorral ez is megbocsátható.
Ami nagyon kényelmes oldala az alkalmazás használatának, az a beállítások kezelhetősége. Mivel a kis kockakamerán mindössze három gomb található, ebből az egyik a Wi-Fi kapcsolója, ezért a maradék két gomb az, amivel bénáznunk kell. Viszont az app tételesen, listába gyűjtve tárja elénk a lehetőségeket, így pikk-pakk módosíthatjuk, amit szeretnénk változtatni.

2013-01-12 17-06-28.png

Ekkor tapasztaltam egy hibának tűnő jelenséget: a video bármilyen felbontása esetén ha kiválasztom a kép látószögét (Filed of view - narrow, medium, wide), hiába hagyja jóvá szándékomat a szoftver, marad az eredeti, széles látószög. Kipróbáltam 720, 1080, 1440 állásban is, semmi változás. Ám miután átváltottam fényképező módba, majd vissza videóba, egy csapásra működni kezdett a látószögváltoztatás, felvenni is sikerült mindhárom módban. (Nem tudom, mi a jobb, azt gondolni, hogy az applikáció vacakol, vagy a telefonomban van hiba.)

Pár baki, de nem baj

Egy másik, valószínűleg telefonspecifikus jelenségbe is belebotlottam. Ha a maroktelefon kijelzőjét lekapcsoltam előnézeti üzem közben, mondjuk akkutakarékossági megfontolásból, majd ismét aktiváltam, a live preview nem töltődik be ismét. Kis kutakodás után megtaláltam az ellenszert: a legelső, bejelentkező képernyőn a csavarkulcs megnyomásával választási lehetőség kínálkozik, miszerint automatikus, hardveres vagy szoftveres előnézeti lejátszót szeretnék látni. A fenti vacakolást csak a szoftveres megoldással tudtam kiküszöbölni. Innentől kezdve viszont minden gördülékenyen ment, az időközbeni telefonhívás sem zökkentette ki GoPro App robotot a megfelelő működésből.

2013-01-12 15-19-01.png


Kellemes funkciónak tűnik a bállítások menüjében található törlési opció. Két lehetőségünk van: a legutóbbi fájl törlése és az összesé. Igaz, ennek csak akkor van értelme, ha tudjuk, mit törlünk, és kell a hely, vagy épp szűz kártyára van szükségünk.
Fényképező üzemmódban lehetőségünk van 7 Mpx képpontot választani, ekkor megjelölhetjük a széles és közepes látószöget, a 12 Mpx képpont esetében csak a széleset látómezőt használhatjuk.
Az applikációnak furcsa humora van; minduntalan kiegészíti az általam megadott nevet egy 8-as számjeggyel, ráadásul az elejére teszi. Nem tudom mire vélni ezt.
A GoPro Wi-Fijének hatótávolsága több, mint elég, soktíz méterről vezérelhető, az meg kevéssé valószínű, hogy vastag betonfallal a két készülék között szaladgálnánk, ami leárnyékolná az adást.
Összegezve elmondható, hogy az alkalmazás nagyban segíti a kamera kezelését, ha másban nem, hát abban, hogy a kétgombos bénázást kiváltja a telefon képernyőjének lényegesen nagyobb felülete, valamint a rendezett menüben való könnyű eligazodás. Picike türelemmel és pár levegővétellel pedig átugorhatjuk az esetleges kellemetlenségeket. Szükéges kiemelnem, hogy a teszt egyetlen készülékkel zajlott, nem biztos, hogy a fenti macerák előjönnek más modelleknél is.


Címkék: teszt kamera htc gopro

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr335014220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Google+
süti beállítások módosítása