Olcsó és nem rossz: Goclever R83.2 (feat. Samsung Galaxy Tab 2)

2013.03.10. 17:18 Mirrmurr

Tömegcikk

Eredetileg csak egy internetes, wifis rádiót szerettem volna. Szétnéztem, és minduntalan feljöttek tabletes találatok. Egyikben sem bíztam. Eddig elkerült a táblamánia, jóllehet – divatos kifejezéssel élve – tartalomfogyasztásra kiválóan alkalmas, nem láttam helyét a háztartásban. Mindennapi szokásaim szerint munkahelyen ott a számítógép/laptop, otthon pedig az erőmű előtt gubbasztok, kép- és videoszerkesztésre az kell, focizni meg ott az Adidas adiNova, bár ha már oda is robotot akarsz vinni, az Adidas F50 topánka fog kelleni, továbbá a Play Store-ból az Adidas miCoach, és kielemezheted, mennyit lötyögtél a pályán.
De ne kanyarodjunk el a rádiózástól! Bár van pár FM-tuneres tábla a piacon, hamar felülvizsgáltam álláspontom, és maradtam a wifi + bluetooth szolgáltatásokkal felvértezett, olcsó kategóriánál. Ebből a Goclever R83.2 lett a befutó. Ez egy 8 collos képátlójú, 4:3-as képarányú készülék, amely főként lengyel nyelvterületen kapós, hisz a cég európai központja is ott lelhető fel. Innen aztán beáramlik szépen hozzánk is, épp a kezeim közé. A Tescoban pont a napokban esett az ára, 35.000 Ft-ért már viheti is a boldog vásárló.

ZOL_6273.jpg

Klasszikus vágódeszka


A boldogság mennyiségi szórása valószínűleg nagyobb, mint egy magasabb presztízsű, például Samsung Galaxy Tab 2 termék esetében, mondom máris, miért. Mialatt nyüstöltem ezt a táblát, kezembe akadt az előbb említett Samsung tab is, érdekes volt párhuzamos galaxisokba (haha) terelni őket.

ZOL_6280.jpg
Hetes és nyolcas


A Goclever szervei a következők: Cortex A9 kétmagos processzor (Rockchip készlettel, 1,6 GHz-en ketyegve), 1 GB DDR3 memória, 8 GB belső tárhely, ez tovább bővíthető micro SD kártyával 32 GB-ig, GPS nincs benne, ám bluetooth és wifi igen, naná. Jó dolog, hogy mini HDMI kimenete, micro USB bemenete is van, ez utóbbi viszont nem a töltője is egyben, erre külön kis jack van. A fülhallgató kimenet alap, ráadásul a hangja – erősítőn keresztül természetesen – egészen jó, nem torzít, megfelelő dinamikája is van. Hangerőt kétféleképpen is tudunk szabályozni, a készülék jobb felső részén, a hátlapon, vagy az előlapi, szoftveres gombok segítségével.

ZOL_6275.jpg

Alumínium hátlap, USB, HDMI, töltés, kártyahely, hangszóró

 

Ha már szoftver, akkor elmondhatjuk, hogy az Android 4.1.1 fut rajta, jóformán zökkenőmentesen. És amiért jóformán: a készülék tesztje úgy teszt, ha adunk neki időt. Az első pár napon semmi gond nem volt, mentek fel rá a különféle kiegészítők, frissítések és újabb alkalmazások. Hanem egyik este azt mondta, talán az MX Player, hogy nem indítható el. Unexpectedly stopped. Mindahányszor nyomtam az ikont, azonnal kiborult. Leszed, felrak, ugyanaz. Innentől kezdve csak a Facebook és a böngésző (Chrome) volt hajlandó elindulni, azok is csak pár percig maradtak életképesek. Nem maradt más hátra, mint az általam végtelenül utált Factory Reset. Nyilván senki nem szeret bajlódni vele, de esetemben az előre várható nyűg ki szokott borítani. Szerencsémre még nem tömtem annyira tele appokkal, így aránylag hamar pótoltam a korábbi telepítéseket. Az elmúlt pár napban minden hibátlanul működik, kifagyás, leállás nem volt. Remélem, ez így is marad a későbbiekben is.

Nem fénynek való vidék

A táblagép kamerája éppen csak jelképes, szinte szebbet festek kézzel, mint amit a tábla megörökít. A hátlapi 2 Mpx-es, az előlapi 0,3 Mpx-es. A Skype kamerás használata egyenesen szörnyű, a vonal végén lévő pártner rossz hangra és rossz képre panaszkodott, ami hihető is, az egész átvitel szaggatott, hamar be is fejeztük a próbálkozást. Egyértelműen a Goclevernek róható fel a gyatra működés, mert a Galaxy Tab 2-vel minden simán haladt, klassz képátvitelt és hangtovábbítást produkáltunk oda-vissza. Tanulságos az örök vita vonatkozó kérdése: ugyanaz a vas „kicsi” marketinggel megdobva és divatosabb kivitelben éri-e meg jobban, vagy elég a pőrébb, a reklámköltséget árába be nem építő, olcsóbb kivitelű kütyü? Esetünkben egyértelmű a válasz: az ár tükrözi a minőséget. Igaz, az „ugyanaz a vas” itt egy finom csúsztatás, a chipek gyártói mások, de az órajel, a memória mérete és a háttértár hasonló. A Goclever kijelzője IPS paneles, a megjelenítéssel nincs is semmi gond, a Samsung képernyője (PLS technológia) viszont olyan, amilyet már elvár a felhasználó ettől a gyártótól. Más simítani a két képernyőt, és máshogy tapad rajtuk az ujjlenyomat. A Goclever felülete egy idő után az igazi mázgás érzést és látványt kelti, míg a Samsung olyan teflonos simasággal viseltet az ujjbegyek iránt, a szemnek is kevésbé zavaró a sok nyom.

ZOL_6278.jpg

Táblarádió

 

Sok jó oldalt, erős odabenn

Kényelmi szolgáltatások terén a Samsung elmehet a pi elmarad a kommersz cuccoktól, gondolok itt az adatcserére, kimenetekre. Van ez a hülye adatinterfésze, alapesetben ezen keresztül tölthető a tábla. Más nincs is a csomagban. Külön megvásárolható hozzá egy adatper, aminek egyik oldalán van egy normál HDMI aljzat, közben tölthető a készülék, így lehet kitenni a képet a tévére kábelen keresztül. Ára 8-10k körül van, forintban. Ez a tablet árának ~10%-a. Vicc. Az R83 ezzel szemben ad a csomagban egy OTG átalakítót, egy micro USB kábelt is, mert ezekre szükség lehet. Például akinek nincs DVD-lejátszója, de van egy .mkv fájlja, az kuncog egyet, előveszi a Goclevert, egy mini HDMI – normál HDMI kábellel ráakasztja a palatáblát a tévére, és indítja a lejátszást, nézi a tévén a képet. Na, ez a Samsungnál is majdnem így van, csak drágábban. Továbbá megtehetjük, hogy a Goclever kijelzőjeként egér és billentyűzet párosításával a televíziót használjuk. (Nyelvészek, hahó, három eszköz közösítésére jó a párosítás szó?) Kipróbáltam egy egérrel, teljesen használható a cucc.
Az 1080p videót is szaggatás és kockázás nélkül játszotta le az R83, ám érdemes kipróbálni, hogy a hardveres vagy a szoftveres dekódolás a használhatóbb, nekem előbbi vált be. Valószínűnek tartom, hogy kodek függvénye is, nem volt alkalmam végigpróbálni többfélét, csak egy x264 típusúval szórakoztam. Ami engem meglepett, az a Samsung Tab 2 gyengélkedése ezzel a fájllal. Csak szoftveres dekóderrel játszotta le a Láthatatlan madárfotóst, és azt is alig észrevehető, de meglévő szaggatás mellett. A hanggal nem volt gond.

ZOL_6277.jpg

Goclever R83.2, Quadrant érték: 3868. Fölötte az Asus Transformer TF201, legfelül a HTC One X

 

Screenshot_2013-03-10-15-33-19.png

Samsung Galaxy Tab 2, Quadrant érték: 2312. Alatta a Desire HD, fölötte az LG Optimus 2X

Mind a Tab, mind az R83-as egységünk viszont azonnal üzemel pendrive-ként, az asztali masina megismerte zokszó nélkül.
A mindennapi használat során, mármint alaphelyzetbe állítás után, nagyon barátságos a Goclever R83.2, apróbb gondolkodási periódusok azért akadnak. Nem kell fagyásra gondolni, de olyan volt, hogy egy alkalmazásból történő kilépés során az alapképernyőt pár másodperc után adta csak ki, és ment aztán minden rendben. Samsung úr ezzel szemben tökéletes, eddig nem kapott gyomorrontást semmitől. E bemutatónak amúgy sem ő a fő alanya, de szükséges megjegyezni, hogy a Tab 2 megépítése, anyaga, megjelenése és képminősége is rendkívül megnyerő, a Goclever R83 pedig egy olcsó, de tisztességes kialakítású eszköz. Például a Bluepanther Voyager kijelzője újonnan is olyan hólyagos, mintha megégett volna, itt erről nincsen szó.
Jó és olcsó gép, vállalható kompromisszumokkal.


Címkék: samsung olcsó tablet goclever

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr615126184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabi113 2013.03.10. 18:46:12

" micro USB bemenete is van, ez utóbbi viszont nem a töltője is egyben, erre külön kis jack van"

Ettől függetlenül szinte 100% hogy vesz fel energiát USB-n is. Nem fogja kiírni hogy "töltés", de hagyd csak rajta pár percre, vagy pár órára az USB-n. Több mint valószínű hogy a töltöttségi szint növekedni fog.

A droid tabletek 99%-a ilyen. Nem írja ki, de tölt.

szabi113 2013.03.10. 18:55:25

@szabi113:
" Például akinek nincs DVD-lejátszója, de van egy .mkv fájlja, az kuncog egyet, előveszi a Goclevert, egy mini HDMI – normál HDMI kábellel ráakasztja a palatáblát a tévére, és indítja a lejátszást, nézi a tévén a képet. "

Nem derül ki egyértelműen: Adtak mellé ilyen kábelt is? Ha nem akkor itt is 10% körülre fog kijönni a kábel ára.

" Ami engem meglepett, az a Samsung Tab 2 gyengélkedése ezzel a fájllal."

Mx Playerrel próbáltad azon is? Ha igen, akkor ez tényleg szégyen a Samsung részéről.

Kiskaresz 2013.03.10. 21:33:41

ha az a Bluepanther Voyager az amit a laptop.hu (talán ők voltak) akciózott az elmúlt időszakban 15ért, akkor nem vagyok meglepve hogy fos az egész ugyanis alibabáról kicsivel több mint 40 dollárért meg lehet venni :)

Mirrmurr 2013.03.10. 21:41:00

@szabi113: Bocs, Szabi, nem adtak kábelt hozzá, naná, hogy nem, pontatlanul fogalmaztam.

Mirrmurr 2013.03.10. 21:42:39

@Kiskaresz: Karesz, az ominózus Voyager a 65k-s GT volt, a 3G-s kivitel.

Kiskaresz 2013.03.10. 22:04:48

@Mirrmurr: rákerestem, nem erre gondoltam :)

Mirrmurr 2013.03.10. 22:13:36

@szabi113: Ja, igen, Szabi, a Samsungon is próbáltam mind MX Playerrel, mind a sajátjával. A szaggatásra magyarázat lehet a tesztprogram által is jelzett teljesítmény-pontszám.

SamSam 2013.03.31. 15:49:47

Nem tudja valaki, hogy a Goclever Tab 83.2- höz lehet-e billentyűzetes tokot kapni?

Sanyivitéz 2013.04.21. 13:18:15

Üdv Mirrmurr! Vettem egy GoClever-t a Tesco-ban és szeretném Wifi-n kívül Vodafone K3772-Z típusú USB Stickkel is föllépni a netre.Eddig sikertelenül, mert a tab nem ismeri fel ezt a sticket (talán a típus a gond?) Légy oly szíves írj választ, vagy alternatív megoldást, hogyan lehetne mozgás közben ( ld. Buszon) használni a netet a tab segítségével. Köszi

h2onorbi 2014.01.03. 14:37:32

A fiamnak vettem karácsonyra, de annyira jó hogy én is használom :)
Az Antutu Benchmark teszteredménye 14520, ez elég durva.
Nagyon jó kis gép, mindenkinek ajánlom.

Google+
süti beállítások módosítása