Jó éjszakát, szép álmokat!

2013.05.14. 19:00 Mirrmurr

Sleep As Android

Ismerős a jelenség, hogy telefonos aszeszoárunk hétről-hétre csak gyarapodik? Természetesen hitegetjük magunkat azzal, hogy bizony szükségünk van mindre, mert napközben használjuk a jegyzettömbünket – többet is akár –, emlékeztetőnket, térképeket, kalóriaszámlálót, virtuális szőrtelenítőt, rendkívül fontos és nélkülözhetetlen alkalmazásokat... Na de éjjel? Akkor is!

Screenshot_2013-05-14-08-45-02.jpgAlvás a számok tükrében

Többféle megoldás létezik arra, hogy tanulmányozzuk magunkat alvás közben, ilyen például a Sleep As Android nevű szoftver. Mondanom sem kell, ez is nélkülözhetetlen a békés alváshoz, a sima ébredéshez, és a továbbiakban történő, nyugodt pihenéshez, illetve ezen időszakok kielemzéséhez. Fogyasztói ára van is meg nincs is: ingyenes az alapapp, az unlock, amivel használni is lehet teljeskörűen, az 460 Ft. Ezen kívül kapcsolódik hozzá még a statisztikai program, ami találóan SleepStats nevet kapott, ezért 271 Ft-ot kell a kasszába adni.

De mi hajtsa?

Mielőtt belemennénk, mi fán terem ez az alváselemző program, szükséges némi elméleti felkészülés. Hogyan is működik? A készülék - telefon, tábla, egyéb - figyeli a testmozgást és a hangokat, az adott eszközbe épített gyorsulásmérő, közelség-érzékelő, mikrofon az észlelt jeleket feldolgozva rögzíti az alvás momentumait. Az szunnyadás közbeni mozgás intenzitása arányos az alvás mélységével és kiegyensúlyozottságával, már amennyiben elfogadjuk az alváskutatási következtetéseket, és miért is tennénk másként? Ebből fakad az intelem, hogy alváselemző berendezésünket csak közvetlenül elalvás előtt kapcsoljuk be, mikor már nem tervezünk más tevékenységet folytatni, hiszen például a családtervezés hangjai erősen torzítják az alvás-statisztikát...

Részletes konfigura

Alapból beállítható, mikor ébresszen a gép, pont úgy, mint a telefonon alapból, figyelembe véve a hét napjait. Részletességében is hasonló, csengőhang, mi fülünknek kedves, rezgés, periódus, egyebek, és egy olyan, elég bosszantó lehetőség, amelynek segítségével nagy valószínűséggel felébredünk: választhatunk egy egyszerű feladatot, amelynek megoldásával némíthatjuk el az ébresztőt, például egyszerű matekfeladat, vagy rázás, gépelés, ilyesmik. Választható az is, hogy értesítsen, amikor már célszerű lenne ágyba bújni, aminek időpontját mi szabjuk meg, hasonlóan ahhoz, hogy mit tartanánk ideális alvásmennyiségnek, fekvés-kelés szakasznak.
A beállítások közt az előbbiekben taglalt funkció az első. Megadható az is, hogy kívánjuk e magunkat kíméletesen ébresztetni: ekkor a beállított időponthoz képest megadott percen belül jelez az ébresztő, hogy nosza, szuszi slussz! Kutatások szerint ugyanis sokkal fáradtabban ébredhet az ember, ha az ébresztő a valóság-kalapáccsal éppen a mélyalvásos szakaszban találja telibe álmunkat.
Az alvás közbeni neszek felvétele minden párkapcsolati együttalvásos vitát felülírhat: horkolsz-e, vagy te horkolsz jobban? Itt a bizonyíték! Alvásőrünk ugyanis - ha bekapcsoljuk e funkciót - rögzít minden olyan neszt vagy zajt, ami szundi közben beindul, legyen az horkolás, motyogás, alvajárás, fogcsikorgatás, nevetés vagy sírás. Ennek érzékenysége szintén állítható, százalékos egység szerint. Sőt, ha a fogcsikorgatást meg kívánjuk állítani, akkor az applikáció ezt is kezeli, hanggal (nyelvcsettintés), szöszmörgéssel, rezgéssel igyekszik jelezni az alvó felé, hogy fejezze be a darálást. 

Ha esetleg amiatt aggódnánk, hogy alvás előtt túlzottan figyelnénk kis követőnkre, ne tegyük, a Droid altatót is képes játszani, ami szintén felháborító részletességgel állítható.
Ami tényleg derűre késztet, az a Lucid dreaming (Tiszta álom, világos álom) funkció. A leírás szerint ez egy olyan technika, amelynek segítségével álmainkat némileg irányíthatjuk, és ehhez a Droid egy kiválasztott hang vagy zene által nyújt segítséget. Óceán moraja, madárcsicsergés, bagolyhuhogás, tücsökzene befolyásolhatja a személyes forgatókönyvet, belegondolni is mesés, milyen sztorik láthatnak napvilágot ezáltal, még Tim Burton is felvonná szemöldökét sejtésem szerint.
Sok csip-csup dolgot is lehet még állítani, olyan mélységig, hogy egyszerűen képtelenség apránként bemutatni, ráadásul a használat szempontjából a fentiek tökéletesen példázzák, mikre van lehetőségünk.
Nem lenne igazi alkalmazás ez sem, ha nem lehetne dicsekedni az eredményekkel valamilyen közösségi felületen. Így aztán teljesen természetes, hogy alvásunk eredményét felhőbe küldhetjük, Dropbox, Drive mehet, apró szépséghiba, hogy a felhősödésnek ára is van, külön alkalmazásként kell megvásárolni a Sleep Sloud Backupot, 354 Ft az ára jelenleg.

Ébredés után

Ha bármilyen módon megállítjuk az alváselemzőt, megkérdi, hogy elmentjük-e a történések leképezését. naná, hisz mi másért vettük? A képernyőn ekkor három traktusban jelennek meg adatok. A bal oszlopban az ébresztők, középen az alvásgrafikonok, jobb szélen pedig az elmúlt időszakra - ami lehet két hét, egy hónap, negyed-, fél- vagy egész év, - érvényes kimutatás: az alvás időtartama, a deficit, ahhoz képest, amennyit előirányoztunk magunknak, a mélyalvás időszaka, és a mérések dátumai.

Screenshot_2013-05-14-08-46-14.jpgKétnapos időszak eredménye

Ha rábökünk a középen lévő grafikonok valamelyikére, akkor az megnyílik, és a képernyőn kiterítve szemlélhetjük a szundítás eredményét. A diagram függőleges tengelyén az alvás mélységét láthatjuk, míg a vízszintes tengely az alvással töltött időt ábrázolja. A jobb felső sarokban a mélyalvás arányát kapjuk. Értékelhetjük is a pihenés minőségét, 1-től 5-ig csillagozva.

Screenshot_2013-05-14-08-44-52.jpgPanaszra nem lehet ok: mint egy csecsemő

Ha be van állítva a hangrögzítés, vicces eredményekkel lehet szembesülni, bizonyára sokan vagytok, akik hálótársuk alvás közbeni hülyeségein jókat derültetek már. Innentől kezdve ezek a momentumok meg is vannak örökítve, tetszőlegesen lehet felhasználni ellenük.

Elemzőknek

Ha részletes kimutatásra van szükség, akkor jön képbe a fent említett SleepStats. Ez vonalas megoldással bontja ízeire a tapasztalatokat, alvás, alváshiány, minták, trendek, valamint egy értesítő modell nézetből tájékozódhatunk, mit műveltünk csukott szemmel.

Természetesen mindenki máshogy, máskor és máshol alszik, azonban érdekes lehet egy rövidebb időszak kimutatása, hátha találtok olyan periódust, ami alapján az alvászavar, vagy épp egy jó pihenés oka tetten érhető. Tegyünk egy próbát! Írjátok meg, ti milyen tapasztalatokat szereztetek, ha használtatok már hasonló alkalmazást, vagy ezután fogtok.
Az alvásvizsgálat komoly ága az orvosi kutatásnak, óva intek mindenkit attól, hogy felelősségre vonja az Urbandroid Team munkatársait szoftverük eredményeit illetően, de egy próbát mindenképpen megér.


Címkék: teszt alvás alkalmazás sleep

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr595299663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harait 2013.05.14. 20:29:02

Akkor jöjjön az első hülye kérdés:
Hova tegyem a készüléket? Mellőlem az ágyról tuti leesik, párna alatt felforrna(mert ugye töltőn van)tegyem zsebre? Xd

Mirrmurr 2013.05.14. 20:41:30

@harait: Ha nincs éjjeliszekrényed, akkor az ágy mellé, a földre. A készüléked érzékenységétől függően lődd be. Túl közelről minden neszt túlreagál, messziről érzéketlen marad. Értelemszerűen.

harait 2013.05.14. 21:02:54

Najó de így nem érzékeli a mocorgásomat és a rem fázisokat....

decoati 2013.05.14. 21:35:09

befőttesgumival ráköktöd a fejedre bhwáháhákhm. Bocsánat.

Mirrmurr 2013.05.14. 21:47:50

@harait: Oldd meg tükörrendszerrel!

Fikk a Nick 2013.05.14. 22:38:00

ÉR-e bármit is a cucc, ha:
1. Nem egyedül alszok
2. 2 hónapos gyerekhez minimum egyszer, de néha kétszer is fel kell kelni?

Vagy térjek vissza rá kb. fél év múlva? :)

Mirrmurr 2013.05.15. 08:30:30

@dr lab ruhinn dr.: Később tudni fogod, milyen gyakran kellett felkelni a gyerekhez. 2 in 1.

Watt25 · http://sablonvalasz.blogspot.hu 2013.05.15. 14:16:43

Na de most tényleg! Hogy működhet ez a földre téve? Biztos, hogy nem kötelező magam mellé az ágyra rakni?
Mondjuk nálunk egyébként is bukó a dolog, mert franciaágyon alszom a feleségemmel, nem hiszem, hogy így is használható.

Google+
süti beállítások módosítása