Tetszik az iOS parallaxos újítása? There is an app for that.

2013.06.11. 14:42 Yarner

Tegnap nagy csinnadrattával bejelentették az átszabott, új iOS-t. Nem akarok belemenni a részletekbe, de azt gondolom, kevés olyan újítást hoztak be a rendszerbe az almás fejlesztők, amitől bármelyik android-tulajt elkezdené enni a sárga irigység. Mindenesetre valóban kicsit felfrissítették az enyhén dohosodó UI-t, és belekerültek olyan újdonságok (oppardon, innovációk), amik nélkül elképzelésem sincsen, hogyan tudtak eddig élni az almatulajok.
Amit viszont nagyjából egyöntetűen "hű, ez de jól néz ki!" kiáltással fogadott a techvilág, a parallax térhatású háttérkép "feltalálása" volt. 
Mutatom, így néz ki:

Csini? Naná. Újszerű? Odaát talán igen, de a Play Áruház kínálatában már elég hosszú ideje ott csücsül az Opotech nevű felhasználó néhány remekbe szabott élő háttérképe, ami pont ezt a kunsztot tudja, sőt rá is tesz egy lapáttal. 

Két alkalmazás van, amit szertnék kiemelni, az első a beszédes nevű 3D Image Live Wallpaper (3D Kép Live Wallpaper, ha magyarra van állítva a Play), ami éppen a fenti almás effektet hivatott előállítani: egy tetszőlegesen kiválasztott háttérképet látszólagos térhatással az ikonsor alá süllyeszt, majd a giroszkóptól kapott adatok szerint mozgatja. Itt egy videó erről, milyen is akcióban:

Az app sajnos fizetős, de még bőven egy korsó sörön belül van az ára (ma éppen 348 Ft), és elég sok paramétert állítgatására is lehetőséget nyújt.

Get it on Google Play

A másik alkalmazás, a GyroSpace 3D Live Wallpaper  több szempontból is érdekes: egyfelől egy valódi 3D-s überkúlos űrbeli hátteret jelenít meg a készülékünkön, másfelől ennek van lite, ingyenes változata is. Mindenképpen érdemes kipróbálni, nagyon pofás, a fizetős verzióban pedig itt is sokféle beállítással játszhatunk. 

Get it on Google Play

Tényleg nagyon feldobja a telefont ez a kis ál-térhatás, kösz a tippet, Jony!


Címkék: háttérkép wallpaper alkalmazások élő háttérkép

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr35355624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Poroszkai Attila (törölt) 2013.06.11. 15:46:20

Gyerekkoromban az általános iskolába játszottunk ilyen kis képekkel amik pont ezt tudták. Ugyhogy le kell menni hídba az ilyen "innovácók" -tól.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.06.11. 16:33:30

Engem ezzel megvettek kilóra, megyek iPhone-t venni.

][-][alo 2013.06.11. 16:49:57

@Poroszkai Attila: Sőt! utána megjelentek ezek a 3D-s műanyag vonalzók - amik hátoldalára remekül lehetett rotringgal puskát írni - használat után egy "swipe mozdulattal" eltávolítható volt a bűnjel ;-)
csak akkor remegett az ember, mikor a tanár odajött és játszott a vonalzóval - nézegette a 3D-s ábrákat, te meg izzadtál, mikor fordítja meg... régi szép idők :)

faram 2013.06.11. 19:42:17

Android live háttérképpként gagyi, giccsparádé, aksizabáló parasztvakítás volt :) Most az iOS7-ben revolutionary meg űber király :)

vigyorix 2013.06.11. 20:22:08

Az android fanok mindenre azt az érvet hozzák, hogy "és akkor letöltök egy olyan alkalmazást". Csak éppen egyik alkalmazás se működik rendesen az erőforrásokat azért zabálja mind. iphone és wp8 után kínszenvedés ez az alkalmazáskupac amit oprendszernek csúfolnak androidék. Pedig néha csak olyan elrugaszkodott vágyaim vannak, mint felvenni egy hívást, vagy ne adj isten letenni azt.....

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.06.11. 21:15:44

@vigyorix: érdekes, ezek nekem sosem volt problémám. Lehet, hogy csak szimplán mázlista vagyok...
Azért az sem rossz, amikor egy iphone rajongó azzal vág vissza, hogy "a cydián ezt már rég megcsinálták :-)...

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.06.11. 21:20:46

@vigyorix: meg valami: egy rendesen megírt Android app nem eszi az erőforrásokat. Sok ilyet használtam, de láttam az ellenkezőjét is.
Azt meg, hogy az ios7 hogy viszonyul az akksihoz, meg nem nagyon tudni.
Azzal meg nem értem, mi a gond, ha van alternatíva. ..

guy2 2013.06.11. 22:57:02

Most az ios alapból tartalmazni fog egy olyan dolgot, amit az android nem :-). Persze, hogy letölthető Androidra a store-ból, de alapból az android nem tartalmazza, így az ios megint jobb, mint az android :-).
Ios-on be sem kell majd állítani, míg androidon le kell hozzá tölteni egy programot, és ott egy atomreaktor vezérlőpultjával megegyező bonyolultságú valamin kell beálítani azt, amit majd az ios alapból, mindenféle beállítástól mentesen tud. :-)

uki 2013.06.11. 23:05:24

@vigyorix: tipikus android ellenes fröcsögés. Próbálj ki egyszer egy rendes droidos telót, ne a 20ezer ft-os fosokat. Elárulom, hogy az eddigi tapasztalatok alapján az ios 7 beta is jobban eszi az akksit mint az ios 6 és ez nem először fordul elő az ios-nél.

Udo von Raumschiff · http://udomongya.blog.hu/ 2013.06.11. 23:55:22

iOS vs. Android ügyében nem foglalnék most állást, használom mindkettőt és kevés szánalmasabb dolgot láttam, mint a törzsi háborút a két tábor között. Az egyik bagázson a kisebbrendűségi komplexus, a másikon meg a felsőbbrendűségi komplexus jelei mutatkoznak... Persze nem árulom el, hogy melyik melyik... :)
Viszont az iOS parallax-trükkje kimondottan tetszik, úgyhogy csekkoltam a Yarner ajánlotta háttereket. Hát, nagyon béták. Böték. Bénák. Ez nem az a „finom mélységet adunk a felületnek”-dolog. Látjátok, ebben jó az Apple (és ezt még az ellenségei is elismerik): Fognak valamit, ami már volt ugyan korábban, csak kicsit kiforratlanul, kicsit sután, így nem is kapott túl nagy figyelmet – aztán addig finomítják, addig hangolják, amíg olyan cucc nem kerekedik belőle, ami szinte magától értetődő természetességű. Aztán mindenki ezt kezdi másolni. Még azok is, akik az egészet az elejétől egy nagy marhaságnak gondolták.

Az Utolsó Csillagharcos 2013.06.12. 00:51:18

@Udo von Raumschiff: azt hiszem ez az, amit "reality distorsion"-nek hívnak, és a legrosszabb ár-érték arányt eredményezi fogyasztói oldalon.

Darkcomet 2013.06.12. 06:20:41

És ez az egész mire jó? Azon túl, hogy jól néz ki, speciel engem hosszú távon eléggé idegesítene.

vigyorix 2013.06.12. 06:40:45

@uki: Nem fröcsögök, használom...és tapasztalok
(prémiumkategótiás és nem 20k-s telefonon) és elmondtam a véleményem. Kicsit olyan ez a erre tölts le egy appot filozófia mint az utólagos szivargyújtos ülésfűtés a kocsiban. Melegíti a segged ugyanúgy, de valahogy nem ugyanaz. Ennél szemléletesebb nem tudtam lenni...

mirigy187 2013.06.12. 08:23:01

Jó van ilyen háttérkép is? És? Inkább az olcsóbb szifonra leszek kíváncsi bár náluk szerintem az olcsóbb az 100 ezer körül lesz :)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.06.12. 09:21:24

@Darkcomet: Egy idő után engem is fog, meg persze meglátom, hogy viszonyul az akkuhoz. Most egy kicsit használom, aztán megy a levesbe, ez benne a szép.
@Udo von Raumschiff: A törzsi háborút illetőleg teljesen igazad vannem vagyok annyira elborult, hogy ne legyek ezzel tisztában :-) Az app viszont szerintem egyáltalán nem rossz, nem éreztem ergyának (és ha nem tetszik a default beállítás, kicsit lehet rajta hangolni). A cikket nem is fikázásnak szántam, nekem is megtetszett a parallax effekt, dícsértem is, hogy nahát, ez milyen eredeti ötlet, aztán kiderült, hogy mégsem az. :-)
Csiszolni tényleg szépen tudnak almáék (bár az iTunest szerető embert még nem láttam, még a technikához nem értő tini unokahúgom is már szívből gyűlöli, pedig ő csak az ipodjához használja). Viszont az is tény, hog ylehagyta őket a piac, és már nem vezetik a trendet, hanem futnak utána - igaz, nagyon csiszoltan.
@vigyorix: Értem, amit mondasz, de nem feltétlenül értek vele egyet - az, amit te mondasz, a konzumfogyasztó filozófiája, aki out-of-the box akarja használni a telefont, és legfeljebb játékokat tölt le rá, mindenből megelégszik a gyárival. Bár egyre több az ilyen, és sajnos a piac is kezd arra törekedni, hogy erre nevelje a fogyasztókat (hiszen milyen jól mutat a marketing szövegben, hogy minden ott van a telefonon, ami kellhet) szerintem ez kicsit lealacsonyítja az okostelefon-élményt, mintha a kocsi rádiója csak 4, gyárilag beprogramozott adót tudna venni, hogy én is mondjak egy (bevallottan szar) autós hasonlatot :-)

Udo von Raumschiff · http://udomongya.blog.hu/ 2013.06.12. 15:10:55

@Az Utolsó Csillagharcos: Nem, a „reality distortion field” nem egy piaci stratégia, hanem egy Steve Jobsnak tulajdonított jellemvonás, miszerint annyira szuggesztív személyiség volt és olyan jól érvelt bármi mellett, hogy bementél hozzá a saját véleményeddel, és kijöttél az övével, és még csak nem is úgy élted meg, hogy legyőztek egy vitában, hanem úgy érezted, hogy mindig is ezt gondoltad, csak nem tudtad jól megfogalmazni...
@Yarner: Igen, az iTunestól én is bármikor képes vagyok agylobot kapni. Viszont azzal nem értek egyet, hogy az Apple csak futna a trendek után. Egyrészt, mindig előre tervezett fejlesztési ciklusokban gondolkodtak. Amikor előjönnek egy-egy innovatív termékkel (termékcsoporttal), előbb a fél világ lehülyézi őket, hogy micsoda egy marhaság egygombos telót csinálni, amikor épp mindenki 200gombos, kis fiókból előugró billentyűzetes, vagy háromrét szétnyitható telefonokat csinál. Aztán a népek elkezdik vinni, mint a cukrot. Akkor az összes gyártó elkezdi másolni a koncepciót - fél év múlva a korábbi hülyézők már arról értekeznek, hogy milyen szar az Apple cucca, a HTC, a SONY, a Hjung-Hai már kétharmadannyiért jobbat csinál, nagyobb felbontással, kétszer annyi maggal, három terafloppal gyorsabban, 4G helyett 8G-vel, háromtengelyű helyett hattengelyű giroszkőppal - és itt az érvek között általában mennyiségek szerepelnek - nem beszélnek arról, hogy az egyszerű júzerek által az ezekre letöltött ilyen-olyan (a futó hardverek csak egy töredékén tesztelt, ellenőrzetlen) appek fölzabálják a hardver fölényét, és instabillá teszik a készüléket. Az egyszerű júzer csak azt látja, hogy a szomszéd (szintén egyszerű) júzer régebbi, kevesebb G-s, kevésmagos, aligteraflopos ájfónja simábban, gyorsabban működőnek tűnik, mint az ő csodakütyüje, és nem is kell időnként újraindítani. Mert az ájfón mögötti (sokat szidott) zárt fejlesztési modell kiküszöböl egy csomó olyan problémát, amik a csúcshardvereket is le tudják nyomni.
Szerintem viszont egy jó androidos készülék, ha az ember hozzáértéssel és körültekintően építgeti és kezeli, semmivel sem rosszabb, sőt, „használati élmény” szempontjából sem kevesebb egy ájfónnál. Csak nem árt észnél lenni. Az ájfónnál ez az élmény „out-of-the-box” érkezik, és a letöltögetéssel is nehéz hazavágni. Ha az ember túlteszi magát az iTunes idiotizmusán, könnyen válik márkahű vásárlóvá...

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.06.12. 16:22:54

@Udo von Raumschiff: Ezzel nem fogok vitatkozni.
Más: a "reality d. f."-t tágabb értelemben az Apple-termékek körüli hype-ra is szokták még használni, ahogy a másnál korábban fikázott vagy fölöslegesnek tartott megoldás apple köntösben azonnal forradalmivá és világmegváltóvá válik a hipszterek szemében.
Azt viszont, hogy "az Apple nem lemarad, hanem pont így tervezte meg a fejlesztési ciklusokat" egy kicsit szintén ilyesminek tartom. Az már elég árulkodó, hogy vezető tech-újságírók is kezdenek Androidra váltani, elég árulkodó. A sajtó persze szereti a zaftos sztorikat, már csak ezért is árgus szemekkel figyelik, mikor fog hibázni és végre összeomlani az óriás, ami nem túl kedvező környezet a megújulásra.

Én valahol drukkolok az Apple-nek is (az arcból mondjuk visszavehetnének), de kb az iPhone 4S óta nem tudtak lenyűgözni, és az már nagyon régen volt.

jaq 2013.06.13. 14:34:28

@vigyorix: emlékszem még 3g környékén volt egy ilyen reklám, hogy aszondja: there's an app for that.

www.youtube.com/watch?v=szrsfeyLzyg

Google+
süti beállítások módosítása