Itt a megígért új Maps: szebb, de vajon több-e?

2013.07.10. 15:49 Yarner

A Google Maps májusban, a Google I/O-n beígért, felfrissített változata végre (a bétaváltozatos böngészős kiadás után) megjelent Androidra is - pontosabban a Play Áruházban elkezdődött az update fokozatos kigördítése. Ennek megfelelően a türelmesebbek pár napon (héten?) belül megkaphatják Android 4.0.3 feletti verziót futtató készülékeikre a frissítést, a türelmetlenebbek pedig (már ha 4.1 feletti verziót futtatnak) közvetlenül is felinstallálhatják. (A linkeket a cikk alján találjátok.)

Mi is a nagy újítás? Egy teljesen átrajzolt (minden felületen - asztali PC-n, Androidon és iOS-en is egységes) felhasználói felület, amibe a térképek áttekinthetőbb megjelenése is beletartozik, valamint intuitív, modernebb kezelés. A térkép felett egyetlen, multifunkcionális mező lebeg, ide írhatjuk be a kereséseinket, valamint elérhetjük a személyes beállításainkat és az útvonaltervezőt. A szövegmezőbe bökve a keresési előzmények mellett a Közeli helyek keresése ikonjai is megjelennek, ezzel pár gombnyomással megkereshetjük a  közelünkben található éttermeket, szállodákat, stb. Ezek az alsó sávban jelennek meg, és jobbra-balra söpréssel válogathatunk közülük. Ha véletlenül többet akarunk megtudni egy helyről, a címsáv felhúzható. Az egész tényleg nagyon szép, gyors és gördülékeny.( Bizonyos országokban itt megjelenik a Felfedezés opció is, ezzel a közelünkben található érdekes helyek között böngészhetünk egy részletes, jól kereshető adatbázisban.) 

mapspic.pngmapsexplore.png 

A navigációban beígérték a valós idejű forgalmi információkat, és azonnali útvonalmódosítást is - ezt értelemszerűen még nem volt időm kipróbálni, reméljük működik nálunk is.

mapspic2.png

Amivel viszont kevesebb lett az új Térkép: eltűntek a választható zoom gombok és a távolságmérő, megszűnt a Latitude és a Check-in opció, valamint a Saját térképek opció sem elérhető. A Maps csapata úgy érezhette, hogy ha teljesen lehúzzák a rolót az offline térképekre is, valószínűleg kitör a népharag, így ezt az funkciót egy fura húsvéti tojással félig-meddig visszacsempészték az új verzióba: ha begépeljük a keresősávba, hogy "OK Maps", az alkalmazás szépen elmenti a gyorsítótárba az éppen látható térképrészletet (amennyiben az adott országban elérhetőek az offline térképek - nálunk sajnos továbbra sem, de pl. Ausztria, Horvátország és Nyugat-Európa általában letölthető), ami aztán adatkapcsolat nélkül is megjelenik a térképünkben.

Végezetül itt az új app hivatalos reklámfilmje, ami egyben egyfajta sajátos turisztikai bemutató Detroit városáról, s amiből megtudhatjuk, hogy ez egy olyan remek hely, ahol az ember egy kocsmában fölszedhet összebarátkozhat egy vagány motoros arccal, aki aztán elviszi shoppingolni, majd a szállodájába. Az új Maps még ebben is segít...

Nos, hogy tetszenek az újítások?

Letöltés 4.1-es Androidra

Letöltés 4.2-es Androidra

(Ha nem jelenik meg rendben a készülékeden a letöltött változat, az Alakalmazások beállításai alól törölheted a frissítést, hogy visszatérj egy korábbi verzióhoz. További letültési linkeket találhattok a lenti linken, az Android Police oldalán)

[Via: Android Police]


Címkék: maps google maps app alkalmazások

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr115399027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Való 2013.07.10. 16:01:43

Én felraktam a 4.1-es változatot, de az Explore részt nem találom sehol. Csak keresőbe lehet beírni amit szeretnél. Érdekes, több is lett meg kevesebb is ezzel a maps. Szerintem a hivatalos változatban, vagy 1-2 hónapon belül még biztosan visszakerül néhány funkció.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.07.10. 16:17:58

@Való: Az Explore nálunk nem működik, gondolom csak olyan helyeken megy, ahol van elég adat, vagy ahol felvásároltak valami létező adatbázist. Mo.-n nincs más, csak a közösségi vélemények, abban meg inkábba külföldiek tündökölnek.A facebookon már divat fent lenni egy magyar szórakozóhelynek, a Google-ban még nem.

UFP P 2013.07.10. 16:38:39

Könyörgöm mondjátok hogy nem megint az van hogy egy nagy update nevében a fícsörök 3/4-ét kiírtják, a maradékot pedig használhatatlan rejtett almenükbe rakják és egy kezelhetetlen UI-t rárakva kikiáltják a modernizálás iskolapéldájának.

decoati 2013.07.10. 17:11:01

kajakra nincs Saját térképek? :/

(nem tud valaki egy jó térképre firkálós-megjelölős-címkézős-kommentelős-felhő szinkronos-desktop klienses appot, lehetőleg ami a Maps-re dolgozik?)

ordasbacsi 2013.07.11. 00:57:46

Ha nem lesz benne távolság mérés,-amit én elég sokszor használok-akkor szégyelljék magukat.

Altaïr 2013.07.11. 07:06:12

@decoati: Nyomj a keresőmezőbe. A saját helyek az első, amit mutat. Nyomj a "View all"-ra, hogy mindet megmutassa. Nem túl bonyolult.

Altaïr 2013.07.11. 07:15:56

@ordasbacsi: Hát, márpedig nincs...
Én küldtem visszajelzést az appon keresztül, hogy tegyék bele a vonalzót.

inebhedj - szerintem 2013.07.11. 08:10:56

A desktop-os változatot használom egy ideje.

Pontosabban használnám, de borzasztó (eleddig azonban volt egy link a régi térképre, szóval a használat jobbára addig tartott, míg a linkre kattintottam).

El lehetne veszni a részletek ekézésében, de szerintem elegendő annyi, hogy a desktopon a régi maps az újhoz úgy viszonyul, mint a Gtalk a Hangouts-hoz. Az utóbbi (a skype hanyatlásával) helyzetbe hozta a Facebook Chat-et, az előbbinél még nem tudom, de lehet, ideje lesz elmélyülni a Bing Maps-ben.

decoati 2013.07.11. 08:26:45

@Altaïr: kösz, ha leér megnézem. (bár most úgy néz ki inkább elmegyek .KML irányba)

jonasinlove 2013.07.11. 09:06:27

Desktop verzióban próbáltam útvonalat számolni, A-ból B-be onnan C-be, a régi maps simán ment,az újban nem találtam meg az 'új célállomás hozzáadása' opciót. Azonnal visszaváltottam az oldschool nézetre. Azóta lehet már javították?

kaskala 2013.07.11. 09:15:23

A latitude teljesen eltűnik?

zolij 2013.07.11. 10:27:55

@kaskala: ha jól értem akkor csak integrálódik a Google Plusba (egész konkrétan annak mobilos verziójába).

plumpy80 2013.07.11. 14:23:22

Hát én pont azok kevesek közé tartozom, akik használják a Latitude-öt, nem szoktuk egymást hívogatni hogy merre jársz, mi van, hanem megnézzük. Erre most kivették. Ok, átrakták a Google pluszba. Alig találtam meg, és lehet újra meghívni azokat az embereket, akikkel eddig láttuk egymást, és lehet újra beállítani, hogy engem ki lásson... Ráadásul véletlenül sem az új térképre teszi rá a helyzeteket, nem, a régire. Régi grafika, nagyító gombok, stb.

Ja, és a Navigációnak megszűnt a külön ikon, már csak Maps ikon marad, abból lehet pötyögtetéssel indítani a navigációt. Megoldható, csak macerás. Eddig ugye navi megynit, cél bemond, és go. Ehhez képest most, hát, így elsőre bonyolultabb, de lehet, hoyg csak más, és azért érzem így...

][-][alo 2013.07.11. 14:35:56

Hurrááá!!!
van offline map gomb - a kereső legalsó sora lesz az.

már ahol van erre lehetőség............

pécsisrác · http://rudywaltz.hu/ 2013.07.17. 15:55:13

Senki se vette észre a legszebb easteregg-et? Csak a magyar nyelvű változatnál:
keresés -> Közeli helyek közül a kávézó ikon kiválasztása (második)
a térkép félreérti így megmutatja hol található a Káva nevű település (:
(angolul természetesen coffee--t ír be, illetve kávézóval is jól működik.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.07.17. 16:02:37

@pécsisrác: :-) De, láttam, de mivel ez az egész helykeresősdi gyakorlatilag életképtelen még magyarul (annyira kevés hely van fent a Mapsen), hogy nem éreztem nagy érvágásnak. De az biztos, hogy ciki. Jelenteni kéne...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.19. 07:39:33

Valaki tud egy régi, jó Maps-ot, amiben tényleg működik az offline mentés itthon is?

kovadam 2013.07.21. 14:13:17

Útvonal tervezés több célállomással tényleg teljesen eltűnt vagy csak én nem találom...?

Google+
süti beállítások módosítása