Clarity+, egy kis plusz a mobilfotózáshoz

2013.07.19. 23:26 decoati

Nna mi ez már megint? Egy hatszázadik kameraszenzor, vagy egy átcsomagolt, megmarketingelt régi? Újabb képjavító bűvészkedés, vagy egy újabb, tömeggyártásba soha nem kerülő, őrült japánok által kinevelt laborpatkány? Szerencsére egyik sem, úgy néz ki ez ismét egy olyan technológia lesz, ami érdemben hozzátesz a mobilfotózás minőségéhez. Ráadásul (előzetes pletykák szerint) Augusztus 26-án debütál a Motorola Moto X-ben, pont a szülinapomon, anyuuu ilyet akaroook!

Moto_X_Rogers.jpg

A Moto X kameraszenzorára vonatkozó első pletykák csak a "Clear Pixel camera" kifejezésből tudtak dolgozni, így jobb ötlet hiányában a Kodak szabadalmára tippelt mindenki. A szabadalom egy speciális szűrőelrendezésű érzékelőről szól, amely a szokásos, Bayer-szűrővel ellátott érzékelővel ellentétben színszűrés nélküli képelemeket is tartalmaz. Rossz hír, hogy a Sony próbálkozott RGBW elrendezésű Exmor RS szenzorral, de úgymond "it was found not to meet certain conditions of Sony’s image quality standards", tehát dobták a projektet annak ellenére, hogy a szenzor igen jól teljesített rossz fényviszonyoknál. A tipp igaz is volt, meg nem is: mint kiderült, valóban egy speciális szűrőelrendezésű szenzorról van szó, de ezt az Aptina (nem egy kis cég, 2009-ben ők zsákolták be a szenzorpiac 16%-át, mint piacvezető) gyártja, és ők (úgy néz ki) rájöttek hol hibázott a Kodak és a Sony.

why_clear_575px.png

 Az elv egyszerű, a színszűrés nélküli részeken (amik egybeesnek a Bayer szűrő G területeivel) kétszer annyi fény érkezik be mint eddig, főként ez adja a pixel luminance értékét. A G színinformációt matematikai módszerrel származtatják, a chroma értéket az R-B részekből kapják. Mivel a pixel mérete ugyanúgy 2x2 mint a Bayer szűrőnél, így az élesség nem változik, viszont a kép SNR értéke 3-4dB-t javult, ami rossz fényviszonyoknál számottevő. Tehát az érzékelő a jelenlegiektől csak a szűrőben és a képfeldolgozó eljárásban különbözik, így a gyártó vagy a saját képfeldolgozó rendszerét adja, vagy az RC/CB - RG/GB konverzió után a már meglévő képfeldolgozó processzorok is használhatók. Ami teljesen új, az a szűrő elrendezése, ez különbözteti meg a Clarity+ szenzort a Sony és a Kodak érzékelőjétől.

pattern_comparison_table.png

A képminőség javulást az Aptina egy összehasonlító teszttel demózta, ahol az új terméket egy azonos pixelméretű, de Bayer-szűrős szenzorral hasonlította össze. Az eredmény... hmmm...

Aptina-9352_575px.jpg

noise_color_part1_575px.pngnoise_color_part2_575px.pnglow_light_40lux_zoom2_575px.pngresolution_bayer_clarityplus_575px.png

ahhoz képest hogy milyen egyszerű az elv, nagyon tetszetős. Hajrá Moto.

[via]

Szerk.: azóta persze kiderült hogy ezt benéztük páran, a Moto X kameraszenzorát az Omnivision szállítja. Kár.


A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr265415511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Google+
süti beállítások módosítása