[Keleti Oldal] Onda V712 - a kínai Nexus7

2013.08.02. 10:00 ][-][alo

Korábbi Felhívásunkat követően a [Keleti Oldal] rovatunkban leközlünk egy-egy hozzánk beküldött, vagy általunk felkutatott készüléktesztet. 

Mindezt tesszük azért, hogy rávilágítsunk, nem csak a Nagy Gyártók Agyonreklámozott Termékei vannak jelen a piacon. A dzsunka technológián túl már megjelentek azok a távol-keleti készülékek, melyek a magyarok pénztárcájához sokkal közelebb állnak. A megfelelő ár-érték aránnyal bíró eszközökről szívesen olvasnak az emberek, nem is beszélve azokról a készülékekről, melyekre tesztelőjük rásüti a "Távozz tőlem sántán!" billogot. 

Várjuk észrevételeiteket, valamint a további teszteket: androlib.blog.hu {kukac} gmail.com címre.

Rovatunk korábbi cikke: Jiayu G4.

Most következő tesztet kaksimaksi2 felhasználó készítette. Ezen írás rövidebb formában kerül leközlésre, az eredeti cikket teljes terjedelmében ide klikkelve érhetitek el.

Bevezető

A következő cikk a jól ismert és androidos körökben preferált Nexus7 olcsóbb, kínaibb és "csupán" 2 magos "kistestvéréről" szól, amely alacsony árával és ehhez mért teljesítményével próbálja megnyerni a kevésbé vastag pénztárcájú vásárlókat, akik efféle tech-kütyük után vágyakoznak.

bevezeto.jpg


A készülék 2012 nyarán jelent meg, de egyetlen egy magyar említésre méltó cikket sem találtam róla, ami segítségemre lett volna a választásban, majd pedig a használatban. Emiatt elhatároztam, hogy megírom a cikket mindazoknak, akiknek már van ilyen készüléke és azoknak is, akik ilyet szeretnének venni.
Hozzám tavaly novemberben került, azóta nyúzom, remélem az írásommal kitölthetem a hiányzó kis lyukat, ami körülötte volt eddig.

Csomagolás, tartozékok

Ne lepődjön meg senki sem, ha meglátja a csomagolást. Kínából jön a csodabogár, a doboz és a dobozt védő doboz is pont ugyanolyan jól össze van rakva, mint maga a tablet. Persze ez nem a gyártó hibája, ezért nem is veszem negatívumnak, de meg kellett harcolni a szuper-biztonságos, szuper-kitömött szuper-dobozzal, ami megvédte a külső behatásoktól a V712-es dobozát.
Egyébként semmi érdekes nincs rajta, minimalista dizájn, pontosan ugyanolyan, mint egy telefon doboza a szolgáltatóknál; kívülről átlagosan semmitmondó, belül viszont értékes dolgokat rejt.
Amikor kinyitjuk, egyből meglátjuk a tabletet, melynek mindkét oldalán fólia van. Ha ezt kivesszük, elénk tárul a "maradék"; egy töltő, ami USB adatkábel is egyben és egy kínai használati utasítás, amihez mellékelve van a garanciapapír.
Hát, Ondáéknál már csak így megy. Sosem adnak túl sokat, hogy örülhessünk eztán is az apróságoknak. Sajnos, a maradék minősége siralmas, úgyhogy érdemes helyette befogni egy jó töltőt, ami otthon van az androidos telefonhoz.

csomag.jpg

Aki egyéb tartozékokra is igényt tart, az tud válogatni a különböző USB és HDMI csatlakozóba dugaszolható különlegességekből, rengeteg van belőlük; tokok, stylusok egész hada áll készen arra, hogy meglepjed velük karácsonyra a készüléked.

Külső

Ami azt illeti, szerintem nagyon eltalálták a dizájnt. Elöl teljesen üveg az egész, a hátulja pedig alumínium borítást kapott, mégpedig olyan elrendezéssel, amilyen a 3G-s iPadekben ismert: felül van egy fekete műanyag sáv, ami szépen követi a fém hátlap vonalát.
Az egésznek olyan érzése van, mintha csak egy kisebb iPad lenne a miénk.
Amellett, hogy jól néz ki, elég masszív is, még az erősebb tekergetésre, szorongatásra sem nyikorog. Persze ne olyan tekergetést képzeljünk el, mint amit Dennis Rogers művel a telefonkönyvekkel.
Kézben tartva kényelmes, egyáltalán nem nehéz, a család női tagjai sem panaszkodtak használat után, hogy megfájdult a hátuk tőle. Így kijelenthetem, hogy kiváló a méret/súly arány is.
Csatlakozókból három van, egy 3.5-ös szabvány jack aljzat a tablet tetején, egy miniHDMI és egy microUSB az alján. Gombból csak kettő van, egy Home és egy Be/Kikapcsoló gomb. A hangerőt szoftveresen szabályozhatjuk, ami az értesítési sávon található. Van még egy microSD foglalat is azoknak, akik többet szeretnének a felhasználható 13 GB-nál.

kulso.jpg

Kijelző

Elértünk a leglényegesebb részhez, ami egy ilyen kütyünél számít. Nem, nem a Facebook, hanem a kijelző. Ha egy kicsit el is bizonytalanodtam a kicsomagolás közben és után, a "maradékok" láttán, a bekapcsolást viszont megérte megvárni, mert nagyon szép képe van. HD felbontású, tehát 1280x800 pixelt vonultat fel a maga 7"-ján, és ezt nagyon jól teszi. Ugyan nem egy Samsung Galaxy S4 minőségű, de az IPS panel miatt a betekintési szög gyakorlatilag 179°, amit persze mindenféle színinvertálás nélkül teljesít, és egészséges távolságról nézve nem lehet látni a pixeleket.
Az érintéseket pengén veszi, nincs késés és nem kell plusz egy elefántot venni hozzá, hogy nyomkodja helyettünk.
Ami hiba, hogy nincs rajta fényérzékelő, tehát manuálisan kell állítanunk a fényerőt, ami különösen problémás akkor, amikor sötét szobából minimumra állítva kimegyünk a napsütésbe, ahol persze semmit nem látunk a kijelzőn és akkor kezdünk el fényerőért matatni.
Az androidba integrált tablet kezelőfelület teljesen átlagosnak mondható, nekem nem nyújtott semmi pluszt, sőt kimondottan rühellem, mert kényelmetlen a használata, 6 gomb egymás mellett besűrítve, természetesen ritkán van olyan, hogy hirtelen eszembe jut valami, váltani akarok és a jó gombot nyomom meg.

alap.jpg

Hardver

Az Onda V712-es lelke egy AMLogic AML8726-MX 1,5 GHz-es, kétmagos, Cortex-A9-es magokból álló SoC, ami meglehetősen szépen teszi a dolgát. Akadás nagyon ritkán fordul elő, akkor is csak abban az esetben, ha több memóriát és processzort zabáló alkalmazás fut egyidejűleg. RAM-ból 1 GB adatott, ami egy átlagos felhasználónak és a célközönségnek, akiknek ez a tablet készült, bőven elég.
A weblapok gyorsan betöltenek, a multitaskinggal sincsenek problémák, hozza a formáját.
Játékok terén változó a tapasztalat, de igazából ott nagyon sok minden az optimalizáltságon múlik, hogy akad-e vagy sem.
A grafikus gyorsító szerepét egy kétmagos Mali 400 MP2 GPU tölti be. A benchmark eredményen látszik, hogy egész szépen duruzsolnak azok a Cortex magok. A melegedésről annyit, hogy semmivel nem melegszik jobban, mint a többi hasonló specifikációjú táblagép, ha magasabb hardverigényű alkalmazást futtatunk, akkor meleg (nem forró), alapjáraton pl.: internetezésnél, e-mailek olvasása közben nem, vagy csak alig.

antu.jpg

Multimédia, kamera

A zenehallgatás, filmnézés, képszerkesztés élmény rajta, könnyen kezelhető, éppen elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen lássunk mindent a képernyőn, csak a megfelelő alkalmazásokat kell kiválasztani a Google Play-ről, ami adva van, tehát ezzel nincs a világon semmi probléma. (Egyébként még a Gmail sem volt előre telepítve, szóval, aki abszolút testre szeretné szabni, hogy milyen alkalmazások legyenek a tabletjén, az nagyon fogja szeretni, hogy ezt választotta.) Pár widgetet készített hozzá az Onda, de nem éppen szem- és érzéknyugtató hatású a kinézetük, úgyhogy használatuk sem ajánlatos.
Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ami abszolút említésre sem méltó, a kamera. Annyira borzalmas képeket készít mind az előlapi (0,3 MP), mind a hátlapi (2 MP), hogy még a megörökítendő örömteli perceket is tönkreteszi. Ha egy valamit kihagyhattak volna akkor ez az. A régebbi kínai iPhone klón-telefonok kamerájának minőségéhez tudom hasonlítani. Abszolút semmi értelme az egésznek, csak és kizárólag azoknak ajánlom, akik megvesznek a HDR-szerű effektekért. Na, azt lehet ezzel csinálni dögivel. Pár tesztképet is készítettem, lássuk:

ratyikami1.jpg

ratyikami2.jpg

Üzemidő, összegzés

A másik gyenge pontja a V712-nek az akkumulátor. Egy 3700 mAh-s van belezsúfolva, abból is a gyengébb verzió, amivel maximum 3 órát bír ki. Ez nem sok, viszont rettentő kevés, úgyhogy amint valaki megrendeli, eBayen rendeljen hozzá egy hordozható akkumulátort, amivel meg lehet nyújtani az üzemidőt. Nekem egy 10000 mAh-s változat van itthon, amivel több, mint 2 napig bírja, 16 $ volt, ugyan Kínából jött, olcsó is volt, de mégis több, mint fél éve szuperál.

Mindent összevetve ,egy-két kiegészítő megvásárlásával és egy kis időráfordítással, egy nagyon jó kis tabletet kapunk, amiért még annyira mélyre sem kellett nyúlnunk a zsebünkben. Az összeszerelési minőség kifogásolhatatlan, az anyagminőség is ott van a szeren, prémium érzést kelt.

Bár vannak hiányosságai (se GPS, se Bluetooth nincs benne), de még így is a tökéletes ár/érték arányával egy olyan termék lett, ami az erre vágyóknak bőven kielégítheti az igényeit. Az alap verzió 120 $-ba kerül, de most már elérhető a 4 magos változat is, 2 GB RAM-mal 140 $-ért.

 

Specifikáció

CPU: Dual Core 1.5GHz
GPU: Dual Core Mali400*2
OS: Android 4.0.3
RAM: 1GB DDR3
Storage: 16GB
Screen Type: Capacitive Screen
Display Resolution: 1280*800 pixel
Screen: 7 inch IPS screen, 1280*800 pixel
Camera: Dual Camera Front 0.3 Megapixels, Back 2.0 Megapixels
Visible: Angle 180°
Extend Card: Support TF card up to 32GB
Multi-Touch: Yes, 5-points touch
Support Flash and HTML 5
Youtube: Yes
Video: 1080P, AVI/MOV/MP4/RMVB/FLV/MKV support HDMI
Music: MP3/WMA/WAV/APE/AAC/FLAC/OGG
Ebook: TXT, PDF, HTML, RTF, FB2
Android Play (Market): Pre-installed
Skype: Yes
Email and Browser: Yes, built in
WiFi: 802.11 b/g/n
3G: Not built in
Earphone Interface: 3.5mm


Címkék: teszt készülék [Keleti Oldal]

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr135428539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fausto(tm) 2013.08.03. 17:53:06

Köszi a cikket, ez most nagyon aktuális nálam, mert nagyon gondolkozom egy V812-es változaton. Gondolom hasonlóan ajánlott kategória, mint a v712.
Az elmúlt pár hónapban nem volt vele gond?

Google+
süti beállítások módosítása