Akarod a G+ profilodat a YouTube-hoz kapcsolni?

2013.11.11. 11:27 decoati

Igazán? Váó. Arccal-névvel, mint komoly, felnőtt emberek. Nem trollkodunk szanaszéjjel bármit pusztán azért, mert megtehetjük. Értelmes, intelligens párbeszédek, kulturált diskurzus. Kamuregek. Csavarjunk rajta még egyet? Ha már úgyis a Nagytestvér a tulaj, és a távoli cél egy komplett ökoszisztéma megteremtése, miért ne jelenhetnének meg a hozzászólások a kommentelő g+ felületén? Mondjuk célzottan? Vagy publikusan? Oda-vissza?

yt2.PNG

Ja, hogy ez nem újdonság, pláne hogy a Google olyan szépen kicsicsázta a saját komment hozzáadás felületet, felugró cimkék mint a SoundCloudnál, legyünk interaktívak, ihaj. Itt egy videó, hogy mi is ez pontosan:

Vannak a YouTube-on privát videóid? Na neeem olyanra gondolok, azokat már úgyis látta az összes hárombetűs szervezet, be is vagy profilozva rendesen, hanem például családi eseményekre, szétszóródott családoknál pl. a gyerekekkel kapcsolatos kis videócskákra, csak hogy lássák a távoliak, hogyan éltek vidéken? Hogyan osztod ezeket meg a családdal? A válasz adja magát: a videó beállításában válasszuk a "nem listázott" opciót, ekkor csak a videó linkjének birtokában nézheti meg bárki, ez a linket pedig meg lehet osztani akár zárt csoportokban (pl. FB, lássuk be hogy a g+ tényleg szellemváros ebből a szempontból), akár mailben, akárhogy.

DE.

Mi van ha az így megosztott videódhoz valamelyik családtagod hozzászól? És mondjuk nem tűnik fel neki az a kicsi, eleve bejelölt checkbox a komment mező alatt? Next - Next - Cancel, ahogy a Windows is működik?

yt3.png

Bizony-bizony. A videód szépen megjelenik az ismerősöd g+ oldalán, publikusan. Te meg kapsz egy üzikét, hogy a drága hülye unokaöcséd most tette az egész világ számára elérhetővé a videódat, és persze mindezt véletlenül, avagy a kelleténél kisebb odafigyelése miatt (most ne menjünk abba bele, hogy mi az elvárható minimális odafigyelés pl. a hatvan éves szüleidtől).

Megoldás: van, már ha annak lehet nevezni. Egyrészt priváttá tehetjük a videót (nem megoldás), másrészt hagyhatjuk "nem listázott" opcióban, de letilthatjuk a hozzászólásokat (ez milyen már...), harmadrészt beállíthatjuk, hogy csak jóváhagyás után jelenjenek meg a hozzászólások, ám ez csak a YouTube felületre érvényes, tehát mire észbe kapsz, addigra már esetleg egy pedofil "nézegeti" a kislányod ötödik szülinapi videóját.

Több tucat ilyen videód van, amiket még akkor toltál fel, amikor a g+ még nem is létezett? Problem?

(köszönet Ludányi Lászlónak, és a többi, leginkább az Android köré szerveződő g+-os arcnak a téma felvetéséért)


A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr915625577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zolij 2013.11.11. 11:40:20

miért nem megoldás a priváttá tétel? Ott elvileg be lehet állítani, hogy melyik google plus user / kör lássa.

elpvblizlhuor@mailinator.com 2013.11.11. 12:05:31

Szerintem tök jó dolog ez, és már rég meg kellett volna lépnie a Google-nek.

decoati 2013.11.11. 12:16:19

@zolij: igazad van, jó lesz ez majd, ha mindenki beköltözik a g+-ra, és az autentikáció egyértelművé válik. Addig meg adódhatnak ilyen anomáliák, ami (azon túl hogy baromi kényelmetlen) inkább elvi kérdés: hadd dönthessek már saját videómról, ne a figyelmetlenség / vakszerencse döntsön.

zolij 2013.11.11. 12:20:19

@decoati: épp az a poén benne, hogy nem kell beköltözni a google plusra, csak valamilyen google szolgáltatásba (pl. gmail). De az tény hogy kéne olyan opció, amivel a videótulajdonos le tudja tiltani vagy legalább default off-ra tudja állítani a hozzászólás g+ -on történő automatikus megosztását.

BTW tudtommal G+ profil nélkül már nem is lehet youtube-on hozzászólni, szóval aki hozzá akar szólni annak van g+ profilja.

decoati 2013.11.11. 12:35:41

@zolij: ez igaz, de eddig nem kellett hogy a körömbe tartozzon az, akivel meg akarom osztani a videót. Eddig nyugodtan hozzászólhatott bárki, de tovább osztani csak készakarva lehetett.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.11.11. 15:08:03

Már nem azért, de nekem kb. fél éve kötelező volt összekapcsolni, ha akartam, ha nem.

decoati 2013.11.11. 17:02:29

@Tomi from Space: a főtrollokat előreveszik, látod, téged még a Google is jegyez. :D

meglivorn 2013.11.11. 19:28:19

Nekem régebbi a jutúb accom mint a g+, és amikor elkezdett csesztetni hogy kapcsoljam össze, el is küldtem a fenébe. Aztán, amikor egyre erőszakosabb lett, aszontam oké, csináld de maradok a régi nevemen (vicces, mert ha a g+al lépek be, az tök más acc, nincsenek kedvencek, előzmények, stb, szóval semmi értelme nem is lenne a váltásnak)
Nade!
Azóta egyfolytában kiléptet, ujra be kell jelentkezni, és ugyan kukiból tudja a nevet/jelszót (azt nem kérdezi meg a Login gombra nyomva), azt nem jegyzi a kis görcs hogy a két accból most melyiket akarom. Halálba idegesít hogy kapok egy videót, kommentelném, és megint nem vagyok belépve...
Szal alapból semmi kifogásom, de csinálják már meg rendesen, az ég szerelmére -_-

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.11.12. 00:02:13

Én egyszerűen megoldottam: töröltem a youtube accountomat. :)
Amúgy is teli volt a tököm azzal, hogy a bekedvencelt videók többsége napokon, de max. heteken belül eltűnt az oldalról, a szerzői jogok megsértése miatt.

decoati 2013.11.12. 09:30:57

@meglivorn: igen, vannak bajok... épp tegnap osztottam meg egy public YT videót a g+-on, melléírtam a rizsámat, erre a YT-ra visszalépve látom ám, hogy ott van a komment szépen, hozzászólásként (ne mondják már nekem hogy ettől kevésbé lesz teleszemetelve a YT, hiszen simán rávághatom: senki nem kérte a Google-t hogy a g+ hsz-emet rakja be a YT-ba).
Az a legnagyobb probléma, hogy ezek a változtatások rákényszerítenek a felhasználói szokásaim megváltoztatására, ami számomra vagy belefér, vagy nem... még gondolkodom rajta, mindenesetre sajnálom.

Google+
süti beállítások módosítása