Mennyire várod az Android Weart? (+ szavazás)

2014.07.04. 16:38 Yarner

A múlt hét egyik legnagyobb Google-bejelentése egyben a legkevésbé meglepő is volt: az Android Wear okosóra-rendszerről már nagyjából mindent tudni lehetett, ráadásul a Google maga adta ki az információkat, már hónapokkal a rendezvény előtt. Az egyetlen dolog, ami meglepetésként szolgált, hogy a két készülék, amit fizikai valójában is bemutattak (sőt, osztogattak!) a keynote-on, minden várakozással szemben nem a Moto kerek és az LG négyszögletes órája volt, hanem a már ismert LG és bizarr módon a saját óráit egy éve nyomó (és épp Tizenre váltó) Samsung csuklódísze.

androidwearkye.png

A Moto 360-re még várni kell valamennyit - csupán az alapvetően baráti közönség jómodorának volt köszönhető, hogy nem kezdtek hangosan fújolni, amikor ez elhangzott. Szemmel láthatóan a kerek okosóra mindenkinek megragadta a fantáziáját - nem csoda, első pillantásra gyönyörű szép, és ilyen még tényleg nem volt. (Második pillantásra feltűnhet, hogy állati nagy, de ez igazából nézőpont kérdése.)

Na de mi ez az egész, és miért jó nekünk? Miben egyéni a Wear, mit tud, amit más eddig nem tudott? Dióhéjban járjuk körül a kérdést.

Ami menő:

  • Hangvezérlés: a Wear orákkal alapvetően beszélgetve kommunikálunk, diktáljuk a keresést, az utasításokat. Nincs is app-menü, mint olyan. A fel-le jobbra-balra pöccintésekkel csak a futó folyamatok és a lehetőségek, eredmények, értesítések között mozoghatunk.
  • Környezetérzékeny értesítések: a Wear a Google Asszisztens kiterjesztése, a környezetünkhöz, pillanatnyi helyzetünkhöz illeszkedő információkat igyekszik a számlapra küldeni: étteremajánlatok, buszmenetrend, helyhez vagy időhöz kötött emlékeztetők, stb.
  • Nem kellenek külön alkalmazások: A Wear az Androidunk kiterjesztése, ezért - ellentétben a pl. Glass-szal - nincsenek külön az órára készült alkalmazások és külön alkalmazásbolt, hanem a telefonunkra (tablet, stb) telepített appok küldenek külön a Wearre szabott modulokat, mintha csak egy widget lenne a csuklónkra szerelve. A keynote-on egy főzőappon mutatták be, hogyan is működik ez élesben: a főzési instrukciók megjelentek egész képernyős módban a tableten, az óra számlapján pedig pontonként. Ha a kiskukta lapozott az óráján egy instrukciót ("masszírozzuk bele az összezúzott fokhagymát lassú, érzéki mozdulatokkal"), a tablet is lépett egyet a listában. Ha időzítő kellett ("előmelegített sütőben süssük lefedve 36,5 percig"), azt a Wear gombnyomásra elindította. Nagyon praktikus. (Mellesleg: bajban is lennének, ha külön appok lennének a rendszerre. Mégis hogy hívnák? Wear-ware?)
  • Már gőzerővel készülnek a Wearhez igazított alkalmazások: a Play Store megfelelő polcán egyre bővül a kompatibilis appok listája. Kész van már a Runtastic, Duolingo, Cloudmagic, meg mindenféle más.
  • Egységes platform: az LG, a Motorola és a Samsung három versenyzője csak az első fecskék, várhatóan a többi nagy cég, és velük együtt a kistigrisek is felpattannak majd a szekérre (bár a Sony egyelőre nem nyilatkozott, hogy meggondolta-e magát). A Wear órák mind egységesek lesznek, semmi skinezés. Ráadásul a fent részletezett megoldás miatt használhatjuk a jól ismert alkalmazásainkat is, nem igényel extra beletanulást sem most, sem az esetleges későbbi vásárlások után.

És ami nem menő: 

  • Hangvezérlés: ez szuperül működik, amíg angolul csevegsz a kütyüddel. Bár a versenytársakhoz képest a Google remekül ért magyarul, de a tollbamondás így is elég vicces eredményeket tud produkálni, a hangutasítások pedig még véletlenül sem működnek - egyszerűen nem elérhető ez a fícsör magyar nyelven. Kezdik pedzegetni, hogy egyszerre értsen két nyelven is a rendszer, de ez még erősen béta állapotban van, és nem világos, hogy a másodlagos nyelveket (tehát ahol nincs meg minden funkció) beleveszik-e ebbe a körbe, vagy csak a teljesen támogatottakat. Szóval egy magyar Wear erősen kripli lesz, ha meg angolul használod, ne akarj vele magyar dolgokra rákeresni, mert fájni fog. (Arról nem is beszélve, hogy sok okos funkció csak a Gmailből kinyert infókkal működik - beszállókártyák, foglalások, szállítási adatok - ha valaki nem Gmailt használ elsődleges postafióknak, ez mind máris pápá.)
  • Környezetérzékeny értesítések: Hát ez nálunk nem annyira fényes: bár sokat javult a helyzet, de ha pl. nem Budapest belvárosában akarsz ebédelni, könnyen lehet, hogy egy 4-5 km-re levő helyet fog javasolni a készséges Google. Az automatikus értesítések meg vagy jönnek, vagy nem, néha meg olyankor is kapjuk, amikor nem kéne. Azt pedig máig nem értem, hogy miért kaptam hetekig értesítést a Makeup blog friss cikkjeiről, becsszóra egyszer sem jártam az oldalukon (pedig szép alkalom lenne a Pride-hét egy coming outra, de most tényleg nem). A Google Asszisztens magyarul egyelőre csak egy jópofa trükk az Androidban, de az életét nem bízhatja rá az ember - egyszerűen nem elég megbízható vagy kiszámítható.
  • Akkuidő: erről még nem sokat tudunk, de az biztos, hogy egy napnál többet nem várhatunk a miniatűr számítógépektől, főleg, hogy a kijelzőknek - óra lévén - általában aktívak kell, hogy maradjanak. Egy kevésbé sikerült készülékben vagy egy rosszabb rendszerfrissítés nyomában ez csúnyán lecsökkenhet, ami azonnal jegeli a felhasználói élményt.
  • Nördjátékszer: a lenti képről is látszik, hogy a Wear órák hatalmasak (Sorban: Samsung Grear Live, LG G Watch, Pebble Steel és Qualcomm Toq - az utóbbi két óra a Wear előtti generáció képviselői), és nem biztos, hogy jót tesz a szofisztikált imázsunknak, ha egy féltéglányi világító TV-képernyő lafog a csuklónkon, amivel ráadásul időnként beszélgetni is kezdünk.

artem watches.jpg

(Kép: Artem Russakovskii)

Szóval így állunk. Az órák jönnek, és ha a Play Áruházból nem is, de a sarki GSM-esnél hamarosan kaphatóak lesznek. Várjuk?

Tervezel Android Wear alapú okosórát venni?
Igen, az enyém kell, hogy legyen!
Nem, az okosóra barmoknak való.
Veszek okosórát, de a Wear nem jön be.
Poll Maker

Címkék: android

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr736473313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darkcomet 2014.07.05. 09:20:53

A középsőre szavaznek, ha nem lenne ilyen sértőn megfogalmazva. Én speciel értelmetlennek tartom az egészet, de a világért sem barmolom le azokat, akiknek merevedésük van tőle.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.07.05. 10:39:45

@Darkcomet: bocs, próbáltam friss, fiatalosan pimasz, megatrendi módon fogalmazni...
Mindenkinek sosem lehet a kedvében járni ☺
Te nézd úgy, mintha az kedve odaírva, hogy "szerintem hülyeség az okosóra"

meglivorn 2014.07.05. 14:28:28

Azon az áron, amin megjelent a mai karóra árakat nézve egész elfogadhatóak :) Igaz, azokat nem kell naponta tölteni.
Nem tudom, én kivárok a véleménnyel, amíg ki nem alakul pontosan hogy mit tud, mire és mennyire használható ténylegesen.

Globetrotter2014 2014.07.06. 21:39:40

Várom nagyon, és a Motorola 360as túnik az első jó elgondolásnak. Kérdés hogy mit tud majd élesben.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2014.07.07. 07:52:37

A "volt okosórám, ha olyan lenne még, vennék" is kimaradt. Sony Ericsson MBW-150, egy órának kinéző óra, amiben volt egy kis kijelző is. Kiírta a hívó nevét, jelezte az SMS-t, le lehetett vele halkítani a csengést, tudta vezérelni a médialejátszót, egy lelkes csapat még Android támogatást is fejlesztett hozzá.
A feketeleves: az órában egy 'hétköznapi' Fossil szerkezet volt, mellette az első generációs OLED kijelzős bluetooth-modul. A baj az, hogy ezek az OLED kijelzők kiforratlanok voltak akkoriban, és egy-két év (felhasználója válogatja) megvakultak. A Sony semmiféle támogatást nem nyújtott, ha garanciaidőn belül történt, akkor cserélték az egész órát, utána szevasz.
Újra kifizetném azt a ~60 ezret ha visszakaphatnám működőképesen azt az órát. Amíg a gyártók úgy kezelik az okosórákat, mint a telefonokat (3 év és kidobom) addig halálra van ítélve az összes. Egy óra egy életre szól, van egy 13 éves Casio-m, apámnak egy közel negyven éves Omegája. Van olyan kijelző, ami kibír ennyit (még többet is), akkumulátort is lehet cserélgetni, szóval megcsinálhatta volna a Sony is, de csesztek rá.

tl;dr - volt olyan okosóra amivel nem néztek techbuzinak de már mind tönkrement, csalódtam az okosórákban, soha többet, régenmindenjobbvolt

Google+
süti beállítások módosítása