Akár öt nyelven is társaloghatsz a telefonoddal

2014.08.26. 09:19 Yarner

"OK Google" szól a varázsszó, amire az Android egyik legnagyobb fegyvere és fő fejlesztési iránya, a Google Asszisztens (angolosan Google Now) érintés nélkül megnyílik a csodára (és információra) szomjazó felhasználó előtt - már ha nem magyar az illető. Az Asszisztens ugyanis - hasonlóan a konkurens csajokhoz (Siri és Cortana) rendes funkciókat, hangutasításokat csak a maroknyi támogatott nyelven volt képes elfogadni. Igyekezett persze, ha már Google termék, azaz "az információ tengerében született", és tiszteletreméltó, a piacot magasan letaroló eredményeket ért el: a magyar nyelvű kereséseket kiválóan megérti a szoftver, szemrebbenés nélkül kikeresi a kispiripócsi Bajcsy-Zsilinszky utcát is, de nem nyűgöz le azzal, hogy élő szóval válaszoljon a kérdéseinkre, és hangutasításokat végképp nem lehet neki adni. Ha meg a nyelveket bíró felhasználó átállítja angolra, németre vagy éppen spanyolra a telefonja felhasználói felületét, éppen a magyar nyelven bediktált keresésekről kell lemondania. 

google-now-listen.jpg

Arra ugyan még várhatunk, hogy minden apró-cseprő nyelv (így a mienk is) teljes támogatottságot kapjon, viszont a múlt héten egy kedves huszárvágással ajánlott megoldást a Nagy Gé a több nyelven is beszélő droidosoknak: A Google Asszisztens mostantól akár pentalingvális is lehet, azaz (flancolás nélkül) egyszerre akár öt nyelven is képes fogadni a bediktált szöveget. Sajnos egyelőre mondaton belül még nem keverhetőek a nyelvek, de így is csodálatosan kitágultak a perspektíváink. 

Mit is nyerünk ezzel? Én, személy szerint azonnal angolra tettem a telefonom alapnyelvét, és a Google Kereső beállításai között ("Hang" menűpont) elsődleges nyelvre állítottam az angolt (hosszú nyomás), másodlagosra pedig a magyart. Ezzel egyrészt a keresést aktiválhatom a várva-várt "OK, Google!" megszólalással (a telefont sajnos előbb fel kell oldani, viszont mivel a Google Asszisztens Indítót használom, a funkció a kezdőképernyőn bárhonnan elérhető - erre amúgy több launcher is képes, pl az Apex is integrálta már a lehetőséget), másrészt végre lehet beszélgetni a telefonnal, kérésre elmeséli nekem, hány éves Angelina Jolie, hogy hívják a gyerekeit, és milyen magas. Másfelől viszont tudom hangutasításokkal vezérelni a telefont, be lehet állítani a vekkert, hívásokat indítani, sms-t küldeni, emlékeztetőket felírni pusztán diktálással. 

Screenshot_2014-08-22-15-36-59.png

És egy okos trükk: mivel a vegyes kereséseket máig nem tudja a rendszer, hiába kérem, hogy "Navigate me to Városliget" csak valami krikszkrakszot, vagy mókásan eltérő úticélt fog megjelölni az igyekvő aszisztens. Mi hát a megoldás? A Google Now képes összefűzni a kereséseinket az azt megelőzőkkel, így megtehetjük, hogy bemondjuk pl. "Margit-sziget",

Screenshot_2014-08-22-15-34-04.png

utána pedig azt, "how to get there". Asszisztensünk elvégzi a többit, és hamarosan ezt láthatjuk:

Screenshot_2014-08-22-10-40-24.png

Pár másodperc múlva már indul is a navigáció.

Ez még persze mindig félmegoldás, hiszen a felhasználók jó része vagy nem tud annyira angolul/egyébül, hogy ez számára könnyebbséget jelentsen, másrészt meg épp az lenne a lényeg, hogy természetes módon léphessünk interakcióba a készülékeinkkel, nem jó, ha tolmács is kell a beszélgetéshez.

Hogy miért most jött ki ez a funkció? A válasz elég egyszerű: kora ősszel várható az új termékek bemutatása, és az év utolsó negyedében fog megindulna az Android Wear is hódító útjára, az okosórákat pedig szinte csak hangutasításokkal lehet vezérelni - így minimum megkétszerezték a Wear-re várók potenciális piacát.

"OK Google, show me the success kid gif"

ui: a több nyelv beállításához egyrészt a Kereső legutolsó verziója (3.6-os) szükséges, és többen jelezték, hogy még nem ért el hozzájuk a funkció, valószínűleg a Google Play Szolgáltatások frissülését kell megvárni hozzá, ez ugyanis rollout-rendszerben történik, adagonként küldik közvetlenül a telefonunkra. 

UPDATE: Meglivornnak igaza van, kicsit túlgondolkodtam a dolgot, ha a keresés elsődleges nyelve az angol, ugyanúgy megkapjuk a szöveges válaszokat, még magyarra állított telefon-UI esetén is. 

[Forrás: Inside Search Blog]


Címkék: google frissítés android alkalmazások

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr346633511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meglivorn 2014.08.26. 10:27:06

Vasárnap estére nekem is beüzemeldött :)
Az igazán érdekes, hogy a telefon alapnyelve maradhatott magyar (néha azért jobb, van ami a nylev alapján dönti el hovavalósi vagyok ^^), a keresőnek kellett a multi és mégis megy, teljesen jól.
A mail vagy a jutub közepéről is elkapta az "oké gogl" parancsot. :)

[off: a honlapon direkt hogy nem lehet +1-ezni csak megosztani?]

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.08.26. 10:51:13

@meglivorn: Nem direkt van, nincs több lehetőség a blog.hu motorjában :-(

piettro 2014.08.26. 17:08:11

Szia! Kérlek írd meg, hogyan tudsz hívást indítani - magyar kontakt-nevekkel? Nekem nem sikerült :(.

Egyébként még mindig a lényeg hiányzik: ez nem hangparanccsal vezérlés, mivel előtte ki kell oldani a telefont, és be kell lépni a keresőbe, stb. Épp ott nem lehet használni, ahol a legnagyobb szükség van rá: autóban. Íróasztal előtt nem fogom hangosan vezérelni, az tuti!

][-][alo 2014.08.26. 21:35:56

@piettro: Nekem Moto X-em van, ott alapból "OK gúgl náu!" hangparancs működik - lezárt képernyőnél is - lásd Moto X Developer Edition cikket.

Így aztán kicsit félve beszélek más készülékkel kapcsolatosan, bááár - ha jól emlékszem, a Zasszony Razr i-jénél próbaképpen felraktam a Google Launchert, s abba bekapcsoltam a Now hangutasítást, s mintha az a teló is reagált volna, feloldás nélkül. De erre most a nagy esküt nem merem letenni, viszont holnap megnézem, s jelzek vissza.

Ahogy Yarner is említette, van egyébként más launcher is, ahova már integrálták az "OK gúgl" parancsot - érdemes futni egy kört, lehet egyik jobban tudja, mint a másik.

nálam mondjuk kicsit felemás lett a dolog: eddig ugye US angol nyelven volt a keresés, most bekapcsoltam a magyart is: így aztán a telefonkönyvből rendesen lehetett hangparanccsal tárcsáztatni: Call anyu, Tomi, Laci, Zoli, Szabó...stb. működtek. viszont a "vil it réjn tudéj" már nem működött, csak beadta a találati oldalakat, előtte pedig a csajszi ékesen mondta, hogy milyen időre lehet számítani, és meg is jelenítette.
most hiába is kapcsoltam hozzá még UK, vagy variáltam a dolgokat, úgy tűnik, nálam ennyit tud most. vagy tárcsázom a magyar kontaktilstámat, vagy pedig hallgatom angolul az időjárásjelentést :)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.08.26. 23:22:03

@piettro: még egy lehetőség, hogy megadsz a kontaktokhoz becenevet is, olyat, amit az angol is megért.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.08.27. 00:37:53

az nem zavar, hogy este ebreszt reggel helyett????

rosszul beszeltel...

NPeete 2014.08.27. 01:54:58

Beállítottam a magyart is(elsődleges nyelv az angol), de nálam így a kettővel nem kezeli az angolul megadott appokra vonatkozó parancsokat (eg. ok google, open facebook). Visszaállítottam csak angolra, megint jó...

piettro 2014.08.27. 07:09:43

@NPeete: Nekem is így (nem) működik, de, ha a készülék nyelve angol, a hangkeresés nyelve magyar, legalább a gombnyomásra működik a keresés (pl. "contact Renáta" - és rögtön meg is találja)
@][-][alo: hmm, azt hittem Android verziótól függ a dolog, nekem Nexus5-öm van, elvárnám a jó működést...:(
@Yarner: a becenév jó ötlet, bár kb. 1000 számom van elmentve (céges célú felhasználás)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.08.27. 08:28:19

@Chaoyang: persze, erre oda kell figyelni :-)
A biztos megolás a 7AM.

][-][alo 2014.08.27. 09:06:05

@piettro: megnéztem a Razr i-n. angol system - Google Asszisztens beállítva, Now kártyák ON, hangkeresés (ok gugl) ON.
Magyar nyelv hozzáadva.
A lényeg: sajnos fel kell oldani a képernyőt ahhoz, hogy kiadd a hangutasítást. Ez így tényleg "fapados".
A "vil it réjn tudéj" működik, ahogy kell, viszont a call parancsra csak a keresőt adja be...
szóval nyöszögős még a dolog.
Android: 4.1.2 -- szerintem ez is lehet még ami bekavar, gubancot okoz.

ragehu 2014.08.27. 12:42:31

Amennyiben a rendszer nyelve angol, megoldható valahogy,hogy a navigáció mégis magyar nyelven működjön?

Vagy továbbra is a rendszer nyelvéhez van kötve a navigáció nyelve?

meglivorn 2014.08.27. 19:04:35

@piettro: Nálam Nexus5-ön az "Ok, Google" parancs akár a lockscreenről is megy (csak fel kell keleni a telót, feloldani nem). De nem tökéletes a dolog, a parancsvezérlás erősen esetleges. Ébresztést simán beállított, de telefonhívást nem sikerült kezdeni. Navigéciót elindította, de az előző kereséssel összefűzni (pont, ahogy a cikkben szerepel) nem sikerült.
Szóval, van ezen még mit finomítani, de mindenképp nagy lépés a helyes irányba, az biztos.

Google+
süti beállítások módosítása