Vajon hányfajta androidos készülék létezik?

2014.08.27. 11:47 Yarner

Sok, az nem vitás. Hunyjuk be a szemünket egy pillanatra, fussuk át a lehetőségeket. Ott van az a rengeteg Samsung, meg a nagy gyártók.. Meg persze az a sok pici cég, a kínai klónozókról nem is beszélve... És már hat éve csak egyre több jön ki... Az biztos, hogy a két kezünk nem lesz rá elég. Ugyan a Google ezeket a számokat nem szokta nyilvánosságra hozni, az OpenSignal nevű elég népszerű hálózattérképező alkalmazás gyártói úgy gondolták, megteszik nekünk ezt a szívességet és részletes statisztikát készítenek a felhasználóik készülékeiről.

A megoldás 2014 augusztusában:

(dobpergés...)

18 796

Legalábbis nekik ennyi jött ki közel 700 000 felhasználó vizsgálata után. Érdekességként, tavaly ugyanez a szám 11 868 volt, előtte viszont mindössze 3997, ami hatalmas nekilendülést mutat.

aug2014.png

A fenti képből szépen látható, hogy a legtöbbek által használt készülék bizony még mindig a Samsung Galaxy S3-asa, két generáció sem volt elég, hogy a folyami kavicsot eldobassa a felhasználókkal (A nagy szürke kocka csak a nemzetközi, i9300-as kódszámú modell, még további nagyobb kockák mutatják a különböző variánsok felhasználóinak számát - S3 tulajok, tényleg ennyire jó?).

Ami hátborzongató: ennek a közel 20 000 készülékből álló piacnak 43 százalékát a Samsung uralja, mindenki más a maradékon osztozkodik - a második helyen a Sony áll, tessék kapaszkodni, 4,8%-os piaci részesedéssel.. Valahogy így néz ki az eloszlás:

brandaug2014.png

Kevés elmozdulást jelent, hogy tavaly a koreai óriás még 47,5 százalékot uralt, bár ez a kis visszaesés, egybevéve azzal, hogy még mindig  a két évvel ezelőtti csúcsmodell a legnagyobb favorit, jelentheti egy komolyabb folyamat kezdetét is (a cég legutóbbi piaci mutatói sem álltak annyira fényesen). 

Az elaprózódást tovább mutatja, hogy a 10 legnépszerűbb készülék mindössze 15%-át teszi ki az összképnek, ergo nagyon nehéz olyan készüléket találni, ami a teljes androidos ökoszisztémát egymagában képviselhetné (ez tavaly még 21% volt). A toplista így néz ki:

  1. Galaxy S III (GT-I9300)
  2. Galaxy S4 (GT-I9505)
  3. Galaxy S5 (GT-I9500)
  4. Galaxy S II (GT-I9100)
  5. Galaxy Note 3 (SM-N9005)
  6. Galaxy Note II (GT-N7100)
  7. Moto G (XT1033)
  8. Galaxy Y (GT-S5360)
  9. Galaxy S5 (SM-G900F)
  10. Galaxy S III (GT-I8190)

A Nexus 5 a 12. helyet kapta, ami azért nem rossz, a Motonak pedig külön riszpekt a 7. helyért.

A teljes jelentés itt van (az előző évi meg itt), érdemes átböngészni, A lap alján megtalálható a teljes adatbázis is excel-formátumban.

A jelentés még további aspektusokat is megvizsgál, az Android-verzió frissességével kapcsolatban pedig érdekes felismerést tesz: úgy tűnik, egy ország egy főre jutó GDP-je egyenesen arányos az ott használt androidos készülékek naprakészségével. Azaz minél gazdagabb egy ország, annál nagyobb a KitKatos készülékek aránya.

Íme, mi itt állunk (a vízszintes tengely a GDP-t, a függőleges az utolsó 5 főverzió piaci részesedését mutatja):

fragbygdpHU.png

Érdekességként, a legnaprakészebb 3 androidos ország Kanada (68%), Norvégia (61%) és Luxemburg (57%).

Itt persze mindenképpen érdekes megjegyezni, hogy az Android-verzió nem minden, az operációs rendszer újdonságainak nagy része a Google Play Szolgáltatások sompolygó frissítésein keresztül érkezik a készülékekre, és a legutóbbi adatok szerint ez a felhasználók 93%-ánál a legfrissebb változat - ezt mindig érdemes észben tartani, ha fragmentációról beszélünk.

google-io-201.jpg

Szép nagy katyvasz, az biztos. Benneteket megleptek az eredmények? 


Címkék: hírek android fragmentáció

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr566640431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BRAAJEN 2014.09.26. 19:20:36

nem az Lg? Mintha nagyobb területet fedne le, és az áll a Sony előtt..

Google+
süti beállítások módosítása