Android One - jobb, mint az ezüst

2014.09.18. 09:53 Yarner

-Száhib, Android van?

-One, fiacskám, one.

Hétfőn hivatalosan is bejelentették az Android One program első három készülékét Indiában. Ahogy már nyár elején, az I/O után is megírtuk, ez igazán nagy durranás lehet - nagyobb, mint az azóta hamvába halni látszott Android Silver program lett volna, és nagyobb hatással is lehet az egész androidos piac berendezkedésére.

Tessék, itt látható a három első fecske: A Spice Dream Uno, a Micromax A1 és a Karbonn Spark V.

SpiceDreamUno.jpg

A1-front5.png

karbonn-sparkle-v-snapdeal.jpg

Érdekes, hogy úgy tűnik, belülről ugyanaz mind a három készülék, csak a csomagolás különbözik (bár kisebb dolgokban kiderülhetnek eltérések). Szóval a belbecs:

  •  4,5 colos WVGA (854x480) kijelző
  • 1,3 GHz-es négymagos MediaTek processzor
  • 1 GB RAM, 4 GB belső SD
  • MicroSD aljzat
  • 5 megapixeles hátsó és 2 megapixeles elülső kamera
  • wifi 802.11 b/g/n, Blueooth 4.0, 3G, FM rádió
  • cserélhető 1700 mAh-s akkumulátor
  • vegytiszta Android 4.4.4, gyakorlatilag azonnali frissítés ígéretével
  • 6399 és 6999 rúpia közötti ár (25-28 ezer forint)

Ez már így is elég szép (nyilván a kamera és az alacsony felbontású kijelző lesz a két gyenge pont), de ehhez még hozzátartozik, hogy az Android One missziós szándékát (a következő ötmilliárd felhasználónak) komolyan véve a Google kijárta, hogy a készülékekhez spéci mobilcsomag is járjon az egyik nagy helyi szolgáltatótól: aki Airtel-es szerződéssel használja a készüléket, havi 200 MB-nyi alkalmazást tölthet le a Playről díjmentesen, az első hat hónapban pedig ingyenesen tölthetnek le esetleges szoftverfrissítéseket (mivel dualSIM-es a készülék, még csak szolgáltatót sem kell váltani hozzá).

A készülékeken nem csak hogy irigylésre méltóan friss Google rendszer pörög, gondosan odafigyeltek a gördülékeny működés biztosítására, és külön bónusz, hogy a rendszer a hindi mellet még 6 helyi nyelven is ért, hindiül pedig hangutasításokat is lehet neki adni.

A kocka el van vetve, de itt közel sem áll meg. Az Andoid One program még idén megjelenik Pakisztánban, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, és más dél-ázsiai országokban is. A feliratkozott partnerek között pedig olyan neveket találunk, mint az Acer, az Alcatel, az ASUS, a HTC, az Intex, a Lava, a Lenovo, a Panasonic, a Xolo, és hogy ne csak az MTK chipekből lehessen majd válogatni, maga a Qualcomm is. 

androidone12.png

Hogy ez mit jelenthet? Lényegében az Android, mint olyan, rebootolását. Az Android One pontot tehet az Android szedett-vedett imázsára - ha az olcsó készülékek is rendelkezhetnek friss, gördülékeny, naprakész rendszerrel és azzal harmonikusan együttműködő hardverrel, minden más megközelítés értelmét veszti az alsó szegmensben. Ugyanakkor ezzel a ravasz vezércsellel a Google ökoszisztémája trójai fadroidként épül be a milliókban mérhető számú új felhasználó fogalomkészletébe - a sokak ellenérzései ellenére is egyre zártabb Google-élmény még nagyobb teret hódíthat magának. 

Ez persze a nagyokat is lépésre késztetheti - ha a filléres telefonok kifogástalan élményt nyújtanak, valami komolyat kell mutatni ahhoz, hogy az átlagfelhasználót (akinek nincs olyan vastag a tárcája, hogy csak a legfrissebbet-legnagyobbat akarja megvenni) a maga oldalára állítsa. A One lényegében fontosabb, mint az Android Silver lett volna - az sok tekintetben már a Google Edition telefonokkal megvalósult jóval korábban, a prémium terjesztői hálózat és támogatás pedig sok pénzbe, energiába kerülne, és nem biztos, hogy eléri a várt sikert. Így viszont nyomás nehezedhet a gyártókra, hogy inkább gyári Androiddal adják ki ők is a telefonjaikat - az extrákat esetleg előre telepített alkalmazásokkal oldják meg - mostanában egyre többen el is mozdultak ebbe az irányba, már ami a beépített alkalmazásokat illeti.

Amit még nem tudunk, hogy mennyire lesz a régiókhoz kötött a program - lehet, hogy valami ügyes szerződéssel megnehezíti a Google, hogy az adott országon kívül árusítsák a One készülékeket - szóval, hogy mikor jelennek meg a hazai boltokban a One készülékek. Merthogy erre az előző egymilliárd is kíváncsi lesz, az fix.

[Forrás: Google Blog, Android Central]


Címkék: google hírek android nexus android one

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr436707365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

][-][alo 2014.09.18. 10:20:55

S nem mellékesen a Google Hírek és Időjárás alkalmazása is épp a minap kapott indiai nyelvekre támogatást :) Friss (helyi) tartalom is adott hát a hardverhez.

mehemed 2014.09.19. 10:24:04

icould van rajta? :D

eßemfaßom meg áll 2014.09.19. 10:25:06

... ha kapható lesz nálunk és ugyanebben az árban ...

smartdrive 2014.09.19. 10:36:55

a kisfarkúság új dimenziója: 210 ppi-s képernyőt valamint 5 megapixeles fő- és 2 megapixeles szelfikamerát ócsárolni egy filléres mobilban

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.09.19. 10:41:56

@smartdrive: Azt, hogy "gyenge pontnak" nevezek valamit a konfigurációban, még nem nevezném ócsárlásnak. Arra próbáltam célozni, hogy azon a kettőn kívül minden más bőven a kategória fölött teljesít, ebben a súlycsoportban még bőven az 512-es memória és az 1-2 magos SoC-ok dominálnak.

Wannabe 2014.09.19. 11:14:09

@smartdrive: Mert mint tudjuk, a ppi és a megapixel a minőség mércéje.

diszkriminans (törölt) 2014.09.19. 12:39:31

@Yarner:
Az 5 megapixeles kamera mióta gyenge pont onnan nézve, hogy nyilván nem volt lehetőséged kipróbálni? Ennél nagyobb kamera felbontás poszterek nyomtatásához kellhet, mobiltelefonoknál meg minőség szempontjából szinte sosem ez a szűk keresztmetszet, hiába tud egy fényképező 15 megapixelt, ha a szar optika miatt az ezeréves, 2 megapixeles fényképezőgép is jobb minőségű képeket csinál. Így teljesen értelmezhetetlen a kamera felbontása, mint szűk keresztmetszet.

Ami pedig a képernyő felbontást illeti, ebben az árkategóriában ez jónak számít.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.09.19. 13:16:41

@diszkriminans: jó, nem voltam elég bőbeszédű. A kamerában nem a megapixel lesz a szűk keresztmetszet, hanem a szenzor/optika gyenge minősége. Sok olcsó, kismárkás telefon volt a kezemben, visszatérő élmény volt az elkészült képek borzalmas minősége, MP számtól függetlenül. Erre komolyabb fogadást is mernék kötni.
Ezeket a telefonokat persze nem fotózni veszi az ember, de itt a Google támogatás és a One telefonok általános csodálatossága miatt könnyen elkaphatja az átlag droidost a gépszíj, hogy egy igazi csúcsgépet várjon egy tavalyelőtti hátulgombolós Samsung áráért.
De köszönöm a kiigazítást, nyilván nagyon ostoba vagyok.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.09.19. 13:31:21

@eßemfaßom meg áll: Hát, ez jó kérdés. A Moto E amúgy 6999 rúpia, ugyanannyi, mint a drágább One-ok, úgyhogy ahhoz képest érdemes számolni az árat (ha lesz, de szürkeimportban elképzelhető, a Karbonn telefonjait már hivatalosan is van, aki árulja Magyarországon, egyet teszteltem is)
Szóval egy Moto E (129 dollár) most 40 rugó körül van nálunk (áfával, mindennel), de 45-50-ről startolt, ami röhej.
ebből lehet kiindulni - mivel nem nagy cégek telefonjai, talán alapból elfogadhatóbb áron lesznek, úgy 30-40 között.
Nem 25E, de nem is élünk indiai bérekből (bár ez még változhat)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.09.19. 14:05:00

4" kijelzőt vagy az alattit, könyörgöm!
miért kötelező péklapát méretet gyártani???
mobilon amúgysem lehet normálisan netezni, akkor meg miért nem képesek kis méretű mobilt is csinálni???

Gera 2014.09.19. 14:08:16

Egy 5 colos telefonon kiválóan lehet netezni, de tényleg.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.09.19. 14:11:24

@Gera: hány lapot nyitva tartva egyszerre? 5-10?
Defy óta nincs kompakt méretű okostelefon :(

Gera 2014.09.19. 14:13:28

@wmiki: Jó, hát biztos nem nyitok meg olyan sok lapot, 10-nél többet elvétve, de telefonon igényem sincs rá.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.09.19. 15:50:46

@wmiki: 4 alatti tényleg ritka, de a Sony speciel (lényegében egyetlenként) megcsinálta, hogy a Z1-Z2 teljes hardverét betette egy 4,2"-es házba (ha jól emlékszem). Amúgy sok kisebb kijelzős telefon van, csak nem a csúcskategóriában. Az egy másik kérdés, hogy a kínaiaknál a péklapát lett a menőzés alapköve, úgyhogy az olcsó kínai cuccokban tényleg semmi nincs 5" alatt.
használtál is nagyképernyős telefont? Én is fújtam anno, amikor 4"-ről kellett feljebb váltani (bár én egy 4,2-4,3-as kijelzőt el tudtam volna képzelni), de nagyon gyorsan megszoktam a 4,8-at az S3-on. Most az 5"-os tesztkészülékekkel sincs bajom, épp egy M8-at nyomkodok, és kényelmesen kezelhető.
Van egy kis átállás.

Google+
süti beállítások módosítása