Plusz Egy ok az örömre - befutott a OnePlus

2015.03.14. 08:15 Yarner

Olvasóink többségének biztosan nem kell bemutatni a OnePlus céget, sem telefonjukat, a Oneplus One-t (de persze azért megteszem): ez az az Oppóból kisarjadt shenzeni illetőségű startup, ami a szociális média hatalmára alapozva, új üzleti modellel azt tűzte ki, hogy legyártják minden idők legjobb androidos készülékét, és mindezt a lehető legbarátibb áron teszik elérhetővé. További nagy lökést adott a netes közösség szemében az induló cég renoméjának, hogy a frissen piacosított CyanogenMod volt a készülékek romjának hivatalos beszállítója, így a CM közösség szemével nézve a OnePlus One az ő telefonjuk is volt.

Az OPO (nem tévesztendő össze a nagybácsi-céggel, az OPPO-val :-) ) bizony egy nagyon masszív készülék lett, 2014 egyik legerősebb konfigurációja került az 5,5 hüvelykes Full HD kijelző alá, a sajtó pedig örömódákat zengett hozzá, már csak azért is, mert a lényegében kompromissszummentes készüléket alig 300 dollárért vesztegették, ami konkrétan fele, mint a hasonló kvalitású csúcskészülékek árának, de még a jóval alacsonyabban árazott kínai konkurenciával is simán felvehette a harcot.

1398157098.jpeg

Az egyetlen nehézség, hogy nálunk nem lehetett megvenni, pontosabban csak mindenféle áttételen, trükkön keresztül, vagy szürkeimprotból behozott, túlárazott forrásokból.

Ennek mától vége: a OnePlus egy hete jelentette be, hogy egy határozott bővítéssel 16 újabb EU-s országban, köztük hazánkban is elérhető lesz a készülék. Hogy további nyomatékot adjon a történelmi eseménynek, a OnePlus csapat négy oszlopos tagja, köztük az alapító Carl Peijel rövid turnéra indult, melynek harmadik állomása Varsó és Prága után csütörtök este Budapest volt. A OnePlus marketingstratégiájának megfelelően az eseményt minden különösebb csinnadratta nélkül, a saját fórumaikon hirdették meg, a gyorsan feliratkozók juthattak be a házibuli hangulató rendezvényre ( bejáraton a OnePlus Fan meeting felirat állt).

oneplusexp.png

Az érdeklődés elég nagy volt, nem is jutott mindenkinek ülőhely (Carl elmondása szerint inkább több helyet hirdettek meg, hogy megteljen a ház - a amagyar közönség pedig lelkesebb volt, mint amire számítottak). A színpadon Carl Pei rövid prezentációban mutatta be a céget, hogyan váltak egy év alatt alig tucatnyi embert számoló csapatból 700 alkalmazottat foglalkoztató globális céggé, mi mozgatta őket, és milyen nehézségekkel néznek szembe a sok siker mellett is (az üzleti modell lényege, hogy nem bírnak nagyobb raktárkészleteket felhalmozni, viszont így előre kell megjósolniuk, milyen lesz a kereslet, ugyanis a kijelzők legyártása pl. 3 hónapba is beletelik, ennyire előre kell tudniuk, mennyi készülékre lesz szükség). Érdekes adalék volt a telefon sikertörténetéhez, hogy az MWC-s nagy készülékbejelentések után éppenséggel nőtt az érdeklődés a OnePlus Oneok iránt.

dsc_0139v.JPG

dsc_0137.JPG

Bemutatta a cég új termékét is, egy 10 000 mAh kapacitású külső akkumulátort, amivel egy OPO-t akár háromszor is feltölthetünk, és kellemes bónuszként megrázva egy ledsorral mutatja a töltöttség állapotát. Ez még hivatalosan nem kapható, de pár szerencsés nyerhetett belőle egyet-egyet. 

És most jön a lényeg: az árak. A telefon 16 GB-os modellje 94 199, a 64 GB-os 104 999 forintba kerül, a Powerbank tápegység pedig 5599 forintért kapható. Persze fontos leszögezni, hogy a raktárkészlet kordában tartását szolgáló meghívásos rendszer továbbra is él, azaz csak meghívóval lehet megvásárolni a telefont - kivétel a keddi napokat, amikor szabad a vásár. Szóval a kedd mostantól OnePlus nap.

dsc_0143.JPG

A prezentációt tombola követte, itt a szerencsések vászontáskát, pólót, és egy mázlista még telefont is nyerhetett, utána pedig lehetőség volt vagy fél tucat OPO kipróbálására, és kötetlen beszélgetésre a képviselőkkel - Bridget, Ruta, Carl és David nagyon közvetlen stílusban válaszolt mindenki kérdéseire, a távolságtartás bármi nyoma nélkül. A kitartó résztvevők még a rendezvény utáni kocsmatúrára is elkísérhették a csapatot, végül a Szimplakertben, meg a szomszéd gyrososnál kötöttünk ki.

img_20150313_192153.JPG

További információmorzsák dióhéjban:

  • Az OPO-t korai fázisban egyszarvú készüléknek becézték a fórumokon, mivel mindenki beszél róla, de még valójában senki nem látta (aztán rendeződtek a szállítási körülmények, és egyre többen rendben megkapták)
  • A harmadik negyedévre várható a OnePlus Two. Egyelőre minden szigorúan titkos a készülékkel kapcsolatban (pedig keményen ostromoltuk az illetékeseket). A OnePlus fórumain az első készülékkel kapcsolatban is kikérték a felhasználók véleményét, anno ennek köszönhetően döntöttek a Snapdragon 800 helyett a 801 használata mellett. Most is számíthatunk rá, hogy lesznek ilyen körkérdések.
  • Az új készülék már a OnePlus saját romjával, az Oxygen OS-szel érkezik, ezt a ROM-ot a Paranoid Android csapat két tagja részvételével fejlesztik. A ROM már él, egyes bemutató keszülékeken már kipróbálhattuk: Lollipop alapú, tetszetős rendszer. (Persze szabadon flashelhető már az OPO készülékekre)
  • A vásárolt telefonok egyelőre CM11S-sel érkeznek (a CM logo már nem szerepel az újonnan legyártott telefonokon)
  • A cég hozzáállása a rootoláshoz, berheléshez elég liberális: maga a root, lecserélt ROM, stb. nem érinti a garanciát, de ha emiatt károsult a telefon, akkor már nem fogják megjavítani helyetted, viszont ajánlják a fórumaikat, a legtöbb esetben ott úgyis lehet segítséget találni.
  • A OPO ötlete abban a pillanatban született meg, amikor a későbbi alapítók egy összejövetelen mind kitették a telefonjukat az asztalra, és rájöttek, hogy majdnem mind iPhone-t használnak.
  • 3 hónapja kapható a OPO Indiában, egy friss kimutatás szerint a 4G aktivációk alapján már a második leggyakoribb készülék.
  • A OnePlus alkalmazottak jellemően napi 10-12 órákat dolgoznak, nem ritkán heti 6 napban.
  • Az év végéig még mindenképpen kapható lesz a OPO, aztán a kettes készülék teljesen átveszi majd a helyét.
  • Áprilisban még várható egy rejtélyes OnePlus termék, amiről sajnos Bridget nem volt hajlandó többet elárulni.

Terveztek beruházni egy OnePlus Oneba?


Címkék: hírek esemény oneplus

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr717262635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chabusch 2015.03.14. 12:01:32

Naja, kompromisszummentesen hiányzik belőle a microSD.

C4rt3r 2015.03.15. 11:13:12

@chabusch: Ezért kell a 64 gigásat venni!

Muzzak 2015.03.15. 15:15:57

64 Gb boven eleg, tokeletesen mukodik az enyem, rengetek hely van rajta, pedig
nem keves cuccot tettem mar ra.

harcangel 2015.03.15. 19:12:18

Első osztályú telefon, nagyon szerettem. Kár, hogy a soron következőn már nem CM fog futni, nekem az adta el a telefont.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.03.15. 19:24:48

Nyugaton hihetetlen hype övezte ezt a telefont, az anyacég (Oppo) állítólag egy jónevű kínai (?!) high end gyártó, sokat is vártak tőle, a tényleges tesztek során a konklúzió az volt hogy sokkal közelebb áll az élbolyhoz, mint az ára tükrözi.

Úgy tűnik, alapjában véve egy vállalható kütyü lett.

Ezt a CM dolgot nem értem, miért is lenne előny?

odamondó 2015.03.15. 20:25:53

@chabusch: 64gigához miért kell SD kártya?

Amúgy nekem augusztus óta van meg. Legjobb telefon eddig: akku idő, képernyő méret, sebesség, kamera + RAW fotó támogatás, 64giga tárhely. Mi kell még? Mindezt olcsón.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2015.03.15. 21:33:47

Egy időben én is azt gondoltam hogy ez a tökéletes telefon.
Sajnos számomra két hiányossága van:
Nem jutott bele FM rádió. Akinek ez nem gáz azzal két külön vlágban élünk valószínűleg, úgyhogy kár egymást meggyőznünk.
A másik, hogy - feltehetően az unibody ház miatt - beáldozták a cserélhető SD kártyát, ez csak azért nem akkora probléma, mert az android rendszer a cyanogen miatt nem nézi hülyének és nem akarja megvédeni a júzert saját magától, vagyis a fájlok (és az egész teló sw image) szinkronizációjának minden ismert módja vélhetően megoldott, vagy megoldható.
Azután nekem egy LG G3 lett, ami mindkét kérdésre megoldotta a választ, ráadásul ma már (igaz nem kártyafüggetlenül) de már 100 ropi körül kapható.
Ezzel együtt akinek nem fontos a fenti két szempont annak valószínűleg ez az ideális telefon, még most, csaknem egy évvel a bemutatása után is.

ABI! (Anythink But I-Phone)

Google+
süti beállítások módosítása