Android, root, custom firmware, backup

2010.11.01. 14:10 readya

Először is tisztázni szeretnék néhány fogalmat. Itt nem a műszaki/informatikai 100%-os precizitásra törekszem, hanem az érthetőségre. Kezdjük az alapoknál, mi is az a kernel. Egyszerűen fogalmazva a kernel az operációs rendszer és a hardver (processzor, memória, stb.) között elhelyezkedő réteg. Az Android pedig egy operációs rendszer, amit mobiltelefonokra fejleszt a google (bár nem csak ARM alapú processzorokat támogat, számunkra ez lényegtelen most). Ez egy Linux kernel alapokon nyugvó operációs rendszer. Hiba lenne egyszerűen Linuxnak nevezni - ahogy iphone-os körökben szokták - hiszen ez egy monolitikus kernel, amiben nem csak az alap utasítások vannak benne - sőt, nincs is benne az összes, ami egy átlagos Linux kernelben - de ebbe mélyebben nem mennék bele az átlag olvasó miatt. Mi is az a Firmware? Nos, esetünkben a telefon alap szoftvere. Mondjuk úgy, hogy a kernel és az operációs rendszer egyben.

Mi az a root-olás? A root, magyarul gyökér - de nem szitokszó értelemben :), itt úgy értelmezendő, hogy mindennek a gyökere, alapja - a Linux/Unix/BSD világban leegyszerűsítve az Admin-nak felel meg. Ez ennél bonyolultabb, de nekünk ennyi érdekes most. Alap esetben - nagyon helyesen - nincsen root, azaz admin jogunk a telefonon, hiszen így csak ahhoz férünk hozzá, amivel nem tudunk kárt okozni.
Rootolásnak/jailbreak-nek nevezzük, ha megszerezzük a telefonon a root/admin jogosultságot. Ennek több módja van, én nem fogok erről értekezni mert mindenkinek azt javaslom, ha nem jó az angolod, nem olvastál utána hosszú órákon át fórumokban, akkor ne rootold a telefonodat. Könnyen lehet sírás a vége (nem működő telefon, szervíz, hibás működés, elveszett adatok, stb.). Ez nem azt jelenti, hogy informatikusnak kell lenni a rootoláshoz, nagyon sok laikus csinálja. Ellenben tudni kell, hogy hol keressen információt az ember, ha baj van és tudni kell angolul mert magyarul nem mindig fogsz választ kapni a kérdésedre.

Miért jó a root? Mert root jogosultsággal mindent megtehetünk a telefonon. Mindent, ennek előnyeivel és hátrányaival. Többek között teljes mentést csinálhatunk, letörölhetjük azokat az alkalmazásokat amikre nincs szükségünk (ezzel vigyázni, a google services nélkül pl. nincs Market és társai...), teljesen magunkra szabhatjuk a telefont (pl. egy korábbi bejegyzésemben a screenshoton látszik, hogy a Galaxy S-emen nem a gyári akku jelző van. Én jobban szeretem ha százalékra pontosan kiírja mennyi az annyi, ehhez pedig root kell), stb.

Mi történik a garanciával ha root-olom a telefont?
1, semmi. Az Android egy nyílt operációs rendszer, azt csinálsz vele amit akarsz. Legrosszabb esetben a szervíz próbál megfogni, de ezzel le is lehet őket szerelni (tapasztalat). Amúgy sem a szoftverre, hanem a hardverre vállalnak garanciát. Ilyenkor viszont ne csodálkozz ha gyári firmware-el kapod vissza. De ez alap. Ha gond van, felteszik a gyári szoftvert és megnézik, hogy azzal is produkálja a hibát vagy sem illetve kötelező nekik frissíteni a legújabb verzióra.
2, ha a telefon nem múlik ki teljesen, értsd csak gond van vele, akkor mindig van lehetőséged visszarakni egy gyári firmware-et és úgy bevinni a szervízbe.

Mi az a custom firmware? Na ezzel vigyázzon mindenki. Custom FW-nek nevezzük, amit nem a gyártó írt, hanem valaki. Itt a valaki a lényeges pont. Nem tudod ki írta, nem tudod mit rakott bele, mit vett ki belőle. Mivel az Android nyílt forráskodú, ezért akinek kedve van, írhat custom firmware-t. Sokan élnek is vele és az XDA műhelyben pl. egészen jókat készítenek. Ezek nagyrészt megbízhatóak és mivel igen komolyan tesztel a közösség, azt mondanám, hogy 99%-ban nincs ártó szándék egyetlen custom FW-ben sem. De biztos nem vagyok benne és te sem lehetsz. Szóval ha mégis felteszel egyet, azt a saját felelősségedre teszed. Éppen ezért nem linkelek egyik telefonhoz sem root illetve custom FW elérhetőségeket. Akit érdekel a téma, a google-ban keresve hamar megtalálja amire szüksége van illetve az XDA fórum jó kiindulási alap. Magyar lapokat azért nem ajánlok, mert bár nagyon erős a közösség, leginkább sokat tapasztalt emberek alkotják. Az igazán mélyen hozzáértő - custom FW-ket és kernel-eket készítő - embereket nem a magyar fórumokon találod (bocs ha valakit megsértettem, de a custom FW csomagolás még nem teljes hozzáértés és ilyenekből is kevés van itthon).

Mentés. Vannak erre nagyon jó programok, én kettőt mutatnék be.
Az első a MyBackupPro. Ezzel le tudjuk menteni az alkalmazásainkat, a hozzájuk tartozó beállításokat illetve az összes adatunkat (sms, mms, híváslista, névjegyek, stb.). Saját tárhely tartozik hozzá, ami sajnos elég kevés (ha jól emlékszem 200mb), ahova egyből el is helyezhetjük a mentésünket. Root nélkül is működik, akkor nem tudja lementeni az appok beállításait (pl. ezért root...).
Második - én ezt használom - a Titanium Backup amelynek van ingyenes és fizetős verziója is. Root nélkül nem működik, pont. Első indulásnál rákérdez a root jogokra, ha az rendben van, akkor is azt fogja mondani, hogy nem tud működni. Ott a jobb alsó sarokban a Problem? gomb, amire ilyenkor illik rábökni. Mindjárt mondani is fogja, hogy a busybox hiányzik neki és megkérdezi, hogy letöltse vagy sem. Igennel kellene felelni erre a kérdésre és meg van oldva minden gondunk. A busybox-tól nem kell félni. Konkrétan standard unix parancsokat tartalmaz (minden Linux/UX/BSD rendszeren alap programok), amiket a program használ. Ez szintén lementi az összes applikációt és a hozzájuk tartozó beállításokat. A Pro verzió képes arra, hogy batch azaz háttérfolyamatban csinálja mindezt. Csak rányomsz a mentésre és megnézi mi az amiről nincs mentésed illetve miből van új verzió. Ezeket menti, a többit nem (kivéve ha direkt kéred tőle a teljes mentést). Ami még nagyon jó feature a Pro verzióban, hogy egyből szinkronizálni is tudja a Dropbox-al.


 

 


Címkék: hírek backup root titanium backup mybackup readya

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr252413620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2010.11.02. 08:28:18

Egy újabb remek poszt, nagyon beindultál :)

Akkor ezek szerint ha valamilyen hardveres probléma van a telefonommal, akkor nyugodtan vihetem vissza custom rommal ilyen esetben ez nem jár garancia vesztéssel? Ezt nem tudtam, azt hittem mindenféleképp ha garanciális ügyről van szó, akkor vissza kell raknom a gyárit.

Nagyon örülök, hogy beindult a blog, én nem nagyon találtam naponta frissülő android blogot, az almásoknak meg több is van, gondolom az ő helyzetük könnyebb a "gyári" támogatás miatt.

readya 2010.11.02. 13:18:15

Köszi. :)

Bármilyen ROM-al visszaviheted igen. Eddig egyetlen srácról tudok akivel szórakozni akartak, de a fogyasztóvédelem említésére meghátráltak. :)

bioLarzen 2010.11.02. 21:19:28

Keziccsókolom, én lennék az az "egyszerű" júzer, aki a 100%os pontosságért cserébe örömmel elfogadja az érthetőséget - úgyhogy nekem hasznos volt a cikk, köszi!

bio

helixpomatia 2010.11.09. 15:20:02

Hét egy nagy tévhitet oszlattál el nálam a garanciavesztés témakörében, köszönöm!

bioLarzen 2010.11.09. 15:41:49

@helixpomatia: Igen, én is úgy tudtam, hogy a rootolás garanciavesztést okoz.

bio

HardRic 2010.11.16. 16:20:43

Írtam e-mailt blog.hu-n keresztül, lehet hogy a komment is elég lett volna.

borisz 2011.06.14. 17:22:48

én csak annyit szeretnék, hogy sztem a az akksi kijelzős példád elég félrevezető, mert widgettel simán megoldható a százalékos akku-kijelzés, nem kell azért root

boriszcár 2012.02.03. 13:26:15

Sziasztok!

Segítséget várnék valakitől, mielőtt szervízbe mennék.
galaxy tab 10.1-es tabletem van, karácsony óta nyúzom. Az első 3-4 hétben tökéletesen működött. Elsősorban interneten olvasok vele, pár alkalmazást letöltöttem azért a marketből, de nem ez a jellemző.
Böngészőnek dolphint használok, mert az általam eddig ismert böngészők (firefox, chrome, opera) nem ajánlanak fel választási lehetőségt és alapból az m. kezdetű mobil-oldalakat töltik le, ami 10 colon zavaró. Nincs ezzel gond, a dolphin jónak tűnt. Viszont 1-2 hete elkezdődött valami: pár perc használat után pillanatokra lemerevedett a böngésző, majd magától le is állt, visszadobott a kezdőképernyőre. ha újból elindítottam, akkor nem emlékezett semmire, kezdhettem előre begépelni az oldal címét. Először kitöröltem a progit és újra letöltöttem, de nem lett változás. Majd visszatértem a firefoxra, de ott ugyanez történt. Kerestem új lehetőséget, ez a maxthon nevű böngésző lett (ami tud tabletet kezelni) de letöltés után a szitu ugyanez: max 10 perc olvasás után fagyás majd program bezár. teszteltem, az összes böngészővel ezt teszi. Ha bármi mást csinálok, akár pdf-et olvasok, akár játszom, semmi másnál nincs zavar, csak böngésző használata közben. Az internettel nincs baj (3G-s T-mobile kártya) mert ha mobil hotspot-ként osztom a netet, akkor a laptoppal simán, korlátlan ideig tudom használni.

Mi lehet a probléma?

Várom a választ nagyon, mert már ezt a levelet is a tableten kezdtem megírni, de a felénél lefagyott, elveszett a levél és az asztali gépen kellett elölről beírni és ez így nagyon idegesítő. Valamiért azt gondolom, hogy ez nem garanciális probléma, de ebben az esetben pláne nem tudom, hogy kihez kellene fordulnom.

Előre is köszi!

bamkkot 2020.07.01. 05:34:49

hello my friend,
im new blogger.
nice to meet you.
visit for my blog

op-nightflower.blog.hu/

Google+
süti beállítások módosítása