Külső .APK telepítés, hogyan és miért?

Egy újszülöttnek minden vicc új, ahogy egy új Androidosnak is minden információ új lehet, ami a leendő kedvenc mobilplatformját érinti :) Így karácsony táján még fontosabb, hogy átnézzük az alapokat, hiszen nagyon sokan fognak új mobilokat kapni, amikkel lehet, hogy az első napokban nem fognak tudni semmit kezdeni.

Applikációt az applikáció boltból

Azt már megszokhatták az iPhone-osok, hogy a programokért az App Store-ba kell menni, a Windows-osoknak pedig a Windows Apps-ba és az Androidosok is szó szerint játszi könnyedséggel használják már a Google Play adta lehetőségeket, de miért van az, hogy az ember fia szinte kizárólag csak ezekre a helyekre jár a programokért? A válasz lehetne egyszerű, de beszéljünk róla egy kicsit bővebben. A mobilboltok többféle okból is hasznosak (attól függetlenül, hogy megvan a saját kis árrésük, amikkel jellemzően a felhasználóknak kell szembeszállniuk). Az első rendkívül fontos tulajdonságuk, hogy egy helyen tárolnak mindent, tényleg olyanok, mint egy bolt, ahol csak a megfelelő polcsorra kell mennünk, ha valami kedvünkre valót szeretnénk találni. Rengeteg applikáció vár minket különböző témakörökbe csoportosítva, nézhetünk toplistákat, kaphatunk számos ajánlatot az eddigi letöltéseink és vásárlásaink alapján, egyszóval tényleg személyre szabottan, egyszerűen és kényelmesen szerezhetjük be azokat a programokat, amikre éppen szükségünk van. A másik előnyük, hogy javarészt ellenőrzött programokat találhatunk itt, amik nagy biztonsággal telepíthetőek. Az Android boltba kerülés ugyan elég egyszerű művelet és inkább a felhasználókra bízzák a kellemetlenségeket okozó app-ok kiválasztását, az Apple-nél egy hosszadalmas folyamat árán lehet csak a polcra kerülni, melynek hála a felhasználók teljes biztonságban tudhatják magukat, ha letöltenek onnan valamit. A harmadik és szinten nagyon fontos szempont a fizetési rendszer, hiszen ilyen vásárlások során a bankkártyánk adataival és a megtakarított pénzünkkel játsszunk, ezért kiemelt figyelmet kell fordítanunk arra, hogy kire bízzuk ezeket az információkat. Az Apple, a Google és a Microsoft neve garancia arra, hogy nem élnek vissza a bankkártyaadatainkkal.

offline-games-google-play.jpg

 Mi van, ha mégsem innen akarok app-ot?

Az Androidon számos, "bevizsgált" bolttal találkozhatunk a Google Play-en felül, de eljöhet az a helyzet is, amikor olyan programot szeretnék telepíteni, ami egyik boltban sem fellelhető. A kedves Olvasó ilyenkor felszisszenhet, hiszen miért tenne fel olyan applikációt, ami nem fért be egy bolt kínálatába sem? A válasz egyszerű: azért, mert szüksége van rá. Persze nem kell egyből óriási összeesküvés elméleteket és rossz arcú embereket vizionálni, vannak olyan programok, amik megbízható forrásból származnak, egyetlen "bűnük" annyi, hogy nem fértek bele bizonyos szabályok miatt a bolt "jogrendszerébe". Ilyenek például a szerencsejátékkal és pénznyerési lehetőséggel kecsegtető app-ok, amik teljesen legálisan és megbízhatóan működnek, viszont maga a bolt nem támogatja a pénznyerési mechanizmusukat.

De mi az az .APK?

Az APK az application package file rövidítése, ami gyakorlatilag egy előre csomagolt, telepítő állományt jelöl. Ezek az állományok szabványos JAR archívumok, azaz Java nyelven írt programok, amiket bármilyen ZIP alapú tömörítővel ki tudunk bontani, hogy egy csomó, számunkra ismeretlen file-t találjunk benne. Ilyen állományokat találhatunk, ha file megosztókról szedünk le Androidos programokat, vagy olyan helyekről, ahol a fejlesztők teszik előzetesen elérhetővé őket.

unnamed.png

Hogyan tudom feltelepíteni az .APK-kat?

A folyamat rendkívül egyszerű: Először is le kell tölteni őket, aztán megnyitni a telefonunk a filekezelőt és kikeresni az érintett .APK állományt, esetünkben a Pokemon Go-t, ami eleinte nem volt elérhető kishazánkból a Google Play Store-ban, így nem volt mit tenni, mint .APK-ban letölteni és mint külső forrásból érkező applikációt telepíteni, amihez elég csak rábökni egyet: 

1.png

A telefonunk ilyenkor figyelmeztetést ad arra vonatkozóan, hogy felismerte, hogy a biztonsági beállításainak nem megfelelő módon szeretnék programot telepíteni és lehetőséget ad arra, hogy ezeket a beállításokat megváltoztassuk. Katt a Beállítások gombra:

2.png

A következő képernyőn nem kell mást tennünk, mint engedélyezni az ismeretlen forrásokból való telepítést. Ezt engedélyezhetjük "örökre", vagy a képen látható módon kizárólag csak az adott applikációra:

3.png

Az OK gomb megnyomásával pedig máris a telepítő képernyőre kerülünk, ahol a Telepítés gombra kattintva már települ is az újdonsült alkalmazásunk:

4.png

A telepítés után pedig minden úgy folyatódik tovább, mintha a Google Play-ből telepítettünk volna: Az alkalmazás beírja magát a rendszer minden egyes szükséges pontjára, elhelyezi a parancsikonjait a programok között és a kezdőképernyőkön, amikre ha rábökünk már indulhat is a móka.Ennyire egyszerű? Igen, ennyire egyszerű! :)

7.png

De milyen programokat telepítsek így?

Olyanokat, amikben először is megbízol és tényleg olyan forrásból származnak, amik garantálják az applikáció biztonságos működését és olyanokat, amik valamilyen oknál fogva, de nem kerültek be a Google Play-be, vagy Magyarországról még, vagy már, de nem elérhetőek.

Mondanátok egy példát?

Igen. Az egyik ilyen tökéletes példa az Okoslottó applikáció, amit a Magyar Szerencsejáték Zrt. fejlesztett és csak azért nem kerülhetett be a Google Play-be, mert a Google boltja nem ad teret a szerencsejátékoknak, pedig nincs is jobb, mint egy szombat délután egy hirtelen ötlettől megvilágosodva feladni az aznapi nyertes szelvényt :) Nekem minden szombatom arról szól, hogy megpróbálom kitalálni az aznapi nyerőszámokat és sokszor beárnyékolta az  a tény, hogy ezt eddig kizárólag egy lottózóban, vagy a számítógépem előtt ülve tehettem meg. Szerencsére most már a mobilomon is helyet foglalhat a lottózás és bárhonnan, bármikor feladhatom az Isteni Számaimat, amikkel egyszer beléphetek a Milliomosok Klubjába. Az Okoslottóval most ráadásul többféleképpen is lehet nyerni, mert a számsorsolások mellett egy nyereményjátékban is részt vehetünk, amin minden héten nyerhetünk:

• 1db Pebble Time Steel Okosórát (Android és iOS)
• 3db Fitbit Charge aktivitásmérőt
• 3db Sony hordozható bluetooth hangszórót
• 3db A+ 15000 mAh külső akksit

Ráadásként  elvihetjük a fődíjat is, ami nettó 1 millió forint pénznyeremény. Ugye, hogy már kifejezetten érdemes külső forrásokból is telepíteni alkalmazásokat néha? :) Tegyetek egy próbát és a fenti kis oktatóanyagot próbáljátok ki az Okoslottó telepítésével. Mobilról elég az Okoslottó inkonjára kattintanotok és máris elindul a letöltés, amit aztán a filekezelő Letöltés/Downloads mappájában meg is találhattok:

okoslotto.jpg

Ha nem mobilról olvassátok a cikket, akkor sem annyira bonyolult a helyzet. Az ikonra kattintva letölthetitek a számítógépetekre az Okoslottó telepítő állományát, amit aztán elég csak átküldeni a legegyszerűbb módon a telefonotokra: emailben. A telefonon aztán a levelezésetekbe lépve máris megtalálhatjátok az elküldött levélben a szükséges fájlt, amit egy bökéssel és némi biztonsági beállítás-jóváhagyással telepíthettek is a fent leírt módon.

Aztán nyerhettek pénzt. Nagyon sokat.

Ha összejön a nyeremény, akkor mindenképpen írjátok meg nekünk és ha lehet gondoljatok ránk is egy kicsit. Úgy 1%-ig legalább. Előre is köszönjük! ;)


Címkék: alkalmazások .apk okoslottó

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr912050959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gidano · http://sympda.blog.hu 2016.12.21. 15:12:44

Ajánlok is rögtön két megbízható android alkalmazás boltot, az egyik az APKPure, a másik az APKMirror. Ezek egyike sem tárol fizetős alkalmazásokat, így biztonságosnak mondhatók.
Ezekről én is írtam itt (sympda.blog.hu/2016/11/07/ha_kell_egy_alternativa_a_google_play_helyett_vagy_mellett_761) és itt (sympda.blog.hu/2016/05/06/ha_kell_egy_alternativa_a_google_play_helyett_vagy_mellett).

mp3pintyo · http://www.pinterestegiveaway.com 2017.01.17. 13:32:50

SMS-ben küldi el a fogadást? :))) köszi! Nem! :D

Google+
süti beállítások módosítása