Szolgálati közlemény

A Samsung gyára Gödön egyre inkább tönkreteszi az emberek életét és ahelyett, hogy kevesebb szennyezést eszközölne, még többet fog.

Amikor Samsung telefont, tabletet vagy egyéb terméket veszel, ez mindig jusson eszedbe!

 


20m - Az új magyar közösségi platform

Közösségi platform? Igen! Társkereső? Igen! Üzenetküldő? Igen! Mindez lokáció alapon, amivel a közeledben lévő legjobb helyeket és az ott lévő barátaidat és ismerkedni vágyókat is megtalálod? Naná! Ez mind a 20m, amiről többet is megtudhatsz, ha tovább olvasod a cikkünket.


Címkék: teszt társkereső alkalmazások

20m: Társkereső, valóban ingyen!

Appot fejleszteni olyan, mint gyereket nevelni. Hosszadalmas, erőt próbáló feladat, ami nem csak a felfedezésről, és a különböző nehézségek legyőzéséről szól, de sikerélményekben is jócskán bővelkedik. Egy új, kizárólag magyar fejlesztésű társkereső applikáció megjelenésével kapcsolatban ültünk le Ilniczky Balázzsal, hogy kiderítsük, hogy mennyire nehéz 2019-ben piacra dobni egy appot, és milyen buktatókkal, sikerélményekkel jár egy ilyennek a fejlesztése.

cover.jpg

Szia Balázs, köszönjük, hogy elfogadtad a meghívásunkat. A 20m-et a telefonbeszélgetésünk során úgy aposztrofáltad, mint egy, a többitől merőben eltérő társkeresőt. Miben különbözik az app a többitől? 

Igazából, tudomásunk szerint ez az egyetlen olyan társkereső és közösségi felfedező app ami valós időben megmutatja azokat a felhasználókat akik a közvetlen ( 20-30 méteres környezetedben tartózkodnál).
Ezen kívűl az app "spot search" funkciójában együttműködve a forsquerrel megjelenítjük a felhasználókhoz 100 db legközelebb eső helyet, eseményt és az ott tartózkodó felhasználókat.

Most teljesen ingyenes az app és nincs benne fizetős szolgáltatás. Ez így is marad?

Így van, az app használata a többi társkereső app-pal ellentétben teljesen ingyenes, és terv szerint az app felfutásáig így is marad.

A Privacy beállítások milyenek? Le lehet tiltani, hogy megmutassa, hogy épp hol vagy?

Természetesen van rá mód, hogy az emberek " rejtett üzemmódban" keresgéljenek, erre kiemelt figyelmet fordítottunk!

Terveztetek egy white label-ös megoldást is arra az esetre, ha valaki másra szeretné használni az engine-t. Ezt hogy kell pontosan elképzelni?

Az app egy úgynevezett módosított peer2peer technológiára épül. A lényege ennek az , hogy az app a háttérben fut és folyamatosan kutat más " felhasználók" után. Ez a technológia más területen is alkalmazható, pl" promociók esetében hatékony tud lenni, de használható beléptető rendszerek, fintech fizetési megoldások , szállitmányozási-logisztikai folyamatok automatizálására , egyszerűsítésére.

kep.jpg
Miért döntöttetek úgy, hogy a társkereső appok kifejezetten nagy piacának ellenére ebben a témában fejlesztetek egy új applikácót?

Igazából egy ez régi sztori. Az alapötlet igazából egy ismerősöm fejéből pattant ki, a Nők Lapja hirdetései kapcsán, amiben olyan emberek keresgélték egymást akik már öszzefutottak pl a 7-es buszon, de elmulasztották a lehetőséget, hogy szóba elegyedjenek egymással. Így jött az ötlet, hogy klassz lenne egy olyan appot gyártani ahol azonnal , valós időben látod azt az illetőt aki a 20-30 méteres körzetedben tartózkodik. A projekt kezdeményezése már akkor elindult, amikor a jelenleg vezető alkalmazások igazán befutottak volna, de
tudomásunk szerint ezzel a technológiával mai napig senkinek sem sikerült még piacra lépnie. Sokan vannak akik úgy hirdetik magukat , hogy " találd meg azt akivel keresztezted az utadat" vagy kapd el a pillanatot stb..., ezek viszont nem valós idejű találkozások, ennél fogva mondhatjuk, hogy a jelenleg működő társkereső appok valahol mind egy sémára épülnek, egy nyomon haladnak. Jellemzően gps meghatározáson alapulnak, a 20m pedig egy vadonat új "szkennelő" rendszer segítségével, valós időben mutatja meg azokat a felhasználókat akik a közeledben tartózkodnak.

Technológiailag mennyire nehéz egy társkeresőt fejleszteni? Könnyebb dolgotok lett volna egy játékkal, amiből szintén Dunát lehet rekeszteni?

Társkeresőt szerintem pofon egyszerű fejleszteni, viszont olyat, ami valamiben újat nyújt, elég macerás dolog. Sokáig állt az ötletünk kutatás fejlesztési fázisban, ugyanis nem szerettünk volna egy 68. " Tindert" a piacra dobni.

Van olyan megoldás az app-ban, amire büszkék vagytok? Technológiai újdonság, vagy olyan feature, amit másoknak nem sikerült egyszerűen kivitelezni technikailag?

Igen, az appnak 2 teljesen egyedi funkciója van, az egyik ami különösen sok kutatási / fejlesztési időt vett igénybe a "20m " funkció amely valós időben mutatja a 20-30- méteren környezetedben tartózkodó felhasználókat, a másik pedig a " spot search" funkció, mely a felhasználó pozíciójához legközelebb eső 100 szórakozó helyet, úgynevezhett  spotot / eseményt és az ott tartózkodó felhasználókat jeleníti meg.
Az app lehetőséget nyújt arra is, hogy könnyedén eldöntsd, hogy hová menj bulizni aznap este , hiszen akár otthonról rákereshetsz egy szórakozó helyre/eseményre és az éppen ott tartózkodó "közönségre".

Mennyi időt vett igénybe a fejlesztés?

Összeségében kb 4 éve finomítgatunk a projekten.

Mennyi pénzt költöttetek eddig a projectre?

Egyelőre nem vészes, inkább egy csomó időnk és energiánk van benne...

Induló vállalkozásként, vagy startupként definiálnátok inkább magatokat?
Ezen nem gondolkodtunk még igazán, de a mai modern megfogalmazásban startup is valahol induló vállalkozást jelent ha jól tudom:.-)

Hogy látjátok? Mennyire van igény még egy társkeresőre?
Jelenleg pályázunk különböző tőkebefektetési programok keretében és nyilván ennek egyik feltétele egy alapos környezet tanulmány, miszerint bővül a piac és egyre többen ismerkednek online társkereső fórumokon.

kep2.jpg
Mi volt az, amit a többi társkeresőben nem szerettetek és saját fejlesztésére adtátok a fejeteket?
Talán azt emelném itt ki, hogy mint említettem több olyan app van aki úgy hirdeti magát, hogy " találd meg azt akivel összefutsz". Nem tudom másnak sikerült e ez, de nekünk egyszer sem.
Azt gondolom, hogy nem véletlenül ugyanis a GPS meghatározás alapon működő társkereső rendszerek nem képesek a valós idejű "felfedezésre"

A tesztelés mennyi időt vett igénybe?
Kb 1 év, de jelenleg is egy "béta " verziónk fut, ami gyakorlatilag teszt verzióként van jelen a Google Play-en.

Az Android több ezer féle készüléken fut, volt, amelyik kifogott rajtatok, vagy bíztok a platformban és annak önálló megoldásaiban és minden Androidos mobilon jól fog futni az alkalmazás?
Volt igen. Habár az app meglehetősen kevés energiát fogyaszt ( erre külön odafigyeltünk), bizonyos márka folyamatosan leállította a háttérben futó appot, amit végül sikerült megoldanunk.

Milyen technikai feltételei vannak a futtatásnak? (minimum rendszerkövetelmény)
Igazából a ma piacon lévő " frissebb" android verziókon gondtalanul fut az app.

Mikorra várható iOS verzió?
Az IOS fejlesztés hamarosan elindul, de pontos időpontot nem tudok rá egyelőre mondani.

Az Appban nincsenek reklámok, ami igazán örvendetes. Direkt nem zavarjátok vele a felhasználókat?
Igen, szeretnék egy teljesen letisztult, rendkívül egyszerű, felhasználóbarát appot átadni a társkeresőknek.

Ha lenne egy időgép és visszamehetnétek az időben, akkor is ezt az appot fejlesztenétek le?
Mindenképpen, és egy csomó ötletünk van az appal kapcsolatban melyek fokozatosan kerülnek majd bele.

Ti fogtok csajozni az appon?
Az legyen a mi titkunk, de egyelőre nem szeretnénk elvenni mástól a lehetőségeket. ;)

Ha kedved kaptál az app kipróbálásához és az ismerkedéshez, akkor töltsd le a Google Play-ről, és fedezd fel a benne rejlő lehetőségeket. Ha valamit máshogy csinálnál benne, vagy van valamilyen észrevételed, akkor keresd Balázsékat bátran, mert minden ötletre nyitottak, hiszen a céljuk egy nagyon jól működő, mindenki által kedvelt és hasznos társkereső applikáció.


Címkék: interjú riport társkereső alkalmazások 20m tinder happn

WIWE: A szíved egészségéért

Manapság okos és kevésbé okos eszközök tömkelegével vesszük magunkat körbe: számítógép, televízió, mobiltelefon-hegyek és számtalan egyéb olyan technikai vívmány, ami kényelmesebbé, vagy élvezhetőbbé teszi az életünket. Ha Te is számba veszed az ilyen cuccaidat, biztos, hogy legalább ötöt fel tudsz sorolni. Van viszont olyan köztük, ami az egészségmegőrzéshez kapcsolódik? Ugye, hogy nincs? Pedig nem ártana...

Legyen szívügyed a szív-ügyed!

A sport ez egészséges életmód része, de sokan úgy mennek le a terembe, vagy egy Margitsziget kört futni, hogy abszolút felkészületlenek. Nem látta őket sportorvos, nem kérték ki a háziorvosuk véleményét arról, hogy egyáltalán kardió edzések elvégzésére alkalmasak-e, pedig a tudatos sportolás ott kezdődik, hogy tisztába kerülünk azzal, hogy mire is vagyunk képesek valójában. A korunkban nem csak divatos, de hasznos okoseszközöknek hála viszont közelebb kerülhetünk a fizikai állapotunk megismeréséhez és ha már orvoshoz nem is annyira szeretünk járni, megtudhatjuk, hogy van-e rá egyébként okunk, hogy elmenjünk.

WIWE, amit a szívedről tudnod kell

Szerencsére a technológia már eljutott oda, hogy egy klinikai szintű EKG méréshez nem kell 100 méter kábelt magunkra aggatnunk, amik egy szekrény méretű gépbe vannak dugva, hanem elég egy névjegykártya méretű eszköz: a WIWE, amit mi is kipróbáltunk:Címkék: teszt ekg termékteszt okoseszköz wiwe

A Telekom kiütéses győzelmet aratott - saját magán

Az elmúlt napokban minden hírt túlszárnyalt a BKK online jegye körül kitört botrány, ami - nem hiszem, hogy csak nálam - de alapjaiban rengette meg a bizalmat a T-csoport iránt. A balhé részleteibe nem mennék bele, mert mindenki rongyosra olvashatta az internetet a témában, inkább térjünk ki arra, hogy Magyarország egyik (vagy ha nem a legnagyobb) mobil és informatika szolgáltatója olyan szintű tudáshiányban szenved, hogy a működése nem csak önmagára, de már ránk is veszélyes.

punch-self-in-face.jpg


Címkék: balhé

Külső .APK telepítés, hogyan és miért?

Egy újszülöttnek minden vicc új, ahogy egy új Androidosnak is minden információ új lehet, ami a leendő kedvenc mobilplatformját érinti :) Így karácsony táján még fontosabb, hogy átnézzük az alapokat, hiszen nagyon sokan fognak új mobilokat kapni, amikkel lehet, hogy az első napokban nem fognak tudni semmit kezdeni.

Applikációt az applikáció boltból

Azt már megszokhatták az iPhone-osok, hogy a programokért az App Store-ba kell menni, a Windows-osoknak pedig a Windows Apps-ba és az Androidosok is szó szerint játszi könnyedséggel használják már a Google Play adta lehetőségeket, de miért van az, hogy az ember fia szinte kizárólag csak ezekre a helyekre jár a programokért? A válasz lehetne egyszerű, de beszéljünk róla egy kicsit bővebben. A mobilboltok többféle okból is hasznosak (attól függetlenül, hogy megvan a saját kis árrésük, amikkel jellemzően a felhasználóknak kell szembeszállniuk). Az első rendkívül fontos tulajdonságuk, hogy egy helyen tárolnak mindent, tényleg olyanok, mint egy bolt, ahol csak a megfelelő polcsorra kell mennünk, ha valami kedvünkre valót szeretnénk találni. Rengeteg applikáció vár minket különböző témakörökbe csoportosítva, nézhetünk toplistákat, kaphatunk számos ajánlatot az eddigi letöltéseink és vásárlásaink alapján, egyszóval tényleg személyre szabottan, egyszerűen és kényelmesen szerezhetjük be azokat a programokat, amikre éppen szükségünk van. A másik előnyük, hogy javarészt ellenőrzött programokat találhatunk itt, amik nagy biztonsággal telepíthetőek. Az Android boltba kerülés ugyan elég egyszerű művelet és inkább a felhasználókra bízzák a kellemetlenségeket okozó app-ok kiválasztását, az Apple-nél egy hosszadalmas folyamat árán lehet csak a polcra kerülni, melynek hála a felhasználók teljes biztonságban tudhatják magukat, ha letöltenek onnan valamit. A harmadik és szinten nagyon fontos szempont a fizetési rendszer, hiszen ilyen vásárlások során a bankkártyánk adataival és a megtakarított pénzünkkel játsszunk, ezért kiemelt figyelmet kell fordítanunk arra, hogy kire bízzuk ezeket az információkat. Az Apple, a Google és a Microsoft neve garancia arra, hogy nem élnek vissza a bankkártyaadatainkkal.

offline-games-google-play.jpg


Címkék: alkalmazások .apk okoslottó

A vicc árú VR headset a legkirályabb karácsonyi aji!

Imádom a VR-t, elsők között vettem Google Cardboard-ot és izgultam végig az összes Oculus híreket, mindaddig, amíg elkezdődött az előrendelés is kiderült, hogy mennyibe kerül... A VR láz alább is hagyott bennem, viszont most, hogy az áruházak akciós újságjai tele lettek olcsóbbnál olcsóbb mobilokhoz szánt headset-ekkel, így ismét szerelmes lettem és megfogadtam, hogy veszek egyet magamnak. A megtámadott áruházak között volt az Auchan, a Tesco és a Media Markt, ergó mindegyik, amelyiknek az újságja hirdette, hogy lehet náluk ilyet kapni. Jó sok modellt megnéztem, aztán jött a meglepetés...

Tesco

A Tesco papíron kétféle headset-et árul, az egyik az iLike VR-5580, a másik a Proda VR-01 3D szemüvege. Az iLike annyival több, hogy motor is van alatt egy 5.1-es Androidot futtató Quad-Core procis "izé" személyében, ehhez mérten az ára 32.990 forint, ami saját motors VR headset kategóriában igen baráti, de ehhez mérten vélhetően kuka kategória. A Proda csak egy ház + 1 kontroller, ami 4.990 forintért tök jó árban lett volna, feltéve, ha lehet kapni, de nem lehetett, a megkérdezett áruházban (Bécsi út) senki nem tudott róla semmit. Igaz, hogy csak két eladót kérdeztem, az egyik leszarta, a másik pedig nem találta. Mivel az iLike plexi dobozban, lopásgátlóval ellátva várt, ezért nem tudtam kipróbálni, de tanulva az elmúlt 10 év hibáiból, bizton állíthatom, hogy nem szabad megvenni.

ilike-vr-5580-virtualis-szemuveg-04-05.jpgiLike VR-5580


Címkék: VR headset

Star Wars kollekció - szinte ingyen!

2016.12.13. 10:30 ][-][alo

Mielőtt holnap beesnél a moziba, hogy megnézd az új SW filmet, érdemes egy hatvan forintos kitérőt tenned!

sw.jpg

 

Ahogy mondani szokás, ennyiért még a hülyének is megéri! :)

Pláne nekem ;)

play-letoltes.png

 

 


Néha jól esik függetlennek lenni

A telefonvásárlás egyik legolcsóbb módja - gondolják az emberek - az, ha a szolgáltatóknál, valami "kedvezményes" tarifával vásárolunk telefont, lehetőleg 2 éves hűségidővel, mert a tarfia "jóaz" és úgysem akarnánk váltani. Az ilyen telefonvásárlások vége az, hogy 2 év után az ember örül, ha szabadul és jellemzően a versenytársaknál talál tarifára és a saját szolgáltatóját már amúgy is rühelli (történik pont ez meg velünk épp...) és mindegy, csak szabaduljon tőle. Igen ám, de ilyen jön képbe a csúf gonosz kedvezményesen vásárolt telefon, ami továbbra is köti az embert a szolgáltatóhoz, hacsak nem...

locked-mobile_2996961b.jpg


Címkék: függetlenítés

Vodafone ReadyPay

Informatikus korom hajnalán az azóta megszűnt MATCH szupermarket hálózatnál kezdtem a pályafutásomat, ahol adminisztrátor voltam. Akkoriban 2001-et írtunk és az internetezés még mondhatni gyerekcipőben járt itthon, de már akkor is voltak online rendszerek, melynek hála a bolt számítógépei a neten keresztül kommunikáltak a központtal. Egész nap ment az információcsere a kemény 64K-s vonalon (ráaggatva legalább 5 desktop PC-vel, a sebesség ebből már ki is található, hogy milyen gyors volt... :) ). A sebesség mellett viszont volt egy másik nagy probléma: Az OTP terminál egy osztott telefonvonalat kapott, ergó ha a műszakvezető délután rácsimpaszkodott a telefonra, hogy felhívja a családot és megkérdezze, hogy mit vigyen haza a boltból, addig a boltban megállt az élet és nem lehetett kártyával fizetni. A tapasztalt pénztárosok ilyenkor berohantak a raktárba és szóltak a "Józsinak", hogy tegye már le, mert a vevő fizetne...

 

creditcard.jpg

 


Címkék: vodafone readypay

Google+
süti beállítások módosítása