A várva várt hős - HTC Hero

2010.02.28. 11:27 P_J_S

Konkrétan két hét típusvacillálás - Galaxy Spica? HTC Tattoo? - után végre egy gyönyörűséges, fekete HTC Hero boldog tulajdonosa vagyok. Tekintettel arra, hogy az S740 Windows Mobile 6.1-es és a Hero közt ég és föld különbségek vannak mind szoftverben mind az alatta levő vasban egyaránt, így egy, a már szubjektivitás határát súroló teszttel szeretnék tisztelegni a gyártók és felhasználók előtt :) Ebben a postban nem várhatóak száraz technikai adatok, hiszen azokat bárhol meg lehet találni, inkább a használhatóságot, élményt mutatnám be.

1. A batyu tartalma

Mivel egy négyhónapos, gyakorlatilag karcmentes, T-Mobile függő darabot sikerült beújítanom, ezért a doboz természetesen magenta színeket visel magán, benne hálózati töltővel, adatkábellel, és a kütyüvel. Eredetileg headsettel adják, az ebben a csomagban nem volt; de ez számomra nem jelentett problémát tekintettel a mobilos szokásaimra (e-mail és IM), valamint egy MP3 lejátszóra, amely mindig nálam van.

2. Hogy nézel ki?

A Hero gyárilag fehér változata állítólag teflonborítást kapott, ezzel szemben a fekete a HTC-tól megszokott, jó minőségű, helyenként erősebb gumi hatású házzal rendelkezik. Ez főként a hátlapot és a trackball körüli részt jelenti, amelyen az anyagból adódan nem látszanak meg az ujjlenyomatok. A kijelző körüli fémhatású keretről viszont már DNS mintát tudna venni bármelyik amerikai helyszínelőcsoport, de mivel ez a felület kicsi, ezért nem zavaró. Ezen a Hero-n sajnos Android logó hiányában a rózsaszín szolgáltató logója figyel, de ezzel szintén együtt lehet élni. A kijelző feletti hangszóró jobb csücskében egy apró helyzetjelző LED-et helyeztek el, amely töltésnél narancssárgán, feltöltött állapotban zölden világít, és bejövő e-mail / SMS, stb. esetén szntén zölden, de villog. A kijelző alatti gombok sorrendben: hívás fogadása, HomeScreen, Menü, és hívás befejezése. Alatta középen egy pontos, gombként is használható trackball, valamint attól jobbra egy egy billentyűn elhelyezett keresés és menüben való visszalépés gomb található. Ezek javarészt kicsik, de éjjel a sötétben nem kell őket keresgélni, hiszen az egész Hero az alsó döntéssel együtt remekül kézreáll, nem fejnehéz. A bal oldalon található hangerőgombok sajnos beleolvadnak a készülékházba, nincs rajtuk semmi kiugrás, így néha keresgélni kell őket hívás közben. A konnektivitásról annyit, hogy boldogan konstatálhatjuk a Hero felső részén található 3,5 mm-s Jack csatlakozót - amelybe jobb érzésű ember nem rak bele mást, mint egy Sennheiser headsetet ;) - és a készülék alján találjuk az USB bemenetet. A telefon hátlapján borítás / védőmechanika nélküli, ámde 5 Mpx-es kamera található fent, középen, tesztfotók a post végén.

 

3. Kapcsoljuk be :)

A nálam stopperrel lemért 1 perc és 24 másodperces boot - HTC és szolgáltató logójával együtt - picit lassú mondjuk az Acer S100 Liquidhez képest. A bekapcsolás utáni készenlét a HTC Sense lock-jával kezdődik, amelyet egy egyszerű és kényelmes lehúzással el is lehet tüntetni, megérkezve végre a tényleges készenléti állapotba. Fontosan tartom megjegyezni azt a billentyűzetet lezáró mechanizmust, amelyet eddig semelyik (GSM és egyéb) típuson nem láttam; mert az a hívást befejező gomb egyszerű lenyomásával történik :) Feloldása ugyanígy, kilockolás, és rohamra.

 4. HomeScreen

Szerencsésnek mondható, hogy a Hero összesen hét darab HomeScreent mondhat magáénak, bőséges helyet biztosítva mindenféle előre telepített, és a jövőben dömpingszerűen megjelenő ikonok számára. Ezek között kézzel is váltogathatunk jobbra-balra húzással, de használhatjuk a trackballt is, amely az alsó, menüt, telefont, és új alkalmazás felvételét elindító panelén is megjelenik egy apró csúszka formájában. A négy billentyű közül a kis házzal jelölt gomb a készenléti képernyőt hívja elő, a legfontosabbat, amelyen a HTC saját gyermeke, a Sense is megjelenik. Ez az ívelt panel, amint korábban utaltam rá, három menüpontból áll. Az bal oldalon elsőként megjelenő egy nyomással megjeleníti az összes telepített alkalmazást, amelyek bármelyikéből hosszanti nyomással ikont varázsolhatunk a HomeScreenre. A középsőn a telefon kapott helyet, amely szintén egynyomásos megjelenítése esetén mobilhoz hasonló billentyűzetet kapunk - amelyet persze eltüntethetünk - , a képernyő többi részén pedig egyrészt az utoljára hívott partnereket, az alatt pedig a teljes kontaktlistát. Az ív jobb oldalán egy + jelet lenyomva új alkalmazást / ikont / mappát helyezhetünk el ott, ahol tetszik. Az állapotjelző ikonok kicsi, de látható méretben foglalnak helyet a készenlét felső részén. Ilyen ikonok például az óra, akkumulátor állapota, térerő, 3G/HSDPA fel és letöltése, Wifi és hangprofil ikonja. Ezek jórészt statikusan helyet foglalnak a jobb oldalon, míg a sáv bal oldalán az éppen aktív alkalmazások értesítései szerepelnek, olyanok, mint például egy letöltés állapota, task killer ikon, új levél és IM.

 

5. Oprendszer / Alkalmazások

Az Android GUI-ja gyors, átlátható és kezelése nagyon egyszerű. Egy egészestés "gyilkolás" esetén sem tapasztaltam sem fagyást, hibát, vagy bármilyen rendellenességet a használatában, pedig minden rakétát előttem :) Bármire lenne szükségünk, az Android Market a rendelkezésünkre áll. Itt mindent elképzelhetőt meg lehet találni, és természetesen olyat is, amelyre addig ember nem gondolt. A HTC még annyit hozzátesz az Androidhoz, hogy amikor új alkalmazást szeretnénk felvenni a HomeScreenek bármelyikére, akkor választhatunk külön a HTC widgetekből, amelyek bedrótozva foglalnak helyet a szoftverben, azaz nem lehet őket eltávolítani az alkalmazások közül. Ez persze nem baj, mert sok helyet nem foglalnak, és ha nem lenne rájuk szükségünk, akkor max. nem jelenítjük meg őket. Aki nem látott még Androidot, viszont szeretne játszani / kedvtelni / vagy buszra várva valamivel csak szimplán "ellenni", akkor megnyugtatásul közlöm: a Marketen BÁRMIT megtalál. Egy új mobil vásárlása hasonlít a szerelemhez, hiszen az a bizonyos lila - opcionálisan rózsaszín - ködös állapot itt is megjelenik "az elején" :) DE! Az Androidos alkalmazások sokfélesége, az újabb fejlesztések és ötletek mind-mind életben  tartják ezt, és ahogy a fejlesztők, úgy a felhasználók sem fogynak ki az ötletekből, ezért egy hosszú és gyümölcsöző kapcsolat részese lehet a tulajdonos :) Az iGo-tól a Google Maps StreetView-ján keresztül a Paintig minden azt a célt szolgálja, hogy a felhasználó elégedett legyen, és hogyha valami nem tetszene neki, azt egy ikonra nyomva tartással és lehúzással el tudja tüntetni. Semmi bonyolultság :)

 

6. Szinkron

Amennyiben a Hero-n visszaállítjuk a gyári beállításokat, a bootolás után először a Google hozzáférés beállítása következik, amely eltarthat pár percig. Amennyiben ez készen van, de mégsem találunk még pár e-mailt, kontaktot vagy naptárbejegyzést a telefonon, nem kell félni: két kis, kör alakban kergetőző nyíl mutatja, hogy még folyik a művelet, és valóban, pár perc múlva minden megjelenik a készülék alkalmazásaiban. (Ha nem találjuk a szinkronizálást jelző ikont, akkor se szontyolodjunk el, hamarosan minden látható lesz. Saját tapasztalat ;) ).

7. Üzenetkezelés és Böngészés

Működik, méghozzá zökkenőmentesen. A Gmail-ben használt címkék megjelennek a telefonon is, ugyan nem az általunk konfigurált színekben, de ott vannak. A piszkozatok szintén pirossal jelennek meg, a mellékletek letöltése megfelelő viewerek (pl. PDF, DOC, stb.) birtokában nem körülményes és ráadásul gyors dolog. A billentyűzet nem hagy maga után kívánnivalót, de megjegyzendő, hogy azoknak, akiknek szép nagyra nőtt kezük van, amelynek mondjuk a kisujját két kézzel sem lehet lefogni, kicsit nehéz megtanulni a pozícionálást. Az én esetemben pl. a w és e betűk nem mennek úgy, ahogy szeretném, de az érintőképernyőt mint olyat, szokni kell. Nem csak a Hero-n, hanem más hasonló készülékeknél is. A Gtalk szinte ugyanolyan, mint a Gmailen vagy a számítógépre telepíthető kliensen egyaránt, és szerencsére a beszélgetések beállítástól függően megjelennek a levelezésben, tehát minden egy helyen van, és jobbára ezért is szeretjük a Google termékeket. Azokat a felhasználókat, akik szoktak Google Dokumentumokat bolygatni / feltölteni / szerkeszteni, szeretném szintén megnyugtatni, hiszen számos olyan alkalmazás létezik, amely kezeli, szinkronizálja és szerkeszti is őket. Internetezni a Google Chrome használata után pofonegyszerű, ráadásul gyors is. Egyetlen negatívumként talán a banki oldalak inkompatibilitása hozható fel, de reméljük, hogy a banki ezek fejlesztői hamarosan nem csak IE-re és Mozillára fognak dolgozni, hanem Chrome-ra is.

8. Minden, ami mozog, látszódik és hallatszik

A zenelejátszás hangminősége kiváló. A magasak és a mélyek tiszták, bár nem tudom, hogy az alap lejátszótól eltérő alkalmazás használata esetén hogyan lehet turbózni equalizerrel. AstroPlayerrel próbálkoztam, de az EQ-t beállítgatva nem sok különbséget tapasztaltam az eredetitől. Képkészítés tekintetében és kamera használatában szintén nem szenved hiányt a Hero, szerencsére exponálás esetén nem kell görcsösen ott tartani a kamerát az idill előtt, félve az elmosódástól. Az autofocus érzékeny, és egész jó kis "mobil" makrókat lehet vele csinálni; értem ez alatt azt, hogy természetesen van különbség a telefonnal és a digiális fényképezőgéppel készített kép között. (Egyelőre). Videót felvenni szintén egyszerű, egy apróságot tudnék csak megjegyezni ezzel kapcsolatban, hogy mielőtt a felvétel végén befejezésül lenyomnánk a gombot, a "végszó" elhangzása után még várjunk pár másodpercet, és aztán fejezzük be a felvételt. Lehet, hogy nálam "human error, change user" esete forgott fenn, de sikerült a befejezést picit előbb lecroppolnom, mint illett volna.

 

 

Összegzés

Három fajta mobilfelhasználó létezik a földkerekségen, a korosztályokra tiszteletből nem térnék ki. Vannak azok, akik csak telefonálnak és néha írnak egy-egy SMS-t. A második csoport szintén ilyen, de ők már egy picit igénylik azt, hogy személyre tudják szabni a telefonjukat háttérképpel, netán zenét is tudjanak rajta hallgatni, és alkalomadtán megnézhessék a levelüket. A harmadik csoport az a fajta gomb és kütyümániás geek kaszt, amelynek tagjai mindent szeretnének csinálni, és minden szolgáltatást, ami a telefonon futtatható, akarnak. Ők a pénzükért elvárnak egy bizonyos minőséget a gyártótól, maximális szabadságot a szoftver tervezőitől, és természetesen saját beidegződéseik maximális kompatibilitását a készülékkel :) Mindenki eldöntheti, hogy melyik csoportba tartozik vagy nem tartozik, és amíg ez megtörténik, addig a HTC szépen fejlődik, nő mint a bolondgomba, és olyan kis ékszerdobozokat dob a közösbe, mint például a Hero, amelynek kézbe vétele után az ember elgondolkodik, hogy hiányzik-e valami az életéből?

Aki mindezen túl még kérdezne, bátran tegye a Kommenteknél :)


Címkék: gmail htc android alkalmazások hero qwerty messaging htcsense

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr941796595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiskaresz 2010.04.11. 17:19:01

a trackball használat közben mennyire porosodik? tényleg annyira mint ahogy néhány tesztben említették?

P_J_S · http://pjs.apple-sophia.hu 2010.04.11. 18:12:09

Inkább egy nagyon picit sárgul, mint porosodik, de közel sem annyira, mint a BlackBerry-ken. Jó minőségű anyagból van összerakva :)

Kiskaresz 2010.04.11. 19:56:58

@PJS: köszi a választ! egyre nehezebb lesz a választás úgy érzem...

DnP 2010.07.25. 09:42:37

Rettenet ronda ;)

Google+
süti beállítások módosítása