Dual core - Android - avagy a jövő

2010.11.20. 15:00 readya

Volt szerencsém kézben tartani egy 1Ghz Tegra2 dual core-os processzorral szerelt LG telefont. A telefon szinte megegyezik a képen látott verzióval, de az egy korai darab lehet, mert ami nálam volt annak inkább magnézium színű volt a fém kerete. A linken található adatlappal ellentétben a telefon GSM rendszerű, 1500mAh Li-Polymer akku van benne, Bluetooth 3.0-át tud és Android 2.3-al érkezik majd 2011Q1-ben. 1080P HD felvételt képes készíteni 24FPS-el, HDMI kimenet van rajta és Full HD-ban továbbítja TV-re a jelet. A készüléken még Android 2.2 van, hiszen a Google csúszott a 2.3 kiadásával, de forgalomba már azzal kerül. Tehát egy erősen béta verziót tesztelhettem. A Quadrant nevű benchmark programmal 2275-ös eredményt mértem, ami azért nagyon erős, mert a Samsung Galaxy S-em a gyári 2.2-es szoftverrel 975 körül teljesít. Elmondhatom, hogy a telefon nagyon erős, nagyon gyors és nagyon impresszív felhasználói élményt ad. Súlyra egy picit nehezebb a Galaxy S-nél de nem nevezném jelentős különbségnek. A képet az Engadget-ről kölcsönöztem, mivel sajátot nem készítettem (ezt megígértem az LG termék managerének).


 


Ez a jövő. Az Nvidia-n kívül két gyártó is elkészült a 2 magos ARM Cortex alapú processzorával. A felső kategóriás Samsung telefonokban az Orion fog érkezni 2011 év elején, az LG és a Motorola (pl. Motorola Olympus) az Nvidia Tegra2 mellett tette le a voksát, míg a HTC-nél a Qualcomm Snapdragon 2 magos verziója várható.
Hogy mit várhatunk? Mindegyik gyártó legalább 50%-os teljesítmény növekedést ígér, kisebb fogyasztás és erősebb GPU (ugye ez komolyabb 3D teljesítményt és 1080P HD felvételt is jelent) mellett. A valóságban majd meglátjuk. Én azért bizakodó vagyok mert olyan telefont eddig még nem láttam, ami ennyivel erősebb lett volna, mint a Galaxy S-em. Egyszerűen nem egy ligában játszik a dual és a single core ARM.
Azt gondolom az Android nagyon nagy jövő előtt áll, hiszen széles gyártói támogatás van mögötte (persze a Google ereje önmagában sem kevés, de hardver gyártók nélkül vajmi keveset érne) és sokkal hamarabb érkezhet a platfrom alá erős hardver, mint az iphone esetében, ahol egyetlen gyártó vitézkedik, az Apple.
Természetesen a Windows Phone 7 alá is kerülni fognak ezen vasakból, de ennek az operációs rendszernek még bizonyítania kell. Meglátjuk mit hoz 2011, de az én jóslatom az, hogy az Android tarolni fog és semmi/senki nem tudja megtörni ezt a lendületet. A Motorola az Androidnak köszönhetően lett ismét tényező a GSM világban. Az LG nemrég döbbent rá, hogy erre a vonatra fel kell szállnia (a termék managerük szerint a 2011-es paletta 60-65%-át Androiddal fogják szállítani), míg a Samsung és a HTC (2-3 éve egyáltalán nem volt tényező) dübörög az okostelefon piacon a kedvenc operációs rendszerünknek köszönhetően.

Íme egy videó, ami megmutatja a Tegra2 (dual core) erejét. Egyértelmű, hogy melyik a dual és melyik a single core. Mind a két kütyűn szól a zene, közben pedig előre lementett (tehát nincs internet miatti különbség, ugyanolyan SD kártyáról nyitják meg, ugyanazokat a lementett honlapokat) weblapokat nyitnak meg. A teszt azért jó, mert nagyrészt több feladatot kell egyszerre ellátnia a telefonunknak (ez egy tipikus példa, zenét hallgatunk és közben böngészünk).


Címkék: hírek orion quadrant arm snapdragon dual core tegra2 lg star readya

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr592460047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bioLarzen 2010.11.20. 20:52:55

Az szép lesz... szó szerint :)

De, csakhogy kötekedjek is: van valami info arról, hogy tervezik a kütyü hűtését? A mobilok, ugyebár, nem rendelkeznek önálló hűtéssel, a légátersztés is problémás náluk, arról nem is beszélve, hogy haszálat közben áltlában kézben van, ami még tovább fokozza a melegedést (hisz izolál). Valahl olvastam, hogy a htc okostelfonok leggyakoribb nyavalyája az ún. heat reboot, vagyis, amikor a teflon belseje túlhevül, és a hardver védelmében (illetve, néha a túlhevülés hibájáól magától) a szoftver újraindítja magát. Namost, lgy kétmagos procinál, ha kihasználják azt, amiért érdemes ilyen bika magot berakni, akkor vagy külön hűtés kell hozzá, vagy kitalálni valami olyan mobo-megoldást, ami bírja a valószínűsíthetően brutál hőt - vagy percenként fog újraindulni... Az én Desire-em egy nem hosszú (56 perces) telefonbeszélgetéstől úgy átmelegszik, hogy már-már kellemetlen tartani. És az még csk egy telefonbeszélgetés, ami vélhetően nem feszíti meg azért túlságosan a procit...

De, sejtem, hogy a fejlsztők ezzel nyilván tökéletesen tisztában vannak, amint azzal is, hogy egy kétmagos processzort már egyszrűen nem lehet valamiféle hűtés nélkül hagyni...

bio

bioLarzen 2010.11.20. 20:53:35

Bocs a gépelési hibákért.

bio

bioLarzen 2010.11.20. 20:54:16

@bioLarzen: az "56 perces beszélgetés" természetesen 5-6 perces akart lenni :)

bio

readya 2010.11.20. 22:28:41

A hűtésük nem lehet probléma, legalábbis ez a kezemben nem melegedett pedig gyűrtük, nyomkodtuk egy jó darabig. Illetve a Galaxy S-em egy 50 perces beszélgetés alatt sem melegszik fel annyira, hogy kellemetlen legyen tartani. A HTC telcsiken valami tervezési hiba van. Olvastam én is a restartokat. Meg az alaplapi problémákat.

Illetve az is a dual core-os CPU-k mellett szólhat, hogy kisebb az energia igényük és kevesebbet fogyasztanak. Ergo kevésbé melegszenek. Gondolj bele, hogy egy Pentium 4-es proci mennyivel több hőt termelt, mint egy mostani core2duo, ami 2 magos... Szóval ez nem lesz gond.

Krinyo 2010.11.20. 23:57:48

Az alacsonyabb fogyasztas es hotermeles mogott valoszinuleg fejlettebb gyartastechnologiara valtas is allhat, lasd Xbox 360 Slim processzora, ami ugy eszik kevesebbet es termel kevesebb hot, hogy mar a GPU is bele lett integralva.

bioLarzen 2010.11.21. 00:14:55

Hát meglátjuk. Legyen igazad :)

bio

szcsongor 2010.11.21. 14:21:52

hát én nem tudom, de az én Desirém csak töltéskor melegszik fel, hosszú folyamatos használat, telefonálás közben nem (legalábbis alig érezhetően). reboottal sem találkoztam még. lehet hogy én kifogtam egy jobb darabot, nem tudom...

Kiskaresz 2010.11.21. 15:13:10

@bioLarzen: ha amoledes a desire-d akkor esélyes az alaplapcsere azzal megoldódik a melegedés...

pacska · http://twitter.com/_pacska_ 2010.11.21. 16:54:24

Az én Desirem sem melegszik szerencsére, bár én is hallottam ilyen jellegű újraindulásokról.

bioLarzen 2010.11.22. 21:31:41

@Kiskaresz: Szia,
már megvolt az alaplapcsere pár hete (de nem emiatt, hanem ez a "random reboot"-nak elkeresztelt gond, ami időről-időre felbukkan egy-egy Desire-nál, engem is elért. Találtam egy fasza kis fórumot is erről egy küldöldi blogban, de ez itt off :)). A melegedés nem tűnt el, de a teflonom hibája miatt elég alaposan körbenéztem a neten, és úgy látom, ez a felmelegedés htc-s specialitásnak tűnik (legalábbis a többi árkához képest), az egyik leggyakrabban visszatérő refrén a user kommentekben. Amúgy ez sztem minden, csak nem meglepő - a kütyünek nincs saját hűtése és a szellőzése sem épp nagymértékű (sőt, a használat közben kézben tartva még a kéz melege és szigetelése is hozzáadódik), miért is NE melegedne? Szal ez nyilván bekalkulált dolog, ettől még műxik rendesen elvileg (sőt, általában gyakorlatilag is, a tesóm Desire-e ugyanúgy melegszik, és soha semmi gond nem lett belőle).

Fogtam már a kezemben Galaxyt és iPhone-t is, mindkettőn érezhető volt a melegedés (nem forrósodás, csak az előre sejthető melegedés) - de mondom, sztem az volna a meglepő, ha nem melegedne (az a fránya termodinamika, ugyebár :D)

Nagyon kíváncsian várom, hogy ugorják meg a kétmagos procinál ezt a dolgot. Valahogy biztosan, gondolom, nem véletlen kapják a fizetésüket a htc-nél se :D

bio

(UI: az egyik htc-s fórumon linkelt valaki be egy videót, amin az szerepelt, hogy az adott htc - nem Desire, ha jól emlékszem - egy bizonyos játéknál minden esetben heat rebootot nyomott magának. A kb. 3. eset után fogták és rárakták egy ronggyal letakart, száraz jeget tartalmazó tálcára, játék indul, és simán ment, semmi reboot :D Persze lehetett kamu, én mindenesetre elhittem.)

bioLarzen 2010.11.22. 21:35:12

Amúgy ez a elegedés inkább a nagy memóigényű alkalmazásoknál (pölö "mélyebb" grafikájú játékoknál), illetve a hosszabb telefonbeszélgetéseknél mutatkozik. Ha ilyenekhez nem gyakran van szerencsétek, akkor bőven elékpzelem, hogy sosem melegszik a telfonotok egy bizonyos - alacsony - szintnél tovább. Ha ki akarjátok prübálni, milyen, amikor tényleg elkezd melegedni, tudok ajánlani pár játékot :D :D :D Az egyik ilyennek a marketen szinte minden második kommentjében az volt, hogy lefagyott/újraidult/zombisodott/loopba került miatta a telefon, meg ijesztően fölforrósodott :D

bio

bioLarzen 2010.11.22. 21:40:04

@szcsongor: Szia,
sztem inkább én vagyok azon törpe minoritás tagja, aki kifgott egy hibás mobójú darabot...

Ami érdekes az az, hogy, bár a "kínai" általában nem épp a minőség szinonímája :), az egyik fura hasonlóság, ami azokban a fórumokban kedrült, ahol az ilyen random újraindulós Desire-esek kikesergik/dühöngik magukat, az az, hogy minden (a fórumokon felbukkanó) hibás Desire Tajvanon készült, amelyek Kínában, azok működtek rendesen... Nem mondom, hogy a Tajvaniak szarok, de mindeesetre tényleg mindenkinek tajvani Desireje volt a fórumokban (az hogy hol készült, állítólag a "device serial number" számból derül ki, elmagyarázták az egyik fórumon, hogy, de már nem emlékszem.)

bioLarzen 2010.11.22. 21:41:53

Szolgközl: elnézésst a rémes gépelési hibákért, egyre rosszabb a billetyűzetem, leginkább a (space fölötti) sor gombjaival vannak gondjaim.)

bio

Google+
süti beállítások módosítása