Andypad - Androidos táblagép 40.000 Ft-ért

2011.06.18. 11:28 pacska

Már egy ideje követem az Andypad fejlesztését, pontosabban az arról szóló híreket, azonban eddig nem volt semmiféle konkrétum feltüntetve a táblagépről. Most viszont előálltak pár dologgal a srácok, ami valljuk be elég jól hangzik. Lássuk miről is van szó.

Az Andypad egy brit fejlesztésű táblagép, igyekeznek a srácok a lehető legjobb dolgot kihozni a fejlesztésből, persze nyilván vannak korlátok az igen alacsony ár miatt (129 fontra árazták be). A fejlesztőcsapatot támogatásáról biztosította Paul O'Brien a Modaco atyja, aki kiváló custom romjairól ismert és elég nagy névnek számít az Android közösségben.

Mindez már magában jól hangzik, viszont lássuk azt a kevés konkrétumot ami eddig napvilágot látott:

- Android 2.3-as Gingerbread oprendszer (sajnos nem Honeycomb, de frissíthető lesz majd Ice Cream-re)
- Wi-Fi
- Állításuk szerint izmos 3D GPU
- 1.2 GHz A8 CPU
- 1080p HDMI kimenet
- 7"-es képernyőméret (800×480)

Bevallom kicsit húztam a számat a 2.3-as Android miatt, viszont tudom, hogy Paul kiválóan optimalizálja a romjait minden készülékre, úgyhogy véleményem szerint ettől nem kell megijedni. Természetesen európába szállítanak majd, amint készen lesz a kütyü, azonban az oldalukon elhelyezett számláló szerint erre még 72 napot várnunk kell. 

A 129 fontos ár pedig azt gondolom, hogy verhetetlen. Aki szeretne táblagépet - akár csak - otthonra annak ennyit megérhet a móka. Szerintetek?

 


Címkék: hírek android andypad

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr522994614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.06.20. 13:08:57

Jó vételnek tűnik, persze sok kérdés még nyitott, majd ha lesz egy tesztvideó, akkor már többet tudunk.

Mondjuk nekem kicsi lenne méretre, de az ára nagyon jó, sláger lehet belőle.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.06.21. 07:35:50

@smv: hátha sokat eladnak belőle és készítenek egy 10-eset is, mondjuk 50-ért :)

báró Csekonics 2011.06.21. 10:07:39

nekem tetszik...
a 7" magában csak egy szám: van, akinek pont megfelelő lenne, van, akinek a 10"-os praktikusabb választás.
Mindenesetre ennyi pénzért nagyon igéretes, mert szvsz. a tablet gépeknek akkor van igazán értelme / esélye, ha nem csak funkcionálisan 'kevesebbek' a laptopoknál, hanem árban is.
a 2.3 meg magában szintén csak egy szám - megfelelő felülettel (gondoljatok csak a HTC sense-re a telefonoknál) azért sokat lehet dobni rajta...

Na, majd meglátjuk!

duncea 2011.06.21. 11:42:45

Sziasztok!

Gondolkoztam már ezen a tablet kérdésen és valamit nem értek. Ha mamár egy közép vagy felső kategóriás telefon tudja a DLNA meg BT funkciót, akkor miért nincs egy olyan tablet, amiben kb semmi sincs, csak a képernyő és a szenzorok + BT és DLNA? Úgy műküdne, hogy gyakorlatilag a telefon képernyője lenne megjelenítve/felnagyítva/kiterjesztve és az összes számítási és adattárolási feladatot a telefon végzi. Gondolom elég olcsón elő lehetne állítani egy ilyen eszközt...
A telefon képernyője DLNA-val lenne megjelenítve a tabon, a tab érintése/szenzorok jelei pedig BTvel mennének vissza a teloba...
Vagy nagyon rossz irányba gondolkozom?

pacska · http://twitter.com/_pacska_ 2011.06.21. 12:28:44

@duncea: szia. biztosan megvalósítható amit írsz csak gondolom ez a gyártók érdekeivel ellentétes, értem ez alatt, hogy nekik az az érdekük, hogy minél több és drágább cuccot tudjanak eladni.

bioLarzen 2011.06.21. 12:49:06

@duncea: Elsőre félreértettem, de aztán csak leesett, mit írsz. Nekem, mint hivatásos laikusnak, remek ötletnek tűnik. Sőt, bár igaz, amit pacska ír, szerintem ez nemhogy csökkentené, de egyenesen növelné a dolog esélyét - hisz így még egy kütyüvel többet lehetne eladni, és sztem éppúgy nem ölné meg a tablet-piacot, mint ahogy a tablet sem ölte/öli meg a netbook-piacot, ami nem ölte meg a notebook/lapotop-piacot...

Mindenesetre egy ilyen küzyühöz, gondolom, újféle telefonokra lenne szükség, ami amolyan "kétnormás" megjelenítést tud - egy "lebutítottabbat" a teflon képernyőjére meg egy "jobbat" a kütyüére - vagyis még eggyel több kütyüt lehetne eladni :)

bio

Darkcomet 2011.06.21. 17:16:48

@duncea: Ennek az lenne az eredménye, hogy a mobilod kb. két óra alatt csontra merülne, a tablet szerűséget meg ugye mobil hiányában nem tudnád használni. Így két halott vas lenne nálad.

KékFény6 2011.06.21. 20:08:36

A DLNA-nem lehet a képernyő tartalmát továbbítani, csak videókat és fényképeket lehet "átjátszani" egy másik DLNA-vevőkészülékre. Másrészt a DLNA megjelenítéshez is kellene hardver, és az valószínűleg nem lenne sokkal olcsóbb, mintha egy teljes értékű tabletet gyártanának.

bioLarzen 2011.06.22. 00:49:33

@Darkcomet: Már bocs, de ez nem érv, mert ilyen alapon minden lemerül, ami ménküvel megy és nincs madzagra kötve... Az ember, tudod, vigyáz, hogy ne merüljön le...

bio

bioLarzen 2011.06.22. 00:51:11

@Tesztelo.hu: Na, ez már inkább válasz - és gondolom, tök igaz is, elfogadom, mert nem sokat értek belőle, de te szemlátomást igen :D :D :D

bio

Darkcomet 2011.06.22. 12:09:43

@bioLarzen: Szerintem meg ez nem érv. Ugyan is a te elképzelésed szerint a tablet csak egyfajta megjelenítő lenne, egy kliens, és a telefon lenne a szerver. Szerinted melyikben lehet nagyobb kapacitású aksit belerakni? Ha a tényleges feladatot a telefon végezné, az folyamatos használat mellett mennyire terhelné a telefont, miközben a kliens tablet alig fogyasztana valamit? Próbáld csak ki, hogy egy laptopon keresztül folyamatosan bluetoothon keresztül netezel, és a mobil a modem. És akkor a mobiltelefont csak modemként használtad. Szerinted mennyit bírna így egyhuzamba? Vagy neked tökmindegy, hogy egy reggel töltőről lehúzott mobillal tudsz-e még telefonálni délután?

bioLarzen 2011.06.24. 11:32:05

@Darkcomet:
Szia,
nem az én elképzelésem, nekem - mint hangsúlyozott hozzá nem értőnek, ezt az eredeti hozzászólásomban is kiemeltem - csak tetszett duncea nevű olvtársunk ötlete. Vagyis, még, ha az érved ül is, megfogtál egy laikust - nagy bravúr :P

De azért egy elég fontos pontot szerintem kihagysz - gondolom, véletlenül: egy ilyen kiegészítő nem állandó eleme lenne a mobilhasználatnak - vagyis nem folyton használná az ember, hanem, amikor olyan dolgot akar megnézni, ami a telefon eredeti kijelzőjének méretében nem elég nagy felbontású - pölö egy kis méretű képet, térképet, stb.... A fülhallgatót se állandóan használod, gondolom, csak attól, mert van. Videót se állandóamn játszol le, csak, mert a teflon képes rá. Tehetnéd, de akkor pár órán belül lemerülne az akksi. Egy ilyen "nagyképernyőt" is használhatnál folyamatosan - de akkor is órákon belül lemerülne az akksid. Vagyis, ha az, hogy megnövelné az áramfogyasztást, az érv, akkor ilyen alapon a videolejátszó program, a GPS, a wifi, meg még jó pár alkalmazás is mehetne, mert azok is szívják a delejt rendesen... De nem mennek - mert az ember okosan használja őket...

A tabletekről amúgy továbbra is az a véleményem, ami eddig: nekem tök felesleges, nincs szükségem ilyenre, nem hiányzik, úgyhogy nem kéne, akár önmagában, akár mobil-kiegészítőként.

(Egyébként pedig, nekem amúgy is állandóan töltőn van a telefonom amikor otthon vagyok (időm nagy részében) és nem 90% alá megy a töltöttség. A mai telefonok esetében ez sztem alap - emlékszem, régebben, a régi kütyüket hetente 1-2-szer töltöttem max. Ahhoz képest már a mai telefonom is szörnyű fogyasztást bír összehozni.)

bio

Darkcomet 2011.06.24. 18:08:26

@bioLarzen: Hehe... Akkor jól félrement a válaszom. Bocsesz... De hogy azért válaszoljak is.

"Vagyis, ha az, hogy megnövelné az áramfogyasztást, az érv, akkor ilyen alapon a videolejátszó program, a GPS, a wifi, meg még jó pár alkalmazás is mehetne, mert azok is szívják a delejt rendesen... De nem mennek - mert az ember okosan használja őket..."

Ezzel az okosan használja az ember dumával csak magunkat vigasztaljuk. Ugyan is nem azért nem megy állandóan a wifi, a mobilnet és a GPS, mert annyira okosak vagyunk, hanem azért, mert csontra merülne a telefon két óra alatt. Pedig milyen klassz lenne, ha automatikusan adódna át a készülék egyik szabad wifi hozzáférésből a másikba, a köztes időkbe meg menne a mobilnet. Vagy folyamatosan menne a mobilnet, és állandóan frissülne minden okosság, amit beállítottam. A GPS-ről már nem is szolva, ami szinte csak dísz egy ilyen telefonba, komoly bicajtúrát nem lehet vele bevállalni, mert néhány óra múlva annyi szufla sem marad benne, hogy mondjuk a mentőket felhívjam, ha éppen úgy adódik. Nonszensz, hogy ilyenkor folyton nálam van a jó öreg féltégla p990i-m, hogy akármikor tudjak telefonálni.

"A tabletekről amúgy továbbra is az a véleményem, ami eddig: nekem tök felesleges, nincs szükségem ilyenre, nem hiányzik, úgyhogy nem kéne, akár önmagában, akár mobil-kiegészítőként."

Próbálj ki egyet. De tényleg. Huzamosabb ideig.Ha valaki a laptopját nem használja komoly melóra, csak mint egy netbookot (net, levelezés, játék, kisebb szövegszerkesztés, közösségi oldalak), simán ki tud váltani egy klaviatúrás, széthajtható laptoppot.

"(Egyébként pedig, nekem amúgy is állandóan töltőn van a telefonom amikor otthon vagyok (időm nagy részében) és nem 90% alá megy a töltöttség."

Remélem azzal tisztában vagy, hogy ezzel lerövidíted az aksi élettartamát. Jó harmadával, de akár felével is. Egy időben mobiltelefonról neteztem, és a teló volt a modem, az USB kapcsolatnál mindig engedélyeztem a töltést. Ez még a p990i-s időszakban volt. Gyakorlatilag egy év alatt úgy hazavágtam az aksit, hogy teljes töltöttségnél kb. 8 percet tudtam beszélni vele. De az SGS gyári aksiját is leamortizáltam az állandó töltőre dugdosással, pedig ez a telefonom csak tavaly novemberi.

bioLarzen 2011.06.25. 13:08:02

@Darkcomet:

"Ezzel az okosan használja az ember dumával csak magunkat vigasztaljuk. Ugyan is nem azért nem megy állandóan a wifi, a mobilnet és a GPS, mert annyira okosak vagyunk, hanem azért, mert csontra merülne a telefon két óra alatt. "

Szia,
de, hisz pontosan ezt mondtam én is. Okosan használjuk: nem hagyjuk, hogy feleslegesen lemerüljön. Így lehetne használni egy ilyen kütyüt is: okosan = csak akkor, amikor Tleg kell, nem nyakra-főre.

A P990i-t pedig irigylem, a mai napig ereklyeként őrzöm a P900-asomat, életelmen eddig 7 teflonom volt, messze az volt a kedvencem, imádtam. Ma is működőképes lenne...

"Próbálj ki egyet. De tényleg. Huzamosabb ideig."

Öööö... egész pontosan hogy? Nem tudom, más környéken hogy van ez, de mifelénk nem hevernek a fiókokban nem használt, ezért huzamosabb időre kölcsönkérhető/ingyen más módon megszerezhető tabletek... Egyébként is, nagyjából tudom, mire van szükségem, és egy tablet kínálta szolgáltatások nincsenek köztük. Nem fogok X tízezret adni azért, hogy a nagy-néhai nem otthoni netezésemet somewhat kényelmesebbé tegyem - ezt értettem az alatt, hogy nincs szükségem rá. Akinek van, annak nyilván nagyon hasznos cucc, tehát nem az értelmét kérdőjelezem meg, csak nekem nincs rá szükségem - pláne olyan áron, amilyenen elérhetők. (Ja, és amúgy laptopom sincs, azt sem használtam ki. Volt nálam úgy egy évig egy "kölcsönben", mert a tulaja külföldön volt és addig odaadta, de rá kellett jönnöm, hogy korántsem használom ki annyira, hogy megérje. Vagyis én még azt sem használom igazán, amit a tablet kiváltana - úgyhogy lehet, hogy ezért nem érzem a tablet hiányát :D)

"Remélem azzal tisztában vagy, hogy ezzel lerövidíted az aksi élettartamát."

Igen, sajna tisztában. Csak hülye szokásom, hogy nem szeretem, ha 90 alá megy. Nincs rá racionális indokom...

bio

Darkcomet 2011.06.25. 18:51:21

@bioLarzen: Oké, elismerem, mázlim van, hogy néhány kütyüt büntetlenűl ki tudok próbálni pár napra, vagy hétre. A tabletteknek ott mutatkozik meg az előnyük, ahol már egy asztali pc. túl sok lenne, egy laptop meg kényelmetlen a napi szintű használathoz, vagy ahol egy mobiltelefonnak már korlátozottak a képességei a kijelző miatt. Pl. amíg nálam volt a Samsung első tabletje, szinte csak azt használtam mindenhol, otthon meg wifi kapcsolat mellett néha be se kapcsoltam a számítógépet, mivel ezzel kényelmesen tudtam intézni a dolgaimat akár az ágyból is.

bioLarzen 2011.06.25. 23:47:52

@Darkcomet: Persze, ezért mondom, hogy aki kihasználja az előnyeit, annak nyilván nagyon hasznos a tablet - én (egyelőre) nem tartozom közéjük, mindössze ennyi :) Mivel a munkám ugyan számítógépen csinálom (zömében fordítás), de az otthonomon kívül elvétve (se) kell dolgoznom, amennyit/amit meg netezek "idegenben" arra bőven elég a mobilom, még laptopra meg netbookra sincs szükségem. De ez, persze, csak az én esetem, ami nyilván nem tipikus, ezt elismerem - vagyis a tabletnek nem én vagyok a célközönsége.

bio

Google+
süti beállítások módosítása