Android és politika - jobb lenne az Android nélkül?

2011.08.30. 11:00 Yarner

A hírt, miszerint a Google felvásárolta a Motorola Mobilityt, az Androidos közösség általános örömmel fogadta, és a két nagy koreai gyártó, a Samsung és az LG is üdvözölte a lépést, hangsúlyozva: örömmel látják, hogy  a Google végre elhatározta, hogy kiáll az Android érdekei mellett. Úgy tűnik azonban, hogy a felvásárlásban rejlő lehetőségek és potenciális veszélyek magas helyeken is szöget ütöttek egyesek fejébe.

A Dél-Koreai kormány ugyanis hivatalosan arra intette a Samsungot és az LG-t, hogy sürgősen le kellene szállniuk az androidos hajóról. A gazdasági miniszterhelyettes szavaival: "Hosszú távon nem engedhetjük meg magunknak, hogy ilyen mértékben függjünk a Google-tól".

A félelem természetesen annak szól, hogy ha a jelenleg semlegességről esküdöző Google hirtelen mégis úgy dönt, hogy a Motorolán keresztül komolyan odateszi magát a hardvergyártásba is, a koeai gyártók gépei globális versenyhátrányba kerülhetnek (ha például késleltetve vagy más formában kapják meg a legfrissebb Android verziókat). Ezzel a Google nem csak a két nagy cég mobilos részlegét, de az egész Dél-Koreai gazdaságot és versenyképességet is érezhetően megbillenthetné. A konzervatív szöuli vezetés azt javasolja, jó hazafi módjára fogjanak össze a cégek, és kezdjenek bele egy közös, kizárólag koreai fejlesztésű operációs rendszer létrehozásába.

Érdekes dilemma - nekünk persze az lenne a legjobb, ha minden maradna a régiben, de a koreaiak feszengése is érthető (ugyanakkor ne felejtsük el, hogy pl. a Samsung Mobile elmúlt évben tapasztalható szárnyalása kizárólag az Androidos készülékeiknek köszönhető, tehát a zöld robot nélkül nem is került volna ennyire előnyös helyzetbe a két nagy multi).

Nos, mit gondoltok? Előfordulhat, hogy a Google egyszer csak hátbaszúrja a piacot? Jogosak a koreai aggodalmak? Jó lenne nekünk egy koreai OS? (A Bada persze már régóta itt van, a héten várható az újabb verzió, de egyelőre csak egy nagyon szűk kör preferálja)

Forrás: The Motley Fool


Címkék: hírek politika samsung lg android

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr673190143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blog.sancho.hu · http://blog.sancho.hu 2011.08.30. 11:21:40

Ha azt szeretné a Samsung, hogy gyorsan elveszítse előnyét, jelentse be a Bada Plust, mely felváltja az Androidot. :)

MrKekson 2011.08.30. 11:28:56

Sztem marhaság, open source, ha samsung v. lg nem kapja meg időben az azért van mert retardáltak és nem találják el a download gombot...

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.08.30. 11:39:20

Itt a lehetőségről van szó. Ha a Google úgy dönt, nyugodtan monopolizálhatja, vagy átteheti a fejlesztéseket egy saját "Android-alapú" keretbe, hivatalos nyílt Androidot meg hagyhatja főni a levében. Ez egy lehetőség. Szerintem sem túl valószínű, de ha milliárdjaid múlhatnak rajta, muszáj számba venni :-)

Hutchington 2011.08.30. 13:28:18

Gyerekek! Nézzük egy kicsit más nézőpontból a történetet.
Miből él a Google? Hirdetésből.
Mi az érdeke a Google-nek? Hogy minél több helyre eljuttassa a hirdetéseit, hogy minél szélesebb réteget elérjen vele.

Ebből kifolyólag, ha nekiállna versenyképes hardvert gyártani, ezzel magára haragítaná a gyártóit, gyakorlatilag saját magát szúrná hátba.

a rettegett drótos 2011.08.30. 13:51:44

A koreaiak fordítva ülnek a lovon.
Nosza, szálljanak le arról a hajóról. Az így keletkező piaci rést pikkpakk betömik mások.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2011.08.30. 14:11:31

A Google nem hülye. Egyedül a Motorola nem képes lefedni az okostelefonos piacot. Az Android egyik legnagyobb előnye pedig a készülékválaszték. Nem érné meg nekik hátbaszúrni a többi gyártót. Maximum annyi történhet, hogy a Motorola el fogja felejteni a zárt bootloadert és a MotoBLUR-t. Szerintem ez nem olyan nagy tragédia... :)

Gyárfás 2011.08.30. 15:25:42

Az egész Netes/IT piac ilyen Amerika központú.Az az érdekes, hogy most kezd el feltűnni a kormányoknak, hogy teljesen ki vannak szolgáltatva néhány nagy amerikai cégnek.perszepersze globalizáció de alapvető érdeke (lenne) minden (nagy)hatalomnak, hogy legalább alapszinten rendelkezzen saját képességekkel.
A nagy vállalatok jellegüknél fogva megbízhatatlanok , az hogy hogyan viselkednek csak a profit határozza meg, így simán el tudok képzelni olyan helyzetet amikor a googlenek érdekében áll megfingatni egy egy gyártót.

Loyal - www.loyalmunkaruha.hu · http://www.loyalmunkaruha.hu 2011.08.31. 09:48:47

ezért érdemes talonban tartani a Badat és szép csöndben fejlesztgetni. Szerintem a Google, most hogy már az övé a Motorola mobil részlege, akármikor aláverhet Samsungéknak... :S

l.anna · http://www.facebook.com/anna.litvitcsak 2011.09.01. 22:53:00

Kicsit túl van lihegve a mindig a legújabb verzió kell, dolog. Bár lehet, hogy a pasiknál ez elvi kérdés (de kétlem, hogy minden hímnemű perfekt módon értene a technikához) szvsz: a gyártók eddig sem törték magukat a frissítésekkel. Főként a saját felület portolását hozták mentségnek.

Ráadásul előszeretettel hagyják magukra a régebbi modelleket - persze ez részint érthető üzletpolitikai húzás, mert így is gyakorolhatnak egyfajta nyomást ami elősegíti a készülék cserét.
Az okos telefonoknál jól láthatóan tovább tart egy-egy készülék használati ciklusa a vásárlóknál. A hagyományos telefonokhoz képest lényegesen később kerülnek lecserélésre. Részint a magasabb ár, részint pedig mert a legtöbben nem érzik égető szükségét a legújabb megvásárlásának. (kicsit olyan mintha az apple erre számított volna az elejétől fogva és így építette fel az egész termék fejlesztés/bejelentés ciklust)
Nagyon sok embernek fogalma sincs milyen verzió fut a telefonján, ráadásul az egyedi felületek - főként a htc sense - kényelme fontosabb mint a legújabb android rendszer megléte. Sima mezei htc vagy samsung tulajnak adjatok a kezébe egy 2.3.5 androidos rendszert minden sallang nélkül. Bután fog nézni és azt kérdezi "mi ez a fapados izé?" Ennyit a friss verziók iránti igény valós alapjáról.

Samsung Bada nem rossz és feltehetőleg a laikusok jelentős része ugyan olyan vígan ellene vele mint egy TouchWiz-es androiddal. Az elemzések azt mutatják, hogy a nagy átlag az első lelkesedés elmúltával és a skype, facebook, foursquare, stb beszerzésével már csak új játékokat telepít a telefonra, az alkalmazások között már nem turkál. Innentől kezdve pedig nincs olyan eget verő különbség.

l.anna · http://www.facebook.com/anna.litvitcsak 2011.09.01. 23:13:31

@Gerusz: az is elképzelhető, hogy komplett készülék terveket fog árusítani a motorolán keresztül a google. 3-6 alap típussal és opcionálisan variálható soc komponensekkel le lehet fedni az igények jelentős részét. Így a hw fejlesztés/tesztelés költsége szétoszlik a licencszelők között, akiknek a fizikai design és igény szerint az egyedi felület hozzáadásával kellene foglalkozni. Hosszú távon csökkennek a készülék árak, egységesedik a jelenleg erősen fragmentált platform. Ez jó lenne a fejlesztőknek is, akiknek az ios-hez képest jelentős idejük a kompatibilitás ellenőrzésével és a különböző felbontásokra optimalizálással megy el. Tehát elméletileg magasabb a fejlesztési költség androidon mint ios-en.

A készülék gyártóknak a felszabaduló kapacitásuk segítségével olyan projekteket hozhatnak tető alá, ami növeli a készülék egyediségét, így hozzáadott értéket jelent ami akár a részesedét is növelheti a tortából. HTC sense felülete és a hozzá tartozó alkalmazások egy ilyen megoldás. Akik laikus és kipróbálja az gyorsan hozzászokik és nem akar mást használni. A laikusok pedig sokan vannak. :D

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.09.02. 17:20:16

@l.anna: Persze, ez az okostelefon (meg minden számítógép) demokratizálódásának a kötelező velejárója. Kikerülnek a gépek a hozzáértő buherátorok kezéből, és az alig hozzáértő, csak használni akaró átlagemberek kezében köt ki. Egy ponton túl a geekek kerülnek kisebbségbe.
Ezt a geekeknek persze nagyon nehéz megemészteni...
Egy átlag júzer lehet, hogy észre sem venné a különbséget egy Badás és egy Androidos Samsung között, a TW egyforma mindenhol. legfeljebb feltűnne, hogy másképp néz ki az alkalmazásbolt...

Tomi Kristály 2011.09.03. 13:11:18

@Yarner: átlag user az anyám is, a iphone 3gs telefon csere után nála kötött ki. Először nem igazán tetszett neki, de az elmúlt két hónap alatt hozzászokott rendesen, már nem csak a sodoku kattog rajta, hanem használja a mailt és a skype-ot, hogy tesómékkal beszéljen. Ahogy te is mondtad a vásárlók nagyobbik részének teljesen mindegy milyen a rendszer, a lényeg a gui. Ha az kézre áll, átlátható és könnyen kezelhető, akkor mint az anyám is vígan használja.

Google+
süti beállítások módosítása