NVIDIA Kal-El: a négy mag valójában öt

2011.09.21. 13:19 Yarner

Már jó ideje lehet olvasgatni a mobil készülékek számára fejlesztett négymagos processzorokról, nemrég itt az Androlibon is írtunk a Qualcommtól jövőre várható S4 classról, a Tegra processzorokkal a kétmagos piac nagy részét uraló NVIDIA pedig már hónapok óta rémisztgeti az internetet az emberfeletti teljesítményhez illő módon Kal-El kódnéven fejlesztett processzorról. A lenti tech-demót már biztosan sokan láttátok, de mivel kellőképpen lélegzetelállító, ide is beteszem:

Az NVIDIA a napokban kicsit több információt is nyilvánossá tett az architektúráról, aminek alapján megtudhattuk, hogy az alacsony energiafogyasztást egy egészen érdekes módszerrel próbálják biztosítani: egy ötödik processzormag beültetésével.

 

 

Az ötödik mag egy segédprocesszor lesz, ami az erőmű négyesétől jóval alacsonyabb (maximum 500 MHz-es) teljesítményre lesz képes, és az alapvető rendszerfeladatokat, üresjáratokat lesz hivatott felügyelni (háttértevékenység, szinkronizáció, zenelejátszás, stb.). Amint az eszköz valami számításigényesebb feladattal szembesül, a segédprocesszor átadja a stafétát a nagyoknak, akik a munkatehertől függő létszámban esnek a munkának, azaz a négy processzormag képes 1, 2, vagy 4 mag kihasználásával is futni.

Az NVIDIA ígérete szerint a konzolszintű élményt nyújtó játékokon kívül a Kal-El az asztali számítógépekéhez hasonló böngészés-élményt nyújt majd, és persze soha nem látott sebességet - mindezt az akkumlátoridő lehetőség szerinti legkisebb terhelésével. Kiváncsian várjuk!

Akit mélyebb részletességgel is érdekel az új architektúra, elolvashatja az NVIDIA a témában kiadott white-paperjeit.

ui:  Kal-El társ-magját ezennel elnevezem Jimmy Olsennek. Tudomásom szerint én vagyok az első, aki ezt elsüti, így igényt tartok minden ezzel járó geek-dicsőségre :-)

Forrás: Android Police


Címkék: hírek nvidia kalel

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr863243326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MrKekson 2011.09.21. 13:36:42

azért én vennék egy zsebaggregátort mellé...

scabeabnde 2011.09.21. 14:50:00

Sziasztok

Bocs, hogy itt kérdezem, de működik nektek a blog.hu adminban a bejegyzés szövegdoboza Androiddal? Galaxy S 2.2.1 froyoval nekem nem jelenik meg.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.09.21. 15:06:04

@scabeabnde: Vannak vele gondok. Opera 10 alól azt hiszem, tudtam bele írni, de elég nagy macera volt, nem szoktam erőltetni.

Drusantia 2011.09.24. 11:44:54

Dolphin Browser HD-val nézd meg, nekem eddig mindenhol ment minden vele tökéletesen (beleértve javascriptes dolgokat is).

Google+
süti beállítások módosítása