Miért NEM kéne a Kindle Fire?

Lassan elül az Amazon Androiddal szerelt tabletje, a Kindle Fire bejelentése körüli első porvihar. Én is végiggondoltam, hogy kéne-e, vagy nem kéne. A címből kiderül, hogy mire jutottam, de azért kifejtem bővebben is.

Van egy mániám: amikor áruházi polcon kipróbálható tabletet tapizok, először mindig a térképes alkalmazást nyitom meg. Egyszerűen jó végigscrollozni az ismerős utcák fölött, két ujjal "belesni" a régi albérletem ablakán. Azért is jó a térképen keresztül kezdeni az ismerkedést a géppel, mert erőforrás-igényes applikáció: ha szaggat a betöltés, nem elég érzékeny - vagy éppen túl érzékeny - a kijelző, itt azonnal kiderül. Oké, felületes módszer az első benyomás megszerzésére, de olyan, mint amikor kemény kérdéssel kezdődik egy vizsga: ha nem tudja a diák választ, még javíthat, de azonnal képbe kerül, hogy nem szórakozni gyűltünk itt össze.

A Kindle Fire-re biztos lehet térképet tenni, de minek, ha nincs benne GPS? Egy tablet szerintem arra (is) jó, hogy külföldi városnézés alkalmával ne a salátává amortizálódott, lepedőméretű várostérképpel kelljen szenvedni a kávézó teraszán, hanem laza mozdulattal elő lehessen venni a kütyüt, majd az előre letöltött ingyenes térképen két pöttyintéssel megnézni hol is vagyunk, és hogy onnan jobbra, esetleg balra kell indulni. 

A Kindle Fire ezt nem tudja. Nem kéne.

Ott van aztán a méret. 7 inch. Mekkora baki már ez? Ha van a tableteknek egyáltalán létjogosultsága, az pont azért van, mert viszonylag kényelmesen, szemguvasztás nélkül lehet tartalmat fogyasztani (netezni, e-könyvet olvasni) a használatukkal. Ehhez viszont a 7 inch kevés. Persze-persze, a hordozhatóság... legyen kisebb, mert akkor... mert akkor mi van? Ha nem akarok magammal táskát vinni, zsebre vágom a telefonom, és kész. Ez a kompromisszum: nincs cipekedés, cserébe kisebb kijelzőn netezek, olvasok, térképezek. A 7 inch már elég nagy ahhoz, hogy ne férjen be a zsebembe. Táskát kell vinnem így is-úgy is. Akkor meg már inkább viszek egy picivel nagyobb, 10 inch-es táblát, amin cserébe jobban látom a dolgaimat, nem?

Kicsi ez a Fire, nekem nem kéne.

A széthekkelt és újra összerakott, Amazonosított Android sem jön be. Ahhoz a generációhoz tartozom, amelyik Windows-os PC-ken nőtt föl, nem lett belőle informatikus, de a számítógép beállításaitól azért nem ijed meg. És rohadtul nem örülne neki, ha a ctrl-alt-del-re nem a feladatkezelő jönne elő, vagy a feladatkezelőben nem ott lennének a dolgok, ahol azoknak a helye van. Ezért szeretem az Android-ot is: hiába a főzött ROM-ok, hiába a Sense felület a HTC-től, ha haverom telefonján kell megnéznem valamit, tudom, hogy kábé hova nyúljak. Vagy ott a Market, például: minden gyártó minden kütyüjére nagyjából ugyanaz érhető el - van, amit van értelme telepíteni, van amit nincs, de én választhatok. Félek, hogy az Amazon úgy alakította át ezt a felületet, hogy ne nagyon nézhessek körül, ha mondjuk az övéhez hasonló, de ingyenes szolgáltatást keresnék a tabletre.

Túlságosan Apple-ös ez a felfogás, a Fire ezért nem kéne.

Okés, ez a legolcsóbb tábla, figyeljünk az ár-érték arányra - próbálom magam meggyőzni. Igen, lehetne 199 dollárért egy erős gépem, ami egy csomó dologra nem használható, cserébe ott van az AndyPad, aminek a WiFis verziója kábé ugyanennyibe kerül, de legalább van benne GPS kamera, például. GPS persze pont nincs :). Rendben, nem olyan szép a kijelzője, nem annyira meggyőző a konfiguráció sem. És igen, ez is csak 7 inch-es. De pont ugyanannyiba, 200 dollárba kerül, és jobban hasonlít felszereltségben a versenytársakra.

Szerintem a Fire így még mindig drága, főleg ahhoz képest, hogy az igazán értékes feature-ökért (streaming, tartalmak) pluszban kell fizetni. Nem kéne.

Nekem nem kéne, de attól a Kindle Fire még sikeres lesz, és nemcsak a felturbózott marketing miatt. A Fire ugyanis tulajdonképpen egy helyes e-könyv olvasó. Mint ilyen, a maga nemében tényleg páratlan.

Nincs benne 3G, mert nem is kell. Ahogy a könyvet is otthonról viszem magammal, a Fire is arra való, hogy kényelmesen, fotelban ülve otthon leszedjük a tartalmat wifi-n, majd a lakásból kilépve, buszon, vonaton, szállodában fogyasszuk. A Fire szép képet ad, gyors a böngészője, jól bírja az akksija: sok fotót tartalmazó magazinok olvasgatására, sorozatepizódok csekkolására kiváló. Aki nem akar beállításokat bütykölni, főzött ROM-okkal kísérletezgetni, az most kapott egy helyes kis kompakt eszközt.

Szép képek vannak például a divatmagazinokban. Egy Jóbarátok-rész még a kis kijelzőn is élvezhető. Ja, a kis kijelzővel szerelt tablet egy kisebb táskában is elfér.

A Kindle Fire-rel szerintem egy jól körülhatárolható célcsoportot tud elérni az Amazon. Nem, nem a nőket általában, hanem nők halmazán belül a "nőciket". Ez az eszköz méreténél, funkcionalitásánál fogva nyilván azoknak jó, akik nem törekszenek arra, hogy a kezükben lévő gép mindent tudjon. Nem akarnak kísérletezgetni. Olvasgatni akarnak, klipeket nézni, meg álmodozás közben nézegetni a szép divatfotót.

Ahhoz meg tényleg nem kell GPS.


Címkék: apple amazon android tablet kindle fire női tablet

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr843264983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.09.29. 14:25:28

Alapvetően egyetértek veled. A 7 hüvelyk - 10 hüvelyk vita igazából teljesen szubjektív, és valószínűleg várható a 10 hüvelykes verzió is kicsivel később, de a kamera-GPS hiánya nálam is kiverte a biztosítékot. És nagyon jó a meglátásod - a kötöttségek bevezetésével ez egy erősen apple-szagú android lett. Persze, ha lesznek komolyabb tesztek, majd kiderül, mennyire módosítható a rendszer, de nincsenek nagy reményeim.

Guild 2011.09.29. 14:33:26

Nekem pont a kamera-GPS hiánya tetszik. Ezek mért kellenek a tabletbe? Benne vannak a telefonomban. Nem a telefonhoz képes nagy tablettel a kezemben fogok navigálni, fényképezni, videotelefonálni.

pacska · http://twitter.com/_pacska_ 2011.09.29. 14:44:04

@Guild: pedig pont videotelefonálásra marha jó a tablet.

lordrash 2011.09.29. 15:10:13

megnyugtatlak: en is a maps-el kezdem az ismerkedest :)

lordrash 2011.09.29. 15:23:42

@pacska: ahogy vesszuk. en soha nem videotelefonalok, a kamerara meg a navira meg tenyleg ott a mobil :)

Guild 2011.09.29. 15:26:33

@pacska: Ha nagyobb képernyőn szereted nézni a másikat, akkor igen. De ehhez elég lenne egy előlapi kamera.

pacska · http://twitter.com/_pacska_ 2011.09.29. 15:45:21

@Guild: hátlapi nekem nem is kéne, elég az előlapi szerintem a táblákra :)

meglivorn 2011.09.29. 16:07:31

Olvasáshoz is fenntartom, hogy a 8" kell. 6"os einkes readerem van, nem állítom, hogy nem lehet elviselni, fényéveket ver a mobilon (4") olvasásra, de akkor is.
Egy amcsi ponyva (kisebb formátumúak mint a magyar) pont 8". És szerinten nem elszállt dolog azt venni alapul :)

Az amazon korlátozások meg kb. arra jók, hogy az ember vállat vonjon: jah így már érthető az ára is. Nem olcsó a cucc, csak annyira lefogott és visszabutított, hogy ennyi legyen az ára.
Akkor már tényleg lehalászok egy akciós Nook Colort.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.09.29. 16:31:48

Ja, most olvasom, hogy nincsen benne semmilyen bővítési lehetőség: nuku SD. Van 8 giga memória, az legyen elég, úgyis mindent a felhőből fogsz tolni (szerintük).

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2011.09.29. 17:50:17

Majd ha lesz olyan vírus, ami az előlapi kamerákat támadja, képeket csinál random és elpostázza a víruskészítő címére és majd jól kirakják a netre, ahogy épp recskáztok, akkor majd rájöttök, hogy miért gáz az előlapi kamera :D

mp3pintyo · http://www.pinterestegiveaway.com 2011.09.29. 20:33:43

"beállításokat bütykölni, főzött ROM-okkal kísérletezgetni""
A felhasználók 0,001%-ra gondolsz? Ez az eszköz pontosan arra jó amire egy tablet kell, 1-2 gombnyomással eléred a kívánt tartalmakat legyen az zene, film, könyv. Az emberek nagyrésze nem akarja tudni hogyan működik nem érdekli neki csak az kell, hogy mindennemű technikai tudás nélkül szórakozhasson.
Off: Kollégának iPhone, magyarázom mit fejlesztek majd megkérdezi, Lehet letölteni programokat a telefonra? Na, egy átlaguser cirka itt tart :)

xstranger 2011.09.29. 21:15:58

Lehet rajta webezni? Mert ennyiert en is vennek otthonra.

A legtobb kifogasra amugy sokkal jobb megoldast ad az okostelefon. Van benne GPS, kamera, 3G, stb stb es belefer a zsebembe.

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2011.09.30. 15:46:19

Ennyiért simán vannak TAB-ok amik nagyobb funkcionalitással bírnak. Egy ConCorde TAB 7020 pl olyan 45 ezer környékén mozog és van benne GPS, meg kamera is, ráadásul nincs lebutítva, viszont akad hozzá egy csomó jó főzött ROM, ha valakinek még sem felelne meg az alap.

Ami a 7 kontra 10 hüvelyk kérdést illeti, én azért ebben nem mernék ilyen kategorikusan állást foglalni. Szerintem abszolút felhasználófüggő, hogy kinek mi jön be jobban. Szerintem netezésre a 7"-os is tökéletesen használható, viszont a 10"-os e-book olvasóként már kevésbé. Tényleg a felhasználás módja dönti el, hogy kinek melyik a megfelelőbb.

gep 2011.10.03. 20:35:43

nem kell neked, mert nem te vagy a termék célcsoportja (igazából azt is kétlem, hogy Magyarországról sokan lennének...)

Egész egyszerűen ez a tablet azért jó, mert egy érintéssel el tudod érni a mozifilmeket, zenét tudsz letöltetni, ebookot olvasni. Persze ezért fizetned kell, ezért nem célcsoport a magyarországi felhasználó, aki nagyon ritkán fizet tartalmakért, inkább letölti azt, ingyen. Azokban a nyugat-európai országogban (és az USA-ban, Kanadában), ahova a tabletet szánták, az embereknek nem számít, hogy 5 dollárt kiad egy filmre, vagy albumra, mert ez neki nem tétel.

ők nem olvasnak tech blogokat (: (és részben ezért piacvezető az iPad)

Google+
süti beállítások módosítása