NFC körkép hazánkban..

2012.04.03. 22:30 Gabking

Mi is az-az NFC… A szó maga mozaikszó, a Near Field Communication szavakat rejti, ami gyakorlatilag le is írja a technológiát, közeli kommunikációról van szó, ebben az esetben 2-4 cm az a távolság, amit ezek a chipek áthidalnak. A jelenleg kapható csúcskategóriás készülékek már mind NFC–vel szerelve érkeznek (Samsung, HTC,  Nokia, és a többi mobilgyártó is egyre több NFC képes készülékkel jelenik meg 2012-ben a piacon, sőt még a Huawei is bemutatott olyan olcsóbb androidos telefont, amiben már használható a technológia) Az Idei Mobile World Congress biztos tartogat olyan készülékeket, amik már aktívan használhatják ezt az adatátvitelt.

Adatátvitel, nem elírás

NFCAdat.jpg

 

Fontos, hogy tisztázzuk, itt adatátvitelről van szó, nem csak a most trendi érintésnélküli fizetési módszerről. A már NFC chippel szerelt telefonok, eszközök ugyanis egyszerűsítik az adatátvitelt, legyen ez fénykép, videó, névjegy, vagy játék (játékot akár egymás ellen is lehet játszani a segítségével). Aktív használata során már lehetőség lesz arra, hogy az eszközök összeérintésével kicserélhessük az információkat. Amióta mobiltelefon van, megvan erre az igény, és nem csak okostelefonokkal használtuk az adatátvitelt. Emlékszünk még az IrDA infravörös átvitelre? Ericsson R320-on tökéletesen működött, lassan ugyan,de névjegytől csengőhangig mindent lehetett vele mozgatni..Küldtünk már azóta adatokat Bluetoothon, SMS-ben, MMS-ben, számítógép segítségével szinkronizálva, email mellékletként. Az igény megvolt, a fejlesztők pedig mindent megtettek, hogy ezt kielégítsék. Átviteli sebessége 424 kbit/s, energia felvétele pedig 15mA alatt van, illetve nagyon alacsony (0.1 s) a rendelkezésre állási ideje. Ezek azok a paraméterek, amik ideálissá teszik a mostani energiát zabáló telefonok korában, valamint az, hogy nem szükséges a hosszú párosítási, stb folyamat.

Fizetés

NFC02.jpg

Az NFC technológia elterjedésének azonban nem az adatátvitel a fő mozgatórúgója, hanem a különböző fizetési módok. És ebből is van pár megoldás..
A legideálisabb az, amikor a telefon szolgál majd fizetőeszközként, a beleépített chip, és a szolgáltatásba regisztrált bankkártyánk segítségével (ekkor már megvalósítható, hogy akár magánszemélyek között is működjön a virtuális egyenleg transzferre)(Bizots más is olvasta a 90-es években népszerű shadowrun könyveket, na onnan lehet ismerős) Az ilyen megoldásoknál a készüléken futó alkalmazásba akár több bankkártyánkat is regisztrálhatjuk, és mint egy virtuális pénztárcából, választhatjuk ki, melyik számlánkkal fizetünk, hol fogadjuk az utalást. Ilyen szolgáltatás a Google Wallet, ami még csak az egyesült államokban elérhető, de piaci elemzők szerint 2012-re Európában is elterjed. Addig is hazánkban egy köztes megoldás terjed el, főleg a Sziget fesztiválnak köszönhetően itthon már két éve lehet prepaid NFC kártyákkal fizetni, ahol egyenleget előre töltjük fel a kártyára, itt nincs kapcsolat a bankszámlánkkal. Másik érdekes megoldás az egyéb, nem mobiltelefonokban használható, de már a bankszámlánkkal korlátozottan kapcsolatban lévő un matricás, karórás megoldások, ahol egyedi értékhatárt állíthatunk be. Ezeket elsőnek itthon a takarékpont vezette be, de minden nagyobb hazai banknál megtalálható mára már valamilyen hasonló megoldás. Ezeknél általában a teljes NFC-s vásárlást egyedi értékhatárhoz kötik. Jelenleg forgalomban kerültek már olyan bankkártyák, amik ötvözik a mágnescsíkos, chippes, és NFC-s technológiákat. Itt is az egyedi értékhatárig érintés nélkül lehet használni, ha átlépjük ezt a sávot, akkor normál bankkártyaként használható.


Ezek a bankkártyák már elérhetők az OTP-nél, Takarékszövetkezetnél, és a Citibanknál. Itt passzív NFC chip van a kártyába építve, ami csak a hitelesítő adatokat tudja szolgáltatni,ha az olvasó elektromos mezejébe kerül. Természetesen a védelem itt is megoldott, sosem lesz olyan, mint amit az első Szigetes bevezetésnél vizionáltak.. Nem fognak álnok boltosok a tömegben leolvasókkal a farzsebed környékén matani.. (ha mégis, akkor ott nem az NFC chipre utaznak… )

Az NFC elterjedése nem csak a lehetséges fizetési, adatátviteli megoldások miatt várható, hanem a mobilpiacon jelen lévő nyomásnak is, hogy valami extrát, innovatívat (vagy annak tűnőt) kell a minél frissebb generációs telefonokba építeni… Szerencsénkre az NFC technológia jelenleg akár az adatátvitel, akár a fizetési lehetőség miatt még az életképesebb fejlesztések közé tartozik.

 

Nézzük, hogy gondolja ezt a Google a Nexus használata közben

A technológia elterjedésében a mobil operátoroknak lesz nagy szerepe, akik a kínálatukban fogják szerepeltetni az ilyen készülékeket, illetve külön-külön, valamint közösen is dolgoznak a mobillal történő fizetés népszerűsítéséért, aminek egy kézzel fogható eszköze az NFC-s mobiltelefon. Itthon a Mobiltárca honlapon követhetjük nyomon a technológiai, jogi, illetve fejlesztési lépéseket.


(Saját tapasztalat, bármikor tudnám használni egy italautomatánál, amikor már a harmadszori próbálkozás után sem fogadja el az érméket) 


Mind tudnánk olyan extra funkciókat is felsorolni, ami végérvényesen hülyeségnek, technológiai, vagy felhasználói zsákutcának minősülnek… (pl menstruációs naptár.. stb)


Címkék: alkalmazások nfc

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr374362105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UFP P 2012.04.03. 23:03:10

Fájlküldésre nem ezerszer jobb a wi-fi direct ?

bioLarzen 2012.04.04. 00:29:36

"Aktív használata során már lehetőség lesz arra, hogy az eszközök összeérintésével kicserélhessük az információkat."

Nem ugyanezt csinálja a már régóta elérhető, ingyenes Bump alkalmazás is?

bio

Gabking 2012.04.04. 07:00:10

@bioLarzen: abban igazad van, hogy az eredmény ugyanaz.. De..
A Bumb oldalán is olvasható, hogy a használatához internet szükséges, mivel itt felhő alapon tárolják az adatokat.
Az NFC viszont egy olyan megoldás, ami RFID technológiát felhasználva mindenféle netkapcsolat nélkül osztja meg az adatokat, két olyan eszköz között, amik rendelkeznek vagy beépített, vagy utólag installált (SIM kártyás, Memória kártyátás) chippel.
Ez egy rádiós adatátvitel.

bioLarzen 2012.04.04. 10:08:15

@Gabking: Aha, értem.

Kösz az infót.

bio

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.04.04. 10:21:49

@bioLarzen: meg még annyi, hogy a Bump nálam soha nem működött rendesen- túl sok ismeretlenes az egyenlet, könnyen lehetnek gikszerek (amikor az első ismerőssel koccintottam, felajánlott egy ismeretlen koreait helyette).
Ennél egyszerűbb viszont nem is lehetne a dolog.

És korábban írtam az NFC tagekről egy cikket, én abban is sok fantáziát látok.

bioLarzen 2012.04.04. 10:52:50

@Yarner: Én csak kipróbáltam egyszer kíváncsiságból - nekünk működött, igaz, csak 2-3 fájllal próbáltuk ki.

Mindenesetre a Marketen - akarom mondani, a Playen... - 4.0 az értékelése, vagyis olyan nagyon rossz nem lehet...

Ja, és még valami: ha jól látom, két Bump nevű app is van - az egyik a "régi", amiről én is beszéltem, illetve egy újabb, ami valóban felhőalappal dolgozik. De a "régi" is?

bio

Google+
süti beállítások módosítása