MasterCard Mobile - A Postán való sorbanállás helyett

Teri néni szépen előszedte az ABC sorrendbe rendezett csekkeket: áram, fűtés, közüzem, tányéros TV és Lacika internetje. Etelka az ügyintéző unott mozdulatokkal nyomta rá őket a lézeres scanerre  és várta, hogy megtörténjen Teri néni szokásos performance, amint közli vele a fizetendő összeget. - 16.920 forint lesz - mondta rikácsoló hangon és Teri néninek nem is kellett több, olyan volt ez számára, mint egy startpisztoly, elkezdett kutatni a Szíj Melinda szatyorjában, hogy előkapja az erszényt. Versenyfutás volt ez az idővel, a térrel, a multiuniverzummal, versenyfutás Etelka szempillantásával és a sorban várakozó 20 csekket fizető idegeivel, egy harc több, mint 3 dimenzióban, egy életvitel, maga a 60 fölötti Ars Poetica. Alig telt el egy perc és az akciós újságok, ELMÜ-s levelek és a különböző dioptriájú szemüvegek kavalkádjából előkerült a pénztárca, amit Teri néni diadalittasan mutatott fel, mindenkinek a legnagyobb megkönnyebbülésére. A várakozók összenéztek, igen, vége, mi jövünk, de  nem így történt. Elindult a harc az 16.920 forint összevadászására. Egy tízezres, egy ötezres, egy ezres, egy ötszázas, két kétszázas, egy húszas, ezt mindenki tudja, hogy hogy kell kirakni, de itt egy húszezres, fizessek azzal? Jaj, több lesz az apró, jaj, jó lesz a húszezres. Lendül a kar, Etelka váltófutókat meghazudtoló profizmussal nyúl a pénzért, majd közli, hogy abból úgy nem tud visszaadni. Round 2, nem csillapodnak az érzékek, kattog az agy és összejön a tizenhatezerkilenchúsz, apróban. Etelka elteszi, blokkot nyomtat, Teri néni diadalittas, Etelka büszke, mert uralta a helyzetet, a 20 sorbanálló pedig letörli az izzadtságcseppeket a homlokáról és nyugodtan konstatálja, hogy este 7-re még hazaér. Etelka azért még nagy hidegvérrel bedobja a joker kérdést: Sorsjegyet tetszik kérni?"

Tomi from Space: Életem a Postán

Mint tudjuk a fizetés nem fenékig tejfel és az ipari forradalom óta a világ egy részén azon gondolkodnak az emberek, hogy hogyan lehetne felgyorsítani a fizetőeszközök áramlását. Kezdetben a cserekereskedelemmel, aztán a készpénzzel, később pedig a különböző bankkártyás megoldásokkal kezdtek el áramlani a pénzek a szolgáltatóipar vérkeringésébe. Napjainkban lehetőség van már néhány helyen a mobillal való és a telefonszámlánkat terhelő fizetésre is és néhány helyen az NFC-t is használhatjuk. A MasterCard Mobile ezeken túllépve egy olyan mobil alkalmazást fejlesztett, amivel gyakorlatilag a MasterCard kártyánk és a CVC kóddal ellátott Maestro kártyánk terhére fizethetünk a mobilunkra telepített alkalmazás segítségével. Az app elérhető iPhone (iOS 4.2 verzió felett), Androidra (2.1 verzió felett) és Windows Phone-ra is (7.5 verzió felett).

mastercard_mobile.jpg

De hogyan is működik? A folyamat roppant egyszerű: Fogod a mobilod, feltelepíted rá a MasterCard alkalmazását, amihez hozzákötöd a bankkártyádat (feltétel, hogy az is MasterCard kártya vagy CVC kóddal ellátott Maestro kártya legyen), aztán már mehet is a vásárlás, ami olyan egyszerű, mint az egyszeregy: elég csak lehúzni a vásárláshoz generált QR kódot és rábökni a fizetés gombra. A tranzakció ezzel létre is jött és mehetünk dolgunkra. A gyakorlatban ez hogy is néz ki? A T-Mobile például QR kóddal küldi ki a havi telefonszámlát, ezt lehúzva a MasterCard Mobile-lal kiegyenlíthető a bankkártyánk terhére. Ugyan így működnek a különböző webshopok is, ahol a kosár tartalmának összeállítása után kapunk egy QR kódot, amit a MasterCard Mobile app-pal beolvasva tudunk kifizetni. (Ilyen webshopok többek között a Shopline, Shop.builder.hu, Netpincér, Edigital és még sok másik, amiket erre a linkre kattintva tudsz megnézni). Amellett, hogy ez a módszer tökéletesen működhet a boltokban is (májustól a G'Roby-ban), más módon is felhasználható: Otthon ülünk, bemutatják a csúccuper vákumklínert a TV-Shopban és a szimpatikus keresztes-lötyögős fülbevalós úriember árfelkonfja után megjelenik egy QR kód a képernyőn. Azt érzed, hogy Neked ez a cucc kell, nem kell mást tenned, mint előkapni a mobilt, elindítani az appot, leolvasni a kódot és fizetni, 2 nap múlva csenget vele a postás, Te pedig 6 év után végre kitakaríthatod a kanapét és a 8 napos szabályra hivatkozva visszaküldheted a tisztítóberendezést, mert bár kipróbáltad, mégsem kell. Ha a MasterCard Mobile-lal fizetsz, akkor az alábbi kedvezményekben is részesülhetsz az ezt a fizetési módot elfogadó webshopokban.

mastercard-mobile-mobilfizetes.jpg

A lehetőségek persze nem csak ebben merülnek ki, gyakorlatilag az élet minden területén használható ez a megoldás, akárcsak az NFC. Buliban, boltban, benzinkúton, orvosnál, bárhol, ahol QR kódot tudnak generálni. A fogorvosnál sem kell már szöszmötölni többet a pénzzel, megkapod a számlát, rajta a hozzá tartozó QR kóddal, lehúzod, fizetsz, aztán már mész is, egy gonddal kevesebb, de ugyan ez a fizetési módszer könnyedén megvalósítható a taxikban is (a Rádiótaxiban hamarosan elérhető lesz), arról meg nem is beszélve, hogy az appon keresztül könnyen feltölthetjük a mobilunk egyenlegét is.

Joggal merülhet fel bennünk a kérdés, hogy "Miért lesz ezzel nekünk jobb, hiszen a bankkártya ugyan így működik?". Nem, a bankkártya teljesen máshogy működik és a hozzá tartozó folyamat is teljesen más. Azzal, hogy áttérünk egy ilyen módszerre megspórolhatunk kismillió telefonvonalat, amivel a bankkártya leolvasó terminálok működnek, rengeteg áramot, amit fogyasztanak, megspórolhatjuk a lehúzás-várakozás-pinírás-visszaigazolás-papírodaadás-papíraláírás-papírvisszaadás idejét, ami bár nem sok, de globálisan nézve is emberéletnyi időket termel ki naponta és ami a legjobb: nem kell többet bankkártyát cibálni magunkkal. Gondolom sokan hagytatok már el kártyát, de annál kevesebben mobilt, az meg igen is elvárt és életszerű, hogy minél több mindenünket pakoljuk bele a telefonunkba és ez egy jó módszer arra, hogy a jegyzettömbök, GPS-ek, kézi konzolok és még több eszköz után a bankkártyától is megszabaduljunk végre és kiváltsuk a mobilunkkal. A MasterCard Mobile azért nem összetévesztendő az NFC-vel, a kettő nem egy és nem ugyan az. Míg az NFC-vel fizikailag azonosítjuk magunkat, a MasterCard Mobile egy appon keresztül authentikál minket és bonyolítja le a fizetést. Az NFC-hez egy ezt kezelni képes hardware kell, a MasterCard Mobile-hoz elég egy QR kód.

mastercard_mobile_2.jpg

Ahhoz viszont, hogy ez a módszer sikeres és nem csak innovatív legyen, nem elég a MasterCard és a mögé felsorakozó és ezt a vásárlási típust is lehetővé tévő cégek, hanem ugyan úgy kellünk mi is. Az NFC egyre jobban betör a külföldi fizetési módszerek közé és attól függetlenül, hogy itthon is több helyen sikerrel szerepelt, mégsem tudott úgy elterjedni egyelőre, mint ahogyan azt többen is várták és ennek  nem a fejlesztők és nem a kereskedelmi egységek az okai, hanem mi. Legyünk nyitottak, újítók és trendik és próbáljuk ki az újdonságokat. 3 barcode scanellés csak 1 percet vesz el az életünkből, a Postára menés pedig legalább fél órát és ebben az időben még jól el is ázunk.. :)



Címkék: mastercard

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr604849436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Való 2012.11.07. 13:51:55

Én Harvey Dent-ben hiszek.

Kristopher · http://lelkirakat.blog.hu 2012.11.07. 14:14:22

Frappáns cikk, pláne a bevezetővel :) De az anyagiakról is írhattál volna egy pár szót! Pl. hogy levon-e a szolgáltatásért plusz pénzt? Vagy hogy ez rendes bankkártyás fizetésnek minősül? Mert a postán, ha kártyával fizetek kézpénzfelvételnek minősül, ami ugye nem ingyenes.

zolij 2012.11.07. 14:16:18

@Kristopher: online vásárlásnak minősül.

A megoldás meg szép és jó lenne, de hihetetlenül kicsi az elfogadó szolgáltatók száma (és a webshopokat most nem sorolnám ide, hiszen azoknál eddig is tudtam fizetni a netes kártyával).

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.11.07. 14:17:41

@Kristopher: Köszi :)

Igen, ez normál bankkártyás fizetés, annyi, hogy van egy köztes rész, amit a telefonoddal csinálsz, de bankközi tranzakciót nézve nem lát többet a másik pénzintézet, minthogy lehúztad a kártyádat valahol. Ennek fejében pedig ott dől el, hogy jár-e plusz költséggel-e vagy sem, ahol éppen fizettél vele.

báró Csekonics 2012.11.07. 14:56:22

299 értékelés: ebből 112 adott 5*-ot és 127 pedig 1-et?
Lehet várok vele még egy kicsit...

beked 2012.11.07. 15:13:52

Ez eléggé nagyon is reklámszagú
Előszőr is az NFC azért nem terjed el, mert nem hajlandóak bevezetni. Nem mi nem akarjuk, használni, hanem mi nem tudjuk használni. Talán ha a bankok a telefonszolgáltatók és a kártyakibocsátók nem vitáznának ennyit nálunk is lenne. Ha meg túl sokat vitáznak akkor meg bejön a wallet oszt jó napot. Már most is lehet használni, csak baromi macerás mert sokat kell hozzá csalni.

Az NFC működik lemerült telefonnal is. Akkor is, ha nincs net, vagy hálózat. Ehhez kell net, ha a magyar viszonyokat nézzük, akkor többet kell várni a tranzakció elfogadásáig, mint paypassos kártya lehúzásáig.

Nekem tetszene a rendszer, ha nem lenne más: lényeg, hogy a mobilommal fizethessek és ne kelljen vinni a kártyámat is. De boltban alig van hely, ahol ezzel lehet fizetni. Netről meg mért fizetnék ezzel? ha a walletet tudja használni az adott oldal, akkor csak egy kattintás, ha nem, akkor kicsit több, de nem sokkal.
És fotózni mindig macerásabb, mint két készüléket pusziltatni....

A szolgáltatás pedig egyszeri (régen) 99 forintos díjhoz van kötve, ami nem szép dolog, még ha nem is sok. Egyszer. De regisztrálni a kommentek alapján nem könnyű és könnyen elveszhet a reg (pl. ROM cserénél...)

Használjuk majd... ha használhatjuk és nem olyan helyen lesz használható, ahol máshogy könnyebben lehet fizetni készpénz nélkül...
ha nem kell plusz egy papir mert képernyőről is leolvasható lesz a kód vagy ilyesmi....
Amíg boltban kocsmában nem lesz: felejtős.

Thorpapa 2012.11.07. 15:48:32

@báró Csekonics: én is az 1es osztályzatot adók között vagyok... amikor felkerült először rögtön ki is próbáltam, majd törlés, és mikor pár hete jött a nagy hype, hogy hú de jó, újból, de a 99ftot nem nagyon akarja levonni... habár első próbálkozásnál levonta, de utána a progi nem érzékelte, hogy már túlestem a regisztráción, és feldobta, hogy akkor újból regeljek, újból 99ft, stb... végül is így elég sokszor össze lehet szedni 99ftot:)

báró Csekonics 2012.11.07. 16:13:00

@Thorpapa: arról nem is beszélve hogy
'az ASZF szerint a fejlesztonek adom meg a kartyaadataimat, amely pedig kozvetett tulajdonolassal 1 maganszemely tulajdonaban van'
(Idézet az egyik 1*-os véleményből.)
Na, innentől fázok az apptól.

pdw (törölt) 2012.11.07. 18:04:09

Nem ellenzem az uj technologiakat, de szerintem ez egy baromsag (mondom ezt ugy hogy van nekemis, de csak a promocio miatt regisztraltam ra :D).

1. Szamlak: a legjobb modszer ugye az automatikus* erre pedig csak a beszedesi megbizas kepes. Ergo MCM nem jo erre.

*Az olyan szempontok hogy "jajjmostnincspenzem", "akkorfizetemamikorakarom", "tulszamlaznak" (erre van a limit), "kocsogok" gyerekes marhasagok, ha az ember nemtudja barmikor kifizetni a szamlait akkor ott nem az a problema hogy milyen modot hasznaljon a kifizetesre.

2. Bankkartya: ahol van Paypass ott az a kiralysag, ahol nincs ott a sima kartyas fizetes. Elobbinek egyertelmu az elonye barmihez kepest, utobbi mellett pedig nem ad semmi extrat az MCM (azaz nem gyorsabb, sot).

beked 2012.11.07. 20:25:48

A kérdésem az hogy könnyebben el lehet e terjeszteni mint a PayPass rendszert ami az NFC is ugye. Ha így van miért nem tették eddig meg? PayPass már terjed nfc még sincs. :(
Nekem ez a rendszer több biztonsági kérdést vet fel és nem nyugtatnak meg.
Nem bolti fizetésre értelmetlen szerintem. Csekket is lehet neten fizetni.
Plakátos meg tvs rendelés esetén persze tök jó de csak nfc kiegészítő

PayPass van matrica formában is nem kell kártya jó lenne ha végre használható lenne a beepitett chip is

slevai 2012.11.08. 08:55:29

Én nem értek egyet veletek. Eredetileg én is az edigital-os promóció miatt regisztráltam, gondoltam többet nem fogom használni úgysem. Aztán a következő netes vásárlásnál megláttam, hogy lehet MCM-mel fizetni, és rögtön megörültem. Távszámlán lévő számláimat is ezzel fizetem most már, mert rögtön működik, és nem kell rá várni amíg a Távszámláról az OTP direktbe átmegy a megbízás. Biztonságosabbnak gondolom ezzel a fizetést, mint a hagyományos internetes kártyás vásárlást, így hiába halászná le valaki az adataimat, a telefonon még akkor is be kell ütnöm az mpin-t. Az meg hogy romcserénél újra kell regisztrálni, hülyeség. Több romcserén túl vagyok már azóta hogy felraktam, TB megoldotta :)

slevai 2012.11.08. 08:57:15

@slevai: Viszont a bolti vásárlást én is hülyeségnek tartom ezzel, ha gyenge a mobilnet, vagy csak szimplán valami hálózati bibi van, kellemetlen lehet ott állni és várni amíg elfogadja a fizetést a rendszer, illetve nem hiszem hogy gyorsabb qr kódot fényképezgetni, mint egy hagyományos kártyát lehúzni.

KÁ72 2012.11.08. 09:55:51

Én örülnék, ha több helyen lehetne használni. Gondolom főleg az az akadálya, hogy nem nyilvánvaló, hogy egy szolgáltató hogy tud csatlakozni. (Erről nem találtam leírást, csak egy emailcímet, ahol kérdezni lehet) Netes fizetésnél egyértelmű az előnye a többi módszerhez képest, mert itt nem adod oda senkinek a kártyaadataidat a MasterCard által megbízott egy szem valakin kívül, aki szintén nem adja oda senkinek, így nyugodtan lehet a fő bank/hitelkártyádat beregisztrálni, nem kell félni a kártyaadat lopástól vagy vacakolni az internetkártyára utalgatással. A regisztráció körüli bonyodalmakról: nekem volt gondom vele, de írtam a fórumra, kértek pár adatot, majd pár nap múlva jött egy frissítés a play-en, és onnantól símán ment.
NFC-nek, PayPass-nak, Wallet-nek is örülnék, de ott sem egyértelmű, hogy egy szolgáltató hogy tud csatlakozni, például nem is tudom, hogy az OTP-n kívül melyik bank hajlandó még PayPass-ra alkalmas kártyaleolvasót telepíteni, de nála sem könnyű megtalálni, mert alapból síma kártyaleolvasót hirdet. Talán szolgáltató szempontból még legyegyszerűbb a PayPal-ra átállni, ott könnyű mobilról fizetni és a szolgáltató is egyszerűen csatlakozhat, igaz ott meg a vásárlásnál be kell írni az eladó email címét. (Ezen segíthet, ha felveszed a címlistádba)

KÁ72 2012.11.08. 10:30:42

@beked: Hogy lehet most Wallet-et használni? Hol lehet ehhez info-t találni?

beked 2012.11.08. 11:20:39

@KÁ72: rendszert épp átdolgozzák telefonon nem tudtam elérni. De ha bírod hogy google Wallet kidobja az oldalt. Magyar AMEX-en kívül szinte bármit tudsz regisztrálni. Utána a legtöbb külföldi online shopban nem kell külön megadnod a kártyád adatait hanem ha be vagy jelentkezve a googlebe csak kiválasztod melyik kártyádat akarod használni. Ha play - ben adtál meg kártyát akkor már van reged. Androidon itthon appot használni és nfc vel fizetni trükkös sajnos.

EvilHedgehog 2012.11.08. 11:34:30

Legtöbben az értékelésnél a 99Ft-on vannak kiakadva jogosan. Az rendben lenne... hogyha a 99Ft-os terheléssel csak ellenőriznék a kártyát utána pedig visszapattintanák a tranzakciót... (mint ahogy a nyugati világban szokás)

KÁ72 2012.11.08. 11:40:34

@beked: És valamilyen trükkel lehet itthon nfc-vel fizetni?

beked 2012.11.08. 14:25:11

@KÁ72: a regisztrált kártyához amerikai lakcimet kell megadni. Amerikai szolgáltatóval kell maszkolni a hálózatot és nem árt egy olyan rom ami nem tiltja le alapból a Wallet appot tehát takju de inkább CM. Így egy fél éve ment de nem stabil

meglivorn 2012.11.08. 19:33:02

Nem rossz a szöveg alapján, de azért lenne egy kérdésem: ha a taxiban pl. a taxis kinyomja nekem a QRt, azt becsippantom, és azzal fizettem, hogy igazolom azt a taxisnak (vagy Etelkának a postán)?

Mellesleg én sorbanállás nélkül, netbankon elintézem az ilyet :)

snt 2012.11.15. 12:59:53

A progi jó, de semmire nem lehet használni. Eddig QR kódos csekket csak a Díjjbeszedőtől kaptam, annak viszont saját "icsekk" nevű alkalmazása van, és ezzel nem kompatibilis a kód. A telenoros kártyámat nem tudom feltötleni vele, mert más fél éve "pillanatnyilag nem elérhető, próbálja később". Telenor előfizetést pedig csak sms köldözgetéssel, lehet befizetni. Online fizetni meg minek így?

modav 2013.05.03. 09:33:38

Beregeltem a kártyámat, majd fel is töltöttem a telefonomat, a cajé telefonját, befizettem 1 számlát (net). Szerintem pöpec a cucc. Még a nagy próba, vagyis egy kellemes kis shopping kifizetése hátra van még.

Google+
süti beállítások módosítása