Rövid? Szöveges? Üzenet!

2012.12.02. 10:06 Gabking

Tegnap volt  húsz éves az SMS. Boldog születésnapot neki!


Azonban gondoljunk csak bele, mi is jelent ez.. Nem akarok itt most nagy számokkal dobálózni, hány SMS-t küld egy felhasználó, mennyi a forgalom, ez terheli e a hálózatokat..

Azonban lassan már a VHS korszak, és a CD sorsára jut, egyre kevesebbet használják, eltolódnak a felhasználói igények, szokások.  Az SMS szépen lassan az M2M kommunikáció részévé fog válni,  valamint az olyan egyoldalú információközlések eszköze lesz, mint egy banki egyenleg értesítő sms.

SMS.gif

Az SMS (Short Message Service, szó szerint rövidüzenet-szolgáltatás), mobiltelefonnal küldött rövid terjedelmű, meghatározott karakterszámú üzenetet kézbesítő szolgáltatásneve. Hibásan rögzült a magyar nyelvben – és sok másikban – az SMS kifejezés: a gyakorlatban az SMS-en továbbított rövid üzenetet értjük alatta.

Korábbi, a nyelvben nem meghonosodott szinonimája az ún. "GSM távirat". Az 1990-es évek közepén a Westel mobilszolgáltató ezzel a kifejezéssel illette SMS szolgáltatását.

Az SMS egyfajta "tárol és továbbít” típusú szolgáltatás. Emellett szolgálhat még kézbesítésről való visszajelzésre. Az SMS párhuzamosan küldhető vagy fogadható GSM hang-, adat- vagy faxforgalommal (a jelzési csatornát használja).

Eredetileg 1985-ben a GSM szabványok között definiálták, egy üzenettel 160 karaktert lehetett elküldeni[ám az újabb készülékek már tudnak kezelni többrészes SMS-eket (a hálózaton keresztül több SMS-ben átmenő üzenetet egy darabban való megjelenítése), illetve a 7 bites kódolás mellett lehetséges 8 bites vagy 16 bites kódolást is választani, így 140, illetve 70 karakter fér egy SMS-be.

Forrás: Wikipedia



Mennyi gyorsabb, jobb, és néha bizony olcsóbb szolgáltatás is van már helyette. Soroljunk csak fel párat a teljesség igénye nélkül:

Nézzük a platformokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat. Ilyen pl a RIM Blackberry Massengere, valamint a Nokia saját Nokia Massanfeg alkalmazása (ez a kettő gyakorlatilag egy is lehetne) és persze, hogy az androidosok se maradjanak ki belőle, a Samsungnak is megvan a saját ilyen rendszere, a ChatOn. Ezeknek a rendszereknek a közös pontja, hogy az ingyenességük csat a saját platformjukra igaz, és nem átjárhatóak.

Chat.jpg

Ezeken túl van egy sokkal nagyobb halmaz, ezek az olyan alkalmazások amik nem gyártókhoz köthető, hanem a fejlesztők meglátva a rést, okostelefonokra, mobilokra is elkészítették a jól ismert üzenet küldő alkalmazások klienseit. Ilyen volt az MSN messenger, Skype, és még számtalan alkalmazás

viber.png

Persze ez sem volt elég, mivel ezek szintén csak a regisztrált felhasználóiknak voltak elérhetők. Ekkor jelentek meg azok az alkalmazások, amikben már össze lehetett kapcsolni több fiók bejelentkezéseit, és így egy felületről értük el ezeket.

Jelenleg a virágkorukat élik ezek a megoldások, és lassan háttérbe szorítják egy jelentős réteg életében az SMS-t, ami a mai fialataloknak már egy avvittas, ódivatú technológia. Ma már Ők az a generáció, aki a Facebook mesenger, és a Viber használatával elmossák a platformok közötti határt, ne az a lényeg, hogy miről küldték el az üzenetet, hanem, hogy hol kapja meg a címzett. Már nem fontos, hogy a telefon tárolja ezeket, mivel Cloud alapon bárhonnan bejelentkezve elérik az előzményeket.

Sok olyan programot, alkalmazást nem érintettünk, amik ma már a P2P kommunikáció elengedhetetlen része, ki ki a kedvenc alkalmzását megoszthatja velünk kommentekben!

Egy biztos, az SMS nem fog elveszni, kihalni, ha máshol nem a riasztóinkban új életet kezdhet..


Címkék: Android SMS

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr264942494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

decoati 2012.12.02. 10:30:48

A két legnagyobb előnye az sms-nek: teljesen platformfüggetlen, és nem lehet letagadni hogy elküldted/megkaptad.

Gabking 2012.12.02. 11:07:47

@decoati: lassan szerintem ez a kettő sem állja meg a helyét... :-)
Letagadni üzenetet? Milyen ügyben lehet perdöntő egy SMS? Volt már ilyenre precedens.. :-) Én egy dologra még használom, hogy a kézbesítési jelentéssel tudjam a fogadó mikor érhető el..

decoati 2012.12.02. 11:23:32

@Gabking: céges környezet: én végzem el a munkát, de a diszpécserünk jelenti le a megbízónak. Ha nincs lejelentve, a megbízó olybá veszi, hogy nincs a munka elvégezve.
Viszont van a bolygóknak olyan kedvezőtlen együttállása amikor nem a jól bejáratott emberekkel dolgozok (diszpécser), és egy későbbi számonkérés érdekében jobban teszem ha visszamenőlegesen bármikor hitelt érdemlően tudom bizonyítani hogy a munkát elvégeztem, és értesítettem a diszpécsert. Erre tökéletes eszköz az sms. Volt már hogy ez húzott ki a szószból. Minden másra természetesen ott a Mastetcard...ööö...imo, és az ő rahedli protokollja.

Gabking 2012.12.02. 11:27:20

@decoati: ezzel egyet tudok érteni.. :-) Ha kicsit "okostelefonos" maradjak egy idő után az én telefonomon már nem is tudom megmondani, éppen hogy zajlik a beszélgetés.. jellemzően én írok egy emailt a feleségemnek, ő mondjuk sms-ben megválaszolja, vagy FB-n keresztül.. Összemosódnak ezek már.

Azért is írtam viszont, hogy pl a M2M és bizonyos más esetekben megmarad az SMS jogosultsága.. bár nem pont a visszakereshetőségre gondoltam.. (már ezeket is lehetne hamisítani)

decoati 2012.12.02. 11:50:54

@Gabking: természetesen én is csak nagyon ritkán élek ezzel, nekem is milliószor kényelmesebb az okos megoldás.
Amit leírsz, az megadja a social hub-ok létjogosultságát, én ezektől még kicsit idegenkedem.
(nem is tudom, valami 2003 környékén egy több telephelyes cégnél láttam először olyat hogy a telephely vezetők icq-n tartották a kapcsolatot, számomra akkor ez volt a zsenialitás csimborasszója. Most meg a távoli gépem is msn-en küldi a státuszjelzéseket a telefonomra. :) haladunk, na.)

Darkcomet 2012.12.02. 17:13:04

Whatsapps az én nagy kedvencem. Minden népszerű mobilplatformra van kliense, még s40-re is. Szöveg mellett küldhető kép, hang, videó, geolokáció is. Ha ki lenne kapcsolva a kliens, a bekapcsolás után azonnal letölti az üzeneteket, a memóriából alig foglal le valamit. Az első évben ingyenes, utána meg piti pénzért lehet havi vagy éves hozzáférést vásárolni. Egy PC.-és kliens nem ártana hozzá, viszont állítólag fejlesztés alatt van a hanghívás is. Szóval mindenkinek ajánlom kipróbálásra.

beked 2012.12.02. 17:57:27

Nem értem hogy a gmail ill. Gchat miért nem elterjedt és itt sem szerepel.
Pedig azt akár mobilon akár más platformon meg tudom nézni ill folytatni a beszélgetést. Gmail fiókja pedig szinte mindenkinek van

Engem pl zavar hogy sokan viberrel meg másokkal zaklatlak mikor chat a gaps része. De lehet valamit elmulasztottam

Gabking 2012.12.02. 20:04:54

@beked: Igazad van! Ebből valóban kimaradt a google csevegő és egyéb funkciói, de nem véletlenül.. :-) Pár napon belül pont ezzel fogok foglalkozni.. a chrome telefonos változatával, és a google összefogó csevegő szolgáltatásaival.

Sarkvideken · http://sarkvideken.blog.hu/ 2012.12.03. 11:02:29

az SMS-t életben tartják még a mobilvásárlós szolgáltatások (parkolás, autópálya). ezenkívül a különböző jelszavak kiküldözgetése (pl. banki belépés). van színesebb szagosabb és OLCSÓBB üzenetküldési forma, de bankok, cégek nem fognak 83 platformra fejlesztgetni, hanem maradnak a jó öreg SMS-nél.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.12.03. 11:23:05

Nem tegnap volt, hanem ma. Dec. 3-án küldték el az elsőt épp 20 évvel ezelőtt.

Zabaalint (törölt) 2012.12.03. 13:01:56

@decoati:
"teljesen platformfüggetlen"

Mert minden platformra elkészült, csak idő kérdése, hogy ez másra is igaz legyen.

"nem lehet letagadni hogy elküldted/megkaptad"

Ez meg nem igaz, mivel nem érkezik meg 100%-ban.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.12.03. 13:36:43

Az SMS-t a szolgáltató loggolja. Kinek, kitől, mikor, mit. És igen, perdöntő.

pudliho 2012.12.03. 14:12:15

perdöntő ?
Az egy dolog, hogy a fogadó készülékre megérkezett de az a telefon elromolhat/elveszhet/sérülhet mire megnéznék az üzenetet, lóf@szt perdöntő.

A világ legpofátlanabb lehúzása 20 forintot (dupláját prepaid csomagnál) elkérni 140bájt elküldéséért amikor 1MB ára átlag 5 forint.

Google+
süti beállítások módosítása