5 tipp, hogy jól válassz telefont

2012.12.29. 13:43 Gabking

Ha az ünnepek során jelentősebb anyagi eszközök kerültek birtokunkba (legyünk őszinték kisírtuk mindenkitől a zsét, hogy telefont vehessünk magunknak) és rászántuk magunkat arra, hogy ebből meglepjük magunkat egy androidos okostelefonnal, van pár fontos tanács, paraméter, amik megléte esetén nem csak a boltos, de mi is mosolyogni fogunk!

Android.png

 

RAM (minimum az 512 mega de itt igaz, hogy a több mindig jobb) Ez az a paraméter, ami alapvetően tudja befolyásolni a felhasználói élményt, a tökéletes, zökkenőmentes futáshoz már 1 GB RAM -ra van szükség, ha azt szeretnénk, hogy az okostelefonunk a legjobb teljesítményt nyújthassa . Ha a költségvetés szűkös, esetleg lejjebb mehetünk, és találhatunk olyan készülékeket, ami optimalizálva van az 512 MB RAM felhasználására. Azonban a felső kategóriás telefonok esetében már a 2 GB sem ritka pl LG Nexus 4, Galaxy S3.

Processzor (minimum az 1 Ghz, de itt is igaz, hogy a több mindig jobb) Ha a RAM a telefon lelke, akkor a processzor a szíve. Ma már a trend a négymagos processzorral szerelt telefon, de néha egy jól összerakott, magas óraszámon működő egymagos processzorral szerelt telefon is tökéletes élményt tud nyújtani. Nem árt ha külön GPU is helyet kap a karbon hátlap alatt, ha játékra is szeretnénk használni.

Garancia, jótállás. Ez is fontos szempont. Ha operátornál veszed akkor nincs gond, de mivel itthon ár érzékenyebb a vásárló réteg több olyan megoldásba is bele lehet szaladni, hogy a bolt vállalja a garanciát. Sajnos ezek szürke importból származó telefonok, a gyártók extra kedvezményei, garanciái, szolgáltatásai nem vonatkoznak rájuk.Ezeket a telefonokat nem lehet beregisztrálni kiterjesztett garanciára, vagy prémium készülékszervizelésre. Pedig ezek mind nagyon jó dolgok. Nincs attól megnyugtatóbb érzés, amikor megáll a ház előtt a Samsung szervizautója, és 10 perc alatt kicserél egy kamerát, vagy bármi mást.. (persze azért ez nem érhető el minden készülékhez. sajnos)

Android verziója (Legyen legalább 4.0 ICS. vagy nagyobb) Ugyan jelenleg a legfrissebb Android verziószám már a 4.1 Jelly Bean, sőt van pár olyan készülék is, mint pl a google referencia mobiljai, ahol már ettől frissebb változat is elérhető. Az ICS vitathatatlanul jó telefonos operációs rendszer, amivel már élmény a telefont használni.

Kamera Ajánlott a minimum 5 megapixeles kamera, ha szeretnénk élvezni a panoráma fotózást, esetleg extra képességeket (mint a Samsung sorozat módja, vagy a Best fotó). Egy öt megapixeles kamerával a telefon hátsó oldalán egész sép képeket tudunk készíteni, de ha a most ismét népszerű videóchatelést, viber, skype képhívásokat szeretnénk használni, arra is figyeljünk, hogy az előlapi kamera se legyen VGA felbontásnál rosszabb.

+1

A felhasználói élmény!  Ez az egyik legfontosabb. Ha már összeállítottunk egy listát a szóba jöhető készülékekről, szánjunk rá időt, és miután elolvastunk minden tesztet, menjünk el üzletbe, és vegyük kézbe a kiszemelt telefonokat! Könnyen lehet, hogy papíron esélyes telefon kézbe véve nem adja azt az érzést, ami pluszban kell ahhoz, hogy boldogan használjuk.


· 1 trackback Címkék: frissítés 4.1 Android Vásárlás ICS

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr984986366

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

glezmen 2012.12.29. 14:07:05

magyarul minden legyen minel tobb/jobb/nagyobb...
oszinten szolva eleg feleslegesnek erzem ezt az irast, eddig szerintem mindenki eljut magatol is :-/

KEEP · http://joomla.blog.hu 2012.12.29. 14:53:23

Annyi helye azért van, hogy a minimumot megmondja. Sokan nem tudják, hogy akkor mennyi az annyi. Kezdőknek elfér :)

nemtomki 2012.12.29. 15:25:30

Mióta van a galaxy s3-ban 2GB RAM? Eddig 1GB volt.

porthosz 2012.12.29. 16:44:35

És ami a cikkből kimaradt: ha pedig a telefonálásra akarsz készüléket venni, akkor vegyél mellé egy 5-10e forintos klasszikus modellt, mert ezek az okostelefonok csak limitációkkal alkalmasak telefonálásra.

Továbbá az olcsó okostelefonok kerülendőek, mert azok lassusága miatt meg oriási csalódás lehet a következmény.

Editor Bob 2012.12.29. 16:54:33

Furcsa, hogy a telefon akksijáról és a készenléti idejéről nem esik szó. Nincs is annál bosszantóbb, amikor még az 1 munkanapot se bírja ki a telefon (mint pl. kollégám Galaxy Ace típusú csodája).

domel 2012.12.29. 17:30:13

Én folyton belenyúlok a képernyő szélébe, vagy a menü/vissza gombba (sony xperia ray), és ez annyira zavaró, hogy még a balesetemet sem tudtam levideózni, mert 10 mp után véletlenül belenyúltam a vissza gombba, amit ott nem is vettem észre. De bármit csinálok a telefonnal, útálom, hogy szigorúan csak a telefon élét foghatom, ami nem túl biztonságos a telefon szempontjából

nem várt fordulat 2012.12.29. 17:33:00

@porthosz: ?
miért telefonálok jobban egy feature phone -on mint a droidoson??? vagy ezt most csak úgy benyögted?

egyébként értem én az írást, csak nagyon nem tetszik. mert ha az itt felsoroltakat szem előtt tartom, akkor bezony vagy nagyon nagy a család, akik összedobták a zsét, vagy elég gazdagok. Főleg, ha már van előfizetésed hűséggel.

Én pl. most vettem egy Samsung Galaxy Y -t, mert a Defy -om megadta magát (nagyon nehezen hallom, mit mond a másik fél, de javíttatni nem akarok, mert az üvegjét is sikerült széttörnöm, ami nem kis szám), és 15e -ért vettem 1 hónaposan, és tökéletesen kielégít. ok, a 2.3.6 miatt az angry birds star wars nem megy rajta.

szcsongor 2012.12.29. 17:39:14

@porthosz: Mégis milyen limitációkra gondolsz? Hívnak, rányomok a felvesz gombra, a végén pedig a pirosra. Sms-t írni még könnyebb is okostelefonon. Nem értem, ez miért érv még mindig a régi, hagyományos telefonok mellett...

@Editor Bob: Ez ismert hátrány, de sajnos a legdrágább telók sem bírják 1-2 napnál tovább. Szóval ez lényegében nem szempont a vásárlásnál, bármelyik okostelefont veszed, a töltőt állandóan magadnál kell hordanod.

nem várt fordulat 2012.12.29. 17:49:55

@szcsongor:

"a töltőt állandóan magadnál kell hordanod"

vagy viszel egyet a munkahelyedre, tartasz egyet otthon, és ha épp egyik sincs, kölcsönkérsz valakitől egy órára, mert sok embernek van androidos telefonja :))

maczakb 2012.12.29. 17:51:08

Na erre nem gondolt am senki sem hogy ha az osszetevom kulon kulon jobbak akkor a telefon is jobb. gyenge iras... inkabb olyan szempontból kellet volna a temába vágni hogy kinek mi fontos , pl ha fotòzas akkor enyi megapixel meg vaku, ha tablet funkciòk akkr nagy kijelzö, ha sok facbook akkor qwerty, ha sportos eletmod akkor strapa keszulek ..... es aktuális pelda keszülékek említése..

Gabking 2012.12.29. 17:55:42

@maczakb: A saját szempontrendszeremet osztottam meg, és pont az volt a cél, hogy ne a sok dömpingáras olcsó, de csalódást okozó telefont istenitsük,hanem akkor tegyünk mellé. Szerintem nincs attól rosszabb, mint amikor egy gyenge vas miatti csalódottságában valaki kijelenti, hogy az android szar.

Volt a kezemben egyszer egy Alcatel telefon, ami pont úgy nézett ki, mintha androidos lett volna.. de nem az.. de sokan akiknek az okostelefon=érintőkijelző nem értik meg, hogy ezek igenis fontosak. Sajnos egy pontig itt igaz, hogy a minőségnek még mindig megvan az ára. Én igy gondolom.

okostojgli (törölt) 2012.12.29. 17:56:13

@szcsongor: "ez miért érv még mindig a régi, hagyományos telefonok mellett"

Kinyitni, szétcsúsztatni, dedikált gombokat nyomkodni más mint egy "színtelen-szagtalan" valamit tapizni.
Nyilván megszokás kérdése. Engem speckó frusztrál, hogy bizonytalan/bizalmatlan vagyok a "felvesz" meg a "piros" "gombok" működésében.

Jokerpofa 2012.12.29. 17:57:32

@domel: lehet, ha nem basztatod a telefonod, balesetet se szenvedsz :D

okostojgli (törölt) 2012.12.29. 17:59:39

@maczakb: "inkabb olyan szempontból kellet volna a temába vágni hogy kinek mi fontos"

Például kapható-e rózsaszín-magenta-pink-kisfaszom tudja milyen színben?
Nevetni fogsz, a telefont használók FELE e szerint választ.

Lekreténezheted őket, de a csajokat nem az eszükért szeretjük. :)

okostojgli (törölt) 2012.12.29. 18:00:52

@glezmen: "eddig szerintem mindenki eljut magatol is"

Most, hogy olvastam a cikket, nekem is sikerült.
Lúzer-e vagyok?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.12.29. 18:08:24

pfff....
mindenből minél több legye, pénzből is, ez aztán bölcs tanács :x

Android... nekem a 2.3.7. (CM7) jobban bejön, mint a 4+ (energigazdálkodás widget testreszabása)

5MP kamera... a Defym kamerája hiába 5MP a SE k770-em jobb képeket csinált, mint ez

gaborca 2012.12.29. 18:12:52

Nekem 1 tippem van: vegyél iPhone-t abban nem fogsz csalódni.

porthosz 2012.12.29. 18:18:00

@karacsi_maci:

"miért telefonálok jobban egy feature phone -on mint a droidoson??? vagy ezt most csak úgy benyögted?"

Nem, ez a gyakorlati tapasztalatom. És irom is az okokat (figyelem, olyanok kiméljenek akik egész nap irodában számítógép mellett dolgoznak és a telefonjuk napi 24 órán a gépre van dugva tölteni, továbbá napi max 5 percet telefonálnak a telefonjukkal):

1, üzemidő:
okostelefonoknál általában max 3 nap, aktivabb használattal 1 nap (sem).
Hagyományos telefon: 8-10 nap, aktiv használattal 3-4 nap.

2, tárcsázás:
csak ujjal megy, kesztyüben nem, ez télen kevésbé jó moka, nagy ujjuaknak megint csak szar

3, hordozhatóság:
sima telefon akár mellényzsebben is elfér, újabb okosteloknak lassan táska kell...

4, sebesség:
ez főleg az olcsóbb okostelóknál jellemző (20-50e árkategoria), iszonyatosan lassú tud a telefon. Hivni akarsz valakit ráböksz a nevére a listában, de a telefon még tölti, tölti a listát ezért végül valaki teljesen mást fog hivni. Sima telóknál ez azonnal megy a 10e forintos árkategoriában is.

5, hivásidők mutatása, sms-ek rendezése:
ez megint csak alap minden hagyományos telefonon, látod az összes kimenő hivás időt, bejövőt, smsek bejövő, elküldött stb mappákban és igy tovább. Okostelók ez nem tudják alapból, max tölthetsz le külsős appokat amik biztositják ezeket az alapfunkciókat... Vagy pl. számok másolása telefonból simre, na az sem megy alapból :)

Persze ahogy mondtam, ez azoknak számít akik _telefonálásra_ akarják főként használni a telefonjukat. Mert aki naponta csak 1-2 hivást bonyolit le az együtt tud élni ezekkel, de ha naponta 20-30 hivást kell lerendezned akkor bizony halál idegesitőek tudnak lenni ezek a hibák, meg az is hogy az 5. után dughatod töltőre a telefonod.

nem várt fordulat 2012.12.29. 18:30:15

@porthosz: az üzemidővel egyetértek, de azt ne felejtsük el, hogy az okostelefont NEM csak telefonálásra használjuk. lehet, hogy 1-2 naponta tölteni kell, viszont cserébe engem rengetegszer rántott már ki a szarból a google-maps/navigation, (gyalogosan ill bkv), vagy a net/email.

a 2 -re és 3-ra érdemben nem tudok válaszolni. illetve annyit, hogy azért egy kesztyűlevétel nekem nem okoz problémát, illetve ha mondjuk a jó kis GH ericsson -os telefonhoz kellett a táska, nem egy defy-hoz.
Illetve vannak billentyűzettel ellátott okos telefonok is.

A sebességgel sosem volt problémám, de ha még így is lenne, ez számomra elfogadható kompromisszum a plusz szolgáltatásokért cserébe.

az ötös pontodat meg nem értem, szerintem alapból benne van, de ha nem, pont erre van a google play. Miért baj az, ha alapból nincs benne valami, viszont számtalan lehetőséged van olyanra szabni, amilyenre csak akarod?

+ van benne hangrögzítő, tehát akár fel tudom venni a hívást is, akár hanggal is vezérelhető.

engem tehát nem győztél meg, de ne érts félre, tiszteletben tartom a véleményed.

nincs mindenkinek szüksége okos telefonra, nagyon sok embernek bőven elég lenne egy feature phone, csak hát tudod, ez most trendi.

pl. a leharcolt defy -omat most már csak ébresztőórának, és kvarcjátéknak használom SIM nélkül :)

The Welsh 2012.12.29. 18:47:33

Szerintem ma a legokosabb egy Galaxy Nexust venni, egész olcsón hozzá lehet jutni, könnyen modolható, s van hozzá 4.2.

nem várt fordulat 2012.12.29. 18:48:51

@The Welsh: 100+ :)) Mondom én, hogy gazdag az a jézuska.

Asidotus 2012.12.29. 19:01:01

Valahogy azt vártam ettől a poszttól, hogy megmondja, melyik az a telefon, ami jelenleg ár/érték arányban a legjobb. Mert azt tudjuk, hogy a ma kapható legjobb telefonok árában még vastagon benne van a fejlesztés költsége, a "másnak még nincs ilyen" érzése, vagyis erősen túl drágák ahhoz képest, amivel többet tudnak a valamivel olcsóbb kategóriáktól.

Dzoltán55 2012.12.29. 19:35:33

Egy biztos,a jövőben nem fognak régi hagyományos telefont gyártani,a mostani okosok helyett.Én már megszoktam a Galaxy Note-ot.legalább látom a betüket.

Csokáv 2012.12.29. 20:01:03

@Nűnű: Használtan, karcmentesen vettem egy Galaxy Gio-t. Ha nem a telefonon élsz, akkor tök elég.

repecs 2012.12.29. 20:02:54

Szegény szerző. A hozzászólóknak sokkal magvasabb gondolataik vannak. Vegyél autót is így. Á nevetséges ez az egész.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.12.29. 20:18:43

@Nűnű: Én megmondom Neked:

Ár / érték és telefonálási élmény, megbízhatóság szempontjából jelenleg a legjobb telefon a Nokia 3310-es. Pont.

Ha nyomkodni akarsz, netezni, GPS-ezni, stb., akkor már nem fogsz ár-érték arányban megfelelő telefont kapni, max csak akkor, ha alsó-közép kategóriában veszel használtan mondjuk egy Galaxy Ace-t.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2012.12.29. 21:58:07

@wmiki: történelmet írhatunk ma: tényszerű, helyes megállapításokra alapuló érveket használtál egy internetes kommentben! :)

csak így tovább!

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2012.12.29. 22:06:08

az én szempontrendszerem:

1. gingerbread vagy ics pont elég jó. lényeg hogy SD-re is lehessen telepíteni.
2. dedikált gpu. a felhasználói élmény kulcsa.
3. >=800 MHz proci. Kiváló benchmark az angry birds.
4. felszereltség (gps, multitouch van). Kiábrándító, ha egy androidos cuccban ezek nincsenek.

ami egyáltalán nem érdekes:
- megapixel. Ha rendes lencse van rajta, jó lesz a kép, ha gagyi, akkor nem lesz jó. A megapixel érdektelen. Ha akarsz fotózni telefonnal, vásárlás előtt keress rá a guglin a típussal készült képekre
- ram. sokkal jobb ár-érték mutatókat lehet találni az alsóbb régiókban. Legfeljebb lassan vált az appok között. Ez tisztán pénzkérdés.
- garancia. Használtan kiváló készülékeket lehet szerezni olcsón.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2012.12.29. 22:09:21

@Csokáv: A Gio egy jó példa, én is vettem egy használtat, a legjobb ár-érték arányú kézikonzol ma. Ha a gyerek nagyobb lesz, még sim-et is tehetünk bele.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.12.29. 22:14:35

Azért rohadtul birom ezt a fékezhetetlen "fogyassz" világot.

Amire kell egy telefon:
- telefonálás
- sms
- ébresztő
- mailek fogadása/küldése
- GPS navigáció
- netezés alapszinten
- naptár funkció, szinkronizálva esetleg gmaillel
- kommunikáció kihangositóval EGYSZERŰEN
- zseblámpa funkció
- 5 Mpixeles fényképező vakuval
- NEM teljes érintőképernyő

Ehhez tökéletesen elég lenne egy 6-800 MHz-es telefon 512 Mb RAMmal, 4 Gb háttértárral.
Az a baj, hogy mindegyik kategóriában mindent megpróbálnak beleerőltetni, és egy kurva nagy katyvasz az egész.
Nekem nincs szükségem hülye applikációkra, csupán a fenti listát teljesitse egy telefon, legalább egy napig kibiró akksival, lefagyások nélkül.

Én most egy BB9800-at használok, ez mondjuk 90%-ban teljesiti ezeket. Viszont szivesen váltanék Androidra vagy WP8-ra is akár, ha kapnék qwerty billentyűzetes gépet a fenti funkciók teljesitésével.

Globetrotter2014 2012.12.29. 22:36:58

@Tomi from Space: persze, a legjobb autó meg a dacia logan.

Azért nem mindegy hogy valami csúcskat készüléket keres az ember vagy alapot, elve hogy kell-e okostelefon, azaz szüksége lesz-e appokra. Mert igazán ez definiálja az okostelefont (így egybe írva).

Én pl igyekeztem egy időtálló és naprakész telót szerezni, abban amit kerestem pl az LG kínűlta a legjobb ár / értékarányt. Szegény egy tesztet sem nyert de igazából nem volt semmiben érdemben lemaradva a királykategóriá legjobbjaitól (HTX X, S3, 4X-HD szemmagasságban és igazából papírom az Iphone 5 sem tudott lényegsen többet, az LG árábak kétszereséért).

Eleve pl nem mindegy hogy valaki játszani fog-e komolyan (4 magos akkor alap), vagy pl mnkához kell (ln pl tervezem hogy bizonyos szitukban az apple keyboarddal kiváltja majd a notebookomat).

haggyadaszt 2012.12.29. 22:40:12

@gaborca: ennyi, röviden és tömören.

Mióta megvan, érdekes módon minden stabil, és minden pont úgy és olyan sebességgel működik, ahogy kell.

Ugyanitt HTC eladó, de mocskos gyorsan :-)

Nem trollkodásnak szántam a hozzászólásomat, ha van olyan galamblelkű androidos akit ez bánt, elnézését kérem. A célom a tapasztalataim megosztása volt.

Globetrotter2014 2012.12.29. 22:43:01

@Kőmíves Kelemen: Amit most pl mindennap használok most az a 3g WIFI megosztás (tethering),

Billenytűzetre én a bluetooth wireless keyboardra szavazok. Ugazából jobb lenne egy mellényszebeb való, de valszeg a jegyzeteléshez való eszközök kupacát már nem nagyon növeli lényegsen az almás cucc. A vicc az hogy az öreg Iphone.om nem látja az androidos telóm meg igen...

bioLarzen 2012.12.29. 23:11:52

@flugi_: Szerintem valaki meghekkelte az accountját :D

bio

bioLarzen 2012.12.29. 23:14:22

Amúgy tényleg nem vette senki észre a címben lévő "válasz" megoldást - így, szimpla sz-szel -, vagy csak én képviselem a gremörnáci-kasztot így, az ünnepek tájékán?

bio

madandcrazybird (törölt) 2012.12.29. 23:36:48

@haggyadaszt:
Nekem is androidos telefonom van de tisztaban vagyok vele hogy az uj Nokiak es HTC az uj Windows 8 oprendszerrel messze verik az Androidot.
Ugyanez a helyzet Apple oprendszerevel is. Mukodesben es gordulekenysegben lekorozi az androidot.
Egy jo dolgot tudok kiemelni az androidban ami pedig a google navigation amit napi szinten hasznalok.
De ez mar elerheto lesz mas platformon is ugyhogy.....
A nokianak meg alapbol ott a nokia maps vagy mi a neve.
Szoval az android messze nem a legjobb.
Jo, jo de megsem az igazi.
Szoval lassan csere lesz.

madandcrazybird (törölt) 2012.12.29. 23:40:33

@gaborca: Ott a pont.
Aki androidot hasznal az IOS vagy Windows 8 helyet az sikeres ember nem lehet.

Wolfram 2012.12.29. 23:48:00

én kaptam a cégtől egy adroidos telefont és nagyon megdöbbentett. telefonálásra, munkavégzésre szinte teljesen alkalmatlan. gyerekeknek, gyermeklelkű gamereknek ok, azok elnyomkodják naphosszat az appokat, de ha valaki intenzíven telefonál, esetleg - tudom tilos - vezetés közben is, az felejtse el.
egy high end fényképezőgép jellemzője, hogy minél több funkciónak van saját dedikált (fizikai) gombja, nem a menüben kell bogarászni a beállításokat. az apple elhitette a világgal, hogy az a jó, ha nincsenek gombok. divatot csinált a hülyeségből. az érintőképernyő magában egy ergonómiai bukta.

sajnálom, hogy ebbe az irányba "fejlődött" ez a technika, rendes funkcionális, mégis nagy tudású telefont már szinte nem is lehet kapni...

nix 2012.12.29. 23:56:35

@bioLarzen: annál lényegesen több hiba van a szövegben ám.

Való 2012.12.30. 00:17:55

Aki tényleg jó Androidos telefont akar, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, és így van ez a többi oprendszerrel szerelt telefon esetében is.

Ezeket a preferenciakérdéseket, hogy fizikai gomb meg egyebek, hagyjuk meg azoknak amik, Én elvagyok a tapizós telefonfelvétellel meg még nagyon sokan. Az átszokás nem volt zökkenőmentes de 1-2 hónap után nem voltak ilyen problémáim.

A Windowsosokat még meg tudom érteni, aki inkább telefont szeretne némi extrával pár hasznos appal, meg végtelenségig kötött oprendszerrel haszáljon WP-t. Mert neki arra kell amire veszi.

Aki státusszimbólumot szeretne az vegyen iPhone-t. Nekem nem igazán érne meg egy telefon +40-50e ft-ot egy almalogó miatt, mert az biztos, hogy az Android felsőkategóriában köröket ver az i telókra. Ráadásul benne van az egész egy igen kötött ökoszisztémában. Ahogy a Windows is.

Az viszont biztos, hogy egy gyenge telefon vásárlása után nagyon megutáltatja magát a zöld robot a júzerrel. Volt anno Galaxy 3-asom szóval tudom milyen a nem dedikált gpu, a 0 szabadhely és 2.1-es androiddal meg 633 mhz-s procival fűszerezve. :)

Xperia U, Galaxy Ace 2, HTC wildfire, mind jó középkategóriás Droid. Viszont ezeknek az ára is 50ezer körül van kártyásan és még itt is találkozhat a júzer idegesítő unsmoth dolgokkal, de nem kell minimum 40-50 ezer huf-al többet fizetnie egy jó okosmobilért.

Felső kategóriában: Xperia S, S2, S3, Note 1-2, Nexuszok, One X.

Ez csak néhány példa tőlem, aki készüléket vásárol nézzen utána maga mi is számára a fontos. Nem biztos, hogy mindenkinek az Android a legjobb választás ezt aláírom, viszont a legjobb áron nyújtja szolgáltatások legszélesebb körét.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2012.12.30. 00:51:10

Teljesen felesleges az 5 (meg több) megapixeles kamerák erőltetése mobilok esetén. Egyrészt az előtte lévő egyszerű lencse (ami _nem_ objektív, még ha annak is nevezi a marketingszöveg!) és a nagyon kicsi képszenzor miatt eleve pocsék fotók készíthetők velük. Másrészt az elkészült fotót is legfeljebb full HD-ben nézzük, az meg ugye 2 megapixel.
Inkább legyen a kamerának több funkciója, pl. színhőmérséklet, érzékenység, stb. állítás, gyors videó, komolyabb képszerkesztési funkció stb. Sokkal jobban járunk ezekkel.

Dr_utcai_arcos 2012.12.30. 09:54:41

@Kőmíves Kelemen: Bah...mutatom a cimborámnak az SW-met. Nézegeti, nézegeti.Te, ezek az appok a telefonon alapból vannak rajta!!?? Mondom és? Francnak töltsek le 100 felesleges alkalmazást.

Magustanonc 2012.12.30. 10:01:21

@madandcrazybird: Ezt így milyen készülékkel adtad elő, és melyik Android verzióval?

pitonkigyo 2012.12.30. 10:11:03

Na akkor a kommentekből levonom a tanulságot, hogy maradok a buta telefonomnál. Megint kiderült, hogy törhetetlen, 1,5 m magasból vágódott a falhoz majd az aszfalthoz és még csak ki sem kapcsolódott. A mobilnet hívogató koncepció, de pont ahol értelme lenne, többnapra távol a civilizációtól, nincs se térerő se áram. Motorola C261 rulez.

Túrós (törölt) 2012.12.30. 10:38:32

Magyarázza már meg nekem valaki hogy az Angry Birdsnek miért kell 800 feletti processzor :D
Tudom van benne egy enyhe fizika meg néha "több" mozgó objektum de azért akkor is ...

Exploiter 2012.12.30. 10:57:30

Kamera, mint a legfontosabbak között lévő szempont? Ejj.

Egyébként szeretem én a smartphone koncepciót, de amit sok ember ír, az bizony igaz. A mai akksik még nagyon gyengék ehhez sajnos, a szoftveres ui meg sosem lesz olyan gyors és megbízható, mint a jó öreg gombos megoldás és valahogy tényleg maga a telefonálás lett a legelhanyagoltabb funkció a sok csilivili társa mellett.

Ezért kértem én a cégtől egy régifajta butatelefont, ami mindig működik és egy hétig nem kell tölteni sem, a sajátomat meg töltögetem minden este és örülök neki, hogy van.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2012.12.30. 11:03:19

@bioLarzen: Nemcsak te. De annyi egyéb hiba van, hogy már nem is tartottam érdemesnek szóvá tenni. Aztán majd én kapok. Mert manapság annyi mindenki ír, aki nem tud, hogy már ez a természetes. (Leginkább a külön-egybeírással áll hadilábon a szerző. De azzal nagyon. Meg a vesszőkkel.)

De a címet azóta javította, ez dicséretes. (Mindenki hibázik, azzal nincs gond, de utólag legalább illene átolvasni, és javítani.)

BUÉK

decoati 2012.12.30. 11:12:58

A probléma: az emberi hülyeség, már megint.
Igen, jelenleg kb. az 1GHz/512Mbyte az elegendő minimum Android esetén, minden általános dologra.
Jah, hogy annyi modding/app csere lehetőség/utólagos kiegészítő funkció van rá, hogy azokat ész nélkül telepítve a legerősebb vas is lefekszik? Igen.
Nélkülözhetetlen appok nekem:
vmi WOL
vmi IM, pl. IMO
Go2Note, vagy egyéb térképre jegyzetelő alkalmazás
vmi GPS tracker, .kml kimenettel
vmi profi naptár, pl. Business Calendar, fontos pl. a megosztás sms-ben/mailben
cloud tárhelyek megfelelő integráltsága, megosztás feléjük bárhonnan, bárhová

meg a millió apróság, ami kellemesebbé teszi a használatot.
Tény hogy keveset telefonálok ezek mellett (napi 2-3 hívás), de 2.5 év alatt még nem veszítettem hívást.
Butafon rulez, jah.

MaLaci 2012.12.30. 11:20:59

BB9900 - aki dolgozik, ezt vegye.

valogatos 2012.12.30. 11:42:30

ez nagyon buta cikk lett:( Masok tudnak olyat, hogy jobb oprendszert irnak es akkor nem a hw-en mulik a felhasznaloi elmeny... a lencseszemnyi optikakhoz meg valoban kell az 5+ megapixel :D

Faby 2012.12.30. 12:23:27

Nekem igazság szerint a proci és az android verzió kapcsolata böki a szememet.
Az tény, hogy az újabb 4.0 és felette rendszerek sokkal jobban támogatják a két vagy több magos hardvereket. De igazából egy jól optimalizált, végletekig csiszolt (ezek a jelzők előrevetítik, hogy nem gyári romról van szó) gingerbread (2.3.x) rendszer simán elegendő!
Az én konklúzióm: egymagos rendszerhez felesleges az ICS vagy JB, oda bőven elég egy _jó_ GB, ha valaki többmagos kütyüt vesz, annak viszont kell az újabb rendszer. Ezért szerintem kerülendőek az egymagos gépek 4.0 vagy magasabb rendszerrel.
Én saját szemszögből még egy fontos tulajdonságot kiemelnék: mennyire könnyen moddolható? Nem feltétlenül a főzött romokra gondolok, bár azok is megérnek egy misét, de nálam pl alap a root hozzáférés, néhány olyan app miatt, amit használok, pl hálózati megosztások felcsatolása fájlrendszer szinten, így simán elérek minden, NAS-on vagy más hálózati meghajtón tárolt tartalmat (kép, zene, videó, dokumentumok stb)

Hogy azoknak is segítsek, akik konkrét ajánlatot várnak: mostanság a Galaxy Ace 2, vagy a HTC Desire X (a nagy előd örököse), vagy a Sony Xperia P. Tudom, az utóbbi kettő nem olcsó, alsó kategória, de használtan talán ki lehet fogni, és mind a Sony, mind a HTC támogatása elég jónak mondható.

bioLarzen 2012.12.30. 12:35:54

@nix: Lehet, a cikket nem olvastam, mert mostanában sajna anyagi okból nem aktuális a telefoncsere.

bio

Nick Leeson 2012.12.30. 14:21:45

Szerintem is egész más megközelítésből kell egy ilyen cikket írni.
Aki pl. a munkahelyén egész nap gép előtt ül, aztán fél óra múlva otthon is megteheti ezt, mellé még van egy tablet-je is. Az miért is vegyen négymagos telefont, ezer giga rammal, és tepsi kijelzővel?

Globetrotter2014 2012.12.30. 15:58:56

Olvasom a kommenteet és röhögök. Mintha azt magyarázná valaki hogy mindek program a PC re mert ott vannak a windows alapszolgáltatásdi. Note, calculator. stb.

Ha nem kell app ne vegyél okostelefont. Használható hajtogatható telüók vannak bagóért, vagy pl alap gyömbéres androiidok.

A Blekkbörrit sosem értettem meg. Zárt mint az Iphone csak nem terjedt el, nincs kínálat se hardver se szoftver vonalon és sokadik isermősöm vált iphone-ra anyázva hogy teljesen behalt a BBje minden adatok elvezstve ami kicsit necces egy üzleti modellnél...

beked 2012.12.31. 11:21:03

Szerintem a cikk alapgondolata jó. Az irás összesége már nem hiszem, hogy komoly segitséget tud nyújtani.
Valóban fontos kérdés, hogy első okostelefonnak milyen készüléket veszünk. Az embereknek vannak prekoncepciói vásárlás előtt és nagy csalódás lehet az egész rendszerben, ha vásárlás után nem azt kapja, amire várt. Sok régebbi vagy olcsó készülék viszont szerintem átverés. Egy mobilhoz képest persze nagyon más, de nem ad igazi felhasználói élményt.
Amit szerintem át kell rágni ilyenkor, hogy mit is vásárol az ember. Egy okostelefon már nem telefon, és ha az egyéb funkciók használhatósága limitál, akkor az bosszantó

Ami nekem hiányzik az éppen annak a kifejtése, hogy mit kap az ember amikor okostelefont vesz és ennek fényében miért fontos pl a RAM mérete.
De azért a cikk igy sem haszontalan.

Az, hogy kell-e okos telefon, kell-e android itt éppen off. Mégis, mikor erről ir valaki ne felejtse el, hogy egy WP7 telefon ma már halott, mert nem lesz támogatva. WP8-al még csak csúcsmobilokat adnak ki. IOS pedig szintén a drágább kategória

Aki telefonálássról meg üzemidőről ir, az nem használja ki a telefonját szerintem. Számomra az egyik fő légyege az okostelefonnak a mobil kommunikáció. Ami régen a hivás volt meg az sms az ma már, legalábbis nekem, a mail meg a chat. Én igy érem el az ismerőseimet. ezért ha ez nem lenne gyakorlatilag nem lenne mobilom. Az egyéb funkciók kihasználása is egyéni kérdés persze. Van aki újságot olvas a metrón, én a netet böngészem. He elindulok egy vonathoz vidéken, nem csak azt nézem meg, hogy mikor indul, amit a helyiek is megmondhatnak, hanem, hogy mennyire kell sietnem, mert épp mennyit késik. Megveszem séta közben a jegyet és ma már szerencsére nyomtatnom sem mindig kell.... Beérek egy ismeretlen faluba túra végén és időben megnézem mikor megy a busz: kell e futnunk, vagy nem.
Ezek mind kényelmi funkciók, de én élvezem ezeket. És persze ennél sokkal többre tudom használni.
Bárki beillesztheti az okostelefont az életébe, ha akarja, és persze nem kötelező.
Van ismerősöm, aki FB posztokat rak fel mikozben vásárol. Egy találkán becsekkolunk igy aki még nem ért oda tudja, hogy kik vannak már ott.
De találkoztam már ismerőssel csak azért, mert a google jelezte, hogy a közel vagyunk egymáshoz. Ismertem meg lekopott feliratú szobrokat azért mert a googles felismerte. Néztem videókat unalmas utazáson és inditottam el filmletöltést hogy mire hazaérjek már elindult VLC várjon, a velem együtt érkező pizzásnak mobillal fizettem és a telefonomat használtam távirányitónak, a film elinditáshoz is. Van akinek ez marhaság, nekem ez öröm.

Magustanonc 2013.01.01. 19:17:51

@madandcrazybird: Próbáltad már az első generációs iPhone-t?

Csak hogy ha már almát és körtét hasonlítasz össze, akkor legalább az a körte alma alakú legyen. :)

nem várt fordulat 2013.01.09. 00:44:44

@beked: +1.

ez egy eszköz. úgy használod ahogyan akarod.

BRAAJEN 2013.01.09. 10:39:26

Ha olyan jo az almástelo mért is kell jailbreak elni? Hiányzik belöle valami? De mért szól bele az androidba aki nem is használja? :)

Google+
süti beállítások módosítása