Elromlik a készülék: katasztrófa?

2013.01.29. 18:37 Mirrmurr

Fogyasztó(védelm)i tapasztalatok

E cikkben azokat a történéseket foglalom össze, amelyek egy telefonjavítás során felmerülnek, bízván abban, hogy tanulságos lesz néhányotok számára, ha a balsors gyógyításra rendeli a készüléketeket.

Esetemben egy HTC Sensation XE kamerája mondta be az unalmast valamikor nyáron. Mivel még garanciális, és egyébként is van egy komolyabb fényképezőm, nem nagyon siettem szervizbe vele, a telefonnal nem különösebben készítettem felvételeket. Na de ismerős a jelenség, hogy az embernek előbb-utóbb arra lesz igénye, amire a piac ráveszi, ugye, főleg, ha körülvesz minket pár kettőtől hat évesig terjedő csoda, hóesés, szánkózás, további szentimentális bohóságok. Na jó, irány a legközelebbi szerviz, hadd legyen a zsebben mindig egy dokumentálásra alkalmas eszköz.

Hova vigyem, hova ne?

A HTC-nek nincsenek saját javítóbázisai, hanem a Flextronics magyarországi gyárában végzik a szervizmunkákat. A htc.hu oldalán kezdetben nem egyszerű megtalálni a műhelyek listáját, később világossá is válik, miért: mert nincs is ilyen. Vagy felhívjuk a HTC Magyarország ügyfélszolgálatát, vagy írunk nekik e-mailt. Előbbihez nagy mázlira lesz szükség, ugyanis magyar nyelvű kolléga mindig foglalt lesz, marad az írás. A kutakodást azonban nem adtam fel, szerencsére a cég megtalálható a Facebookon, itt aránylag aktív a HTC a közönséggel való csevegést illetően. Az apróbetűs galaxisban némi keresgélés után megtaláltam a szükséges infót (HTC oldal/Jegyzetek/GYIK), hogy hova adhatom le a szerszámot.
Hozzám legközelebb egy debreceni felvevőpont esett (Szigi-Vill Bt.). Telefonom egy nagyobb cég nagyobb beszerzéséből jött, ezért garancialevelem nem volt, csak számla, rajta az egyedi azonosításhoz szükséges IMEI számmal, ezért pontosítás végett felhívtam őket, biztosan elfogadják-e így garanciális javításra, habár a törvény és a szervizhálózat fenntartásáért felelős Telemax honlapja is egyértelműen ezt mondja. Előérzetem igazolta feltevésem: a cég semmiképpen nem veszi át garanciajegy nélkül a telefont, hiába volt minden érvem. E-mailben megkerestem a Telemaxot is, rákérdeztem erre a dologra, és másnapi válaszukban ők is közölték, hogy rájuk hivatkozva nyugodtan keressem fel a nevezett szervizt, kötelesek átvenni a telefont. Ami azonban nem megy, azt ne erőltessük, gondoltam, és fittyet hányva a bénázásra, a debreceni T-Mobile-t választottam leadási pontnak. Itt a számlát bemutatva gond nélkül felvették HTC-met, előre jelezve, hogy 7-10 napot fog igénybe venni, míg készülékem visszaérkezik.

Mentsük, ami menthető

Abban a szerencsében volt részem, hogy eredeti munkaeszközöm távollétében egy Desire S-t nyúzhattam, tehát a megszokott alkalmazásaimat használhattam addig is. Alább összefoglaltam azokat a teendőket, amelyeket nem árt elvégezni, hogy androidos auránk – ezzel együtt társasági létezésünk – ne sérüljön, azaz lemeneteni mindent, akit és amit hívunk, gyártunk, raktározunk, igénybe veszünk, akikkel tartjuk a kapcsolatot. Ez korábban, okosidők előtt komoly terhet is róhatott a felhasználóra, manapság viszont a kivitelezés lényegesen egyszerűbb, a tét viszont mit sem veszített jelentőségéből.
Akkor hát:

Telefonszámok: meglepő módon manapság még mindig ez a legfontosabb funkciója egy telefonnak, sugalljon bármit is a városszéli diszkó duckface-képeken megörökített frontvonala, tehát a partnerek számát elsőként kell elmentenünk. Szerencsére – tehát a programozók gondossága folytán – a kontaktokat egy .vcf fájlba gyűjthetjük, pontosan az SD-kártya szívébe. Export to SD card, ezt aztán vagy áttesszük a másik készülékbe, vagy ha nem kivehető, akkor kábelbarát segítségével kimentjük.
Fontos! Meg kell nézni, hogy a kapcsolat hova lett mentve! A telefonba, vagy netán valamelyik fiókkal – pl. gmail – lett szinkronizálva, mert mentéskor kimaradhat adat, ha nem mentjük a megfelelő forrást.
Az adatok visszamentésekor már egyszerű dolgunk lesz, Android rákérdez, melyik vCard fájlt akarjuk beolvasni – egy, több -, és azt importálja, amit megadunk.

SMS-ek: elsősorban akkor érdekes a dolog, ha az örökkévalóságig érvényes romantikus vallomásokat akarunk megtartani, vagy sokáig röhögni haverunk idióta meccsközvetítésén. Az üzenetek menüjéből szintén lehetőség van export/import jellegű cselekvésre, mentésre újfent csak az SD a legésszerűbb hely.

Teendők: nálam a gyári naptár (stock calendar) a használatos, de számos külső gyártóé is frankó. A gyári szinkronizálva van a Google-fiókommal, ezért nem szükságes menteni, hiszen egy felhőlakó élete pillekönnyű, ugye... De azért nézzünk rá, mi a fontos, sose lehet tudni.

Alkalmazások: na ez az, amihez tényleg plajbász kéne, hogy kiírjuk, miket telepítettünk. Egy rosszabb korban. Azonban az én megoldásom az App Backup & Restore. Ennek segítségével készülni fog egy adatbázis a letöltött és telepített programocskákról, egy sor .apk-t fogunk kapni, amiből aztán egy unalmas install-OK-install-OK nyomogatás-sorozattal újra feldobálhatjuk kedvenceinket.

Jegyzetek: számtalan megoldás létezik firkálni, én a Catch-re szavaztam. Fiókos módszerrel dolgozik, tehát regisztráció-azonosító-jelszó viszonylatban felhőbe küldi jegyzeteinket, ezért mentésre itt sincsen szükség.

Pénzügyek: használok egy nagyon arcátlan pénzügyi karámot, Financisto a neve. Segít abban, hogy tartsam az elszámolást magammal szemben, feltéve, ha beírom minden költségvetési tételemet. Ez is tud backup/restore-t, nincs gond.

+1
Képek: az egyik legfontosabb. Ha nárcisztikus alkat vagyunk, és szeretnénk magunkat viszontlátni valamelyik oldalon, mindenképp hagyjuk benne a telefonban a családi fotókat, leginkább az intimeket, főként a szexuális tevékenységünkről készült dokumentálásokat. Ez az, ami priceless. Ellenkező esetben ismét csak kábel, ctrl-x, ctrl-v a számítógépen.

Ezen felül ki mit használ, értelemszerűen át kell vizsgálni a telefont. Egy factory reset sem árt.

Így készült

A T tartotta az előzetesen jósolt javítási határidőt. Nyolc nap elteltével ismét kezemben foghattam a Sensation-t. Belenéztem, mi változott, és látható volt a tiszta panel. Nos, sorolom, a kamerahiba okán milyen beavatkozások történtek: kameracsere, kapcsolópanel FPC szerelvénycsere, LCD-csere, egyéb alkatrészcsere. A kijelző cseréje érdekes, azonban annak tükrében, hogy az elvileg gyengébb hardverrel rendelkező Desire S jóval gördülékenyebben, simábban működött, teljesen indokolt volt; többször tapasztalhattam, hogy bizonyos érintéseket a felület nem érzékelt, mintha kesztyűben tapogattam volna. A kijelző cseréjével azonban fityiszt mutathattam a döcögős viselkedésnek, immár minden úgy siklik, mint fülledt randin… (kívánt rész beírandó).
Eltekintve a HTC fapados szerviz-szolgáltatásától, elmondhatom, hogy az ügy megfelelően zárult. Azonban az is látszik, hogy a készülék választásakor a vásárló sokszor mérlegeli az egyéb szolgáltatást is, ebben a tajvani gyártó nem remekel. A Samsung a Prémium Szerviz keretében házhoz is megy...


Címkék: javítás garancia htc szerviz

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr605051597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bioLarzen 2013.01.29. 22:15:10

"A HTC-nek nincsenek saját javítóbázisai, hanem a Flextronics magyarországi gyárában végzik a szervizmunkákat."

Ez érdekes... Amikor az enyém rendetlenkedni kezdett, bementem a legközelebbi Extreme Digitalba (ott vettük). Ők azt mondták, hogy vagy hagyjam ott, vagy, ha gyorsabban akarom, akkor vigyem be abba a javítóüzembe, ahová ők is vinnék - csak ők egy hát múlva... A javítóüzem Kőbányán, a Pataki térnél volt. elvittem, 5 nap múlva a kezemben volt, javítva... Ott, helyben javították.

bio

bioLarzen 2013.01.29. 22:16:00

Erratum:

"egy hát múlva" -> "egy hét múlva"

Mirrmurr 2013.01.29. 23:10:10

@bioLarzen: Nem tudom, megvan-e még az a cég, korábban valóban ők voltak az egyetlen szerviz. Ma már a Flexbe viszik a begyűjtött készülékeket. Ez fel is van tüntetve a HTC Magyarország FB-oldalán.

bioLarzen 2013.01.30. 12:51:08

@Mirrmurr: Hát, lehet, hogy simán mázlim volt, és remek pillanatban kezdett rosszalkodni a telefonom... :)

bio

bioLarzen 2013.01.30. 12:51:48

@Tomi from Space: ... és mindezt ráadásul ingyen, kötelességtudatból! ;)

bio

na ki? 2013.01.30. 14:06:47

az sms-en kívül mindent (!) lehet menteni a gmail acc-tal. Mindent. Kontaktokat, maileket, naptárat, a gmail acc-od tudja, hogy milyen appokat tettél fel.

A fotókat egy rendes felhasználó OTA szinkronizálja pl. egy dropbox fiókkal. pláne ha még kártyán vannak, amit javításkor nem adsz le.

Erre te meg nyomulsz itt az idióta .vcf file-okkal? Hát nem nokia ez, b+. A vcf file hol menti le a kontakt fotóját?

Ezért kár volt cikket írni.

Mirrmurr 2013.01.30. 14:39:33

@na ki?: Ez így van, ahogy írod. Részben. Én viszont nem ezt az utat járom, egyáltalán nem szinkronizálom a kontaktokat a Gmail fiókommal, és képeket sem szoktam menteni a számokhoz. Biztosan vannak olyanok, akik hozzám hasonlóan kezelik a cuccaikat, ki milyen megfontolásból cselekszik.
Észrevételeidet köszönjük!

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2013.01.31. 18:38:19

Ugyan vidéki versenyzőnk útszéli stílusa komoly kîvánnivalókat hagy maga után, abban valóban igaza van, hogy manapság a felhő-éra kezdetén nem kell szarozni holmi vcf-fájlokkal, hogy másik telón is felhívd anyukádat... érdekelne, hogy milyen megfontolásból nem élsz a platform adta lehetőségekkel?

Mirrmurr 2013.01.31. 19:03:29

Prózaian egyszerű okok miatt. A géméles címem használata eltörpül a céges és indexes emilem használata mellett, így aztán sose éreztem igényt arra, hogy szinkronizáljak, továbbá nem bajlódtam azzal, hogy a korábban címlistában szereplő 6 (hat) embert elkülönítsem a telefonomtól, mert őket nem akartam a telefonomba. És valóban nem teszek képeket a számokhoz.
De észbontóan rugalmas vagyok, és hallgatva az idők szavára még az is elképzelhető, hogy tartok egy szinkronpartit hamarosan.

na ki? 2013.02.01. 10:35:02

Nem vagyok vidéki, bár ha az lennék büszkén vállalnám. Sztem simán lehet a nagyvárosban is paraszt valaki. Nem?

Ettől függetlenül tartom magam ahhoz, hogy ha valaki egy ilyen blogon publikál akkor ne a '90-es éveket idéző megoldássokkal veregesse magát vállon. Egy ilyen blognak igenis dolga az okostelefonos kultúra terjesztése, az életet megkönnyítő alkalmazások és felhasználási módok bemutatása, stb. A vcf file kiverte a biztit.

Persze mindenkinek szíve joga a telefonját használni. Van nekem SIII-as ismerősöm is, aki fél év után sem tudja mi az a play áruház. Soha még csak nem is hallott róla. Na, ő biztosan vcf-ben fog menteni :)

na ki? 2013.02.01. 10:48:18

"manapság a felhő-éra kezdetén..."

hu, szerintem ezt azért gondold át. Évek óta használom és kihasználom a felhő éra minden vívmányát, az adattárolástól, a dlna-n át, a telefonon a kocsiból kapcsolható otthoni fűtés/hűtésig vagy a riasztóig. Felhő és net alapon szinte már mindent meg lehet csinálni évek óta, vastagon benne járunk a felhő érában. Igazából én már valami újat várok ezen a téren.

Mirrmurr 2013.02.01. 12:05:52

@na ki?: A blog beszámol minden olyan dologról, alkalmazásról, fejlesztésről és felhasználói történésről IS, amely az Androidhoz kapcsolható.
Személy szerint pedig pont megfelel a fent említett módozatok alkalmazása.
Elvégre a cím sem az volt, hogy hogyan KELL. Hanem arról szól a cikk, hogy mire érdemes figyelni, és ÉN hogy csináltam. És ha nekem tökre megfelel a telefon által kínált megoldás, akkor élek vele.
Érdemeid elismerése mellett továbbra is köszönöm meglátásaidat.

bioLarzen 2013.02.01. 22:04:51

@na ki?: Nem a kommented tartalmával volt itt egyeseknek gondja, ha figyeltél, hanem a stílusával.

bio

na ki? 2013.02.02. 06:08:01

magam is rájöttem. ha figyeltél (volna).

hunter84 2013.02.03. 19:36:51

Felho era a faszomat. En minden kontaktomat a gmail acc-omhoz rendeltem, aztan egy telefon hard reset utan megis egy csomo elveszett.

Rohadtul nem bizok meg tobbet ilyen szarokban.

Mirrmurr 2013.02.03. 22:44:04

@hunter84: Az a kérdés, hogy eredetileg milyen típusnak mentetted az adott partnert, telefonosnak vagy Google-ösnek. Szerintem itt úszhatott el, én is beleestem ebbe a gödörbe korábban. Épp ezért hanyagolom én is a szinkront, hajlamos vagyok a figyelmetlenségre néha. Ezért.

hunter84 2013.02.04. 19:11:55

@Mirrmurr: Ebben lehet igazad lesz, de ha teszem azt megis kozvetlenul a telefonra mentem a kontaktot, akkor azt mar fel sem tudom szinkronizalni a gmail acc-omra?

Ertem ez alatt azt, hogy egy szinkronnal nem masolja fel automatikusan azt is?

Mirrmurr 2013.02.04. 22:04:15

@hunter84: Dehogynem. Szinkronizáláskor megkérdi a telefon, hogy melyik csoportot - telefon, G-fiók - akarod összhangba hozni. Ezen felül lehet mozgatni is a névjegyeket oda-vissza, mármint telefon-típusból Google-típusba. Kiváló alkalom elveszni a részletekben:)

Google+
süti beállítások módosítása