Are you the one...? Az új HTC margójára

2013.02.20. 10:49 Yarner

A HTC nagyon odatette magát. Peter Chou pontosan tisztában van vele, hogy a Desire - Nexus One páros óta gyakorlatilag lassan induló, de egyre gyorsuló lejtmenetben haladó cég számára talán ez az utolsó lehetőség hogy megtartsa-visszaszerezze élvonalbeli pozícióját, mielőtt eltűnik valahol a ZTE, a Huawei, és más feltörekvő cégek árnyékában.

HTC-ProductDetail-Overview-Container1-02-bg.png

Az új készülék körül a szakmában kellőképp erős hype alakult ki, az M7 kódnéven futó telefont már régóta figyelte a sajtó, majd kiderült, hogy a keresztségben a sajátosan tömör One nevet kapta. Ez a tavalyi csúcsszériával összevetve okozhat egy kis képzavart, de az biztos, hogy egyfajta magabiztos eleganciát sugároz (arról nem is beszélve, hogy némiképp öngól egy háromtagú szériát "egyetlennek" nevezni...).

Az új telefonba az utolsó esélyt megragadók magabiztosságával mindent beleadtak, és a korábbi évek erősen kiszámítható, "nagyobb, gyorsab, még elegánsabb szappantartó" vonalával szemben nem féltek gyökeresen megújítani számos dolgot. Nézzünk csak meg néhány területet, ahol mertek másképp gondolkodni a tajvaniak!

Először is a kedvencem: 1080p kijelző, 4.7 hüvelyken(!) Éppen a HTC saját készüléke, a Butterfly által megkezdett trenddel szemben meg merték lépni, hogy a telefon 5 hüvelykes méret alatt maradjon, ami egyben azt is jelenti, hogy a One az idei év pixelsűrűség-bajnoka (468 ppi, ekkora pixeleken már egy hangya is tud híreket olvasni...).

A formaterv szakított a korábbi lekerekített unibodyk sorozatával - a One házát határozott élek, karakteres formavilág jellemzi, egy csipetnyi iPhone 5 beütéssel, épp csak az íze kedvéért. Az anyaghasználatra nem lehet panasz, tiszta fém és üveg - talán nem kell magyaráznom, ez még mindig mekkora fegyvertény az androidos készülékek világában.

HTC-ProductDetail-Overview-Container3-01pre-bg.png

Szokatlan megoldás a formatervben a sztereó hangszórók elhelyezése - alul és fölül, azaz fektetett módban a készülék két széléről szól a hang - surround hangzással. Egy médiafogyasztásra kihegyezett eszköz esetében ez egyáltalán nem rossz ötlet, a Samsung Note 10.1 hasonló megoldását is sokan dicsérték.

Új megközelítést hoz a kamera is - nem a felfújt megapixelekkel száll harcba a konkurenciával, hanem valami egészen mást kínál - megnövelt érzékenységet és egy új varázsigét - ultrapixel. És ha már a fényképeknél tartunk, a One arra is kísérletet tesz, hogy a mobilfotózást, mint olyat teljesen új alapokra helyezze. Az új telefon kamerája nem egy, a készülékbe belepréselt mini-Leica, ami ugyanazt tudja, mint egy komoly fotós cucca, csak bénábban - az élményszerű minivideók (Zoék) a modern mobileszközök képességeiből kiindulva alapvetően újragondolják, hogyan lehet megörökíteni a pillanatot (no meg persze azt is, hogyan lehet gyorsabban megtölteni azt a rengeteg tárhelyet a készüléken és a felhőben...)

Az utolsó dolog, amit még közelebbről megnéznék, maga sz UI, azaz a Sense 5. inkarnációja. Először is, az ironikus Sense-óra nyugdíjba vonult, az új felület engedett a modern kor szirénhangjainak, és lényegében mentes a szkeuomorfizmustól (istenem, micsoda szó, be kellene tiltani...), jóval közelebb került a Nexusokon (meg általában az AOSP-alapú romokban) látható holo-esztétikához.  A nyitóképernyő önmagában is valami teljesen szokatlan: a BlinkFeed egyfajta Flipboard-jellegű hírgyűjtő-központ, azonban se nem widget, se nem alkalmazás, hanem a homescreen és az interfész szerves része. Amint feloldjuk a készüléket, rögtön a hírfolyam fogad, hogy ötperces üresjáratainkban azonnali rágcsálnivalót adjon az agyunknak. Ez szerintem a koncepció leggyengébb része - nem elég, hogy internetkapcsolat kell hozzá (nyaraláskor jó eséllyel egy-két hétig csak a hibajelzéseket bámulhatja a One-tulaj, ami elég lehangoló), másrészt kérdés, mennyire konfigurálható, főleg, hogy magyar  és más nem angolszász források mennyire lesznek elérhetőek.

És ez az egyik legnagyobb lutri is a történetben, hiszen az eddigi újítások nyilvánvalóan, hogy a konkurencia felhasználóit akarják elcsábítani, a Sense radikális átszabásával viszont épp, hogy a HTC-rajongó kemény mag jóindulatát teszi kockára a cég.

Ja, és még egy dolog - a befutott tesztek szerint az 1.7 GHz-es Snapdragon 600 eszméletlenül gyors, ld a lenti Quadrant eredményt.

htc-one-quadrant-benchmark-test-1.jpg

Ennyit a készülékkel kapcsolatos újításokról. Ezzel azonban még nincs vége a sornak - a telefont el is kell juttatni a vásárlókhoz. Az One elvben nagyon gyorsan, már márciusban megjelenik egyszerre 80 ország 185 szolgáltatójánál - a listán szerepel mindhárom magyar mobilszolgáltató is (na, erre befizetek - mondja erre az egyszeri magyar fogyasztó). Ha a HTC komolyan gondolja, hogy piacvezető akar maradni, brutális reklámkampányra is szüksége lesz - a következő hetekben-hónapokban a csapból is a HTC One kell, hogy folyjon, hogy a Galaxy SIV megjelenéséig kellőképp beégesse az átlagemberek tudatába a készüléket, és minél több előrendelést begyűjtsön.

Nagyjából ezek a fő újítások, és meg kell, hogy mondjam, régen láttam egyszerre ennyi bátorságot egy új készülék megtervezésében - a One igazi sink or swim telefon. A sajtó óvatosan optimista - a készülék alapvetően jó visszhangot kapott, de volt, aki megjegyezte, hogy igazából ezzel tavaly kellett volna előrukkolni, hiszen a One V-S-X sorozat megjelenésekor is nagyjából ugyanerről a témáról beszéltünk. A cégnek most az a feladata, hogy az elkészült termék hírét a lehető legszélesebb körben eljuttassa a felhasználókhoz, és rávegye a kellőképp vastag pénztárcájú mobilrajongókat, hogy "this is the one", ami a Galaxy SIV és a Note 3 árnyékában már közel sem lesz annyira egyszerű feladat - a fő konkurenciává vált Samsung úthenger-taktikája a One X óta eltelt egy év alatt erős rajongói bázist és sziklaszilárd brand-ismertséget eredményezett.

Legutolsóképp pedig a szokatlan multimédia-megoldásokkal, trükkökkel megpakolt szupertelefon ironikus módon éppen, hogy nem a klasszikus androidos kemény mag, a power userek játékszere, nekik a Nexusok letisztult, könnyen személyre szabható rendszere kell - a One ideális közönsége az átlagfelhasználó, aki szeret menő, divatos, szép, és nem utolsósorban hibátlanul működő készülékeket birtokolni.

Mit szóltok? Sikerült felvillanyozni az új ötleteknek? Van köztük olyan, ami maradandó lesz? Jó ötlet harrypotteresíteni a galériánkat mozgó fényképekkel? Érdemes drukkolni a HTC-nek? És legfőképp - tervezitek megvenni a készüléket, ha megjelenik?


Címkék: hírek htc one

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr625092803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GePLovaGX 2013.02.20. 11:04:57

A klasszikus Sense-es óra is megmaradt. A WP vonalra emlékeztető főoldal az úgynevezett Blinkfeed állítólag kikapcsolható és mellette meg vannak a megszokott Sense-s widgetek és főoldalak is.

Kiskaresz 2013.02.20. 11:20:51

tetszik nagyon, de a péklapát mérete miatt esik ki... ha lesz a One S-nek hasonló kinézetű,teljesítményű stb. utóda akkor arra lehet benevezek

zolij 2013.02.20. 11:23:37

sajnos én pont a Nexus táborba tartozom, előbb veszek egy Nexus 4-t (vagy épp a következő Nexus inkarnációt), mint ezt. Nem volt ez mindig így, régen HTC fan és vásárló voltam (méghozzá a felsőkategóriáé), de amit a HTC művelt frissítések terén az átzavart a Nexusokhoz.

ElPadre 2013.02.20. 11:37:15

hát, mint fotós, kíváncsi lennék erre az ultrapixelre. gyanítom, hogy a sony exmor-m-je van benne, ami tényleg klassz, de legyünk már annyira őszinték, hogy elfogadjuk, hogy ilyen pici szenzornál soha nem lesz rettentő jó képminőség. a zoe jó ötletnek tűnik, de ha kell hozzá külön zoe viewer, meg hasonló cuccok, akkor eleve holt ötlet.

a szomorúság nekem inkább az, hogy az alig másfél éves desire-omban (bravo pvt4) most kellett -- saját magamnak, mert a hivatalos szervíz út legalább két hétre "oktalanított" volna -- csengőhangszórót cserélnem (ráadásul angliából rendelt pótalkatrésszel, mert senkinek nem volt itthon készleten), mert a gyári taccsra ment (és már nem érintkezési hibás volt, mert az kb. fél éves korában elkezdődött). pedig anno egye ez egy csúcskategóriás telefon volt. és ha ilyen hibákon csúszik el egy telefon, akkor asszem érthető okokból nem szeretnék egy százvalahányezres telefonba beruházni ugyanattól a gyártótól.

és az is valahol elég szomorú, hogy jelenleg összesen két olyan androidos telefon van a piacon, ami még elérhető árú, nem péklapát méretű (nálam már a 4" is sok, zsebben hordom a telefont, mert ott a helye!), minőségi gyártótól jön, de normális teljesítményű és elvileg tudja hozni a jelly bean-hez elvárt ramot és procisebességet. ez pedig az ace2 és a galaxy s advance, mindkettő a samsungé. javítsatok ki, ha nem így van, de úgy látom, a legtöbb gyártó csak a brutálfónok és a gagyik gyártásában érdekelt, a normális középutas telefonokra csak ezt a két példát találtam.

ElPadre 2013.02.20. 11:39:05

ja, és arról nem is beszélve, hogy a sense UI-t, bár gyönyörűszépnek tartom, kb. fél évig bírtam. azóta CGM fut a telefonon, köszönöm szépen, ez kell.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.02.20. 11:55:01

@GePLovaGX: Tudom, hogy benne van a Sense-óra, de már nem ez a default, ami fontos üzenet. (és éreztem, hogy nem kéne így hagyni a cikkben, biztos lesz, aki beleköt. Viszont az, hogy mennyien érzik fontosnak, hogy kijavítsanak is jelzi a választás súlyát)

fourgee 2013.02.20. 12:01:01

@ElPadre: A Galaxy S3-as telefonom már 7 hónapos, de egszer sem tűnt fel hogy nagy lenne a zsebemben, pedig ott hordom. Sőt, a Note-t is belepróbáltam, az sem olyan vészes. Egy férfi méretű férfinek simán elfér a zsebében, a nőknek meg a táskájában.
:))))

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.02.20. 13:03:47

Azért az a Quadrantos teszt elég csíra :D Bedobják 2-3 éves stuffok közé.... jáj....

fourgee 2013.02.20. 13:09:58

@Tomi from Space: Jah, az nekem is feltűnt hogy pl. S3 nincsen ott. Egyébként én egy másfajta tesztet néznék meg. Jelenleg a telefonomon 113 telepített alkalmazás van. Nagy részük megvásárolt. Ezen kívül még több alkalmazás van megvéve, csak helyhiány miatt (hiába tettem a Galaxyba 64GB-os kártyát, csak a belső 16GB-ra enged telepíteni) nincs minden rajta. Egy bizonyos telepített alkalmazásmennyiség után a telefon érezhetően belassul (csak nagynevű cégek ingyenes programjait használom (Amazon, Spotify, Google cuccok, stb), reklámmal teleszemetelt játékokat pl nem).

Szóval egy olyan tesztet néznék meg hogy melyik telefon az, amelyik még így telepakolva is ugyanazt a teljesítményt nyújtja, mert az S3 az biztosan nem. Arra meg rohadtul nem vagyok kíváncsi hogy egy teljesen zsír új telefon, mindenféle plusz app telepítése előtt milyen teljesítményt nyújt, mert az nem a valósz, hétköznapi használatot tükrözi.
:))

bioLarzen 2013.02.20. 14:47:02

"(arról nem is beszélve, hogy némiképp öngól egy háromtagú szériát "egyetlennek" nevezni...)"

Bocs, de a "one" így magában nem jelenti azt, hogy "egyetlen". Az max a "the one" lehetne. htc One - ez így önmagában kb. "htc Egy". hogy itt mit akar jelenteni a One, az jó kérdés, magyarázat több is lehetséges.

Bocs, csak megint kiszólt belőlem az angoltanár )

bio

bioLarzen 2013.02.20. 14:51:24

Amúgy, avid htc-fanként engem már meggyőzött a drága. Valszín sosem lesz ilyenem, mert sajna szó szerint drága lesz ez nekem, de nagyon :(

De ez van, miről álmodozzon az ember, ha nem az elérhetetlenről? :)

bio

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.02.20. 15:45:30

@bioLarzen: Na, tessék, ma mindenki beszól... :-)
De legalább könnyű lesz kérni a GSM boltban...
- Csókolom, HTC van?
- One.

GePLovaGX 2013.02.20. 18:19:45

@Yarner: A főoldalak szabadon választhatóak és a Blinkfeed csak egy a főoldalak közül. Ha akarom "Set as Home" beállítással beállíthatok egy klasszikus oldalt is főoldalnak.

báró Csekonics 2013.02.20. 21:23:54

zolij: osztom a véleményed, én a harmadik HTC-m nyúzom, de negyedik nem lesz, leszerepeltek.
A Sense tényleg nagyon sokat dob az Androidon, de monstanra már a 'sima' 4.2-es (halihó HTC!) Android felület és szolgáltatások is pont eleget tudnak, sőt!

eznemfoglaltnick 2013.02.20. 21:27:33

1. nekem nem tetszik ez a 4,7" - 5" felé tartó tendencia. Tapasztalatból mondom, hogy már a 4,3" is nagy. Nekem mindenképpen. Egykezes használatról beszélek.

2. jó, hogy nem szálltak be a megapixel háborúba, de a 1080p / jó nagy PPI-be sem kéne. Semmi értelme. Kb. 300 ppi felett nem érzékel különbséget a szem. És csak az akku (és akár a gyártásköltség) rovására megy.

3. most kell venni jó kis One SV-t (épp a minap néztem, 2mag, jó erős, de gondolom a WVGA miatt legalább aksibajnok

Persze a One eszeveszett jó. Csak Samsung ne legyen.

bioLarzen 2013.02.20. 23:10:24

@Yarner: Ja, mint a három martini, mi? :)

bio

Milán Bp · http://htcdesire.blog.hu 2013.03.04. 21:56:33

"nyaraláskor jó eséllyel egy-két hétig csak a hibajelzéseket bámulhatja"... és ebből tudhatjuk meg, hogy az adott tulaj magyar, akinek a csúcskategóriás üzleti telefon nem funkcionalitása miatt, hanem státuszszimbólumként kellett, inkább kifizetve a 40 forintos percdíjat, és a két éves törlesztést, csak legyen... hopsz, adatroamingra már nem futotta.

Google+
süti beállítások módosítása