Újabb csont a Google Glass tájékán

2013.03.22. 18:30 PyramiD

A Google Project Glass néven futó munkájáról már sokat halhattatok, mert több posztot is "elkövetett" ilyen témában a szerkesztőség. De ez most egy kis helyzetjelentés, ugyanis újabb funkcióval bővülhet a Glass kínálata. Ez pedig  nem más mint hogy (többek között) lehetőség nyílhat garázs ajtónk és hűtőszekrényünk irányítása a "szemüvegen" keresztül!

fridge.jpg

Mostanában a Mountain View csapata egyre keményebben dolgozik hogy több funkciót préselhessen be a "kis szemfedőbe", melyeket jól szemléltet a fejlesztői csapat által kiadott szabadalmi bejegyzések száma. Pontosan az egyik ilyen szabadalmi bejegyzésben lehet ráakadni egy részre ami lehetőségként említi a jövőre megjelenő készülék egyik lehetséges alkalmazásaként egy olyan fúziót, melyben a szemüvegen keresztül az Augmented Reality-t (Kiterjesztett valóságot) használnák ki úgy hogy a ház körül, házban fellelhető dolgokat felismerhessük és vezérelhessük vezeték nélküli kapcsolattal. Nagyon nagy spektrumú érzékelők állnak majd remélhetőleg a rendelkezésre aminek következtében többféle képen is képesek leszünk azonosítani egy-egy dolgot. Ilyen érzékelők az RFID, az infravörös érzékelők, Bluetooth, egyéb vizuális érzékelők például még ide tartozik a QR-kód felismerés is! Miután a szemüveggel a házban vagy a ház körül mászkálunk, az egyes dolgokról amit felismer az eszköz, kidob minden információt (Mint az Iron Man-ben a páncél kezelőszerve :P), illetve a vezérlő felületet mellyel a kiszemelt "áldozatot" lehet vezérelni. Ehhez a vezérléshez vagy WiFi-t használ vagy egyéb hálózatot, erről pontos információ még nincs közzétéve de valószínűleg függ a vezérelendő alanytól is. (például a legtöbb ma használatos TV-t nyilván infravörös jeladó fogja vezérelni, de egy hűtőt....ki tudja..?)

opengarage.jpg

Fantázia kép a működésről (forrás Engadget.com)

Azt hogy az alkalmazást mi magunk hogyan tudjuk vezérelni még homály fedi, egyik esélyes természetesen a hangvezérlés, de úgy vélem nem kizárt a szem fürkésző vezérlés sem, mivel a Samsung úgy tűnik igencsak nagy erőket fektet az ilyen vezérlésre. ( lásd. Samsung Galaxy S III és IV ) Mivel nem igazán van rajta "touch-olható" felület és a szabadalmi bejegyzések erre nem-igen térnek ki így ez nyitott kérdés marad. Szerintetek milyen más vezérlési megoldások jöhetnek szóba?

     


A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr875162335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bioLarzen 2013.03.23. 00:46:21

"Szerintetek milyen más vezérlési megoldások jöhetnek szóba?"

A hűtőajtó esetén sztem mindenképp a kézi vezérlés: aki lusta kézzel kinyitni a frigót, az megérdemli ;)

bio

PyramiD 2013.03.23. 01:06:48

@bioLarzen: xD Hát igen... xD mi itt igazából egyéb beállításokra gondoltunk xD például hogy hány fok legyen a hűtőbe :D

bioLarzen 2013.03.23. 02:06:14

@PyramiD: Igen, ez valóban égető probléma. Mindannyiunknak rengeteg történetünk van a pontatlanul beállított hűtők miatt bekövetkező katasztrófákról ;)

bio

Gyulimali 2013.03.23. 11:56:49

Természetesen a Különvélemény-es hadonászás lenne a legmenőbb.

decoati 2013.03.23. 12:06:00

@Gyulimali: áh, az túl sok kalóriát éget

Gyulimali 2013.03.23. 12:12:40

@decoati:
Akkor közvetlen agyi implantátum?

decoati 2013.03.23. 12:28:43

@Gyulimali: nem jó, a hipotalamusz figyeli a szerotoninszintet, így ezentúl nem csak arra eszmélsz hogy állsz a nyitott hűtő előtt, hanem esetleg kinyitja a hűtőt, holott te az ország másik végén vagy, és csak megéheztél. :)

decoati 2013.03.23. 12:32:32

@decoati: bár akkor csak be kell kötni az e-robotba, HA a hipotalamusz jelez, ÉS a wifi SSID alapján otthon vagyunk, AKKOR nyissa ki a hűtőt. Szólok is Tamásnak. :)

Google+
süti beállítások módosítása