Famil.io, az új családi fotómegosztó

2013.03.23. 09:07 decoati

A napokban újabb lehetőség nyílt arra, hogy a privát fotóinkat redundáns bitek formájában az internet feneketlen bendőjébe hajítsuk. Hogy miben más ez mint a kismillió egyéb felhőszolgáltató? Talán a hozzáállásban. 

Szóval ez a szolgáltatás kifejezetten a családi fotó-és videó megosztására szakosodott, az egymással kapcsolatban lévő családtagok meghívásos alapon kerülnek be a rendszerbe. Az egész szolgáltatási felület (web-Android-iOS keresztplatform) letisztult, célirányos, valamint a szerzők égre-földre esküdöznek hogy a feltöltött anyagok minden jogáról lemondanak, az az eredeti tulaj (feltöltő) kezében marad (azért remélem a szolgáltatás felhasználói feltételeit a netes társadalom éppolyan lelkesedéssel szedi darabokra, mint ahogy azt az Instagram felhasználói feltételeinek változásánál tette). 

Lássuk. A desktop felület címe famil.io. Ha a regisztrációt desktopról és Chrome böngésző segítségével indítjuk, rögtön az indulásnál felajánlja egy kiegészítő telepítését, amely (miután elkér néhány jogosultságot) szépen felül a böngésző címsora mellé, és innentől többek között új tab esetén feldob egy random képet a családi albumból (nyugi, kikapcsolható :)). Persze nem ez a fő funkciója, hanem hogy a családon belüli eseményekről dobálja az értesítőket (mármint ami a fotókat érinti), valamint ráklikk esetén közvetlenül indítja az oldalt. A szolgáltatás szoros barátságot ápol a Facebookkal, már a regisztrációnál felajánlja az FB-s bejelentkezést, de nem kizárólagos módon. Ha ezt választjuk, akkor

  1. telepíti a familio alkalmazást az FB-re, 
  2. az kér egy csomó hozzáférést az adatainkhoz hogy a nevünkben posztolhasson, stb. stb.,
  3. az FB-s fotóink közül rögtön kiválaszthatjuk azokat amiket feltöltünk az új tárhelyre,
  4. a kontaktjaink közül kiválaszthatjuk a családtagokat. De nem ám az FB ismerősök közül, hanem mintha az FB mailcímem kontaktlistájában túrkálna. Vagy mi. o.O  Bár ez lehet csak azért volt, mert az FB app összes jogosultságát reflexből letiltottam.

Ha ezzel megvagyunk, akkor rögtön megnyílik a fő ablak a feltöltött fotókkal, az alapfunkciók elég egyértelműek.

Kép 1.png

Meghívók kiküldése a Family pontban, meghívottak fotóinak megtekintése feltöltőre szűrve ugyanitt. Almappákat nem tudunk lértehozni, hashtag nincs, a képek feltöltési időrendben, napokra osztva, ömlesztve kerülnek fel az albumba. Ejnye.

Kép 3.png

Viszont egy adott képet nagyítani, letölteni, lájkolni, kommentelni, megosztani, nyomtatni(?) csak a fő ablakból lehet, ez egyértelmű bug, de elnézhető, mivel a szolgáltatás jelenleg még publikus béta állapotban van.

Kép 4.png

Lényegében kb. ennyi.

A mobil felület... nos... az egy rémálom. Gyakorlatilag a desktop verzió mobil webes felületét látjuk egy beágyazott böngészőben, nem is ragoznám sokáig. Ha az ember eléggé rutinos akkor mondjuk funkcionál, de ennek fejében a júzernek kell folyamatosan szívességeket tenni az "appnak" (mert ez nem az, ez egy rossz vicc). Ha nem csinálnak rá nagyon gyorsan natív appot, a kutya sem fogja használni.

SC20130322-212215.pngSC20130322-212309.pngSC20130322-212412.png

Mindent összevetve: a koncepció érdekes. A jól kihangsúlyozott policy és a meghívásos rendszer megnyugtatja az embert, hiszen itt olyan fotókról van szó, amiket a családunkon kívül nem szívesen mutogatunk másnak. A közösségi aktivitások lehetőségei (like, share, komment, értesítések e-mailben is) tudatosan hasonlítanak az FB-re, de attól teljesen elszeparált módon. Gyakorlatilag az egész egy zárt FB csoportra hasonlít, egy célirányos felületen, jobb policyvel.

A desktop verzió egyébként néhány apróságtól eltekintve nekem tetszik. A TechCrunch értesülései szerint a végleges változatban lehetőség lesz "örökre" tárolni a képeket, bár az árak és a feltételek jelenleg még nincsenek kidolgozva. Maga a szolgáltatás helyenként még kihívásokkal küzd (hibásnak jelzett, de klikkelhető képek, a nem-FB regisztráció "elrejtése", stb.), a mobil verzió viszont óriási csalódás, szóra sem érdemes. Várjuk a frissítést.

Nézegetem nagyapámék megsárgult fiatalkori fényképét, történetesen egy 70 éves papírdarab. Egyedi és megismételhetetlen, mint a pillanat, amit megörökített.

 

Android app on Google Play


A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr685163131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beked 2013.03.23. 18:27:12

Azt nem értem miért nem egyszerűbb egy family kört csinálni gplusszon, vagy ennek megfelelőt facebookon (ott nehezebb).....
De hát ez már csak ilyen trendi

decoati 2013.03.23. 19:12:04

@beked: embere (és helyzete) válogatja, láttam én már olyan felső kategóriás laptopot, ahol a képernyő közepén csak a Skype ikonja volt, a külhonba szakadt "gyerek" így tartotta a kapcsolatot a szüleivel. Érted... van akinek az FB is bonyolult. Ez meg tényleg csak egy klikk.

Google+
süti beállítások módosítása