DSLR Dashboard: élőképen vezérelt fényképezés

Napjainkra a fényképezés és a telefonok, ezen belül az Android pont olyan viszonyban vannak, mint a térképészet, a dokumentumaink, jegyzeteink, naptárunk kezelése, azaz teljesen természetes módon futtathatunk fotós, képkezelő és -módosító alkalmazásokat mobil eszközökön is. A világ legnagyobb fotóeszköz- és optikai gyártója, a Nikon odáig jutott, hogy Coolpix S800c néven Android operációs rendszerű kompakt kamerát dobott piacra tavaly nyár végén (átfogó tesztünket hamarosan olvashatjátok).
Létezik azonban olyan helyzet a képrögzítés során, mikor szükség van a nagyobb méretű kijelzőre, precízen követhető élességállításra, távvezérelt fókuszra, ebben lehet segítségünkre a DSLR Dashboard.

Screenshot_2013-04-06-15-10-37.jpg

Távkép a gépről

A nevezett szoftver kreálója egy magyar fiatalember, Hubai Zoltán, aki ráadásul ingyenesen elérhetővé tette programját. A rendszerkövetelmény legalább 4-es verziójú Android, illetve OTG-képesség, pontosabban szólva USB host támogatás. Az applikáció futtatásához még le kell tölteni az OpenCV Managert, amely egy olyan segédeszköz, ami a képkiterjesztést, gyors megjelenítést, képérzékelést segíti.

Kezelőszervek kiterítve

A tesztemhez a helyes kis Nikon D800-at használtam, illetve a képet az Asus Memo Pad-en jelenítettem meg. A Nikon minden lényeges funkcióját tudja kezelni a Dashboard, úgy a vakut, mint a fókusz finomállítását, az állókép és a videó paraméterezését. A fényképező kezelőszerveit kiteríti az alkalmazás, bal oldalon az „elsütőbillentyűk” vannak, felül a fotózási módozatok kapcsolói, jobb oldalon pedig a készítendő képek legfőbb jellemzőit szabályozhatjuk. Haladjunk sorban!

Screenshot_2013-04-06-15-10-13.jpg

Látkép élőképben

Bal oszlop: legfelül van a fényképező kioldója (nyomógomb), az AF felirat az autofókusz kioldója, a REC a videó indítását célozza, alatta az OFF felirat pedig az expozíció időbeni eltolását vezérelhetjük. A dögcédula a felhasználási profilok elmentésére és betöltésére szolgál.
Az alsó sávban zöld színnel megjelenik az aktuális beállítás, az objektív gyújtótávolsága, a záridő, az expozíció eltolása (EV érték), illetve a készíthető képek száma a tárhely függvényében.
A felső sor ikonjai a következőket kapcsolják: a blendeválasztás módja (A - rekeszprioritás, P - automata üzemmód, M – manuális állítás, S – idő-előválasztás). Választható az időzített exponálás időértéke, a sorozatfelvétel képszáma, időköze, ezáltal az ún. timelapse felvételek paraméterei, nem is sorolom, hiszen ezek a fényképezőn is belőhetők, a DSLR Dashboard ezt teszi elérhetővé egy áttekinthető felületen.
Ugyanígy állítható a fehéregyensúly, ISO érzékenység, a képfelbontás minősége (JPG, RAW, stb.), a tömörítés mértéke, a fókuszterület, a fókuszpontok száma, expozíció-sorozat mértéke, a vaku üzemmódja, de még a tárolóegység kiválasztása is (CF vagy SD). A képeket kommentálhatjuk a táblán/telefonon keresztül, megjegyzést írhatunk a képekhez.

Nem képkezelő

Ami kicsit nehézkes rajta, az a képek kezelése. Eleve nem tud megjeleníteni nyers videofelvételt, csak fényképeket. Ekkor viszont a RAW és a JPG is lejátszható, igaz, csak az előnézeti felbontásban, a kompozíció ellenőrzésére elég, jobb, mintha a kis kijelzőn néznénk, szembetűnőbbek az esetleges hibák. A letöltés sebessége értelemszerűen a kép méretétől függ, a gép kimenete USB 3-at is tud (5 Gbps), de hát a táblám bemenete mikro USB, úgyhogy ez a szűk keresztmetszet. A JPG-ket megosztani is lehet, tetszőleges fórum felé – Drive, Facebook, stb. -, a RAW-kat viszont nem.

ZOL_6342.jpg
Így csatlakozunk

Screenshot_2013-04-06-16-05-03.jpg

Picit lassan töltődik be az előnézet


A fókuszpont választásakor remekül viselkedik, ahova böktem a képernyőn, az AF ikon megnyomásakor oda állította a fókuszt az applikáció. A fénymérési mód (spot, középre súlyozott és átlagoló) függvényében választja ki a helyes értékeket az ideális expozícióhoz. Lehetőség van arra is, hogy színcsatornánként ellenőrizzük a képet, a hisztogram valós időben jelenhet meg a képernyőn.

Mikor használd?

Ennek az alkalmazásnak akkor van létjogosultsága, ha mondjuk messziről szeretnénk vezérelni a kamerát, és jelenlétünk zavaró lenne, például természetfotózáskor, vagy makrofényképezés esetén, ha nagyon pontos élességállításra van szükség, és ilyenkor nagy méretben kényelmesebb átlátni a kompozíciót. További felhasználási terület a videózás, amikor az élőkép nagy mérete is segíti a megfelelő képkivágás elérését, valamint a fókusz pontos beállítását.
Irány a tárgyasztal!


Címkék: fotó teszt fényképezés asus nikon tablet távvezérlés

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr855204455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Google+
süti beállítások módosítása