Galaxy S4 hanghiba - mivammá' megin'?

2013.05.15. 12:25 decoati

Néhány napja a szaksajtót járja a hír, hogy néhány Snapdragon 600-zal szerelt S4-ben olyan, lejátszáskor jelentkező hanghibát találtak, ami gyakorlatilag élvezhetetlenné teszi a zenehallgatást a készüléken. Ennek járt utána néhány XDA-s arc, és néhány mérést sikerült is elvégezniük, érdekes eredménnyel.

A jelenség váratlanul, nagy hangerővel fellépő kattogó-pattogó-zúgó hangot takar, olyan mint egyfajta torzítás, ami csak néha jelentkezik. A mérések alapján kiderült, hogy valóban különös bolygóegyüttállás szükséges a hiba reprodukálásához, ugyanis ez csak adott frekvenciájú, adott amplitúdójú jelnél, és adott kimeneti terhelésnél (fülhallgató impedanciánál) lép fel.

A mérés

A mérés során majdnem maximális jelszintű, különböző frekvenciájú, .wav-ban tárolt szinusz jeleket játszottak le a készülék gyári lejátszójával, kikapcsolt hangszínszabályzóval. A kimeneti terhelésről különböző értékű műterhelések gondoskodtak, a kimenő jelet oszcilloszkóppal vizsgálták. A vizsgálat során azt tapasztalták, hogy 14 ohm alatti terhelésnél, 1kHz körüli jelnél egy, és csak egy adott hangerőn fellép egy nehezen magyarázható, de hatalmas mértékű jeltorzulás.

10ohmload.jpg

S4spectra_10ohm.jpg

Hogy egészen pontosan mi okozza a jelenséget még nem tudni, mivel a hangmodul pontos felépítését a Samsungon kívül senki nem tudja, ők meg egyelőre lapítanak, mint az a bizonyos. (Az Androidpolice szerint reklamáció esetén szoftvercserével/jack aljzat cserével próbálkoznak, esetleg közlik, hogy a fülhallgató "nem kompatibilis" az S4-gyel, jó vicc.) Alapul véve hogy a torzítás csak egy meghatározott hangerőnél lép fel, némi esély mutatkozik a szoftveres korrekcióra, bár ha figyelembe vesszük hogy a vizsgálat nem terjedt ki különböző amplitúdójú jeleket tartalmazó .wav fájlokra, egy esetleges kimeneti erősítő hiba esetén a jelenség nem csak egy adott hangerő állásnál (a mágikus 11-es fokozat, mit jelenthet ez Koreában?) lép fel, hanem amikor a D/A-ból kilépő komplex jel 1kHz körüli komponensének amplitúdója egy bizonyos szintet elér... bármilyen hangerő állás esetén, ez pedig hardveres korrekciót kíván. A vizsgálat mindenesetre elérte a célját, a hiba létezik, nem lehet elkamuzni.

Az elsődleges befolyásoló tényező tehát a terhelés (fülhallgató) impedanciája, ha ez egy megadott érték (14 ohm) fölött van, a torzítás semmilyen jelszintnél, semmilyen frekvencián nem lép fel, és a telefon hangmodulja nagyon szépen hozza a Wolfson chipekre jellemző csúcsminőséget.

Várjuk a fejleményeket.

[via Androidpolice, jensign.com]


A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr45301097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szaabio (törölt) 2013.05.15. 14:00:05

ezért nem szabad rohanni 230-ért megvenni az első készletet

decoati 2013.05.15. 15:30:54

@szaabio: ja, a Samunak amúgy sincs sok szerencséje a hanggal, az S1-ben a stereo crosstalkot fikázták, az S2-ben a Yamaha chipet, most meg ez...

Takács Ferenc bp. 2013.05.16. 16:07:51

14 ohm?????k
Keressenek rá "headphones impedance" szóra! Az alacsony ellenállású fejhallgatók 16-32 ohmosak, a magasak 100-600 ohmosak. Tehát a cucc akkor zajos, ha túlterhelik. Ezzel az erővel akár szét is szállhatna. Bár valószínűleg beépítettek rövidzár elleni védelmet. Lehet, hogy ez lép működésbe. Egy telefon nem hangfalak meghajtására való. Használjanak ahhoz erősítőt.

decoati 2013.05.16. 16:34:17

anythingbutipod.com/2008/12/ultimate-ears-superfi-5-aka-new-version-or-v2-review/ 13 ohm, ami egyébként a frekvencia függvényében 90, és 10 ohm között változik

Google+
süti beállítások módosítása