Gömbpanoráma (majdnem) mindenkinek, root nélkül

2013.06.28. 12:18 Yarner

A tegnap megjelent Samsung Galaxy S4 és HTC One Google Edition készülékek egyik váratlan mellékhatása az lett, hogy egy lelkes hekker rekordidő alatt kioperálta az amúgy a korábbiakhoz (tehát még a Nexusokon elérhetőkhöz képest is) javított kamera alkalmazást, és ahogy az már lenni szokott, mindenki számára elérhetővé tette. Az előző verzióhoz képest csak minimálisak a fejlesztések (főleg a hosszú érintéssel elővarázsolható beállítás-kapcsolók felhasználóbarátabb elrendezésén lehet őket tetten érni, az Android Authority lenti képe szépen mutatja, hogyan néznek most ki), de ami igazán érdekes, hogy sikerült az alkalmazást (pontosabban alkalmazásokat, mert a Google kamerája szervesen egybeforrt a galéria alkalmazással is, így most mindkettőt megkaphatjuk) úgy becsomagolni, hogy semmilyen komolyabb zsonglőrködésre nincsen szükség a futtatásához: nem kell root jog, nem kell kotorászni a system-könyvtárakban, elég az APK-t simán feltelepíteni és kész.

gedcamera.jpg

Már akinek - főleg CyanogenModot használó androidosok jelezték, hogy problémáik akadtak a telepítéssel vagy azután, de úgy tűnik, hogy Android 4.0 fölötti készülékek esetében elég jó eséllyel lehet próbálkozni. Samsung és HTC telefonoknál a hírek szerint elég magas a siker aránya, az én S3-asomra is szépen, zavarmentesen feltelepült.

Szóval, mindenképpen le kell szögeznem, semmilyen felelősséget nem vállalunk az esetleges okozott problémákért, mindenki saját felelősségére telepítse fel a csomagot! Érdemes lehet előbb kicsit körbeszagolni fórumokon, hogy jó ötlet-e a Te készülékeddel kísérletezni. (Kisebb bugokra az app működésében mindenképpen lehet számítani.) Ha még nem sikerült eltántorítani, a linkeket itt találhatod meg, a téma XDA-fórumán.

Mit kapunk, ha sikerült feltenni? Két új alkalmazást, egy Galériát és egy Kamerát (a Samsung a saját kameráját Fényképezőnek fordította, így ez a kettő itt jól megkülönbözhető, a Galéria neve azonos). A kettő persze átjárható, a kamerából a képet balra elsöpörve a galériába jutunk, a galériában meg a jobb felső sarokban csücsül a kamera ikonja. Ami talán mindenki számára a legérdekesebb a csomagban, a Jelly Bean kamera nagy újítása, a Photo Sphere, azaz gömbpanoráma, ezt ugyanis máig nagyon kevés készüléken lehet elérni, valamiért pl. a Samsung sem építette bele a saját kamerájába, hiába futtat 4.2.2-t a Galaxy S4.

Ha valaki már elfelejtette volna, hogy mi is ez, itt egy remek példa, Pete R. osztotta meg a napokban az indonéziai Bromo vulkán tetejéről.

Ami engem illet, éppen beleszerettem a Samsung-kamera hangvezérlésébe (Shoot! Cheese! Capture!), és amúgy is elégedett vagyok az app használatával, így valószínű, hogy a Nexus-kamerát inkább csak gömbpanorámák készítésére fogom használni, de így is nagyon örülök neki, az életem immár teljes lett, béke szállt meg és nyugalom :-) 

Ha készítettetek remek gömbpanorámákat, ne habozzatok, osszátok meg velünk a kommentekben!


Címkék: hírek alkalmazások

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr435381856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Abrash1965 2013.06.28. 13:16:43

ADrive Mirror: www.adrive.com/public/EtV5jj/....gallery3d.apk <-Expires 11/7
GDrive Mirror: docs.google.com/file/d/0B_fG...it?usp=sharing
talán innen lejön, az eredeti bandwith kihívásokkal küzd

decoati 2013.06.28. 13:59:50

még egy: docs.google.com/file/d/0B6Np_IyTS-KaVGRkbHhyR1ppVEE/edit?usp=sharing
Ha nem települ (a telepítés sikertelen) de bevállalod a hákolást (saját felelősségre természetesen):
1., root kell
2., keresd ki a /system/app alatt a Gallery2.apk nevű fájlt, mentsd le valami biztos helyre, majd töröld
3., telepítsd újra a linken lévő .apk-t
ha nem tetszik, vagy nem működik megfelelően:
1., uninstalláld a Galériát (mint egy sima appot, hiszen úgy is telepítetted)
2., telepítsd a lementett, régi Gallery2.apk-t
3., keresd ki az alkalmazást, és töröld minden adatát (kényszerített leállítás/adatok törlése), indítsd újra
nekem így gond nélkül visszaállt. SGS-en nem fog menni a sphere funkció, de a többi része is hiányosabb mint a régi
(CM10.1, SGS)

plumpy80 2013.06.28. 15:11:38

Xperia Z-n tökéletesen működik! Juhhhhhé.

Itarill 2013.06.28. 21:05:33

Nem tudom, miért nincs a beállítások között ISO érték beállítás, de mérhetetlenül idegesít a hiánya. :(

Csabosz · http://bibliaprogramok.blog.hu 2013.06.29. 13:45:51

CM10-et használva szépen települ, de a gömbpanoráma opció nem található meg sehol. :(

- zu - · http://zu.hu 2013.07.01. 00:12:44

Nekem Sensation-on root nélkül gömbpanorámástul gyönyörűen működik. Nem csak a gömbpanoráma ėrdekes, hanem az "egyszerű" is, eddig csak iPhone-on láttam ezt a megoldást.

PyramiD 2013.07.02. 13:33:57

Hogyan lehet megoldani hogy olyan legyen a vetítés mint amilyen Pete R.-nek? Én is feldobtam a telóra ezt e gömbpanorámát, nagyon bejön... De amikor feltöltöm Google Plus-ra csak sima képként jelöli mintha sima panorámafotó lenne... mi lehet a probléma (esetleg hiányzik egy kép vagy mi? o.O)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.07.02. 16:24:01

@PyramiD: a hiány nem hiszem, hogy gond lenne, lehet félgömböt is csinálni. Hogyan töltötted fel? Én eddig csak az automata feltöltést (instant upload) használtam, úgy szépen felismerte őket. Esetleg próbáld meg a galériából Share gombbal feltölteni a G+ba...

- zu - · http://zu.hu 2013.07.02. 16:30:05

Igen, galériából share gombbal feltöltve szépen működik.

Red Fox 2013.09.01. 21:14:21

Nekem egy I9305 S3 LTE T-mobile -os telefonra került fel a program.
Pár rövid tapasztalatom lenne:

Sima fényképezésnél a kép alja lejjebb kerül, mint ahogy elkattintom.
Így lemaradt egy fényképnél a templom tető és több lett a zöld terület :)

Gömbpanoráma nagyon jól működik, de nem tesz hozzá GPS adatot bekapcsolt GPS mellett, így nem tudtam feltölteni a Google Maps-ra sajnos, pedig elméletileg fel lehetne.
Jó lenne valami program amivel PC-n meg tudnám nézni ezeket a gömbpanoráma képeket.

Ha valaki tud megoldást a problémáimra kérem ne tartsa magába.
Előre is köszi.

Google+
süti beállítások módosítása