[Bréking!] Itt a Play Books!

2013.07.18. 10:29 Yarner

Ma reggelre kellemes meglepetésre ébredtek a magyar androidosok: a Play Áruház az éj leple alatt egy újabb füllel gazdagodott, megjelent a Könyvek opció! A Google hivatalosan is beemelte hazánkat a szolgáltatás által elérhető 26 ország exkluzív klubjába, ami mindenképpen kiváló alkalmat ad az örömködésre. A tartalom egyelőre még nem tökéletes: magyar nyelvű tartalom nem érhető el, és vannak anomáliák a könyvvásárlások körül is (a Books alkalmazás azzal köszönt, hogy "az ön országában jelenleg nem lehet könyveket vásárolni", de ennek ellenére Hrobert kollégának sikerült megvásárolni egy kötetet), ám a bolt és az alkalmazás már bárki számára szabadon elérhető, és vannak ingyenes kötetek is a kínálatban.

playbooks11.jpg

Mit is kapunk? Egyrészt a Play Áruház webes és a mobil felületén is megjelennek az elérhető könyvek, másrészt készülékeinkre is letölthetővé vált a Play Könyvek alkalmazás, amivel e-könyveinket olvasgatni tudjuk. A webes bolton keresztül elérhető a könyveink listája, itt van egy Feltöltés opció is, pdf vagy epub formátumú saját anyagainkat is hozzáadhatjuk ugyanis a gyűjteményhez, maximum 1000 darabot. (A lenti képen a pillanatnyi könyvtáram látszik, benne az app-pal kapott gyári könyvek, három letöltött ingyenes, és egy feltöltött kötet látható, vajon melyik az utóbbi?)

playbooks4.png

A könyveinket a Play szinkronizálja minden készüléken, azaz a PC-n onnan folytathatjuk a Trónok harcát, ahol a tableten abbahagytuk, amikor leszálltunk a buszról, ráadásul a szövegelemek kiemelhetőek, megjegyzéseket fűzhetünk hozzájuk egyes szavakra vagy szövegrészekre pedig fordítást is kérhetünk.

playbookstiger.png

A nagy kérdés persze az, hogy lesz-e folytatás? Egyfelől mikor jelennek meg magyar tartalmak az áruházban, másfelől számíthatunk-e rá, hogy a Play áruházcsoport más elemei is hamarosan megjelennek nálunk? Lenne még hová fejlődni e téren: Zene, Filmkölcsonzés- és vásárlás, Magazinok, és ami persze minden Androidrajongó szívét leginkább megdobogtatná: Készülékek...

Mindenesetre egy jó könyv mellett mindig könnyebb a várakozás.

UPDATE: Mégis lehet némi magyar nyelvű tartalmat találni, de ezek finoman szólva is antikvár anyagok, amiket annak idején a Google véletlenül beszkennelt a többivel együtt valami nagy nemzetközi könyvtárban. A kedvencem: Dsengischan khamok khamja es kanzmei szultau Mehmet Jörtenetei ... örmeny es göröy mjeloböl forditotta Sabel Boldisar. (Geschichte Dsingiskhans u. des Sultans Mehmet.) hung. -Pest, Trattner 1816. VIII, 219 S.


Címkék: google hírek alkalmazások play books

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr255412687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brian Cohen 2013.07.18. 11:51:46

Nem ártana megnézni az "exkluzív" szó jelentését az értelmező szótárban.

meglivorn 2013.07.18. 12:13:07

Egész elviselhető a reader app. Nem mondom hogy tökély, pl. az oldalak háttérszínét, vagy a margót jó lenne váltani de gyors és egész kellemes így is.

A kínálatban azért találtam hiányosságokat, de már az is kellemes hogy csomó klasszikus (angolul) ott van ingyenesen, a szkennelt eredeti meg külön bónusz.

Ja, és köszi, a fenti "kánok kánját" be is tettem a könyvtáramba. Tökjó, egyszer tuti elolvasom :)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.07.18. 12:43:34

@Brian Cohen: idegen-szavak.hu/exkluz%C3%ADv
"exkluzív: előkelő, elegáns, választékos."
Természetesen a latin exclusióból ered, melynek "kizárás" a jelentése (vö: seclusio, inclusio) , így szó szerint "kizárólagost" jelent, ebből származtatható az "előkelő", "különleges" jelentése.
Mi a probléma a mondatommal?

harait 2013.07.18. 15:34:19

Az a baja hogy muszáj valamibe belekötnie, mert miért ne....
Ma már komplett kötekedő képző tanfolyamokat is indítanak? Jó sok idióta sikeresen letehette a vizsgát, mert mindenhol csak ilyenek bukkannak fel.

AskmeLater30 2013.07.18. 19:50:42

Ha elosztanák az árakat 10-zel (néha 20-szal), rendszeres vásárlójuk lennék.

a rettegett drótos 2013.07.18. 19:52:56

@harait: neeem, félreérted, ő pont azt mondja hogy nem ártana megnéznie az "exkluzív" szó jelentését az értelmező szótárban, mert így nem érti a mondatot. Yarner csak kisegítette, mindjárt visszajön és megköszöni, mint egy kulturált ember. Látod mennyi félreértést okozhat egy elmaradó személyrag?

szcsongor 2013.07.18. 20:20:07

Ti hogyan találtok ingyenes könyveket? Én csak műfaj szerint tudok listázni meg van a toplista. És itt sincs végtelen lista, kiad 2-3 oldalnyi fizetőset aztán annyi.

a rettegett drótos 2013.07.18. 21:16:07

@szcsongor: pl. könyvek/toplisták/legkeresettebb ingyenes (2. sor). (nem merek megesküdni hogy ez reggel is ott volt :))

szcsongor 2013.07.18. 21:40:27

@a rettegett drótos: Köszi, valóban van ilyen menüpont, de csak telefonon/tableten. Én PC-n néztem böngészőben a Store-t, ott ezt nem találtam.

Brian Cohen 2013.07.19. 10:38:17

@Yarner: Nem tudom honnan idézted hogy az "exkluzív" szó előkelő, elegáns, választékost jelent. (Nem kétségbe vonom, hogy valamely szótárban azt láttad, hanem hogy nem tudom ugyanott megnézni!) Csak gyorsan megnéztem a wikiszótárban (wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/Exkluz%C3%ADv) egyértelműen a kizárólagosság a legfőbb jelentés.

Tudom, sokan használják az "elegancia, jó minőség" szinonímájaként, de nem az az elsődleges jelentés. Csak próbaképpen: "exkluzív McDonalds", "excluzív tömegközlekedés". Nem működik minőség értelmében, pedig létezik jó és kényelmes tömegközlekedés.

A Google pont nem kizárólagosságra (exkluzivitásra) törekszik, hanem tömegessé akarja tenni a termékeit. A Google egyáltalán nem válogatja meg kinek ad el a könyveiből és mely országokban. Így nem is lehet a válogatott kevesekre jellemző előkelő, elegáns jelentésben értelmezni.

Azt hiszem egy szerkesztő vagy lektor kihúzta volna ezt a jelzőt a Google-val kapcsolatban.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.07.19. 11:15:10

@Brian Cohen: A wiktionary oldala éppen az "exkluzív klub" szókapcsolatot hozza fel az első példaként, a te linked a második helyen hozza ezt fel. Az "exkluzív klub" kifejezésre 23000 találatot ad a Google. Nem hiszem, hogy helytelen lenne.
A klub pedig jelenleg igencsak exkluzív - 26 ország az egész világból, még az EU tagállamainak is csak egy része van benne a pixisben. A Google pedig igenis megválogatja, kinek ad el könyvet - nem ez a végcél, és nem világos, milyen kényszerítő erők dolgoznak a háttérben, de a helyzet az, hogy egyelőre csak a kiváltságos kevesek (ld. "exkluzív klub", gyk. ez képes beszéd, nem gondolom, hogy valóban egy bársonyfoteles klubhelyiség pökhendi milliomos tagjairól beszélnék, amikor országokról beszélek) számára elérhető a szolgáltatás.

Brian Cohen 2013.07.19. 15:34:22

Sajnos némi ingerültséget érzek a hangodban... Sajnálom. Del Medico Imre módjára, kizárólag a javítás szándékával írtam.

Kérlek gondold meg, hogy ha az olvasóid egy része nem úgy ért egy kifejezést ahogyan te ÉS az a kifejezés akár el is hagyható akkor érdemes-e ragaszkodnod hozzá.

Tisztelettel és barátsággal:
Brian

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.07.19. 15:54:55

@Brian Cohen: Oké, nincs harag. Az eredeti hozzászólásodban amúgy nálad is lehetett érezni némi kioktató felsőbbrendűséget. Az értelmes vitának nagy barátja vagyok, a beszólogatásnak nem annyira :-)

Természetes, hogy egy szöveget az olvasó szemüvegén át kell nézni, de ez esetben továbbra sem érzem helytelennek a szóválasztást, csak egy stílusbeli döntésnek.

pácse :-)

Darkcomet 2013.07.19. 23:37:51

P.csa drága. Pláne az Amazon áraihoz képest.

IGALI 2013.07.25. 17:49:08

Légy szíves segítsetek! Megbolondulok ettől az új Google Play kinézettől ahogy a PC-n van! :/
Régebben megtudtam nézni akár PC-n is, hogy milyen eszközeimre, milyen alkalmazások vannak, és ha akartam akkor frissítettem, vagy eltávolítottam egy- egy alkalmazást. Nos, ezt nem találom sehol sem! :/ Ez az új megjelenés annyira egyszerű, hogy már meg sem találom. Ezt most hol találom meg?

És van egy másik kérdésem. Már mindenhogyan próbáltam utána nézni, de sajnos sikertelenül. PC-n a Google Play beállításokban ok be tudom állítani, hogy melyik eszköz legyen látható (amit jelenleg csak a feltelepíteni kívánt alkalmazásnál tudok kiválasztani), de nem elrejteni szeretném, hanem eltávolítani. Pl amelyik telefonomat már nem használom, és már nincs is nálam, azt már sehol sem szeretném látni a fiókom listájában. Megoldható ez valahogy?

Google+
süti beállítások módosítása