[Keleti Oldal] Umi X2 Turbo

2013.08.09. 10:00 ][-][alo

Korábbi Felhívásunkat követően a [Keleti Oldal] rovatunkban leközlünk egy-egy hozzánk beküldött, vagy általunk felkutatott készüléktesztet. 

Mindezt tesszük azért, hogy rávilágítsunk, nem csak a Nagy Gyártók Agyonreklámozott Termékei vannak jelen a piacon. A dzsunka technológián túl már megjelentek azok a távol-keleti készülékek, melyek a magyarok pénztárcájához sokkal közelebb állnak. A megfelelő ár-érték aránnyal bíró eszközökről szívesen olvasnak az emberek, nem is beszélve azokról a készülékekről, melyekre tesztelőjük rásüti a "Távozz tőlem sántán!" billogot. 

Várjuk észrevételeiteket, valamint a további teszteket: androlib.blog.hu {kukac} gmail.com címre.

Rovatunk korábbi cikkei: Jiayu G , Onda V712, Newman N2A rendelés

A most következő tesztet Zol készítette - fogadjátok szeretettel, s ha kell, építő megjegyzésekkel segítsétek a további munkáját!

 rizs.jpg

Bevezetés

Egy ideje már telefonbolond vagyok, az utóbbi pár hónapban pedig kifejezetten a kínai MTK telefonok érdekelnek. Zopo ZP100-al kezdtem, de csak idén "lendültem" bele igazán. A tavaszi, nyári időszakban Cubot A890, Zopo C2, Flying F9300, Cubot GT99 és végül az Umi X2 volt hosszabb-rövidebb ideig a kezeim között. Most a legutóbbi turbo verzióját használom, erről írom le tapasztalataimat, ami sok esetben a többi MTK telefonra is jellemző.
A telefont 2013. június 5-én rendeltem meg a fulcrumall.com oldalról. Voltak aggodalmaim, mert innen még nem rendeltem, ráadásul akkor még sehol máshol nem volt elérhető ez a készülék. A fekete (kékesszürkés) mellett döntöttem, az ára ingyenes szállítással 325 USD volt. Végül június 28-án megérkezett, gond nélkül.
Egy kis érdekesség. Az UMI valójában you mi, ami azt jelenti magyarul, hogy minőségi rizs (esetleg rizs minőségű)

Külső, tartozékok

A nagy iPhone klónozási hullám után most a Galaxy Sx család koppintása lett a divat. Ez a telefon is láthatóan próbálja hozni a Galaxy formavilágot némi eltéréssel. Régebben a Galaxy S2-őt is nagynak éreztem, de ez a maga 5” kijelzőjével most megfelelő méretűnek tűnik, ami a vékonyságának is köszönhető (8,9mm). A nagy méret egyetlen hátránya, hogy az egykezes használatot korlátozza. A telefon jól van összerakva, nincsenek hézagok, lötyögő alkatrészek. A nagyteljesítményű akksi ellenére is vékony a ház, ami köré egy keskeny fémcsíkot raktak. Ez növelheti a kényelemérzetet, de a súlyt is. Alul mikrofon, felül a 3,5mm-es jack csatlakozó található. Az előlapon a gyári fólia alatt az értesítő piros/zöld LED, a fényérzékelő és a kamera található. Az értesítő LED lehetne kicsit erősebb, mert nappali fénynél nem igazán látható, ha nem pont szemből nézzük a telefont. A 3 fő kezelőgomb közül mindegyik az érintőpanel része, fizikai gomb nincs az előlapon. Ezek megvilágítása kicsit „kínaira” sikerült, de legalább van. A Cubot A890-nél nem volt, és ez sajnos nem ritka jó pár másik MTK telefonnál sem.

back.jpgfront.jpg

Az USB kábelt a hagyományostól eltérő módon, fejjel lefelé kell bedugni. A hátlap jól passzol, nem mozog, viszont nekem néha picit recseg. Hátul a kamera és a villanó, alul pedig a telefon típusa és minősítései találhatóak.
Ami számomra a kialakítás legzavaróbb pontja, az a hangerőgombok elhelyezése. A power gomb ugyanott van, ahol a Samsung-on, de közvetlenül fölé rakták a hangerő szabályozó gombokat. Még rutinnal sem nehéz félrenyomni. A telefon tekintélyes súlyú, ami bennem a „van benne anyag” érzést kelti, más szerint simán nehéz.

doboz.jpg
A doboz és a felszereltség minimális. A dobozban a telefonon kívül volt egy kínai pár oldalas leírás arról, hogy tedd be akksit és hogy kapcsold be, egy kijelző védő fólia és egy iPhone töltő a hozzá csatlakoztatható adatkábellel. Headset-et azért tehettek volna bele, ha másra nem is jók ezek, mint telefonálásra. A telefon hátlapjára is csak X II van írva, a ROM-ban sem tesz különbséget a turbo és a standard változat között. Érdemes letölteni egy rendszerinformációs alkalmazást, ami egyértelműen kiírja a CPU és a GPU sebességét (pl.: CPU/RAM/DEVICE Identifier).

Hardver, készenlét

A telefon az MT6589 chipset gyorsabb, turbo-nak hívott változatával készül. A T variáns két paraméterben tér el az előzőtől. A CPU sebességét 1,2Ghz-ről 1,5 Ghz-re emelték, az SGX544 grafikus vezérlőét pedig 286Mhz-ről 357Mhz-re. Mindennapi használatban (mindkét chipset-tel szerelt) telefon teljesítménye kiváló. Nincs bennük a régi készülékekre jellemző lassulás, akadozás. A böngészés gyors, a beépített alkalmazások is azonnal betöltenek. A 32Gb-os tárhelynek és a 2Gb RAM-nak köszönhetően könnyű észrevétlenül teletölteni mindenfélével. Jelenleg a szoftverébe integrált programokon kívül kb. 70, általam letöltött alkalmazás van rajta, de nem érzek sebességbeli különbséget az újkori állapotához képest. A szabad memória így is 550Mb körül mozog.

A kijelző Gorilla glass karcálló, felbontása full HD (1920x1080), minősége kiváló. Szerintem a Retina screen megnevezéssel ezt próbálták érzékeltetni. Persze nem egy AMOLED, de az olcsóbb társaihoz képest látványosan jobb. A színek élénkek, a kontraszt és a fényerő még nappali fénynél is nagyon jó. A betekintési szög fogalmát elfelejthetjük, minden nézőpontból tökéletesen lehet látni. A színek nem változnak, nem halványodnak el oldalnézetből sem. Az első ROM-okban félre volt kalibrálva a fényérzékelő, ezért a napon semmit sem lehetett látni, de ezt már javították.
Ezért biztos sokan megköveznek, de szerintem az SGX544 GPU-hoz ebben a kiszerelésben nem való a full HD kijelző. Csalódásként ért a szépen működő Cubot A890(HD) után a Zopo C2(FHD). Láthatóan be-belaggolt néhány esetben az általam használt animált kezdőképernyő alkalmazással.
Ezt alátámasztják a benchmark programokban mért kb. 33%-al alacsonyabb 2D és 3D teljesítmény értékek a HD kijelzőhöz képest. Aki nem olyan szőrszálhasogató, mint én, ezt észre sem fogja venni ezt a jelenséget.
3D-ben a középmezőnybe sorolnám. Nem szoktam játszani, ezért ránézésre próbáltam letölteni olyan játékokat, amik terhelhetik a grafikus chipet. A Train Sim nevű játék stabilan lassú volt a Galaxy S2-n, az Umi-n viszont szépen fut. A CSR racing, ha nem is filmszerű folytonossággal, de jól megy. Játék közben van egy kis elhanyagolható melegedés, de ez semmi egy Galaxy Sx-hez képest, amit megfogni sem lehet ilyenkor.
Akit a 3D teljesítmény jobban érdekel, a Youtube-on talál számtalan összehasonlító videót a Galaxy S3-mal.

antutu.jpg

Az érintőpanel, mint sok más kínai telefon esetén itt is kihívásokkal küzd. Először is túl közel van a kijelzőhöz, így erősebb lenyomás esetén a kijelzőt nyomkodjuk, ami nyilván nem tesz jót neki. A Zopo C2 például néhány leütést véletlenszerűen a képernyő teljesen más pontján érzékelt, addig az Umi-nál a túlérzékenységgel van gond. Illetve nem is azzal, hanem annak kezelésével. Az hasznos, hogy tudom a telefont kesztyűben is nyomkodni, viszont annyira érzékeny, hogy például egy webes hivatkozásra koppintva elég egy rendkívül apró mozdulat és máris más műveletet végez. Viszonyításképpen a Nokia 820 érintője szintén nagyon érzéken, szinte hozzá sem kell érni, mégsem hibázik soha.

A 2500mAh-s akkumulátor élettartama normális használat mellett (napi egy-két telefon, weboldal megnézése, wifi, 3g) másfél nap. Munkahelyen alig van térerő, ott folyamatosan jelet keres, és váltogat, olyankor 1 nap. Nálam sokszor töltőn van, ezért ez az adat hozzávetőleges. Ami negatív kihatással lehet az akkumulátor élettartamára, az a CPU kezelés. Sajnos a kernel nem támogat semmilyen CPU erőforrás-kiosztás módosítást és órajel emelést. Alapjáraton a 4 magból 2 mindig a maximális órajelen megy (CPU/RAM/DEVICE Identifier app szerint). Összehasonlításképpen a Sony Xperia P (4.1.2-es Android) 2 magjából az első órajele is csak akkor ugrik meg, ha tényleg használjuk. Persze az is lehet hogy én értelmezem rosszul az alkalmazásban látottakat.

Szoftver

A telefon Android 4.2.1 verzióval és sok kínai szeméttel érkezett. Az nem baj, hogy alapbeállításként kínai nyelvvel jönnek, viszont ez a telefon magával hozta a com.android.caivs nevű bloatware-t, ami ha netet és SIM kártyát lát, elkezd kínai nyelvű sms-ekkel bombázni. Elég kellemetlen, hogy egy gyári szoftverbe ilyesmi bekerülhet, szerencsére a legújabb frissítésből már kimaradt. Benne maradt viszont a kínai billentyűzet és pár kínai app store alkalmazás, amit egy root app delete programmal azonnal le is szedtem. Arra figyelni kell, hogy először tegyünk fel egy alternatív billentyűzet programot, mert ha leszedjük róla a Baidu kínait, csak a hangalapú gépelés marad angol nyelven. A root-olás, a recovery felrakás és a magyar nyelv hozzáadása is egyszerű folyamat, úgyhogy gyorsan testre lehet szabni a telefont.
Maga az operációs rendszer szépen teszi a dolgát. Gyors, azonnal reagál, a memóriából sem eszik sokat. Egy zavaró hibája van, ez pedig egy olyan jelenség, ami teljesen véletlenszerűen, felhasználói műveletek során jön elő. Például böngészés közben egyszer csak megáll. Ilyenkor bármit nyomhatok, semmire sem reagál. Aztán kb 1-1,5 perc elteltével magától újraindul a telefon, kiír valamilyen hiba eseményt és működik tovább. Szerencsére ez elég ritka. A neten egyre több egyedi ROM készül, sok nyugatiasítva, S4-es, MIUI felületekkel, kínai alkalmazások nélkül. A telefon hivatalos frissítései 300Mb körül vannak, a módosítottak akár 650Mb-osak is lehetnek. Ezek közül nem nehéz olyat találni, ami nekünk megfelel.
Az általam használt programok gond nélkül futnak rajta, egyedül a Samsung Remote nem volt vele kompatibilis, de azzal a Galaxy S3 sem, ami inkább a Samsungnak ciki.

allapot.jpg

Adatkapcsolatok

A 3G és Wifi térerő rendben van, nem mondanám kiemelkedőnek a többi közül, de rosszabbnak sem. A sebessége a Galaxy S2-höz képest viszont nagyon jó. Budapest belvárosában, lakásbon belül a piros szolgáltató 11Mbps le/3,8Mpbs fel, a kábeles 50Mbps net Wifin megosztva 45Mbps le/5,5Mbps fel (szűzen telepített Speedtest.net szerint). A két SIM kártya csak dual standby funkcióban működik, azaz amíg az egyiken hívás van a másik nem elérhető. A 3G egyszerre csak egyik kártyán használható, ezért nem nagyon van értelme két netképes kártyát tenni bele. Esetleg ha az egyiken elértük a korlátot, akkor lehet váltani a másikra.

speedtest.jpg
Egy fura dolgot tapasztaltam külföldön. Egy magyar SIM volt a telefonban (ami roamingolt), kint pedig vettem egy mobilnetes kártyát. Ebben a felállásban viszont sehogy sem tudtam netezni a külföldi kártyával, de a telefon, sms ment róla. Ahogy kivettem a magyar SIM-et, elkezdett működni rajta a net is. 4.0-s Bluetooth-t kapunk, amivel gyorsan lehet fájlokat küldeni/fogadni és viszonylag messze ellát. Az eszközöket eddig gond nélkül felismerte (headset, kihangosító, hibakód kiolvasó).
A GPS itt is, mint mindegyik kínai belpiacos telefon esetében kihívásokkal küzd. Szerencsére míg az mt6775 és mt6577 chipset-es telefonok esetén az antenna jelentett gondot az Umi-ban már csak a szoftveres optimalizálás elmaradása. Az MTK telefonokban az EPO funkció felelős a műholdak gyors megtalálásáért. Ha egyáltalán találnak műholdat, azt is gyakran dobálják. Szerencsére a megoldás egyszerű, és minden MTK chipset esetén alkalmazható: http://www.gizchina.com/2013/07/23/how-to-fix-poor-gps-on-mediatek-phones/

A telefonálás hangereje és tisztasága megfelelő még utcai zajban is. A rezgőmotor és a csengőhang/jelzések/kihangosítás hangszórója viszont lehetne sokkal erősebb. A rezgést zsebben tok nélkül is alig érezni, séta közben egyáltalán nem. A csengések hangereje az előző (kínai) telefonjaimhoz képest halk. Utcai zajban, zsebből ritkán hallom meg.


Médialejátszás, rádió

A telefon sebességének köszönhetően Blu-ray .mkv, Youtube HD, IMDb HD filmek akadás mentesen futnak egyéb háttérfolyamatok párhuzamos futásának esetén is. A hang minősége kihangosítva átlagos, de kicsit rontja az élményt, hogy a hangszóró hátul van. A hangminőség (zene, fülessel) szerintem az egyik legkevésbé objektíven vizsgálható tulajdonság. Nekem a viszonyítási pontjaim a Galaxy S2 és a iPhone (ugyanazzal a Samsung fülhallgatóval), ami a két véglet. A Galaxy S2 nagy csalódás volt, erőtlen, halk még jó fülessel is. Beats és Voodoo Louder hangerő és hangminőség javító szoftverekkel a hangerő ugyan megnő, de a dinamikatartomány beszűkül. Ez az jelenti, hogy nagy hangerőn vagy a basszus tűnik el, vagy torzít. Számomra egyetlen elvitathatatlan előnye az iPhone-nak bármilyen más telefonnal szemben, hogy az minden rásegítés nélkül max. hangerőn gyönyörűen szól. Emellett a basszus és a magasak sem tűnnek el és nem is torzít. Az Umi valahol a kettő között van félúton. A hangerejével nincs gond, de nagy hangerőn eltűnik a magas, és torzít a basszus. Ez azért nem nagy baj, mert ilyen hangerőn amúgy sem célszerű sokáig hallgatni. Van még egy apróság, ami talán nem annyira feltűnő, de leírom, mert a többi kínai MT6589-es telefonnál is előfordul. Lejátszás közben és utána pár másodpercig hallható pici interferencia. Ez nem vészes, mert már egy minimális hangerejű lejátszás is elnyomja. A Rádió a gyári beépített szoftverrel fut, 87,5-108Mhz frekvenciatartományt ismer és kihangosítható. A jelet téglaházban is szépen fogja.

Kamera

A kamera általános tulajdonságai nagyjából mindegyik MTK telefonra jellemzőek. Dedikált kameragomb nincs, és a vaku csak dísz. Még zseblámpának is csak erős jóindulattal lehet nevezni őket, fotózásnál pedig pont az ellentétes hatást váltják ki, mint amire készültek. Ha használni akarjuk, akkor annak nem létező fénye miatt kisebb a záridő. Így vakuval sötétebb esti képek készülnek, mint nélküle.

Az Umi-n hátul egy 13 MP-esnek címkézett kamera található, ami a kameraalkalmazásban már csak 12 MP. Ha ezt beállítást választjuk, akkor 4:3-as képarányú képeket készíthetünk, amik a fényviszonyok függvényében 2,5-5 Mb közötti helyet foglalnak. 16:9 arányú képeknél már csak 8MP az elérhető maximális felbontás, ami még szintén bőségesen elegendő. A színek kicsit erőtlenek, nagy fényben pedig túlexponál, de összességében a képminőség kielégítő. Egy kis szoftveres utómunkával ezek a gondok orvosolhatóak. Amit nagyon eltaláltak itt is a többi kínaival egyetemben, az a sorozatfelvétel és a makró mód. A csatolt képeken látszik, hogy bírja a közelséget.
A videófelvételek minősége is megfelelő, akadás mentesen rögzít full hd felbontásban is. Kép stabilizátor nincs, de nem is hiányzik.

ausztria3-k.jpg

ausztria2-k.jpg

macro1.jpg

Az előlapi kamera a specifikáció szerint 3MP, valójában 4:3-as képaránynál 5MP-es, 16:9-es képaránynál 4MP-es képet csinál. Minőségben talán kicsit elmarad a hátsó kamerától.

Összegzés

Az Umi X2 szerethető telefon, apró hibákkal, amikkel együtt lehet élni. Sebességére nem lehet panasz, a szoftvere folyamatosan fejlődik. A grafikus vezérlő kicsit gyenge, viszont minden más periféria kiválóan teszi a dolgát. Kérdés, hogy ki hajlandó majdnem 80.000 forintot kifizetni egy nevenincs kínai telefonért, amire a garancia érvényesítése körülményes. Én megtettem és egyelőre nem bántam meg.

Hivatalos specifikáció
Készülék neve: UMI X2
Mobilhálózat: 2G: GSM 850/1800/1900MHz 3G: WCDMA 850/2100MHz
Sim fogalaltok 2 db mini SIM (Hagyományos méret)
OS Android 4.2.1
CPU MTK6589T, Quad Core, 1.5GHz
GPU SGX544
ROM&RAM 32GB ROM + 2GB RAM
MicroSD foglalat 32GB-ig
Kijelző 5.0 Inch, IPS Retina screen, Gorilla Glass 2, PPI 441, 1920x1080Pixel
Kamera 13MP hátsó kamera villanóval és autofókusszal/első kamera 3.0MP
FM rádió fülhallgatóval
WiFi 802.11 b/g
GPS Van, EPO
Bluetooth Bluetooth 4.0
Érzékelők Gravitációs érzékelő, Távolságérzékelő, Fényérzékelő, Mágneses érzékelő
Csatlakozók Micro USB v2.0, 3,5mm jack
Nyelvek: Gyárilag a főbb európai és távol-keletiek (magyar nincs)
Általános paraméterek:
Méret 141 x 70 x 8.9mm
Szín Fekete/Fehér
Súly: 155g
Tartozékok 1 x 2500mAh Battery
1 x Adatkábel
1 x Töltő


Címkék: teszt készülék [Keleti Oldal]

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr945444924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krinyo 2013.08.09. 12:12:18

A processzor probléma vagy félrekonfigurált kernel miatt van, vagy egyszerűen a diagnosztikai alkalmazás téves infókat ad. Az én 6589-es (sima) Q9000-em nagyon is takarékosan bánik az energiával, a magokat szépen lekapcsolja, ha nem kellenek, az órajelet is szépen visszaveszi a minimumra.

fdsf fdsfs 2013.09.01. 17:46:32

szia, honnan szereztél rá magyar romot? mert ami nekem van, azon nem lehet választani a magyar nyelvet.

Zsolt Sárkány 2013.12.28. 10:14:35

Hogy tettél rá 70 alkalmazást?
Nekem a belső memóriából csak 1,4
Gb-t enged alkalmazásokkal teletenni. A többire csak zenéket enged meg képeket.

Zsolt Sárkány 2013.12.28. 10:15:32

@Braun István: Nekem alapból magyarral hozták.

Google+
süti beállítások módosítása