Megalakult a Cyanogen Inc. - egy korszak vége?

2013.09.19. 13:21 Yarner

A Cyanogenmod.org-on tegnap váratlan bejelentés látott napvilágot: Steve Kondik, azaz Cyanogen közhírré tette, hogy a CM stáb kemény magjával és több befektető közreműködésével 7 millió dolláros tőkével megalapították a Cyanogen Inc.-et, azaz a nyílt forráskód bajnoka és a közösségi fejlesztés csúcsragadozója belépett az üzleti világba.

cysid.png

Mit is ígérnek a srácok, mi lesz a hasznunk ebből a változásból?

  • Koncentráltabb fejlesztés, elvégre már a CM a főállásuk
  • Több új feature, nagy újdonságok (Ennek már láthattuk előjeleit, pl.a Focal kamera-app megjelenésével)
  • CM mindenre, mindenkinek (ez mondjuk időbe fog telni, de jól hangzik)
  • Egyszerűsített installáció - az ígéretek szerint a következő hetekben napvilágot lát egy egylikkes Windowsra írt installáló program és a hozzá tartozó app a Play Store-ban (erről lejjebb kicsit bővebben írok)
  • Együttműködés OEM-ekkel, azaz eszközgyártó cégekkel - eggyel már mindenképpen folynak a tárgyalások, azaz nemsokára forgalomba kerülhetnek az első hivatalosan is Cyanogenmoddal szállított telefonok/tabletek. A partner nevét a jövő héten fogják nyilvánosságra hozni.

Technikai szempontból talán a legérdekesebb az egyszerűsített installáció: nyilvánvalóan, ha az a cél, hogy minél több ember kóstoljon bele a CM-élménybe, nem lehet azzal kezdeni, hogy "oké, töltsd le az Odint, meg a drivereket a telefonodhoz, aztán szedd le megint valahonnan a neked való cwm-et, ja, és vigyázz, figyelj a telefontípusra, mert a Ghummin00dly kernel 16-os verziója csak az XYZ95016-osokkal működik jól, az XYZ95016B-t azonnal téglásítja..." Az újonnan bejelentett Rt. közleménye szerint az installer a készülékünket felismerve automatikusan megteszi a szükséges lépéseket, és egykettőre világoskékre színezi az eszközünk rendszerét. Egyelőre csak a nyitott vagy nyitható bootloaderű készülékekre lesz elérhető a megoldás (így pl. a legtöbb Samsungra), de dolgoznak rajta, hogy olyan megoldást találjanak, ami jogi szempontból nem támadható. (A helyzet bíztató, ugyanis a jelenlegi amerikai jog szerint nem törvénytelen a készülékek rootolása, de inkább háromszor is körüljárják az ügyet, nehogy aztán pereskedés legyen a dologból.)

CMInstaller_1.pngcminstaller.png

Szóval a csapat deklarált célja a Google és a nagy gyártók között kialakult status quo megtörése, egy "egyenesen a felhasználóknak szánt Android ökoszisztéma" ("direct to costumer Android ecosystem") létrehozása, amit nem terhelnek le a cégek üzleti megfontolásból ráaggatott kompromisszumai, pluszai vagy éppen mínuszai. 

Egyelőre.

Sokan ugyanis éppen attól tartanak, hogy a nagy ugrás a vég kezdete és az ÜGY elárulása. Azzal, hogy belépett az üzleti életbe, a CM csapata sokak szerint maga mögött hagyta a rendszer erejét és dinamizmusát adó közösséget és a teljesen nyílt forráskód alapelvét: egy reddites "sajtótájékoztatón" maguk is elismerték, hogy cégként meg kell fontolniuk a jövőben, mi lehet nyílt és mi lehet szabadalmazott a termékek közül, hangsúlyozva persze, hogy a CM magja mindig is nyílt marad majd. Ez könnyen lehet, hogy a közösségi támogatók jó részének az ellenszenvét fogja kiváltani - tudjuk, milyen könnyű a fórumok közvéleményében fehér lovagból antikrisztussá válni.

cmteam.jpg

Van aki már most azt jósolja, hogy a Cyanogen Inc. forradalma nem lesz hosszú életű - a jobbik eset, hogy a Google (vagy valaki más) simán felvásárolja őket, a rosszabbik, hogy mind a Google, mind a gyártók leblokkolják előttük az összes utat, és ellehetetlenítik a pimasz kis önjelölt konkurenst. Ha ez a helyzet áll elő (bármelyik), az bizony a hackelős, barkácsolós Android-korszak végét jelentheti, ennek nyomán ugyanis a gyártók a veszélyt felismerve egyre inkább elkülönülő, zártabb rendszerekkel szállítanák az újabb készülékeiket. Ez nem csak a fejlesztői közösség megfojtásához, de az Open Handset Alliance szétbomlásához is vezethet.

Mit gondoltok? Örülünk neki, hogy Cyanogen és Koush saját céget alapított? Ez már a forradalom? Vihar a biliben?

[Via: Reddit, The Verge, CyanogenMod]


Címkék: hírek hír cyanogenmod custom rom cyanogen mod

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr985523426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

albertd6 2013.09.19. 14:16:25

Reménykedem hogy a most rájuk jellemző lendület megmarad és nem emészti meg őket valamelyik nagy multi.

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2013.09.19. 15:06:14

hú azért kicsit borúsra vetted a figurát a végén

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.09.19. 15:26:21

@Hrobert: Hát, ha bejön a pénz egy addig baráti alapon remekül működő történetbe, sokszor történnek csúnya dolgok. Reméljük, hogy nem, mert ezt nagyon szeretném, ha működne.
Mindenesetre két oldala van a dolognak, a reddites Q&A-ban nagyon szépen látszik, mennyire változni kezd a hangulat, amint szóba kerül hogy esetleg nem lesz minden CM termék nyílt forráskódú. Aztán meg az is ottvan, hogy azokat a kompromisszumokat akarják megtörni, amiket más cégek anyagi megfontolásból hoztak - de most már rájuk is érvényesek az anyagi megfontolások, így idővel ők is kerülhetnek kompromisszumkényszerbe.
TL;DR, life's a bitch

meglivorn 2013.09.19. 19:29:46

Egy alapból CM-re épülő eszköz (tablet, teló) erős Nexus alternatíva lehet, főleg ha a hardverillesztők is náluk vannak, nem kell várni amig a samsung vagy sony vagy lg közzéteszi vagy hackelgetni.
Ugyanakkor igen, sajna a pénz sokmindent el tud rontani. Tapasztalat :( Mindenenstre legyünk inkább bizakodók :)

(félig off: én épp azon tűnődök, érdemes-e az öregecske SGSemre felpakolni a 10.1.3-at amit a frissítő ajánlgat. A mostani 10.1-el mintha lassabb lenne mint volt :( )

Tudatlan 2013.09.20. 09:21:07

@meglivorn: Szerintem igen. Nekem is egyre lassabb lett ahogy rakosgattam föl az újabb verziókat, de most a 10.1.3.RC2-vel mintha új erőre kapott volna telefon. A tesztek nem mutatnak jelentős javulást, de mintha sokkal gördülékenyebben futnának a dolgok.

János Teleki 2013.09.20. 10:28:49

Sajnos a pénz tényleg közéjük állhat, de reméljük, hogy ez nem fog megtörténni. Igaz, hogy én nem rég WP-re váltottam, de imádtam androidon a CM romokat. Remélem ezek a srácok megtalálják a számításaikat az üzleti világban is, és még remekebb munkát fognak végezni. Megérdemlik a sikert!

meglivorn 2013.09.20. 10:53:40

@Tudatlan: Köszi, akkor megpróbálom :)

Közben este leesett miért tetszik nekem ez a cégesedés dolog: így végre lesz egy társaság, ami nem készülékgyártó, aminek az a célja, hogy minél több új vasat adjon el, hanem kifejezetten android OS fejlesztő. Azaz a gyártókkal ellentétben a frissítéseken és hibajavításokon lesz a hangsúly.
Persze, mondhatjuk hogy ez eddig is így volt, és mitől lenne ez jobb, de tpasztalatom szerint az önzetlen lelkesedés nem túl hosszú életű, a kisebb esetleg nehezen felderíthető hibákra hamarabb legyintenek hogy "leszarom" (elnézést). Persze a pénz ezt nem biztos hogy megoldja, de talán kicsit ösztönzi.

Még egy megjegyzés: ma reggelre megvan az első negatívum is, a Focal Camera app kiszállt a CMből. A szerzője nem értett egyet az 'elüzletiesedéssel'.

Dexxter182 · http://ubisali.blog.hu 2013.09.20. 15:09:24

A google is valahogy így kezdte nem? :D

decoati 2013.09.21. 09:26:01

@meglivorn: www.androidpolice.com/2013/09/20/heres-how-cyanogen-inc-wants-the-cyanogenmod-enabled-n1-and-the-first-hardware-partnership-with-oppo-to-work/ aztán ha minden oké, a hw gyártó akár ki is szállhat a sw mögül, így a CM-mel szállított cuccok a Nexusok alternatívái lehetnek frissítés szempontjából. Így érthető hogy miért nem lesz teljesen nyílt a CM.

Google+
süti beállítások módosítása