Útiterv a zsebben - BestRoute Pro

2013.10.05. 17:52 Mirrmurr

Azért van, hogy a Google a fejlesztéseivel nem csupa jót, szépet és illatosat állít elő, hanem kibabrál a drága felhasználókkal. Mióta átdolgozták a Térképet, azóta füstölgök magamban, hogy odalett az egyik legpraktikusabb funkció, a többmegállós útvonaltervezés. De itt van egy kis segítség, a BestRoute Pro nevű jóság.

Screenshot_2013-10-05-16-05-41.jpg

A multistopos kalkuláció az előző Google Térképben sem teljesen úgy működött, ahogy az a legcélszerűbb lett volna, azaz gombnyomásra ideális sorrendbe pakolja a megadott címeket, inkább a felhasználónak kellett szemre tetsző útvonalba húzogatni a megadott pontokat, de tény, hogy úgy már lehetett használni, tervezgetni a távolságokat, útiköltséget számolni, útidőt kalkulálni. Na, ez szűnt meg a friss Google Maps telepítésével.

Kerülőút

Aki szeretné továbbra is optimalizálni aktuális túráját, két dolgot tehet: asztali – értsd: windowsos – masinán visszavált a régi nézetre, vagy keres értelmes versenytársakat, úgymond alternatív megoldásokat. Telefonon szeretjük a legfrissebb kiadást magunknál tudni, úgyhogy tételezzük fel, hogy nem váltunk vissza arra a bizonyos verzióra. Így lehet eljutni a BestRoute Free nevű alkalmazáshoz, amelynek természetesen létezik Pro kiadása is, utóbbiban lehet tíznél több megállóval bíró túrát tervezni, értelemszerűen a Free-ben nem.

Screenshot_2013-10-05-16-07-18.jpg

Optimális turné

Felhasználói ára jelenleg 1129 Ft, azt hiszem, ekkora költség akár az első út alkalmával meg tud térülni, ha már nem teszünk olyan kitérőt, amekkorát egyébként fejben számoltunk volna, tévesen. A program a Google Térképre támaszkodik, a kezdőképernyőn a világtérkép fogad minket kiterítve. A jobb felső sarokban lévő + jel koppintásával begépelhetjük a keresett címet, ami lehet a Contacts-ból beillesztve – ez nekem nem működött, nem tudom, mire gondolhattak a tervezők, de se telefonon, se táblán nem jött be egyetlen kapcsolatom sem -, lehet vágólapból bemásolt szöveg, vagy épp cím beírása, de egy hely megadása (Location name) is működik, például McDonald's Debrecen, ha éppen tömegelünk vagy egyébként sem zavar a kalóriatöbblet. Értelemszerűen kell net a térképezéshez, de legfőképp a kereséshez, ne is ecseteljem a miérteket.

Ideális úton

Miután kiválogattuk a célpontjainkat, rá kell menni a List view menüpontra, itt pedig az Optimize funkciót kell választanunk, és ekkor előugrik egy panel, amiben további feltételeket adhatunk meg, ezek közül a legfontosabbak arra vonatkoznak, hogy a kiindulási és érkezési pont ugyanaz legyen-e, vagy pedig A-ból akarunk B-be érkezni, km-ben vagy mérföldben kérjük-e az eredményt, a megállókon átlagosan hány percet akarunk eltölteni, továbbá ragaszkodunk-e a megadott sorrendhez, vagy átrendezheti-e a helyszíneket optimális sorba alkalmazásunk. Amint ez megvan, klikk az Optimalizáld! gombra, és máris megkapjuk az összesítést, mennyi időbe és távolságba kerül a megadott túránk. Ha valamelyik megállót mégis fölöslegesnek találjuk, csak meg kell érinteni hosszabban, és ekkor megjelenik három opció: az ott töltött időt variálhatjuk, vagy pontosan megadhatjuk érkezésünk időpontját, illetve törölhetjük a helyszínt. Ha röviden pöttyintünk a megállóra, akkor újrarendezhetjük azt a listában, fel-le. A már felkeresett állomásokat ki is pipálhatjuk, nehogy már eltévesszük, hol voltunk eddig.

Screenshot_2013-10-05-16-07-09.jpg

Erre, arra, eddig, addig

Screenshot_2013-10-05-16-07-37.jpg

Tied a választás

Felhősödés

Nem maradhat ki a mentés-betöltés sem. A BestRoute Google-felhőcskében tárolja a kalkulációkat, ehhez megkérdi, hogy melyik regisztrációt akarjuk használni ehhez, és fel is kínál egy nevet a spájzoláshoz, amit tetszés szerint átírhatunk. Az optimalizált túrát aztán küldhetjük e-mailben tovább, ehhez a lista nézetbe kell váltani, és ekkor választhatunk: Gmail, Mail, Skype, Drive és Wi-Fi Direct szerepel a kimeneti listában. A Skype nekem nem jött be valamiért, többedszerre sem, de Gmail üzenetbe gond nélkül betette a részletes listát, továbbá Drive-ban is létrehozott egy minimál megjelenésű dokumentumot.

Annyit tudok mondani két hét használat után, hogy nagy terhet vett le a vállamról a BestRoute Pro, mert számomra ismeretlen vidékeken kiválóan elnavigált, és nem kellett azon filozofálnom, hogy most melyik irányba menjek, kiváltképp úgy, hogy nem túl frekventált részeken kellett barangolnom. Ha lenne Navigon GPS-em, arra is ki lehetne küldeni az adatokat, de mivel nincs, nem küldtem ki az adatokat, egyszerűen a Goolge Térképet alkalmaztam GPS-ként, és ott vitt, ahol a BestRoute Pro is ideálisnak találta.
A teszt Heves és Nógrád megyében zajlott, városon belül nem volt alkalmam még próbálni. De fogom.

bestroute.jpg

BestRoute Pro


Címkék: térkép google maps útvonalterv

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr305552778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wrhwk 2013.10.10. 20:02:15

Ilyen gyorsan teljesüljön minden vágyad, az új Maps updateben már benne van a többszörös célponttal tervezés. :)

Mirrmurr 2013.10.11. 07:25:03

@Warhawk.365: Így is van, ugyanakkor nem teszi optimális sorrendbe a célállomásokat a Google, legalábbis egyelőre, illetve az apróságok is a BestRoute mellett szólnak egyelőre. De várjuk a kedvező fejleményeket.

Google+
süti beállítások módosítása