Samsung Galaxy 5S... akarom mondani S5

2014.02.25. 11:58 Yarner

Befutott az idei egyes számú nagy Samsung telefon, az S széria ötödik péklapátja. Nem túlzás azt állítani, hogy nagyok voltak az elvárások: a Samsung gőzhengere továbbra is dominálja a mobilpiacot, és annak ellenére, hogy az általános hasraesés és elalélás eddig minden évben elmaradt, a kicsit felemás csúcstermékek és a sajátosan rámenős szoftverfejlesztési stratégia (a gyári Androidot erőteljesen elfedő TouchWiz felület, saját fejlesztésű szoftverek és megoldások garmadája a telefonba zsúfolva) ellenére minden nagy Galaxy slágertermék lett, hiába erősödő divat utálni őket az Androidos szakértői berkekben. 

s55.jpg

Az elvárások most is az egekben voltak, az elmúlt hónapban szokás szerint megteltek a szakfórumok S5 házibarkács koncepciórajzokkal, "kiszivárgott" specifikációkkal, iparági pletykákkal. Mik voltak a legfőbbek? A korábbi Full HD-nál nagyobb felbontású kijelző (leginkább QHD), íriszszkenner vagy valamilyen más biometrikus azonosítási mód (mert az almások minden hülyeségét utánozni kell), jóval nagyobb akku, a legújabb generációs bivalyerős Exynos processzor, áttervezett, laposított ikonokkal tetszelgő csini TouchWiz, és a legutóbbi pletykák nyomán némiképp visszafogottabb Samsung-jelenlét a telefonon. A kicsit bátrabbak (erre én nem adtam nagyon sok esélyt, de álmodni mindig lehet) egy radikálisan áttervezett készülékházat, nemesebb anyagokat és a hardveres gombok eltűnését is remélték - ez utóbbit a Google 2011 vége óta nem javasolja az Androidba, tehát nyugodtan nevezhetjük divatjamúlt megoldásnak).

Na, ebből a szép listából konkrétan egyetlen tétel valósult meg (úgy-ahogy), mégpedig a legkevésbé vágyott: persze, hogy az ujjlenyomatérzékelő került bele a koreai tepsibe, az is egy esetlenebb, csak a felülről lefelé elhúzott szkennelést alkalmazó változatban. (Mondjuk annál nagyobb marhaságot, mint íriszszkenner egy telefonba régen hallottam, mégis hogyan mutatna a sok, telefonját a szemébe dugdosó ember az utcán...?)

s53.jpg

Ugyan az S5 sokat fejlődött, de lényegében a legtöbb olyan területen, ahol azt a rajongók elvárták volna, nem nyúltak a telefonhoz. A hardver jóval erősebb lett, de nem tartalmaz mérföldkövet: a négymagos Snapdragon 801 2,5 GHz-re húzva garantáltan hasít, mint a rossznyavalya, de nem fog olyan áhitatos érzést kiváltani a vásárlóból, mintha valami ritka, különleges, saját processzoros szuperszámítógépet tarthatna a kezében. Tudom, hülyén hangzik, de az a készülék, ami a legnagyobb akar lenni, ne érje be félmegoldásokkal. (A pletykák szerint előfordulhat, hogy jön egy oktás, exynosos változat is, de ez jó eséllyel nem igazán kerül majd nemzetközi terjesztésbe, még az is lehet, hogy nem hagyja el Dél-Korea határait.)  A memória maradt 2GB, ami a Note 3 3 gigája után konkrétan visszalépésnek tűnik. A kijelző egy lehelettel nagyobb lett az S4-nél (ahogy az egész készülék is), de a felbontás maradt Full HD - megjegyzem, ezzel személy szerint nincsen semmi bajom.

Szoftveresen első blikkre pont ugyanúgy néz ki a telefon, mint az S4, a TouchWiz szinte semmit nem változott. Az az érzésem, hogy valóban igaz lehetett a pletyka arról, hogy a Google egy hónappal az S5 launch előtt szigonyozta meg a Samsung az IFA-n bemutatott tableteken debütált új UI-t, és gyorsan vissza kellett állni a régi designra. Ezt erősítené meg az is, hogy a rendszerinterfész egyes pontjain újszerű, kerek flat ikonok jelennek meg: a beállítások menüben és a kamera kapcsolóiban is ezekkel találkozhatunk (meg az Unpacked rendezvény reklámjában is). Itt a Samsung hivatalos bemutató videója a készülékről, minden csodát sorra vesznek benne:

A külsőről... Hát, egy dolog azonnal látszik rajta: ez is egy Galaxy. Azaz semmi lényegi változás nem történt, bár a Note 3 varrott szegélyű bőrt mintázó fröccsöntött hátlapját nem sikerült überolni, a lyuggatott minta sokak fantáziáját beindította.

   s52.jpg                s51.jpg

Ami viszont jó: a kamera nagyon ígéretes, ezen a területen a csúcsgalaxyk amúgy is mindig remekül teljesítenek. 4K felvétel, Full HD videó másodpercenkénti 60 képkockával, sokkal gyorsabb autofókusz, állandó HDR mód, javított vaku, meg még ki tudja. 

A másik ami tetszik, az a vízállóság, bár az S5-öt a kádba tunkolni nem lesz érdemes, de egy kiadós esőt kibír.

És a félsiker: maradtak ugyan a fizikai gombok (az iPhone-koppintás-örökség mechanikus Home gombban most már ujjlenyomat-szenzor is van, úgyhogy még fontosabb lett...), de legalább sikerült 2 év után kidobni a menü gombot és saját érintőbillentyűt adni a nemrég bezárt alkalmazások listájának(!). Ennek már nagyon ideje volt.

Van még szokás szerint egy szekérderék újdonság: a leginkább említésre méltó a beépített pulzusmérő (jól jöhet, ha megint másodperceket kell várni a címlista vagy a galéria megnyitására, mint a korábbi S-ekben), és az Ultra Power Saving mód, ami megsokszorozza a készülék akkuidejét a felhasználói élmény teljes kiherélésével. Vészhelyzetre jó lehet, de a klasszikus okostelefonos akkuproblémán ez sem fog radikálisan változtatni. 

Szóval a forradalom megint elmaradt: nagyon jó készülék lesz az S5, de inkább tekinthetjük egy erős ráncfelvarrásnak, esetleg némi szilikonfeltöltéssel, mint egy trendformáló új okostelefon megjelenésének. 

Végezetül itt az Android Central gyors hands-on videója, egy szokatlanul lelkendező riporterrel, és, bizony-bizony a negyvenedik másodpercnél a rettegett TouchWiz szaggatás vendégszereplésével - ő az, akitől úgy tűnik, 2014-ben sem szabadulunk, ha a Samsungra szavazunk.


Címkék: hírek samsung samsung galaxy s

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr425831962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2014.02.25. 12:10:51

Valami azt sugallja nem szerez jó pontokat mostanában a Samsung a hard core androidisoknál mostanában :)

Mondjuk szerinte ezt nem lesz nehéz überelnie az LGnek és a Sonynak pár hónapon belül...

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.02.25. 12:14:49

@ZF2: Szerintem a Sony a Z2-vel már konkrétan überelte is :-)

anyazok (törölt) 2014.02.25. 14:19:18

Minden szóval egyet kell értsek... Touchwiz szaggatás... minden Galaxymon (S, S2, S3, S4) a belakás első mozzanata a launcher csere volt. Nem is beszélve a címlistáról és a galériáról. Tulképpen fingom sincs miért nem sony-t vagy lg-t használok már rég óta... (vagy cseréltem le a nexust)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.02.25. 14:58:19

@anyazok: Én tudom, nálam mindkét alkalommal, amikor volt pénzem telefonra a Galaxy volt a legjobb ajánlat ár-érték tekintetében, és sajnos ez lényeges szempont (meg nem szeretek mutyiból venni telefont, ergo maradnak a szolgáltatói ajánlatok/kedvezmények).
Kétségtelen, hogy nagyon jó hardvert tesz a csúcsgépeibe a Samu, de a szoftverben mindig van, amitől falnak megyek.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2014.02.25. 15:05:02

@Yarner: mutyizni én sem akartam, de amikor 75-80 ezer forintért megláttam a nexus 4-et kártyafüggetlenül 1 év bolti garanciával, akkor lecsaptam rá. Igen, rízikós, bár magáról a boltról sok jót írtak (ha valami gond volt inkább mindig cseréltk a készüléket). Ilyen ár/érték arányban nem volt még egy készülék, azóta sem bántam meg.

Volt SGS-em és ott szembesültem azzal, hogy akármilyen nagy is egy vállalat lehetnek triviálisbnak tűnő problémák (GPS, gyári szoftver), nem tudom ez az évek alatt mennyire javult a samsung háza táján, csak remélni tudom, hogy legalább alapvető gondok nincsenek.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.02.25. 15:10:33

@pantomimes: Az S1 GPS-ét ne is emlegesd... XD
Már-már a mániáig menően idegesített, hogy nem fog jelet (föl-alá masírozás a mezőn kirándulás helyett, telefonnal a kézben, stb), pedig annyira nem is használtam.
Az S3-ban ilyen gond már nincsen, de az UI nem lett sokkal jobb

Dexxter182 · http://ubisali.blog.hu 2014.02.25. 15:35:29

@Yarner: "a galaxy a legjobb ajánlat ár érték arányban" :D :D
A kb. legdrágább androidos telefonra ilyet írni értelmezhetetlen :)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.02.25. 15:45:01

@Dexxter182: Az akkori szolgáltató csomagokra értettem. És olyan külön szempontjaim is voltak, pl. hogy legyen rendes fejlesztői támogatás, ha véletlenül megtelne a hócipőm a gyári szoftverrel. (Meg hogy lehessen bővíteni a háttértárat)
Amikor vettem az S3-at, Nexus 4 még nem volt az országban, az LG 4X meg hasonló képességűnek tűnt, de arra nulla támogatás volt az xda-n, max csak rootolni lehetett. Abban a pillanatban ez volt a leghatékonyabb választás, hidd el, alaposan körüljártam. :-)
Azóta (úgy 14 hónap) sokat változott a helyzet.

nemtomki 2014.02.25. 16:08:18

"legalább sikerült 2 év után kidobni a menü gombot és saját érintőbillentyűt adni a nemrég bezárt alkalmazások listájának(!). Ennek már nagyon ideje volt."

szerintem meg ez egy tök fölösleges változás, visszalépés. a bezárt alkalmazások listája eddig is elérhető volt gombnyomásra (a fizikai gomb hosszan), a menü gombot pedig viszonylag gyakran használom, és a keresőt (now) is azzal indítom (hosszú érintés). nem volt a régi elrendezéssel semmi baj.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.02.25. 16:20:23

@nemtomki: én a recent appsot használom sokat, és idegesít, hogy tovább kell nyomnom a gombot egy érintés helyett, szoval én örülök ennek.
Nem kizárt, hogy a keresés bekerül majd a hosszú home nyomás alá, majd meglátjuk...

anyazok (törölt) 2014.02.25. 16:21:14

az LG G2-ben találtam egy remek feature-re, miszerint a virtuális billentyűzetre ki lehet tenni egy gombot ami lehúzza az értesítési sávot, és nem kell átnyúlni az 5"-os kijelzőn. Na ez hasznos, nem a pulzus mérés (amit egy appal bármelyik telefon tud), meg lépésszámláló pl...

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.02.25. 17:00:27

Csak én érzem úgy, hogy a Samsung 3 éve egy helyben toporog kb.? Az S2-s3 váltás érzékelhető volt, ütött szoftveres és hardware-es téren is, oszt most meg kihozzák ugyan azt, amit kb. 2 évvel ezelőtt. Úgy látom a Samsung szakemberei már nem csak Magyarországon, de külföldön sem dolgoznak.

Maxentius 2014.02.25. 20:35:38

@Yarner: GPE-romon ott van S4-en a Google Now hosszú gombnyomásra. :)

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.02.25. 21:10:47

Arra mindenképp jó hogy lejjebb vigye az S4 árát, nekem az új funkciókból semmi sem létszükséglet. Az ujjlenyomat olvasót meg kimondottn kerülném. A pulzus mérő esetleg még jól jöhetne.

fingerbangs 2014.02.25. 21:43:31

2014-ben meg mindig az apple diktal, et szanalmas a samsungra nezve
Az akadozo animaciok meg...

Android suxx

odamondó 2014.02.25. 22:17:17

@fingerbangs: apple diktál? Te álmodsz?

Amúgy meg Nexus telefont kell venni. A többi onnan nézve egy röhejes dolog.

chocco channel 2014.02.25. 22:17:29

Amiota egy taxiban felejtettem az S4 emet eldontottem h nem veszek addig uj telefont amig ki nem jon az uj S5. Iszonyuan vartam oriasi csalodas volt, mert ugye szupi a vizallo kamera de mivel capafobiam van hiaba elek egy szigeten, meg sem megyek a vizbe es a kad alatt fotozni a fejemet, nem tudom...ize...valahogy nem az igazi:-))

Scanner tok felesleges, egy rendes hazat igazan adhattak volna es akkor mar felsiker.Igyhat holnap megyek es megveszem az iPhone-t mert Samsungra korte I szamomra (mar)nem erdemes.

Mondjuk en a tipikus alap felhasznalo vagyok, legyen benne fotogep,gyors net, nagy tarhely,es ne legyen oriasi.Minden letezo telefont kiprobaltam sea egyik sem igazan mukodik.Tetszenek a Sony- de anno volt es lefagyott, HTC detto ez utobbi rendszeresen ki is kapcsolta magat, S3 neha nem tudtam hivast fogadni,IPhone 5 elozo verzio minimalis terero,Nokia -szimplan utalom.

Lg ,Nexus ezekhez siman snob vagyok pedig lehet h jo telefonok.

Egyebkent android parti,mert szerintem az a legtobb, de Computerekben MAC (pontosabban Ipad Air).

Amikor ilyen baromsagok zavarnak akkor mindig eszembd jut h anno beszelgettunk, tarsasoztunk es tuleltem es orultem ha a telefonban van Tetris es cseng:-))))

na4 2014.02.25. 22:29:52

Hú dejó, hogy iPhone-t vettem.

kzolika 2014.02.25. 23:15:54

Tovabbra is htc es Nexus. Ennyike.

rexter 2014.02.26. 01:06:31

istenem, utálok okostojás lenne, de annyira gáz ez az egész meg ez a rengeteg okoskodás. bazi nagy telefonok, aztán mire jók? szarra sem.
ja, mondjuk jókis tower defence játékokat biztos látványosabban lehet nyomni ilyeneken mint az én ezeréves kis fos telómon, na de az megér 100rugót? hát kvára nem. az egész egy akkora parasztvakítás h nem igaz.

tudjátok milyen telefont vennék én? amin pl. van egy vékony, de erős kihajtható kar mint az elemlámpámon amit jól megtekerek és tölti az aksit. lemerült és nem tudok telefonálni? tekerem egy percet és máris tudok. a háta meg lehetne tiszta napelem. van ilyen? sztem kurvára nincs. miért? nem tudom.
a kijelzője legyen törhetetlen de tényleg, anyaga meg kevlárból.
aztán legyen benne olyan mint az Éhezők viadalában a cucc, kivetíti a levegőbe a képet. mittomén egy 15 colos képernyő méretben legalább. aztán ha akarsz valami tuti videót vagy képet mutatni a haveroknak akkor látja mindenki a kocsmasztalánál, nem kell körbeadogatni hogy mindenki tapizza meg leöntse sörrel.

ezek lennének a minimális fejlesztések, nem android 4.4 meg ujjlenyomat meg ezercsillios hd kamera, ki a szart érdekli?? amíg nem lesznek legalább olyanok mint írtam maradok a 30-40 rugós gyagyi telefonoknál, van rajtuk GPS, facebook, net és ennyi.

lifelike 2014.02.26. 01:32:27

Iphone4-et kell venni 40-50ert
Az a bestbuy

Void Bunkoid 2014.02.26. 08:56:35

@lifelike: légy szíves mutass már nekem olyan helyet, ahol rendesen, számlával és garanciával tudok venni 40-50ért négyes iphonet, esetleg még függetlenül is.

Akkreditált bolt ér csak, a gazsi a nyugati téri aluljáróban meg a Csöpi GSM a vidéki plázában nemér, mert nem szeretnék olyan telefont venni, aminek már aznap délutánra tiltva van az imeiszáma, meg másnap érte jön a rendőrség, hogy legyek szíves visszaadni Kravateczki Titanillácska telefonját mer' ez az övé, valamint nevezzem meg az orgazdát, akitől vettem valamint leszek szíves tanúskodni is, és akkor nem lesz semmi baj. Csak majd az orgazda és népes családja fog hívogatni, (mert ugye tanúként névvel, címmel elérhetően szerepelek) hogy így meg úgy kiontja a családom belit azonnal.

Ja, nem is tudnak hívogatni, hiszen a rendőrök elvették a telefont :)

anyazok (törölt) 2014.02.26. 09:59:54

Az a másik baj, hogy az emberek java (a tudatlanabb fele) az androidot magát a samsunggal azonosítják, és csak szaggató UI-t, műanyag házat, és hasonlókat látnak. Pedig sokkal több és jobb valójában. Szerintem tényleg váltani fogok Sonyra... (mondjuk)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.02.26. 10:08:27

Nem fogom lecserélni a SONY XPERIA Z Ultra-t erre. Ahhoz valami csoda kellene :DDDD

Bicepsz Elek 2014.02.26. 10:10:24

FIZIKAI GOMB AZ KELL!!!!
Ha csak egy gomb van, az gyorsan elkopik!! A programok sokszor lefagynak. A Samsungban nem hulyek, hogy kivegyek!!

Kiveheto akkumlator is kell!!!
Az is alap, hogy ne kelljen visszakuldozgetni es heteket varni egy telora ha az aksival baj van!!!

Memoriabovithetoseg is kell!!!
Azok a telog is atb..ok ahova memokartyat nem lehet tenni!!
Mindenesetre alap lenne a 8 magos verzio!!
A Note 3 sokkal jobb!!

Bicepsz Elek 2014.02.26. 10:15:27

Sot vissza kellene hozni az egybol fotozas/video fizikai gombot is!!! Praktikum!!!
A Goggle telwfonokban sok minden el van b.szva. Hasznalhatosagvtekinteteben a Samu nem rossz

Globetrotter2014 2014.02.26. 10:20:06

A komemnteket nézve aki ezt kevesellve Iphone-t keres és nem a HTC/SOny /LG csúcsgépeit nézi meg először, az nagyon benéz valamit.

@lifelike: te jó ég, komolyan megvennél egy elavult 5 éves vacakot, amit mellesleg nem "okosba" hivatalosan legalább 100e körül árulnak?

@rexter: képek / filmek nézése vonaton/repülőn, adott esetben office alkalmazások (wireless keyboarddal megspórolom a notebook / tablet cipelését), pár egyéb hasznos App.

És egy 4.7es kijelzőn már lehet netezni teljes nézetben, mennyi unalmas mítingen segített át :).

Ja igen és nem irodai környezetben rászoktam a North Vs South appra, nem akármilyen nosztalgia :)

@fingerbangs: te valami párhuzamos univerzumban élsz? Az új telefonszínekben (merthogy 2009 óta új dizájn nem jött ki), vagy az android fícsörök folyamatos másolásában? Félre ne érts, az Iphone 4 formája még mindig tökéletes csak azért vártunk volna valami új és hasonlóan ütőset, nem pedig 5 évig ugyanazt a formát.

szcsongor 2014.02.26. 11:02:49

@chocco channel: "Lg ,Nexus ezekhez siman snob vagyok pedig lehet h jo telefonok."

Ezt nehéz értelmezni.
A Nexus az Android referencia sorozata, az etalon ezen a rendszeren. A gyártó kb másodlagos, a Google úgyis maximális minőséget vár el ezeknél. Jelenleg a piacon az egyik legjobb androidos telefon a Nexus 5, az árát is tekintetbe véve pedig a csúcs. De te túl sznob vagy, hogy megvedd... :)

Globetrotter2014 2014.02.26. 11:12:39

@szcsongor: tiszta hardver adatokban az LG2 veri a Nexus5öt (a német amazonon egy árban vannak). Ahogy az S2 is jobb volt mint a Galaxy Nexus.

Referencia de nem a legjobb szerintem. Viszont nem áll le a támogatása az első verzióupgrade után.

rexter 2014.02.26. 13:42:35

@ZF2: North Vs South app ???:) az az oldszkull PCS jatek?:) megnezem :)

Google+
süti beállítások módosítása