Megújult stock camera app - igen, vagy nem?

2014.04.17. 19:39 decoati

A tegnapi nap kétségtelenül legnagyobb híre a Google új, 4.4.x KitKat verziójú készülékekre elérhető kamera applikációja. Hogy mi változott? Szinte minden.

682460043236444450.jpg

A Google egyik fontos célja az új appal, hogy abba külső fejlesztők által készített szűrők is integrálhatóak legyenek (valamint a Google szolgáltatások még nagyobb mértékű leválasztása az AOSP Androidról), ebből egyelőre semmit nem láthatunk persze, de az átdolgozott UI, és a ki-beeső funkciók enélkül is eléggé elgondolkodtatóak.

Ha az új app pozitívumait és negatívumait csak simán felsoroljuk, nem túl hízelgő a kép. Pozitívumként említhetjük a jobban kézreálló, és talán gyorsabb UI-t, a teljes felbontású panoráma módot, és a vadiúj Lens Blur effektet. Negatívumként a csak háromféle, kizárólag 4:3 arányú képméretet, az elképesztően otromba, negyed kijelzőnyi exponálógombot, a kieső manuális fehéregyensúly opciót, a kieső komplett Scenes (témák) menüpontot sportmódostól, éjszakai üzemmódostól, a kieső arcfelismerést, hogy jobbra swipe esetén nem a Galéria, hanem a Fotók app nyílik, a kamerából kieső timelapse módot, a rémes ikont, ami ráadásul GEL alatt nem is változtatható (ez milyen már)... elég kiábrándító.

Screenshot_2014-04-17-18-17-46_1.jpg

De egy nap játszadozás után...

Az új Lens Blur effect ugyanolyan hatást ad, mint az HTC One (M8) hasonszőrű effektje: a fókuszban lévő dolgot élesen hagyja, a hátteret pedig mesterségesen elhomályosítja. De míg az M8 esetében ennek a megvalósításához külön mélységérzékelő szenzort alkalmaz a HTC, a Google matematikai úton egy térbeli modellt alkot a "beszkennelt" képről, majd az egyes pixelek számított mélységétől függő erősséggel alkalmazott blur effecttel gyakorlatilag újrarendereli a képet. Az eredmény egyáltalán nem az Instagram-féle ostoba tilt-shift, sőt, a feldolgozás minőségét magasra állítva igen finom átmenetet tud képezni a különböző mélységű tárgyrészletek között. Ami még nagyobb poén: az elkészített kép fókuszpontját, és az elmosás erősségét utólag bármikor tudjuk módosítani, és a képet újrarenderelni. És mindez a "jobbraswipe" Fotók appnak köszönhető, mert a Galéria ilyet nem tud (ez persze nem, vagy csak részben egyenértékű az M8 Refocus opciójával, mivel a valódi fókuszpont a szkennelés indításakor fixálódik, ettől eltérni csak nagyobb tárgytávolságnál (max. 2m) lehet, ahol az eredeti mélységélesség már nem zavar minket). Tehát a funkció, bármilyen meglepő, használható.

IMG_20140417_094130.jpg

IMG_20140417_094130_1.jpg

IMG_20140417_094130_2.jpg
   

 

 

 

 

 

 

 

 A teljes felbontású panoráma awww... nagyon szuper. Megkapta az előző verzió gömbpanoráma módjának célkereszt-szerű pozicionáló markereit, így sokkal egyszerűbb irányban tartani a telefont, csak forgatom, és pittyegi befelé a képeket. Az eredmény magáért beszél (eredeti, 7.3MB).

2014. 04. 17. - 1.jpg

Az a roppant furcsa előnézeti kép a kizárólagos 4:3 képaránnyal kissé szokatlan, a Google magyarázata szerint csak így látható 100%-ban az a keresőben, ami majd a kész képen is látható lesz. Ez régen, a teljes kijelzős keresőnél csak akkor teljesült, ha 16:9-es képméretet választottunk, különben a kijelző széle kétoldalt "kitakarta" a kész képen látható hasznos tartalmakat, nem tudtuk a képet megfelelően komponálni (ami önmagában igaz). Mondjuk ezt más fejlesztő úgy oldja meg, hogy a kijelzőt mindig a választott kimeneti képarányra vágja, mint ahogy az új app Full HD video üzemmódjában is rá bírták rakni a teljes képernyős 16:9-es képre a vezérlőgombot... tehát a magyarázat kissé sántít. A bumszli exponálógomb a 4:3 képarány közvetlen folyománya, mondjuk a régi tényleg kicsi volt, többször sikerült melléböknöm, de azért nem ennyire.

Ami igazán elgondolkodtatott így egynapi használat után, hogy mennyire élményszerű elkészíteni a fotókat. Mint ahogy a csajod kezébe is full automata üzembe kapcsolva adod a rendes fényképezőt, itt sem szükséges feltétlenül a millió beállítással babrálni. Ezt a Lens Blur képet is baromi egyszerű elkészíteni: megbököd az exponálót, majd a kijelzőn megjelenő instrukciókat követve finoman megemeled a telót, a fókuszt a tárgyon tartva. És kész. A háttérben ugyan elképesztő szakértelem, és matematikai apparátus mozdul, de erről neked tudnod sem kell. A panorámaképek illesztése döbbenetes, manuálisan sokat tököltem ilyenekkel anno még a Hugin képfeldolgozó szoftverrel, de akkor még el sem tudtam képzelni hogy ezt ~6 év elteltével kvázi real-time megcsinálja egy telefon, mindenféle beavatkozás nélkül. Ez a cucc még arra is figyelmeztet, hogy videó felvételnél fordítsuk a telefont vízszintesbe.

Tudjátok mit? Nekem bejön. Kicsit nyers még, helyenként kicsit bumburnyák, bugzik is néha, de alakul ez még, sokat. A hangsúlyeltolódás az élmény felé mindenesetre egyértelmű. Ha annyira szöszölni akarok, akkor ott a Camera FV-5, a záridő súlyozással, a háromféle fénymérési móddal, a WB-Lockkal, az AF-lockkal, az AE-Lockkal, eszközfüggően a manuális ISO-val, és a manuális záridővel. Azzal a csajom ugyan nem boldogulna, de nem is szeretne boldogulni. 

Pedig fotózni jó.


A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr386048456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackok 2014.04.18. 10:57:37

"a kieső manuális fehéregyensúly opciót"

Ez megvan ha bekapcsolod Settingsben a Haladó - Manuális expozíciót.

decoati 2014.04.18. 12:16:16

@lackok: N5-ben csak az expozíciókorrekció jön vissza (de ha minden igaz, app frissítésben hamarosan visszakapjuk a kieső opciókat)

meglivorn 2014.04.18. 19:54:06

Nagyon rácuppantak a népek a blur fotókra... mindenkiből kihozza az artist-wannabe-t :D
Azt viszont nem értem, miért jó, hogy csak 4:3 arányú képeket lő. Tud erre valaki valami okot adni?

decoati 2014.04.18. 21:03:20

@meglivorn: talán hogy a szenzorok fizikai méretei ált. 4:3, vagy ahhoz nagyon közeli képarányúak en.wikipedia.org/wiki/Image_sensor_format . Ráadásul (kiindulva a 3rd party fotó appokból) a kameramodulból nem nyerhető ki bármekkora kép, hanem csak a szenzor teljes mérete, valamint előre fixált, szabvány méretek (pal, fcif, stb.), és azok többszörösei. Ezek nagyobb része 4:3, kisebb része 16:9, ritkán 15:9, vagy 3:2 képarányúak.
Kimeneti oldalon semmi nem indokolja... 4:3-on úgyis csak akkor hagyod, ha eleve így komponálod. Szerintem technikai döntés.

meglivorn 2014.04.19. 11:13:17

@decoati: hm... kösz, végül is, ha a szenzor 4:3 akkor érthető, tényleg nem sok értelme lenne levágni egy részt csak hogy trendi képarány legyen :)
Köszi.

paha · http://paha.blogspot.com/ 2014.04.25. 09:48:02

Én install után röviddel töröltem is. Ami még hiányzik belőle és az előzőben megvolt: videó rögzítés közben tudott fotót lőni, most nem tud. :( Hulladék lett sajnos, nagy csalódás.

Google+
süti beállítások módosítása