Ma este I/O lesz nekünk

2014.06.25. 11:42 Yarner

Megint itt a Google I/O fejlesztői konferencia, és megint csak milliók várják remegve (és még további milliók valamivel renyhébb kíváncsisággal), mi fog elhangozni a nyitóelőadáson, szép magyar szóval az idei Keynote-on. Merthogy ez az az alkalom, amikor Larry Page és a Mountain View-i csapat általában bemutatja a legújabb fejlesztéseket, kitűzi a cölöpöket a következő évi útirányhoz és általban lenyűgöz minket valami remek újítással. (Vagy éppen kiábrándít, attól függően, mekkorák az elvárásaink.)

iologo.png

Az I/O persze több ennél, egy komoly, kétnapos konferencia a fejlesztők számára, itt a részletes programot is elolvashatjátok, és persze mindenről szó lesz, ami Google: az Android mellett ott a Chrome, a Youtube, a Glass, a Project Tango, az Ara és a scifibe illő Google [X] projektek is, valamint mindezek hatása a világra, a társadalomra, a jövőnkre. (Az ígéretek szerint amúgy a gyakorlatias oldalon idén a három D: development, distribution, design, azaz fejlesztés, terjesztés és dizájn fog kicsit nagyobb hangsúlyt kapni - ráfér a fejlesztőkre egy kis összeszedettség.)

De ahogy írtam, a legérdekesebb a sajtó és az általános közönség szempontjából is a Keynote. Lássuk, mire számíthatunk a pletykák, kiszivárgott információk és sejtések alapján:

  • Jön az Android Wear és vele a Google-féle okosórák, a viselhető cuccok. Ehhez a divatnak megfelelően tartozhat egy egészségi adatokat gyűjtő és elemzőszolgáltatás, a Google Fit is. Annak ellenére, hogy az LG és a Motorola már rég bejelentette a maga Google okosóráit ( a képen a Moto 360-ja), azt rebesgetik, hogy este a Samsung fog bemutatni egy új karórát.

moto-360-customization-3.jpg

  • Úgy tűnik, jön az Android TV, a finoman szólva nem világhódító Google TV utódja: a hírek szerint új megközelítéssel (és az Amazon Fire TV-je sikerén felbuzdulva) próbál a Google újra betörni a nappalik nagy képernyőire. A lényeg persze ugyanaz: filmek, zene, játékok, internet - sejthetően egyszerűsített használattal és a hangvezérlés lehetőségével. Itt a Verge elfogott fotója.

android-tv.jpg

  • Jön az új Android-verzió: itt az "L" jelzésű új android. Hogy Lollipop, Lemondrop, Licorice, Lemon Meringue Pie vagy Lekváros bukta lesz, azt még nem tudjuk, de egy tegnapi interjúban Sundar Pichai (az Android főnöke) megerősítette, hogy bizony lesz bejelentés - ugyanakkor azt is, hogy átváltanak az Apple-módira: most bemutatják, pontosabban demózzák az új verziót, de csak ősszel fogják útjára bocsátani - várhatóan egy új készülékkel, mert eddig mindig ez volt a szokás. A sejthető újdonságok igazán dióhéjban:
    • ART, azaz az Android motorház alatti teljes átszabása: ez a KitKatban már választható opció volt (erősen bétaállapotban): a rendszer alapjaiban dolgozó Dalvik virtuális számítógép kiiktatásával kicsit pattanósabbá válhat a rendszer. Ugyanakkor ennek köszönhetően egy nagy vízválasztó is lesz az ötös rendszer: a Dalvik és az ART nem tökéletesen kompatibilis egymással, főleg a buhera-vonalon, például a rootolt telefonok plasztikai sebésze, az Xposed sem megy ART-ra konvertált rendszer alatt.
    • 64 bites rendszer: ez most  amenőség - bár igazán nincs még rá szükség, de mióta az Apple ellőtte a legutóbbi iPhone-nal, mindenki a zsigereiben érzi, hogy nem lehet teljes az élete, ha nem tudja a telefonja, mi az a 64 bit. Most majd megtudhatja :-) Mindnestre a 64 bites rendszerek pl. lehetővé tennék a jövőben a 4GB-nál nagyobb RAM-ok kezelését, ami egyszerre izgalmas és rémisztő is.
    • Várható némi dizájnfrissítés, erről már írtunk, de közben felröppent a hír arról, hogy a Google egy egységes formanyelvet szeretne bevezetni az alkalmazásaikhoz (ez minden platformra kiterjedne, Android, PC, iOS, stb). Ennek Quantum Paper a fedőneve.quantum.jpg
    • Egy kiszivárgott kép alapján elképzelhető, hogy bejön a többablakos mód a gyári Androidba is.
    • Az "OK, Google" hangutasítás több hatalmat kap, elérhető lesz mindenhonnan, nem csak a honképernyőről.
    • Talán (?) megjelenik a Project Hera is, ami egy új megközelítéssel, kicsit a Chrome vagy a Keresés eszközökön átnyúló integrációjához hasonlóan, de annál sokkal intuitívabban foglalná egyetlen folyamatba a különböző eszközeinken futó tevékenységeinket. 
    • És még ki tudja... Kicsit nehéz az Android-verzió és a Play szolgáltatások, no meg a Google-alkalmazások újításai közötti vonalat meghúzni. Biztosan lesz néhány komolyabb frissítés a Google appok között, és több rendszerszintű újítás is várhatóan lecsorog majd a Play Szolgáltatásokon keresztül az alacsonyabb verziójú készülékekhez.
  • Autók, autók. Az egy dolog, hogy a Google nemrég bemutatta a kormány nélküli önjáró városi autót, de ha emlékeztek, még tavaly bejelentették az Open Automative Alliance-t is, így jó eséllyel (az Apple hasonló bejelentései nyomában) várhatnak pár izgalmas részletet a fedélzeti Androidról és hasonló csodákról a négykerék-rajongók is. A kulcsszó állítólag az AutoLink lesz, ezzel a telefonunkat vezérelhetjük majd az autó műszerfaláról.
  • Talán lesz valami az okosotthonokról is. Az okostermosztát-gyártó Nest, élén az "ipod atyjának" is becézett Tony Fadell-lel már a Google-csapat szerves része. Várható, hogy a cégnek nagyobb léptékű tervei lesznek az othonunk "okosítása" terén is, mint pusztán a hőmérséklet szabályozása.
  • Az okosok szerint nem számíthatunk új tabletre/telefonra (esetleg egy-két Google Edition beeshet), és nem fogják bejelenteni az Android Silvert sem.
  • Ugyanakkor talán lesz valami a Glassról (épp kijött a szemüveg frissített hardverű változata, 2 GB RAM-mal és fejlesztett szoftverrel), és várható, hogy az újabban tablet-formában manifesztálódó térérzékelő rendszer, a Project Tango lesz az idei I/O egyik sztárja.

Éjfélkor Este hatkor  indul útjára a buli (friscói idő szerint reggel 9). Lehet követni számtalan módon: a helyszínen, a Moscone Centerben ülve (haha), livestreamen a mobilalkalmazáson vagy YouTube-on keresztül, esetleg élőben a két budapesti I/O Extended esemény egyikén (itt és itt, azért kérdezzetek rá, de elvben nyilvános mindkét rendezvény). Aki nem szeret videózni, ráhangolódhat pl. az Android Central szöveges közvetítésére is. 

Nem kell félnetek I/O lesz!


· 1 trackback Címkék: google hírek android

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr766413643

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Google I/O összefoglaló - elmondjuk mi mindent jelentett be a Google 2014.06.26. 07:44:57

Fejlesztői konferenciája első napján rengeteg érdekes újdonságot jelentett be a cég. Megmutatjuk miket.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meglivorn 2014.06.25. 11:53:40

Az uccsó mondatért megütlek ^^°
Amúgy valszeg bennthagyom a G+ a böngészőben, meg az android police-re és a centralra twitteren is fel vagyok iratkjozva holmi sose bejövő giveaway-ek miatt... szal csak így online szövegesen :)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.06.25. 12:17:22

@meglivorn: Én jó eséllyel épp a munkából fogok hazafelé tartani, úgyhogy dettó a liveblog a legesélyesebb.

Ardó 2014.06.25. 15:29:37

szoval csupa haszontalan nesze semmi fogd meg jol :) jipiiiii...

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.06.25. 15:35:12

@Ardó: miért, te személy szerint mit szeretnél?

Google+
süti beállítások módosítása