Az Android, mint gyerekcsősz?

2014.11.08. 10:22 Yarner


Kés, villa Android - nem gyerek kezébe való...id.

A versike persze sántít, meg amúgy sem értettem soha, miért nem való kés és villa a kezembe, amikor a kulturáltság alapfoka, hogy tudok-e késsel-villával enni... Mindenesetre abban talán megegyezhetünk, hogy egy okostelefon esetében nem számít előírásszerű használatnak, ha egy négyéves kezébe adjuk. 

...vagy igen? Lehet velem vitatkozni, én minden kockaságom ellenére ahhoz tartom magam, hogy telefonos/számítógépes játékot lehetőleg ne, vagy csak nagyon korlátozott körülmények között kaphasson a kisfiam. Ezt a cikkben kicsit konkrétabban is kifejtem.

kid ipad.jpg

A gyerek látja a kezünkben a telefont, és bizony akármit is csinálunk, hamar meg fogja tanulni, hogy ez valami menő dolog. Persze az a szülő önmérsékletétől függ, hogy mi mindent lát a törpe az marokszámítógépünk képességeiből, de minden kezdő szülő megtapasztalja, hogy a legnagyobb óvatosság mellett is eljön az a pillanat, amikor hirtelen ötlettől vezérelve megmutatunk egy cuki hódpatkányos képet a csöppségnek, és onnantól már nem lesz visszaút - a telefonunk is felkerül az egyfolytában követelt tárgyak listájára (bár a lejtőn már valószínűleg a saját fényképeinek visszanézése is elindítja). Aztán persze egyre több lehetőséget ismer meg a kis drága, amik mind felkerülnek a többi kéremkérem mellé, és ha nem vigyázunk, hamar azon kaphatjuk magunkat, hogy a középső csoportos kislányunk azért rágja a fülünket bociszemekkel, hogy vegyük már meg neki azt a szupererős lángszórót, hogy leirthassa a zombikat a 16. szinten is...

Dead-Trigger-2-3.png

Az okostelefonok csodákra képesek és bizony akár órákra is le lehet ültetni velük egy gyereket, hogy élvezhessünk egy kis áldott csöndet - de mint tudjuk, a nagy hatalommal nagy felelősség is jár (meg fura piros-kék sztreccsruha, de ez utóbbi nem feltétlenül muszáj). 

Szóval mit lehet tenni, mire használhatjuk a kis kütyüt, hogy ne ártsunk se a gyereknek, se magunknak, de mégse érezzük közben, hogy mi lennénk a spanyol inkvizíció?

spanish_inquisition4.jpg

Erre persze nincsen kész recept, a cikk célja részben az, hogy a sokat látott droidos szülők megoszthassák egymással a tapasztalataikat, és jó tippeket adhassanak egymásnak, meg persze szól a leendő szülőknek is.

Indításnak elmondom mi az, ami nálunk egyelőre bevált.

Adott két kiskorú egység, egy fiú (5 és fél, de csak ha megijesztem), meg egy pici lány (mindjárt két éves). Az igazán nehéz dolgunk nyilván a kistesó esetében van, ugyanis ő már azt is látja, hogy mit engedünk meg a nagyobbiknak, így évekkel korábban kezdi követelni azokat a jogokat, amiket a bátyó csak egy hosszú folyamat végeként kaphatott meg...

Az alap persze a zenehallgatás - a telefonomon mindig kell, hogy legyen valami gyerekeknek való zene, ez nálunk Gryllus Vilmostól Vivaldiig tud terjedni, de a nagy érdeklődését követve néha jutalomképp meghallgathatjuk a Csillagok Háborúja főcímzenéjét vagy a birodalmi indulót is. Vészhelyzetben a Youtube-on keresztül lehet filmet is nézni, de erre ritkán fanyalodok. (Filmezéshez amúgy sokat használjuk a tévére kötött androidos mini-PC-t, online, vagy letöltött videókhoz).

A szabály, amiben megállapodtunk a nagyobbikkal az, hogy csak bizonyos helyzetekben játszhat a telefonnal (persze azt, hogy ilyen játék egyáltalán létezik, nem tőlem tudta meg, egy idősebb barátja tájékoztatta). Ilyenek pl.: hosszú autóúton, amikor éppen nem kell a navigáció, pl. autópályán 10-20 percre; ha el akarjuk kerülni, hogy a délelőtti prgramról hazafelé tartva elaludjanak a kocsiban (mert akkor nincs délutáni alvás, és fújhatjuk a mi szülői nyuginkat is), vagy éppen egy vendéglői asztalnál ülve, mert egy gyereknek kibírhatatlan hosszú idő kivárni, míg kihozzák az ennivalót, a szülőnek meg pláne, ha közben Bubuka után kell rohangálnia a létesítményben ("Ne feküdj le a földre!" "Gyere ki a konyhából!" "Most miért nyalogatod a hűtő ajtaját?!").

Ez a keret egyelőre szépen működik, az ifiúr jobbára megelégszik ennyivel, sokszor egyszerűen el is felejti egy-két hétre hogy egyáltalán van ilyen. 

Na de mivel szórakozzon, ha mégis? Nálunk az alábbi appok vannak a menüben, pozitív-negatív előjellel:

Talking Tom Cat: ez erősen felemás, le is szereltük (nb: még a régi verziót használtuk, abban nem volt tamagocsi-funkció, csak maga a macsek). Hatalmasakat röhögcsélt az akkor 3 éves ifiúr - szerencsére az erőszakot ki lehetett kapcsolni, mert simogatás helyett egyfolytában gyomorszájon vágta a cicát - de a nyugodt, csendes leültetésre abszolút alkalmatlan volt a játék. (A linken a második rész szerepel, úgy látom, ez közelebb áll a közben erősen update-elt eredetihez).

talking-tom-cat-2.png

Penman: faék egyszerűségű rajzoló app: Vannak sokkal bonyolultabbak, fejlettebbek is, de azok nyilvánvalóan inkább tabletes, elmélyültebb használatra valók. Ahhoz, hogy 5-10 percig csendben elmaszatoljon, ez épp elég.

Daniel Tiger's Neighborhood: Az Amazonon vettem meg teljesen véletlenszerű választásként, amikor ki akartam próbálni, működik-e a szolgáltatás Magyarországon. Hatalmas sikert aratott: a kis tigris mindennapjai pont elég interakciót kínálnak, hogy hosszú időre lekössék a gyerekeket, de annyira nem stimuláló, hogy felpörögjenek tőle. Ebben a korban még imádják az ismétlődést, úgyhogy századszor sem unalmas megnézni, hogy Danitigris kiölti a nyelvét az orvosnál. 

danitig.png

(Lábjegyzet: nálunk alapelv, hogy sok angol nyelvű tartalommal találkozzanak a gyerekek, így direkt pluszpont, ha nincs magyar nyelv egy appban - ez másoknál lehet, hogy probléma.)

Farm 123: Virtuális képeskönyv, megtanítja angolul a számokat egytől tízig (nem mintha az annyira nehéz lenne egy 4-5 évesnek), meg néhány állat nevét, és egyszerű minijátékokkal is leköti a lurkót ideig-óráig. A tesztalany kedvelte, de azért nem aratott elsöprő sikert a tanyasi buli.

farm123.jpg

Going to Bed Book: ez egy igazi interaktív képeskönyv, ami egyben erény és tévedés is - a nagyon kedves angol nyelvű verses mesét bársonyos hangon olvassa fel egy (hangja alapján színesbőrű) bácsi, de mivel minden oldalon van valami piszkálható-mozgatható-tekerhető, a felolvasás már általában az első szavak után csattogásba-nyekergésbe-ugrabugrába fullad. Remek móka, de a verset nem fogja megtanulni belőle az alany.

bedbook.jpg

Angry Birds (ide nem teszek linket :-) ): ezt nem úsztuk meg, egy gyenge pillanatban idén nyáron megmutattam kisfiamnak a játékot, ha már egyfolytában erről beszél minden ovistársa. Azóta ez a default játék az autópályán. A játék addiktív hatása látványos: egyrészt néha elég nehéz kiimádkozni a kis praclikból a telefont (a navigáció elég jó ürügy), másrészt a nyár nagy része a madarak képességeinek taglalásával telt - jó ideig alig tudott másról beszélni. A másik dolog, ami baromira zavar, hogy a Rovio az emlékeimben élő 2011-es változathoz képest teljesen átírta a játékot, így tulajdonképpen fogalmam sincs, mit kell benne csinálni, és nem mondhatnám, hogy örülök az úton-útfélen felugró egész képernyős animált reklámoknak...

Monument Valley: ezt nemrég kíváncsiságból indítottam el, és fiam meglepően jól reagált, párszor kérte is, hadd játszhasson még vele. Gyanítom, nem tűntek fel neki a játék savát-borsát jelentő vizuális tripek, de az első 5 pályát lényegében egyedül megcsinálta, ami egyáltalán nem rossz teljesítmény. 

monum.png

A kicsi, mint mondtam, megy a bátyó után, most éppen rendszeresen a Dani Tigrist követeli, de persze még nem tudja úgy megfogni a telefont hogy az ne legyen a) tiszta maszat, b) ne nyomjon meg valami rendszergombot az első 20 másodpercben. Szóval egyelőre csak tisztes távolból.

Innentől tiétek a pálya: mit engedtek a gyerekeknek, mik a keretek, és főleg milyen appok/játékok váltak be? (Jelöljétek a lurkók korát is, ha lehet.)

Szolgálati közlemény:

Idén is van Goldenblog - ha szereted az Androlib cikkeit, kattints ránk! A blogunkat a Tech+Tud kategóriában találhatod meg, de ha a lenti widgetre böksz, rögtön ránk találhatsz! A szavazáshoz (sajnos) idén is Facebook-account szükséges. Köszönjük!

Segíts, hogy szavazatoddal az élre törhessünk!


Címkék: játék gyerek játékok app

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr326875225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dodeszh · http://nonstopmobil.blog.hu 2014.11.08. 11:47:39

Nekünk egyelőre csak a Duplo Trains a kedvenc, a négy éves fiú nem is akar mást. Szép, ártalmatlan, és le tudja kötni a gyereket. Van logikai része is, ideális.
Tetszik az összeállítás, majd szemezgetek belőle.
play.google.com/store/apps/details?id=com.lego.duplo.trains

decoati 2014.11.08. 17:32:37

(Huh, erről hetekig lehetne beszélni)
Igen, a Lego Duplo játékok nálunk is nagy sikert arattak, valamint 3-4 éveseknek az Állatos Kirakó is aranyos elfoglaltság.
play.google.com/store/apps/details?id=com.bendercatsoftware.kirakospro (magyar fejlesztés, vegyétek meg)
A lányom nagycsoportos, és egyszerűen lenyűgözi a telefon (SGS) multimédiás képességei: komplett ismeretterjesztő videókat készít ("Jó napot kedves nézőink, most pedig bemutatom önöknek:" Villámot, a biciklimet / Tappancsot, a törpenyulat, stb, stb, és mutogat, és dumál... Fotókat készít kirándulás közben virágokról, gombákról, ami neki tetszik, amiket aztán otthon megpróbál képeskönyvekből beazonosítani. Ezt a részt nem gondolom hogy korlátozni kellene, az eszközhasználat nem l'art pour l'art, a cselekmény az eszközön kívülre mutat, nem a függőség a mozgatórugója, mert kreatív, gondolkodásra, tervezésre, problémamegoldásra ösztönöz, és elképesztő lelkesedés van a háttérben.
Amit korlátoznom kell, az a youtube, azon belül is a Transformers rajzfilm mánia, az őrületbe kerget vele.
Egy szó mint száz: én különbséget tesztek aközött, hogy a gyerek-okoskütyü interakcióban a gyerek mint passzív befogadó, vagy mint aktív eszközhasználó van jelen. Az első esetben kíméletlen időkorlátokat szabok, a másodikban csak azt nézem, hogy ne essünk a ló túloldalára. A legfontosabb: a kütyüzést, mint függőséget elkerülni. Nagyon fontos a Yarner által említett szülői példa: ha a szülő is függő, akkor bizony gond lehet.

elmouse 2014.11.08. 17:34:18

Egy csomó free appot szereztem az Amazonról. Ezek a fiam kedvencei:
Dr. Panda's Bus Driver (több Pandás cuccunk is van, de ez a favorit) www.amazon.com/gp/product/B00GZHM4VA/ref=kinw_myk_ro_title
Sleepwalker's Journey www.amazon.com/gp/product/B00A6D5GBE/ref=kinw_myk_ro_title
Toca Lab www.amazon.com/gp/product/B00I0WHVZW/ref=kinw_myk_ro_title

És apa kedvéért :D
DragonBox Algebra 5+ www.amazon.com/gp/product/B008ZCWFEE/ref=kinw_myk_ro_title

elmouse 2014.11.08. 17:41:47

Ja! Kisfiam 7 éves, viszont (enyhén) autista, úgyhogy nem a szokvány kategóriába esik. Imádja az ilyen ismétlődős dolgokat mint pl. a Pandás cuccok.
Amúgy egy 10"-os tableten szokott velük játszani.
(Kivéve ha megkaparintja a telómat pl. az orvosi rendelőben, mert akkor az Asphalt 8-at tolja. :D)

elmouse 2014.11.08. 17:44:14

Kifelejtettem a Pettson's Inventions, de ez csak addig volt érdekes míg ki nem játszotta. Amúgy egy zseniális játék.
Aki emlékszik PC-ről a The Incredible Machine-re (TIM), az kb. képbe kerül, hogy mi is ez.

Lázár Pál 2014.11.09. 14:04:07

Sziasztok.
A gyerekeink januárban lesznek 6 évesek, és régóta, 1-2éve "játszanak". Szerencsére nem függők, de mindennel játszanak, mert szinte mindent megengedünk, bizonyos mértékig. A "mindent" úgy kell érteni hogy a fiam a Diablo 3-al pc-n, vagy a feleségem őskori nokia telefonján a pattogó labdás játékkal is játszik, a lányom az öltöztetős, állatgondozós, traff.hu-s és egyéb lányos játékokat gyűri. De ezek a végletek, ezek között sok játékot kipróbáltunk, de csak 3-4 van/volt ami visszatérő marad. (ja és persze vannak kedvenc oktató játékok, főleg angolul számolós, betűösszekötős, állatfelismerős, betű és szám tanulós stb. és ezek kimondottan hasznosak! Ez megérne egy másik cikket.)

A különbség a játékok között az, hogy mennyit kell előtte vagy utólag beszélnünk róla pl. fürdés közben. Meg kell beszélnünk hogy amit látnak az nem a valóság, azért van hogy jól szórakozzanak ha nem lehet kimenni az udvarra mert nincs jó idő, vagy hogy lekössük magunkat utazás közben. Meg kell beszélni, hogy szörnyek természetesen nincsenek, az állatorvosos játékban jóval egyszerűbb meggyógyítani egy kis kutyát mint a való életben stb. stb...

Nagyon véres vagy zombis stb. játékot természetesen nem engedünk, mint ahogy a temérdek gagyi "játékot" sem. Én úgy látom hogy nincs rájuk rossz hatással, és nem veszi el az időt és a kedvet a többi "hagyományos" időtöltéstől pl. focizástól, korizástól, bringázástól, színezéstől, társasozástól, kutyasétáltatástól, diavetítéstől...

Hogy esetleg 5letet adjak, íme néhány játék cím: Most táblán/telefonon a Badland, a Minion Rush, Horse park tycoon, Flappy Bird (amiben a fiam 42-ig jutott én meg csak 38-ig... )Follow the line a menő de volt nálunk is a Talking sorozat összes eleme, a Bad traffic vagy a tűzoltós Sprinkle sorozat is... Adott érettségi korban klasszul lekötötte őket.

Ja a traff.hu az folyamatos napirenden van, sokat lehet belőle tanulni!

Hát így.

Lázár Pál 2014.11.09. 14:17:48

@Lázár Pál: Ja azt nem írtam, hogy most a farmos játékok vannak napirenden, és legnagyobb örömömre xbox-ot kértek karácsonyra. És le is rajzolták!

decoati 2014.11.09. 15:45:11

@Lázár Pál: igen, a Traff meg a gyógyítós/tortasütős/öltöztetős flashek nálunk is mennek. :)
Apropó flashek: éppen azért, mert a gyűjteményes oldalakon tízezerszám megtalálhatók, és a gyerek úgyis a habitusának megfelelően választ, a rengeteg különféle részfeladat valóban készségfejlesztő (mivel a gyerkőc választotta). Így lehet a gyógyítós játékból aztán kedvenc tv sorozatnak a "ciki vagy nem, beteg vagy" (o.O), majd abból egyszer talán egészségügyi érdeklődés. Ki tudja?

Andie 2014.11.09. 17:23:08

Nálunk ez igen korán jött. Szerintem 3 sem volt a fiam, mikor már rendszeresen marta el a telómat (akkor még szerintem Galaxy S1), és tapizta, percek alatt rájött minden játék lényegére.
Annyira rákattant, hogy 4. szülinapjára egy 7''-os tabletet kapott. Meghatározott időben és ideig játszhat vele, ez általában napi 1 óra, vagy jutalmul +1 óra, ha valamit ügyesen segít, vagy megcsinál.
Most 5 éves múlt, és van vagy 30 játék a tabletjén, a Ninja gyümölcskaszabolóstól kezdve a Robocop-on át a Vasember 3-ig, de még ilyen Angry Birds-es tranformers is van, amin berosáltam :)
Magától töltögeti le a Store-ból, installja, játszik vele, majd mikor már nincs hely, szól, és gyomlálunk. "Azzal még játszok, az már nemkell, uncsi, már fizetős a többi pálya, stb".

Épp a minap jött el az ideje a filternek. Azon kaptam, hogy (fent is látható) véres, rémes zombis játékok közt túrkál. Nézd apa, ez de félelmetes lehet! És basszus olyan képek, hogy nálam is fennakadt a lélegzet. Úgyhogy utánajártam, hogy lehet szűrőt használni, és beállítottam közepesre. Így még bead pár zombisat, de ezek ilyen rajzfilmszerüek, inkább "viccesek". (market -> beállítások -> szűrő)

Ugyanígy a Youtubon is muszáj lesz, mert ott is már megtalálta ezeket a zombis cuccokat, és akkor még szerencsénk van, hogy nem "mást"... Ott sajna nem ennyire okos a szűrő, vagy ON/OFF van, nemtom mi alapján dönti el, hogy mi való és mi az ami már nem...

Azt vallom, hogy ezek a gyerekek már nemhogy számítógépek között nőnek fel, mint mi anno, hanem egyszerűen részei lesznek egy nagy informatikai rendszernek. Beleintegrálódnak, nem lesz az életükben 1 perc sem, ami nem kapcsolódik majd az IT-hoz. Akkor viszont induljanak előnnyel, ne akkor szembesüljenek egy képernyővel, egy billentyűzettel, netán alkalmazással, amikor már használni vagy vizsgázni kell.
Persze mindent mértékkel, okosan, megfelelő időben és adagokban.

elmouse 2014.11.10. 08:30:21

Flash játékok: Bence a pbskids.org-on szokott játszani. Állati küldetés, Bajkeverő majom c. sorozatokhoz kapcsolódó dolgokkal.
PC-n használjuk a Microsoft családbiztonságot. Bencének nincs külön gépe, de van saját fiókja és pl. a Youtube úgy ahogy van le van tiltva.
Csak akkor játszhat, ha valamelyikünk ott van a szobában.

Cybermacs 2014.11.11. 13:42:00

Szerintem a kés-villa jó hasonlat. Ugye a gyereket nem hagyjuk magára, hogy egyedül kezdjen el megismerkedni a késsel, esetleg a hentesbárddal. A telefonon is hasonló a helyzet. Egyértelműen a szülőtől függ, hogy a gyerek mobil-zombi lesz, vagy a telefon tényleg fejleszteni fogja. Fent már említettek több példát is, no meg ott vannak az eleve oktató játékok.
Nálunk hosszú a lista, mely programokat tartjuk hasznosnak. Sokáig tartana mindet leírni. De pl. a Baby Bus (play.google.com/store/apps/developer?id=BabyBus) gyártó elég jókat készít kisebbeknek.
Persze mindig a gyerek érdeklődési köre dönt. Ez alapján pl. nagyon jó tűzoltós játékok vannak. Inkább a fizetősek a jobbak.

Az egyik, hogy androidra szerencsére már mindenféle szülőfelügyelő program létezik Parental Control néven (pl: play.google.com/store/apps/details?id=com.kiddoware.kidsplace). Ezek annyira beváltak, hogy pl. kiállításon is ezt használjuk a tárgyak elé helyezett információs tabeletekre, mert a kedves látogatók is olyanok, mint a gyerekek: ha tabletet látnak, azonnal angry birds kell nekik...

A másik, hogy a játékokat minden esetben erősen ajánlott kipróbálni, mielőtt a gyereknek adjuk. Még egy ártatlan játék is lehet kellemetlen. Pl. a felugró zombis reklámok miatt. Meg egyáltalán, lehet-e vele játszani, tényleg jó ha a gyerek erre pazarolja az idejét, stb...

A sokat emlegetett youtube, ahol a gyerek elindul, majd kiköt valahol, ki tudja hol meg milyen nyelven. Itt érdemes neki egy saját account-ot létrehozni, hogy ne keveredjenek a gyerek kedvenc filmjei a mi kedvenceinkkel. Én e mellett pc-n külön böngészőt is használok, hogy a youtube filmjeit menedzseljem.
A kedvencekkel, meg az előzmények törölgetésével viszonylag hamar megtanulja a youtube, mit szeret a gyerek, és akkor már egészen jó lesz.
Azt meg majd az idő eldönti, hasznos lesz-e hogy 3 éves korban koreai dalokat énekel az apróság, mert a tűzoltós film azon a nyelven van. :)

Google+
süti beállítások módosítása