Ingyen wifit ad a UPC?

2014.11.10. 09:51 Gabking

Most még a régi viccet sem lehet idézni, miszerint :
 
Jereváni rádiótól megkérdezték:
-Igaz-e a hír, hogy Moszkvában a Vörös Téren Mercedesz autókat osztogatnak?
Jereváni rádió válaszol:
-A hír igaz, csak némi kiigazításra szorul. Tény és való, hogy a Vörös Térrõl van szó sõt az is igaz, hogy autókról van szó, ám nem Mecédeszekrõl, hanem Volgákról, és nem osztogatják, hanem fosztogatják õket.

Hiszen a hazai szolgáltatók közül elsőnek a UPC lépte meg, és szép csendben, minden különösebb csinnadratta nélkül elkezdte aktiválni az ingyenes, felhasználói számára elérhető wifi szolgáltatást. Persze így utólag visszatekintve ez érthetővé teszi, miért is cserélték le a routerekt, miért kapott otthon mindenki wifi csomagot. Négy nappal ezelőtt elérhetővé tették a UPC Wi-Free hálózatot 

Magyarország.JPG


A szolgáltatás nyilván a nagy populációs központokban lesz teljes, és nem is lehet így cél az országos lefedettség, sokkal inkább egy olyan kényelmi faktort jelent a felhasználóknak, amivel alternatívát kínálnak a mobiladathoz kötött ügyfeleknek. Persze könnyebbség a szolgáltatóknak is, hiszen így a mobiladat forgalom egy jelentős része át lesz irányítva, és az adatforgalom nem terheli a 3G-s hálózatokat. Persze ne higgyük azt, hogy ez egy szolgáltatókon átívelő közös dolog, egyszerűen a UPC döntött úgy, hogy a világon már máshol is működő modellt, (ami nem is egyedülállóan UPC sajátosság) a hazai piacon is megvalósítja, ebben az is segített nekik, hogy az eszközök lefedettsége mára ezt lehetővé tette.


Láttunk már ilyet. Világszerte voltak erre, mint közösségi internetre törekvések, itthon is üzemel közösségi megoldás. A Fonera is ilyen. Illetve majdnem minden nagyváros próbálkozott közösségi, free wifi elérés biztosításával. A Fonera kivételével ezeket nem igazán lehet sikeresnek nevezni, a városi megoldások igen csak korlátozott megoldások voltak, jellemzően egy-egy térre, hivatalra koncentrálva. Dél Koreában az ottan SK Telecom már öt évvel ezelőtt működtette ezt a szolgáltatását, azzal is megfejelve, hogy pl a tömegközlekedési eszközökön is kiépített wifi állt az előfizetők rendelkezésére.

Modem.JPGMost a UPC egy olyan megoldást vezet be, hogy egy egyszeri regisztrálás után az összes eszköz által szolgáltatott UPC Wi-free hálózathoz lehet csatlakozni. Nem kell manuálisan tallózni az elérhető hálózatok között, ha egyszer már megtörtént a regisztráció, akkor egységesen, mindenhol ezt fogja elérni a felhasználó. (kivéve persze a saját hálózata, ami prioritásban e felett áll). Fontos, hogy ez a szolgáltatási ellem alapértelmezetten van minden UPC eszközön beállítva, tehát ha valaki nem akarja igénybe venni, akkor kell külön procedúrában ezt az ügyfélszolgálaton jelezni. És nem csak kis hazán sajátja, hanem egész Európában elérhető lesz.


Mindez a most zajló, netsemlegességi, internetadóval foglalkozó közhangulatban egy elég bátor lépés (a cikk írásakor megnéztem, vannak olyan hónapok, amikor 400 giga a forgalmam, de átlagosan 200 felett mozgok) Hiszen így a UPC a lakossági hálózat mellé gyakorlatilag kiépít egy második, közösségi hálózatot is, ami teljesen elkülönül az otthoni forgalomtól. Nem az előfizető saját internetkapcsolatát osztja meg, hanem egy teljesen különálló hálózatot. A rendszer csatlakozáskor ráadásul WPA 2 Enterprise PEAP + MSCHAP v2 titkosítást használ. 

Képernyőkép.JPG

És miért jó ez nekünk, mint Android felhasználóknak? Ha nagyvárosban lakunk és igénybe vesszük ezt a szolgáltatást, a mobilnet költségeinket lehet, jobban kordában fogjuk tudni tartani. Nem kell mindenfelé vadászni a szabad wifi hálózatokat, és nem utolsó sorban pl így a UPC vezetékes számát is bármikor használhatjuk, ha a főnökünket át akarjuk verni azzal, hogy otthon heverjük ki éppen az influenzát. 

 


Címkék: wifi Android UPC wifi hotspot

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr726883017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2014.11.10. 12:05:08

Nagyon tetszik a kezdeményezés, kíváncsi vagyok, mi lesz belőle. Most elgondolkodtam, hogy átváltok UPC-re és akkor a mobiltelefonomat jó, ha fél évente kell feltöltenem egy kártyával...

][-][alo 2014.11.10. 14:57:47

ööö - én meg UPC-s tányéros tévére váltok, lehet...
akkor én is UPC-s leszek, nekem is jár az ingyé' wifi? :)

meglivorn 2014.11.10. 15:34:31

Nálam nem cseréltek modemet (régebbi, nem wifis van), de ma megkaptam levélben a hozzáférést a wifihez :)

Dodeszh · http://nonstopmobil.blog.hu 2014.11.10. 15:42:40

Picit árnyaljuk a képet: az elgondolás szuper, és a megvalósítás elmélete is. De azért ne várjon senki pl. teljes budapesti wi-free lefedettséget, hiszen a UPC sem egységesen szolgáltat mindenhol. Vannak kerületek (nagyobb összefüggő területek), ahol a UPC a kábelszolgáltató, és vannak, ahol nem. Ahol meg nincsenek UPC előfizetők, ott net sem lesz ingyé. Vagy ahol mondjuk nem a földszinten lakik a UPC előfizető, hanem a nyolcadikon - ott sem fog az utcáig leérni a wi-free.
Szóval az elv szuper, csak ne dédelgessünk álmokat, hogy ez majd jól kiváltja a mobilnetet, mert nem. Szerencsés esetben kiegészíti, és csökkentheti az adatforgalmat. Illeve király lehet külföldön, ahol még mindig horror az adatroaming. Ráadásul külföldön az ember általában nem is folyamatos szinkronizálást vár el, viszont örül, ha a telefonja olykor, rövid időre lát egy-egy wi-free hálót, és szinkronizál. De jó lenne pl egy térkép, hogy merre érdemes hálózatot keresni (ez persze felvet adatvédelmi kérdéseket, a szolgáltató meg nyiván nem fogja kiadni az előfizetők címét).
Szóval jó ez, csak látni kell a korlátait is.

amamoca 2014.11.10. 18:07:34

Ma bementem a UPC ügyfélszolgálatra Veszprémben. Több mint fél órás várakozás után közölték, hogy NEM Nincs! Akkor most mi van? NINCS és Nem lehet. Ennyi!Már megint hülyítenek ......

Gabking 2014.11.11. 08:59:55

@amamoca: Valószínűleg pont az történt, mint a legtöbb szolgáltatónál. Annyira nagy a titkolózás , hogy a kollégák tudják meg legutoljára. A szolgáltatás már a UPC honlapján is fent van. Komplett súgóval, GYIK -el.

báró Csekonics 2014.11.11. 15:01:17

Most állítottam be: kapcsolódni szépen kapcsolódik, de se gmail se facebook nem képes frissíteni (nincs kapcsolat) - ezen van még mit reszelni :-\

amamoca 2014.11.11. 17:29:40

Ma próbáltam ügyintézni itthonról....
Kikapcsolva az emberi tényezőt!
Regisztrálni kell a My UPC.ingyenes.
Ez feltétel!
Majd levélben küldik a Wi-Free regisztrációt!
Legkésőbb 16án!
Reménykedem!

Gabking 2014.11.11. 22:24:29

@amamoca: Igen. Akkor érdekes a dolog, ha már régóta regisztráltál erre a szolgáltatásra. Ma csak ezért egyeztettem a UPC ügyfélszolgálatával. Ott sikerült azt az infót kapnom, hogy az alapértelmezett upcmail email címre küldik ki a jelszót (amit én persze egy percig sem használtam az elmúlt 5 évben) Most nagy nehezen beléptem a fiókba, de még semmi. A rendszerben mondjuk szerepel a gmail címem, amin gond nélkül megtalál a UPC számlázása, de a számomra igazán fontos dolgokat persze ide nem küldik ki :-(

báró Csekonics 2014.11.12. 10:23:41

@Gabking: nekem simán átjött a levélben a jelszó, pedig még régen regisztráltam a műsorrögzítő miatt ( ami soha nem működött ). Ja, a myupc jelszavam anno _postai!!!_ levélben küldték, bár online igényeltem :-)

Google+
süti beállítások módosítása