Legendás Nexus 6 funkciók és megfigyelésük

2014.12.10. 11:51 Yarner

A Nexus 6 egy különös készülék. Nem csak azért, mert kombótörőként két évi megszokás után nem az alacsony árfekvésben, hanem épp a csúcson indul versenybe, és nem csak azért, mert nemrég még mindenki kiröhögte az ekkora kijelzőjű telefonokat, hanem azért is, mert a számtalan kiemelkedő képesség és új funkció mellett ez az a készülék, amiben talán a legtöbb "van-de nincs" képesség is helyet kapott. Hirtelen hármat tudtam összegyűjteni, vegyük őket sorba!

nexusmegf.png

1. Az értesítési LED 

Ez a kis extra a telefonosok jóbarátja már a kezdetektől, de az ezredforduló óta már ismerjük a többszínű, többfunkciós villógókat is, az Android pedig, az Apple markáns (és villogásmentes) állásfoglalása ellenére is szilárdan kitart a kis színes fények mellett (a PocketNow már két éve temette a műfajt, de mégis elpusztíthatatlannak tűnik). Ehhez képest nyilván meglepetést okozott, hogy a Nexus 6 tepsijébe nem jutott ilyen lámpácska. 

Azazhogy de, mert ott van, a felső hangszóróban. Csak nem használja, mert miért is kéne. Ügyes emberrek persze hamar felfedezték, úgyhogy ha rootoltuk a Nexust, már jöhetnek is a villantások. 

nexus2cee_vro2ocr.jpg

2. Tap to wake - pöcc(intés)re indulás

Nagytestű telefonoknál ez az alap. Ismerek olyat, aki nem is hajlandó már szóba állni olyan készülékkel, amit nem lehet felébreszteni a kijelző megtappintásával - és én magam is hajlok rá, hogy igazat adjak neki. Mióta nincsenek gombok a telefonok előlapján (Samsung kivétel, de benne meg pont ezt nem szeretik sokan) kellemetlenné válik, hogy elsőször kézbe kell venni az asztalon heverő telefonunkat, ha bármit akarunk tőle - én személy szerint még akkor is jubban örülök neki, ha aképernyőt megkoppinthatom, úgyis ott van az ujjam. Hát, ilyesmi sincsen a Nexus 6-ban. 

Ja, de van, csak le lett tiltva. Az Android Police csapata alaposan szemügyre vette a készülék forráskódját, és kiderült, hogy a létező funkciót egyszerűen lekapcsolták a fejlesztés folyamán. Amikor rákérdeztek Gugliéknál, csak annyi választ kaptak, hogy "tap-to-wake funkció nincsen a Nexus 6-ban". (A Nexus 9 tabletben amúgy használják). Persze az XDA-n már van megoldás, nem túl bonyolult.

3. Ujjlenyomat-érzékelő

Ez egy kicsit már éteribb fícsör, ugyanis ezt még a tervezési fázisban kiszórták a készülékből, de úgy tűnik, elég sokáig része volt a Nexus 6 koncepciójának. Anno még pletyka-szinten hallottuk, hogy belekerülhet a készülékbe, de aztán senki nem lepődött meg igazán, amikor enélkül jött ki a Big Hero 6 (ja nem, az egy másik nagy hatos) a Moto műhelyéból. 

nexus-6-finger.png

Az Ars Technica szintén a forráskód nagyítós vizsgálatával vette észre, hogy bizony eredetileg az ujjlenyomat vizsgálata is szerepelt benne, de a végső fázisban valamikor letiltották. A látható elemekből arra lehet következtetni, hogy talán egy Samsung-jellegű ujjhúzásos megoldásról lenne szó, ellenben az Apple statikus érzékelőjével. Mindenesetre ehhez a funkcióhoz a fizikai hardver is hiányzik a készülékből, így a félig kész API elemek akár arra is utalhatnak, hogy egy későbbi Android-verzióhoz készítik elő a terepet.

A nagy kérdés mindezek után a miért?  Van, aki azt gondolja, hogy a Google újonnan kifejlődött áramvonalasítási mániája lehet a dolog mögött: ahogy a Google appokból is egyre kopnak ki a pluszfunkciók és a finombeállítási lehetőségek, úgy fosztják meg a hardvert is a redundáns funkcióktól. 

Az első két kihagyás mögött a Motorola ambient screenje állhat: Ezzel a funkcióval az AMOLED kijelző minimális energiafogyasztás mellett képes halványan folyamatos tájékoztatást adni a világ dolgairól értesítéseinkról, pontos időről, stb. Ha úgyis mindent megmond a kijelző, nincs szükség LED-es értesítésre, és nincs szükség rá, hogy asztalon fekvő telefont is fel tudjunk ébreszteni, éértem?

Azt, hogy az ujjlenyomat-érzékelő miért maradt ki, nem tudjuk - talán nem volt elég jó a technológia, talán nem tudott volna eleget gyártani a szállító, talán rájöttek, hogy fölösleges az egész (Van itt olyan, akinek hiányzik? És ami még érdekesebb: van itt olyan, aki használja, és nem tudna már élni nélküle?)

A fő kérdés végső soron persze az, hogy Ti mit szóltok ehhez? Hiányzik? Köll a fenének? Egyáltalán ki szeretne Nexus 6-ot?

 

Gyere, játssz a nagy téli kincskereső játékunkban, nyerd meg az eMAG vásárlási utalványt!

ne_maradj_ki_kep.png


Címkék: nexus nexus 6

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr816970359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szcsongor 2014.12.10. 12:40:42

ennyiért biztos nem kell ez a tepsi Nexus

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2014.12.10. 12:46:07

Nekem (sajnos) nincs ilyen telefonom, de sok tesztet olvastam, néztem és azokban mind azt mondják, hogy az ambient mód miatt a led nem hiányzik, valamennyire ez a tap to wake hiányát is enyhíti. Remélem foglalkoznak még majd ezekkel a googlenél, esetleg egy frissítés alkalmával előhozhatnák.

Burpi Turpi 2014.12.10. 15:48:40

nekem a hetes mellé jöhetne,persze.

Valami? Amerika? Naná! 2014.12.10. 16:00:23

Értesítő ledet mióta androidos telefonom van, azóta imádom, (sőt, már a Nokia E51-ben is) nem vennék nélküle telefont. A koppintásos ébresztést nem használom, megvagyok nélküle, igaz, van fizikai gomb a telefonom előlapján.

Én inkább a normális, kezelhető méretű, nem péklapát méretű telefonokat hiányolom, de nagyon. 4,7-5" méretben egyszerűen nincs kínálat erősebb készülékekből. Bár, tegyem hozzá, a full HD, vagy az azt meghaladó felbontásnak sem látom sok értelmét telefonon. Viszont, egy kisebb méretű és felbontású kijelző mellé nem kel atomerőmű, jobban lehet gazdálkodni az energiával, hosszabb üzemidő érhető el. Nekem az akár 5-6 napos üzemidő hiányzik nagyon a mostani telefonokból. De legalább az, hogy bírjon ki egy napot tisztességesen, ne kelljen már délután töltőre pakolni.

Mészáros Laci 2014.12.10. 16:25:23

Én szeretnék nexus 6-ot, ujjlenyomat nélkül.

Golyós 2014.12.10. 17:38:20

Az értesítési fény és a koppintásos feloldás, sőt gesztusvezérlés is mind megoldható ha rootolod a telefont. Xposed framework telepít + esetleg Gravitybox és számos olyan funkciót tud a telefonod amit alapból nem tud.Egyszerű tuningolás és máris vetekszik a telefonod a 2x áron kínált csúcskategóriás készülékekkel.

Manapság root nélkül nem érdemes telefont tartani.

supernem 2014.12.10. 23:54:41

@Golyós: jó is lenne. Amióta a 7-emet frissítettem szopógolyósra, azóta nem megy az Xposed framework, mert még nincs 5.0-hoz való verzijó... az immersive még csak-csak eldöcög, de a gesztusvezérlésnek lőttek (egyelőre).

][-][alo 2014.12.14. 10:21:22

az első generációs Moto X szétszrelős videókban is látszik a Moto-gödröcskéhez megy egy kábel. Talán már akkor is szerettek volna egy ujjlenyomatbigyót a hátuljába?

A gödröcske így viszont jó szolgálatot tehet a biztosabb mutatóujj-támasztáshoz :)

polansky 2014.12.19. 22:55:21

Nekem Motorola Moto X 2014 2. generációs telefonom van. Ez tulajdonképpen egy nem tepsi méretű Nexus 6. Az üzenetek e-mailek stb azonnal sötét képernyőn megjelennek, bár az olvasásához kell tenni már valamit, az IOS sötét képernyőnél a szöveget is megjeleníti, ez egy jó dolog.
A felélesztéshez viszont négy érzékelő áll rendelkezésre, ebből a 4.4.4 csak kettőt kezel de a Lollipop már mind a négyet ami azt jelenti, hogy csak kinyúlok a telefon felé - én már láttam működés közben, de egyenlőre vissza tettük a 4.4.4-et - és feléled, egy húzással be is lépek, a koppintás több idő. Szóval szerintem jó na.

Google+
süti beállítások módosítása