Elem nélkül nem megy

Egy telefonnál és pláne egy PDA-nál rengeteg elvárása van az embernek, leginkább az, hogy tartósan lehessen használni. Ennek általában nem szab más határt, csak az akkumulátor üzemideje. Ilyen milliamper, olyan milliamper, csak számokm amiknek lassan már csak a telefon operációs rendszere ad értelmet. Miért is mondom ezt? Nézzünk egy rövid üzemidő-összehasonlítást a régi telefonjaim és az új között:

  • 2000 - Ericsson A2618 - Saját oprendszer - 5 nap
  • 2003 - Nokia 3410 - Symbian - 5 nap
  • 2004 - Nokia 6230 -Symbian S40 - 6 nap
  • 2008 - Nokia E65 - Symbian S60 - 3 nap
  • 2010 - Acer Liquid - Android - 1,5 nap

2000-től 2010-ig feltaláltunk egy csomó mindent, elrepültünk még messzebb az űrben, túléltük Michael Jacksont és megválasztottuk az első színesbőrű elnököt, de az akkumulátoridőt sikerült leharmadolnunk! Pompás! Az Android tulajoknak amellett, hogy elfolyó nyállal beszélnek a PDA-jukról és az új oprendszerükről, mindig keserűség támad az arcukon, ha az akksiról van szó. Nálam az oprendszer önmagában az üzemidő 58%-át eszi meg, a naponta párszor használt dialer csak 3-5%-ot. Most akkor telefont vettem, vagy valami titkos nukleáris bázist? Esti rutinommá vált a hazaérés-cipőlerakás-kézmosás-retyózás-kézmosás meghitt folyamat mellett a Liquid etetése is. Welcome to 2010. Androodüsszeia.

Ki evett a tányérkámból?

Magukra valamit is adó Android userek naphosszat nézik az akkumulátorfogyasztás-statisztikát és mélyeket hümmögve konstatálják a ludasokat: Wi-Fi, GPS, Android OS. Ők ugyanis a fő bűnösök. Ajh, milyen jó pedig hazafelé BKV-n a Google Maps-et nézni, ahogy haladok a busszal! Autóra nincs pénzem, a sofőr nem téved el, de mégis érzem, hogy megfigyelem magam! Ennél csodálatosabb érzés nincs is a világon, kár, hogy csak fél órán keresztül tart. Azt hihetnénk, hogy azzal, hogy vettünk egy Androidos PDA-t megváltottuk a kulcsot a túléléshez és innentől kezdve Pusztakotkodácson is kidobhatnak minket egy száguldó 1200-esből, akkor is lesz 112, 3G meg Google Maps ami szépen hazanavigál minket. Lesz is, csak siessünk....

Van megoldás?

Van! Wi-Fi-t kikapcsolni ha nem használjuk, 3G-t szintén és fogadjuk el, hogy elég ha agyban tudjuk, hogy hol vagyunk, nem muszáj mindig a GPS kordinátáinkon ámulni, pedig én is tudom, hogy iszonyatosan szépek és érdekesek!

A szőke hercegek

Amelett, hogy elkezdünk spórolni a featureökkel, vannak programok amik pluszban segítenek Nekünk. Nézzük mik ezek:

Wifi OnOff

Nagyon hasznos kis widget, amit a munkaasztalra tehetünk és egy gombnyomással kapcsolhatjuk ki/be.

 


 

GPS OnOff



A Wifi OnOff GPS-es változata.




 

Advanced Task Killer Free


Ingyenes volta ellenére is rendkívül jó és hasznos alkalmazás. Szépen elfut a háttérben, a fenti menücsíkon bújik meg és a menü lehúzásával kerül elő éber őrszemként tekintve a futó folyamatokra. Megjegyzi a rendszeresen kill-lelt programok és egy érintésre küldi őket a másvilágra.

 

 

 

Automatic Task Killer

Márpedig ez itten nem megy! És lőn. Automatizált kegyetlenkedés, csak gyakorlott felhasználóknak.

 A Task killereket persze mindenki csak a saját felelősségére használja.  Megnyugtatásotokra közlöm, hogy nekem még nem okoztak gondot és a belső Androidos folyamatokra nem lehet velük hatást gyakorolni.

Mint láthatjuk nincs veszve semmi, egy kis odafigyeléssel 2 napra is fel lehet tornászni az akksi üzemidejét, tudom, nem sok, de a kezdethez képest egyelőre elég... Az esti imáinkba pedig foglaljuk bele az Androidos fejlesztőket és a hardwaregyártókat és bízzunk benne, hogy 2011-ben már attól lesz keserű a szánk, hogy nem tudunk mit pakolni a 120 gigás microSD kártyánkra.


Címkék: android alkalmazások akkumulátor

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr491782231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GentleSpecter 2010.02.23. 01:16:09

Nyomjátok csak a blogot szépen, tetszik. Köszi.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2010.02.23. 10:46:34

@Biro_Peti: Köszi Peti :) Ha esetleg van építő kritikád akkor szívesen vesszük, gyere erre máskor is :)

GentleSpecter 2010.02.24. 00:27:04

Csak annyi, hogy később is ilyen sok bejegyzés legyen majd, mint most! :D

És a Liquides témák nagyon érdekelnek. Én is szemezgetek vele pár hete.

Kár, hogy az android.blog.hu-t nem sikerült megszereznetek, pedig parlagon van.

Kiskaresz 2010.02.24. 21:16:10

csatlakozok Bíro Petihez csak így tovább ;)

van esetleg az iphone-os gyorsulásmérőnek androidos alternatívája? konkrétan erre gondolok:
apuka.qqriq.com/2008/12/dynolicious-aut-gyorsuls-mrs-iphone-al.html

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2010.02.24. 22:07:13

@Kiskaresz: Elvileg van, bár nem így néz ki. Én kettőt is találtam:

Az egyik a MySpeed, ami map-en tárolja, hogy hol mennyivel mentél és még trafipaxos térképet is rá lehet tölteni, a másik Digital Speed, amit fele banda szid a marketen a másik meg dicsőíti. Azt nem írják a kommentekben, hogy mivel nem kompatibilis. :\ Sajna linket most nem tudok küldeni mert az Android market webes keresője meghalt, de a Marketből ki lehet keresni őket.

Remélem jók lesznek :)

matedon 2010.11.24. 21:10:08

# 2003 - Nokia 3410 - NEM Symbian - 5 nap
# 2004 - Nokia 6230 - NEM Symbian S40 - 6 nap

A Nokia 3410, Nokia 6230-nak semmi köze nincs a Symbian oprendszerhez! Az S60-as készülékeken van Symbian! A 3410 és a 6230 S40 rendszet kapott, ami a Nokia saját gyártású oprendszere, ami még köszönő viszonyban sincs a Symbiannal. Symbian oprendszert arról könnyű felismerni, hogy multitasking van benne. Tehát egyszerre hallgathatsz zenét, miközben játszol a játékaiddal. Bár ezt a funkciót korlátozva az újabb S40 rendszer is képes emulálni, az még nem multitasking. Amit az Androidban látsz, hogy 300 folyamat fut egyszerre. Na valami olyanra kell gondolni.
Érdemes utána olvasni egy kis történelemnek. Wikipédia jó barát, ősidőkből szól hozzád.

Darkcomet 2010.11.25. 17:18:18

Az bekapcsolt internet is sokat zabál, ezért használaton kívül érdemes lekapcsolni az apn-t.

bioLarzen 2010.11.25. 22:11:36

@Darkcomet: Valóban. Általában azt szokták mondani, hogy a wifi (keresése)/képernyő/netkapcsolat hármas a legvérszívóbb :)

bio

Darkcomet 2010.11.26. 06:56:34

Az a legviccesbb az egészben, hogy sgs-en önmagában a kijelző nem zabál olyan sokat. Végeztem próbákat ez ügybe, amik ezt igazolták. Ha minden kommunikációs csatorna ki van kapcsolva, és csak a telefon van készenlétben, akkor egy száz perces film olyan 18 százalékot vesz el az aksi időből, full fényerőn. Egy normál játék, ami nem számítás igényes, 2 óra játékkal 20 százalék, egy 3D-s autóverseny kb. 25. Ha kíván kapcsolva a kijelző is, és csak készenlétben van a telefon, akkor 4-5 óra alatt sem megy full feltöltésnél 90 alá. Viszont ha a net apn engedélyezve van, akkor készenlétben is már erősen merül az aksi, de aktív böngészőt melett 1 óra alatt simán 75 százalékon találom magam. Szóval maga a super amoled kijelző nem eszik sokat szerintem, teljesen átlagos a fogyasztása.

Google+
süti beállítások módosítása