Az ellopott telefon (E.T.) hazatelefonál :)

Sziasztok! Nem tűntem el, csak nyaralni voltam, ezért nem volt tőlem mostanában poszt. Sajnos Desire nélkül érkeztem vissza Magyarországra, ugyanis eltulajdonították szegényt - ez a szomorú eset adta apropóját mostani írásomnak.

Mit tehet az ember, ha a nyaralás alatt ellopják a mobiltelefonját? Elmegy a rendőrségre, vagy magához vesz 1-2 (5-10) korsó hideg sört és kiül a tengerpartra - az esély a telefon megtalálására nagyjából egyforma mindkét esetben. Kivéve, ha egy olyan fejlett operációs rendszerű telefont használ, mint amilyen például az Android, és persze ha van olyan előrelátó, amilyen én nem voltam... Ha tudtam volna mindazt, amit most leírok, lehetséges hogy már újra kezemben tudhatnám a kicsikét.

Van ugye a Google Latitude ("koordináták") szolgáltatás, amely alapból az Android rendszer része, melyet ha engedélyezel, nyomon követheted barátaid (és persze saját telefonod) mozgását. Nagyon jól jöhet bizonyos esetekben, viszont több hátránya is van: folyamatos GPS kapcsolat kell a pontos helymeghatározáshoz, ami igen negatív hatással bír az akkumulátor élettartamára, ráadásul megköveteli a folyamatos online kapcsolatot, ami meg nem csak az energiát, de külföldön a számlaegyenlegedet is képes korlátlan mértékben megzabálni, így csak Magyarország területén belül használható. Arról nem is beszélve, hogy amennyiben a telefont ellopják és egy másik SIM kártyát helyeznek bele, az Android - nagyon helyesen - újra bekéri a Google accountod jelszavát, és így bár a tolvaj nem tud kotorászni az e-mailjeid között, de a Latitude is inaktív lesz. De azért egy balatoni nyaralásra, vagy épp a Sziget fesztiválra való indulás előtt érdemes megfontolni a Latitude bekapcsolását. (Google Maps app - menü - Join Latitude)

Itt és ekkor látta utoljára Desirét a Latitude: sajnos akár az országhatárt, akár a telefont hagyod el, hatástalanná válik.

Ennél jóval kifinomultabb védelmet nyújt a WaveSecure, amely minden jelentős okostelefon platformon (lehet abban valami, hogy az iPhone-t nem tekintik annak) elérhető alkalmazás.

Létezik ingyenes és fizetős változatban is, ez utóbbiból pedig 7 napos trial is elérhető. A legtökéletesebb védelmet viszont a WaveSecure-et fejlesztő tenCube és a minőségi egyedi ROM-jairól ismert Modaco együttműködése nyújtja: a Modaco ugyanis integrálja ROM-jaiba a WaveSecure-t, így az hard reset által sem távolítható el. Ügyes megoldás, nem is értem, hogy a mobiliparban ez még miért is nincs alapból így...

Az ingyenes verzió is nagy segítséget jelenthet a telefon elvesztése esetén: amennyiben valaki egy másik SIM kártyát helyez a készülékbe, arról automatikusan SMS-t kapsz, és kapcsolatba léphetsz vele, illetve SMS-ben különféle parancsokkal vezérelheted a telefont. Ilyenek például:

  • Minden adat törlése a telefonról és a memóriakártyáról
  • Telefon lezárása PIN kóddal és üzenet megadása a "becsületes" megtalálónak
  • GPS koordináták lekérdezése - akár kikapcsolt GPS-szel is

A parancsok használatáról a WaveSecure Lite FAQ-jában olvashatsz részletesen.

Az évi 20 dollárba kerülő fizetős változat ezeken túl uninstall-védelmet is kínál (bár ez valószínűleg hard resettel kijátszható, ellentétben a Modaco-féle megoldással), valamint személyes adataidról (kontaktok, üzenetek, fotók, videók, stb) egy képernyőbökéssel biztonsági másolatot készíthetsz a WaveSecure által kínált online tárhelyre (a biztonsági másolat készítését távolról is kezdeményezheted, ami viszont szintén csak akkor működik, ha a tolvaj által behelyezett SIM kártyán aktív a mobilinternet-szolgáltatás. Ilyenkor viszont nem neked kell aggódnod a magas adatforgalmi tarifák miatt :))

A WaveSecure alább letölthető, a fizetős változatra regisztrálni a szoftveren belül lehet. Az biztos, hogy amint lesz egy új telefonom (természetesen kizárólag Android jöhet szóba, most épp a Desire és a Galaxy S van versenyben) elsők között fogom rátelepíteni az alkalmazást tartalmazó Modaco ROM-ok egyikét és aktiválni a fizetős verziót. Évi 19 dollárt (ami kb havonta egy darab BKV jegy ára) szerintem mindenkinek megér egy százezer forintnál drágább telefon védelme...

 

 


Címkék: biztonság alkalmazások

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr472216711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pacska · http://twitter.com/_pacska_ 2010.08.12. 14:09:02

OMG :( Sajnálom... Szerintem ne is gondolkodj, egyértelműen Desire :)

magas les 2010.08.12. 14:18:12

az kemény. Részvétem :(

café 2010.08.12. 20:25:17

Megpróbáltam, jónak néz ki, de az nem egyértelmű, hogy mi lesz, ha lejár a 7 nap trial. Olyan opciót nem találtam, hogy eleve a free változat legyen fenn.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.08.13. 09:52:37

@café: Ha a 7 nap lejár, automatikusan "lite" módra vált.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2010.08.13. 19:45:59

iszonyat jó progi. Az a baj, hogy az ember felrakja és szinte már várja mikor tűnik el a telefonja, aztán mehet a szuperkémes nyomozás online :D

dX 2010.08.14. 03:32:46

"minden jelentős okostelefon platformon (lehet abban valami, hogy az iPhone-t nem tekintik annak)"
"a Modaco ugyanis integrálja ROM-jaiba a WaveSecure-t, így az hard reset által sem távolítható el. Ügyes megoldás, nem is értem, hogy a mobiliparban ez még miért is nincs alapból így..."

iphonra gondolom azért nincs, mert (3GS óta biztosan) már van benne ilyesmi alapból...
én is az androidra szavaztam, de azért ismerjük el a szifonban is van pár jó dolog.

faith_healer 2010.08.14. 11:57:49

Vegyél Samsung Galaxy S-t, abban alapból van ilyen tracker. Lehet, nem ennyire kifinomult, mindenesetre SMS-t küld, ha új SIM kártya kerül bele...

Greg-0 2010.08.14. 18:14:02

Jah, szifonra azért nincs mert valszeg nem akarnak versenyezni az Apple MobileMe nevű szolgáltatásával, ami mindent tud amit felsoroltál (telefon megkeresése térképen, összes adat törlése, üzenet kitolása főképernyőre-teló zárolása, stbstb).

Watt25 · http://sablonvalasz.blogspot.hu 2010.08.15. 22:17:38

A Latitude szerintem nem használja a GPS-t. Ezt abból gondolom, hogy még sosem láttam volna, hogy látszólag indokolatlanul menne a GPS, illetve nem helyez el pontosan a térben. Sztem csak cellainfókkal dolgozik.

KékFény6 2010.09.09. 18:17:49

A Latitude azzal dolgozik, amije van. Ha nincs a GPS bekapcsolva, akkor csak a cellainfó alapján.

monny 2010.12.24. 02:37:19

Hello.

Számomra az nem derült ki a cikkből, hogy hogyan jut így vissza a telefon?

Jól értelmezem, hogy a progi letiltja, használhatatlanná teszi, majd kiírja az üzenetemet, és visszavásárolhatom..?
Tehát nincs garancia arra, hogy visszajut hozzám a készülék :/ és ha igen, akkor is újra meg kell vásárolnom a "becsületes megtalálótól".

Végülis akkor jól értem? :) Köszi

readya 2010.12.24. 02:46:56

@monny: Jól érted. De ami még rosszabb, hogy ha egy laza mozdulattal tesz rá egy másik ROM-ot, akkor se te nem fogod többé megtalálni, se neki nem lesz lezárva. Szóval ez csak ilyen, a semminél jobb.

zem 2011.02.10. 12:13:05

üdv, nem vagyok nagy szakértője a témának, de szeretném megvédeni a Desire-t, illetve akár megtalálni, ha lehet.

Tehát az a kérdésem, hogy ha a WaveSecure-t felteszem, akkor egy hard reset (amit akár a Settings menüből is el tudok indítani) után még működik, viszont ha egy új ROM-ot tesznek rá, akkor már nem?

Kb. hogyan kell egy új rom-ot feltenni a telóra, és mennyi idő egy profinak (és mi kell hozzá)? Tehát kb. hány percem van az ellopás után, hogy mondjuk kövessem a telefon útját?

Google+
süti beállítások módosítása