Megjelent a hivatalos Geocaching-app Androidra

Régóta érdekel a Geocaching, eddig csupán technikai okai voltak, hogy nem vágtam bele én is. A Desire volt életem első GPS-es telefonja, és a nyaralás előtt határoztam el, hogy kipróbálom a dolgot. Hogy turbózzam egy kicsit az élményt, az Alanya-i városnézés során terveztem volna felkutatni életem első geoládáját, mert a geocaching.com alapján ott egész sok található - sajnos azonban szegény "Dézi" ellopása pont két nappal korábban esett meg.

Már nem emlékszem az app nevére, amivel próbálkoztam. Működött ugyan, de elég körülményesen, például Magyarországon tartózkodva sehogy sem tudtam a török városban található ládák adatait lekérdeztetni vele, ráadásul a közeli ládákról is csak korlátozott mennyiségű információt tudott eltárolni, amit nem is volt képes saját maga letölteni a geocaching.com-ról, csak manuálisan, számítógépről áttöltve volt erre lehetőség.

Most viszont végre a Groundpeak - a geocaching.com üzemeltetője - az iPhone után  Androidra is elérhetővé tette hivatalos alkalmazását, igaz, ezt valamiért nem verte túlzottan nagy dobra - pedig az app maga tökéletes.

Érdekesség, hogy az Appbrain-adatlap szerint 17 napja, vagyis augusztus 13-án került fel az alkalmazás az Android Marketre, azonban ennek híre az általam szemlézett külföldi Androidos híroldalak egyikén sem jelent meg, de még a geocaching.com-on se könnyű megtalálni. (ez utóbbin a mai napig csak az iPhone-kliens érhető el közvetlenül a "letöltések" oldalon, és az iPhone-kliens leírásának alján még most is a "We will be introducing a version of the application for Android in Q3 of 2010", vagyis "az alkalmazás Androidos verzióját 2010. harmadik negyedévében mutatjuk be" szöveg olvasható) - a Google viszont megtalálja a rejtett aloldalt a geocaching.com-on, ahol az alkalmazás elérhető: geocaching.com/android

Szóval az app nagyon is létezik, és úgy egy órás tesztelés után azt kell mondjam, hogy zseniálisan működik, és mindent tud, ami a kezdő geoláda-vadász számára szükséges lehet - mindezt szépen és gördülékenyen. Bár az Android Market mércéjével mérve soknak tűnhet a 10 dolláros ár, én nem sajnálnám két mozijegy árát egy hosszútávon is remek szórakozást nyújtó szabadidős tevékenységre.

Az alkalmazás főbb funkciói:

  • Geoládák keresése a pillanatnyi földrajzi hely, megadott cím, vagy GC-kód alapján, illetve a térkép bármely tetszőleges területén.
  • Már megtalált ládák kiszűrése a találati listáról
  • Részletes geoláda-adatok elérése egy kattintással: leírás, képgaléria, jellemzők, logbook, hint és a láda tartalma
  • "Utazó ügynökök" (trackable items) adatai, célja, stb
  • Keresési találatok lementése offline felhasználásra, akár térképpel és fotókkal együtt
  • A geocaching.com böngészése az alkalmazás elhagyása nélkül
  • Közeli ládák és alapvető információk (terepadatok, nehézség, ládaméret, stb) megjelenítése a beépített térképen

Az alkalmazás futtatásához minimum android 1.5 szükséges, GPS vevő ajánlott. Amennyiben a telefonodban ez utóbbi nem áll rendelkezésre, az alkalmazás akkor is működik, és hasznos információkat nyújthat akkor is, ha egy különálló GPS készüléket használsz a ládakereséshez.


Címkék: alkalmazások geocaching

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr542258454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magas les 2010.08.30. 12:39:36

Nekem a c:geo bevált. Ingyenes, egészen okos, tud offlineba tárolni

Somogyi Andras 2010.08.30. 13:08:23

Hamarosan ki is probalom.
Magam is mostanaban kezdtem bele kesselesbe es a geobeagle-t hasznaltam. Eleg jo, gpx fajlokbol lehet importalni a ladaadatokat. Ez akkor fontos, mikor nem akarunk/tudunk a terepen netkapcsolatot letesiteni.

Nagyon kellene egy nativ app a geocaching.hu-hoz is. Azert itthon tobb a .hu-s lada, mint a .com-os, gondolom...

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.08.30. 13:19:34

@Somogyi Andras: Én is valami hasonlót próbáltam, ott is ilyen GPX/LOC fájlokkal kellett bűvészkedni, de ezeket a fájlokat az Android gyári böngészőjével nem tudtam letölteni a geocaching.com-ról, csak számítógépen. A Geocaching app viszont egy kattintással lementi, és ráadásul nem csak a láda nevét és koordinátáit, hanem a térképet és a láda részletes leírását, de még a fotókat is eltárolja.

@magas les: köszi a tippet, ez is jónak tűnik.

Somogyi Andras 2010.08.30. 18:13:10

@Gery.Greyhound: Igen, vegul is ugy mentunk el keresni, hogy a gpx-ek be voltak toltve a geobeagle-be, es nalam volt a lada oldala pdf-ben lementve, vesz esetere. Eleg nyogvenyelos megoldas, ez teny. Ezert volna jo egy app a magyar ladakhoz is. Bar volna idom, megcsinalnam. Hianypotlo lenne... :)
Mellesleg, te hogyan probaltad ki? Nekem nemletezonek latszik az app. Gondolom, mert fizetos... :(

@magas_les Eddig a c:geo volt a de-facto geocaching app. :)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.08.30. 18:35:15

@Somogyi Andras: Van alternatív megoldás, küldj mailt a gerygrey kukac gmailre ha érdekel ;)

GPS fun 2010.08.30. 22:25:39

iPhone verziót használom egy ideje. Az is nagyon tuti, csak sajnos nem tudom kikapcsolni a "static navigation"-t a telefonon, így gyalogos navigációra elég pontatlan.

dagger 2010.08.30. 23:05:40

@GPS fun: konkrét ládához navigáláskor: Mio PDA(winmo2003SE), GisRussa (magyar turistatérképpel, a turistautak.hu-ról, ládaadatok letöltve pc-n a gc.comról)
minden egyébre az IPhone verziót használom (leírás, fotók tárolása, megtalálás bejelentése a helyszínről, stb..)

Az iphone GPS-e a Mio Sirfstar III chipjéhez képest egy rakás sz.r, ráadásul ezen még ront az iOS szánalmas szoftveres rétege ami a gps-ből kiszedi az adatokat (több kevesebb sikerrel :D)

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2010.08.31. 08:04:49

Ha Androiddal kell próbálkozni, akkor a c:geo nekem is bejött. Más kérdés, hogy a telefon, mint hardver erre nagyjából alkalmatlan. Egy városi ládát megkeresni 4 percben, ha nincs kéztnél más, akkor jó lehet, de nagyjából annyira alkalmas gc-re, mint a mindenféle PDA-s variációk. Kiírja, meg mutatja, de aki egyszer kipróbál egy célszerszámot, az azonnal átüti 100-as szöggel a PDA-ját, russával együtt. :)

mark renton 2010.08.31. 09:22:35

Android fejlesztőt keresek hollandiai munkahelyre. Részletek privátban.

Watt25 · http://sablonvalasz.blogspot.hu 2010.08.31. 14:05:12

Elkezdtem utánaolvasgatni ennek a Geocaching dolognak, hogy mi is ez tulajdonképpen, mert már egy ideje zavart, hogy nem vagoyk vele tisztában. De most is csak annyit látok belőle, hogy adott koordinátán van valami, amit meg kell találni. De ebben mi a nehéz? A GPS odavezet 10m-es pontossággal, azt a területet kell átkutatni és kész. Vagy csak én gondolom azt, hogy bonyolultabb a dolog annál, mint ami? Meg persze ott van az a dolog, hogy kimegyünk a szabadba és hurrá nem a Tv előtt ülünk, csak én valami olyasmit vártam, mint egy Da Vinci kód. :)

Űrhajós 2010.08.31. 14:42:56

@Watt25: igen, ez a megtalálás a sav-bors. nincs ugyanis piros szalaggal megjelölve a láda, ami egy műanyag kajásdoboz általában.
ebben a dobozban van egy napló, írószerszám a naplóbejegyzéshez, jelszó az igazoláshoz, és pár apróság, amit magaddal viszel emlékbe és helyébe teszel te is valamit a dobozba az utánad következőknek. mondjuk egy kotont. :-X

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.08.31. 14:49:56

@Watt25: Azért nem mindig olyan egyszerű megtalálni a ládát. Én eddig két láda keresésére indultam, és az egyiket nem találtam meg, pedig megvolt a hely, de egyszerűen lövésem sem volt, hogy hova lehet elrejtve. Pedig olyan egyszerűnek tűnik, hogy az árkádok alatt valahol, vagy a fűben, a szobor tövében, de sehol nem találtam semmit ennél a ládánál:

maps.google.com/maps?q=47.506317,19.048000++(Parlament+%5BGCPARL%5D)&t=k&hl=hu&ie=UTF8&ll=47.506331,19.048018&spn=0.002254,0.004377&z=18

Meg aztán sokszor nem is a láda a nagy szám, hanem a környék. Elindulsz egy láda miatt valahova, ahova magadtól eszedbe se jutna, mert hogy minek, de aztán látsz szép helyeket, amiket egyébként nem látnál :)

vokalpatriota 2010.08.31. 18:20:02

Segítsetek, légyszíves. Több olyan alkalmazás is van, amit szeretnék beszerezni az Android Market-ről, de a nem free alkalmazásokat nem tudom letölteni. Miért van ez?
Ilyan pl. ez a Geocaching is - rákeresek, de nem találja - vagy a kedvenc játékom, a Robo Defense full verziója. Gondolom, ez országspecifikus is, hogy hozzá lehet e férni az app-hoz vagy sem. Próbáltam barcode-felismerővel is rákeresni, de úgy sem ad találatot. Segítsetek, kérlek.

Üdv:

vp
HTC Legend

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.08.31. 19:16:33

@vokalpatriota: Sajnos, Magyarországon nem érhető el a Market. Már több, mint ezren gyűltek össze az ezt követelő Facebook-csoportban, a Webisztán is foglalkozott az üggyel, de egyelőre nem tudni, mikor férhetünk hozzá az appokhoz (és mikortól tudnak magyar fejlesztők pénzt keresni ezzel)

Egyelőre két megoldás van: rootolod a telefont (ami garanciavesztéssel jár, bár van unroot ha úgy adódik) és felteszed a MarketEnabler nevű progit, így elvileg tudsz majd appokat vásárolni - azért elvileg, mert a Desirén én ezt megcsináltam, de az egyébként internetes fizetésre alkalmas Raiffeisen Mastercard kártyát invalid-nak mondta, és nem engedett fizetni vele (pedig máshol megy)

Így számomra a market megnyitásáig marad a második lehetőség, a torrent és más "fekete" források. Ez illegális, és nem is szívesen fosztom meg a bevételtől a fejlesztőket, de azt köcsögségnek tartom hogy egy 120.000 forintos telefont csak korlátozottan használhatok.

vokalpatriota 2010.08.31. 21:24:32

@Gery.Greyhound: Köszönöm a választ. Bár régebben szerettem ilyesmikkel buherálni, de azt hiszem, másképp fogom megoldani.
Ha másképp nem megy, keresek Ausztriában egy free wifi hotspotot...

Mégegyszer köszönöm.

Google+
süti beállítások módosítása