Videó lejátszók, reloaded. :-)

2011.01.29. 11:40 Darkcomet

A VLC vs.Mplayer írásom valószínűleg kissé zavarosra sikeredett, és nem volt egyértelmű, hogy miért van szükség megint egy vagy két új videólejátszóra a marketben. Mindenki esküszik valamelyik videó playerre, ezt vagy azt tartja tökéletes megoldásnak.

Nos. Jelenleg nincs olyan videó lejátszó a marketben, ami out of the box minden népszerű formátummal meg tudna küzdeni. Az SGS-emen négy féle videó csücsül állandóan tesztelés céljából, és kipróbálva az összes free, és warezban az összes fizetős playert, azt kell mondanom, mindegyiknek beletörött valamelyikbe a foga. Ezek a videók a következők:

- Avi konténerben divix5-ös videó mp3 hanggal.

- Avi konténerben Xvid videó ac3 hanggal.

- Avi konténer Xvid videó mp3 hang.

- Mp4 konténerben h264 nagyfelbontású videó aac hanggal.

- Mkv konténerben h264 videó aac hanggal, beágyazott felirat.

Mindegyik videó mellé van felirat is.

A Divix5-ös videóba beletörik a foga az SGS gyári lejátszójának, és az általam preferált mVideo playernek, nem csinál vele semmit sem. Az iMPlayer, Arc media, RockPlayer lejátsza, meg még néhány másik. A Soul nem. Lehet hogy túl régi a formátum, de ettől még általánosan elterjedt, tehát vinniük kéne zokszó nélkül.

Az xvidek a hangtól függően kétesélyesek. Az mp3 hanggal mindegyik viszi, ac3-nál már akadnak gondok. A feliratokkal nincs probléma, a legnépszerűbbek megjelenítik. Habár a sub típusúval sok lejátszónak gondja van, de az srt-vel majdnem mindegyik megbirkózik. 

Az igazi problémás rész a nagyfelbontásu mp4-ek, pláne aac 5.1-es hanggal. Mvideó playernél kép van, hang nincs, Arc úgyszintén, és ha jól emlékszem, a Soul is hang nélkül játsza le. iMplayer nem játsza le, mert túl nagy a felbontása, ez egyébként a telefon saját készítésű videóival sem birkózik meg.

Mkv-nél szintén kupi van lejátszás terén, a nagy felbontásúak szinte egyik alatt sem mennek zökkenő mentesen, a beágyazott feliratot meg a zöménél ki kell bányászni, hogy megjeleníthető legyen. Az aac-s hangú videókat tulajdonképpen csak a gyári lejátszó játsza le, ott viszont nincs feliratozás. 

Hogy ez mért fontos? Azért, mert ugye a telefont össze lehet kötni tévével, és onnantól kezdve már nem játszik az a lehetőség, hogy a problémás videókat átkonvertálja a felhasználó, szeretné abban a minőségben használni, amibe feltette a készülékre, ráadásul az is kissé komikus megoldás, hogy egy-egy formátumhoz plusz lejátszót kell használnia az embernek. Az flv is pont ilyen fehér folt, nem mindegyik lejátszó szereti ezt a tartalmat. 

Mindezt összevetve én amondó vagyok, hogy igenis helye lenne egy új szereplőnek a videó player fronton, ami gond nélkül meg tudna birkózni a legnépszerűbb formátumokkal. Erre már régóta kínál megfelelő megoldást ez a két nyílt forráskódú lejátszó (Vlc és Mplayer), most már csak az a kérdés, melyik készül el hamarabb. Habár a Vlc-vel sem lesz kint mindenki a vízből, mert nagyon úgy tűnik egyelőre a helyzet, hogy gingerbread alatt szóba sem fog állni a telefonokkal. 

Nos, ezek az én tapasztalataim, tehát nem szentírás, nem kell a kommentekben majd leharapni a fejemet. :-)

 

 
English (auto-detected) » Hungarian

 

Címkék: video player

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr452622672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Google+
süti beállítások módosítása