IBM és ARM

2011.02.04. 09:00 readya

Az androidauthority.com-on jelent meg a hír, miszerint az ARM és az IBM együttműködést jelentett be. Első blikkre ez nem tűnik nagy dolognak, de mégis az. Gondoljatok csak arra, hogy az Nvidia és az ARM közötti kapcsolat hozta el a Tegra2 processzorokat és azt az óriási teljesítményt, amit a két magos technológia és a két cég tapasztalata hozott össze.

Szerver oldalon az IBM-et nem kell bemutatni. Jelenleg semmi sem képes megszorítani a cég Power processzorait (tapasztalatból tudom, hogy egy power proci mindent eltapos, nincs ellenfél). A cég nem arról híres, hogy a fogyasztói szegmensben erőteljesen tevékeny lenne, de azért a jelenlegi legerősebb konzolban (Sony PS3) csak az IBM által fejlesztett 8 magos szörnyeteg munkálkodik és nem tegnap került piacra... Ezért is meglepő, de számomra mindenképpen örömteli a bejelentés, hogy az ARM oldalán hadba vonul a kék óriás. A cél: 14 nanométeres processzorokat gyártani. Jelenleg 45 nanométeren vagyunk ARM oldalon. Hogy ez mit is jelent pontosan? Kisebb fogyasztást és brutális erőt. Ha a GPU oldal is így fejlődik, elképzelni sem tudjuk milyen telefonok és tabletek kerülhetnek elő a következő években. Úgy látszik az okos telefonok előretörése elhozta azt az irányt, ami azért eddig nem volt jellemző a mobiltelefon piacra. Megindult a hardver oldali fejlődés. Értem én, hogy egy Ericsson GH-197-hez képest egy 2 évvel ezelőtti telefon is maga a csoda. De ez semmi ahhoz képest, hogy tavaly ilyenkor éppen megjöttek az első 1GHz-es telefonok, idén itt vannak az 1-1,2GHz dual core hajtotta készülékek és az Nvidia év végére ígéri a 4 magos Tegra3-at (igaz, tabletekbe szánja elsősorban). Szóval a fejlődés egy kicsit belehúzott, mint ahogyan anno a PC piac mozdult meg. Ha pedig valahova a Big Blue beteszi a lábát, ott a fejlődés csak gyorsulhat és nincsenek véletlenek. Azt se feledjük, hogy a Microsoft pont a CES-en jelentette be, miszerint felhagy az Intel alapú processzorok kizárólagos támogatásával. Értsd: pontosan tudják ők is, hogy a mobil eszközök (PDA, okostelefon, tablet) határozzák meg a következő évtizedet és volna rá igényük, hogy ne csak Android, hanem Windows is fusson némely tableten, telefonon. :) Márpedig ezek a cégek nem szoktak olyan irányba mozogni, amely nem jó nekik. Szóval az ARM és a mobil eszközök brutális fejlődése várható. Én a magam részéről ennek nagyon is örülök. A platform már meg van (Android) és a hardver oldal is kezd felzárkózni.


Címkék: hírek ibm arm readya

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr952637024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-szp- 2011.02.05. 13:17:16

Az ilyen jellegű rohamos fejlődés közel sem biztos, hogy annyira jó. Persze, azoknak, akik közel kifogyhatatlan pénztárcával rendelkeznek. A baj konkrétan az, hogy ha félévente megmásfélszerezik a teljesítményt, akkor egy év alatt veszíti el minden értékét a régi készüléked. Pontosan ezért váltottak sokan pc-ről konzolra játék terén, mert nem győzték a kéthárom havonta új videokártya vásárlását. A konzolok legalább két három évig értékállóak.
Másrészt az is kérdés, hogy mennyire van szükségünk nyolc-tizenhat-hatvannégy magos processzorra egy mobileszközben, mitől lesz az nekünk jobb? és mikor kezdik el végre az akkumulátorokat is fejleszteni a teljesítményhez?

Darkcomet 2011.02.05. 13:58:33

@-szp-: Csatlakozom. Ez a rohamos, de ugyanakkor teljesen értelmetlen fejlesztések csak is a cégeknek előnyös, mert rákényszerítik a vásárlókat (már amelyik hagyja magát), hogy évről évre új készülékeket vásároljon. Pedig valljuk be őszintén, hogy jelen esetben még az egy magos 1Ghz processzorokat sem használjuk ki rendesen, egyáltalán nem kéne temetni ezt a technológiát, de ugyebár ez a felfogás nem fér bele egyik telefongyártó üzleti politikájába sem, mert akkor nem tudná növelni a profitját.

readya 2011.02.07. 15:41:37

Srácok. Tessék már olvasni. :) A processzor fogyasztása is csökkenni fog. Az meg akku idő. Most is jöttek ki single core-os új modellek, de már vannak dual core-osok is.

Nekem a PC világban is elég volt 4 évente váltani, mert nem érdekelt soha az új játékok. Itt is az fog váltani, aki akar. Nem kötelező. Viszont az, hogy egyre jobb dolgok jönnek, nekem tetszik. Azt se felejtsük el, hogy ez a tablet oldalon jól jöhet, mert akár a teljes otthoni PC/Laptop párost helyettesíteni képes eszközöket hozhat. Vagy akár ilyen processzor alapú laptopokat. Ami a nagy fogyasztású Intel helyett szintén jó dolog. Ne csak mobilban gondolkozzatok.

Google+
süti beállítások módosítása